psdolt
25 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

CINE SARE NU IA CONDAMNARE – DNA incearca sa justifice dublul standard aplicat in dosarele liderului PNL Ludovic Orban si familiei Cosma. Incredibil: dupa ce Vlad si Mircea Cosma au fost haituiti de “Unitatea Haules” de la Ploiesti prin comiterea unor abuzuri infioratoare, tocmai parchetul anticoruptie acuza incalcarea dreptului la un proces echitabil. In schimb, DNA pretinde in cazul Orban ca nu se poate rasturna prezumtia de nevinovatie (Document)

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

30 June 2019 10:17
Vizualizari: 7127

Lumea Justitiei prezinta justificarile DNA pentru aplicarea unor standarde diferite in functie de culoarea politica a inculpatilor. Dupa cum bine se stie, parchetul anticoruptie condus de Calin Nistor (foto) nu a atacat cu contestatie in anulare decizia de achitare a presedintelui PNL Ludovic Orban, pronuntata de Completul de 5 judecatori al ICCJ, insa a facut acest lucru in cazul deciziei de rejudecare din dosarul familiei Cosma.


DNA recunoaste – intr-un raspuns din 16 iunie 2019 oferit la solicitarea Lumea Justitiei din 20 aprilie 2019 – ca atat in dosarul lui Ludovic Orban (trimis in judecata pentru folosirea influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite si achitat definitiv), cat si in cel al familiei Cosma erau indeplinite conditiile de admisibilitate a contestatiei in anulare, avand in vedere ca deciziile au fost pronuntate de Completele de 5 judecatori nelegal compuse, potrivit deciziei CCR. Cu toate acestea, parchetul condus de Calin Nistor a lucrat cu dubla masura, iar in opinia noastra motivul a fost culoarea politica a inculpatilor. Caci daca Ludovic Orban (un sustinator acerb al DNA, dupa ce in trecut condamna abuzurile procurorilor) a sarit in Piata Victoriei alaturi de #rezistentii care sustineau sistemul securist care a terorizat tara cu arma catuselor, fostul deputat Vlad Cosma (trimis in judecata impreuna cu tatal sau, ex-presedintele Consiliului Judetean Prahova Mircea Cosma) a fost unul dintre cei care au devoalat nenorocirile DNA, dezvaluirile sale ducand la destructurarea gruparii de la DNA Ploiesti, autoare a nenumarate distrugeri de destine.

Asta-i tare: DNA acuza incalcarea dreptului la un proces echitabil

Astfel, potrivit raspunsului DNA, in ceea ce priveste dosarul presedintelui PNL Ludovic Orban, parchetul anticoruptie nu a formulat contestatie in anulare impotriva deciziei de achitare intrucat “rasturnarea prezumtiei de vinovatie pe baza probelor deja administrate nu este posibila, iar alte probe noi de vinovatie nu se contureaza a putea fi administrate”.

In schimb, DNA a ales sa formuleze contestatie in anulare intr-un dosar in care inca mai avea sanse sa obtina condamnari, in conditiile in care cauza a fost trimisa la rejudecare. Si aici ne referim la dosarul in care sunt judecati fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova Mircea Cosma si ex-deputatul Vlad Cosma. Motivul contestatiei in anulare facute de DNA priveste modul nelegal in care Completul de 5 judecatori ICCJ a fost compus, doar 4 dintre cei 5 membri fiind trasi la sorti.

Parchetul anticoruptie arata – in raspunsul oferit la solicitarea Lumea Justitiei – ca daca nu ar fi facut contestatie in anulare si ar fi acceptat ca dosarul sa fie rejudecat (asa cum stabilise instanta de apel), “s-ar ajunge in situatia in care instanta de fond, rejudecand cauza in limitele stabilite de instanta de apel, sa pronunte o solutie cu incalcarea dreptului la un proces echitabil”. Culmea ironiei este ca tocmai DNA a ajuns sa invoce incalcarea dreptului la un proces echitabil. Si o face fix intr-un dosar in care Vlad si Mircea Cosma au fost haituiti ani de zile de "Unitatea Haules" de la DNA Ploiesti prin comiterea de catre procurori a unor abuzuri infioratoare, cu incalcarea celor mai elementare drepturi ale omului.   

Oricum: nu afirmam ca decizia de a nu formula contestatie in anulare in cazul Orban este una gresita. Caci, dupa cum am mai explicat in trecut, dosarul liderului PNL este o facatura de la un cap la altul. Observam doar cum DNA continua sa aplice standarde diferite, asa cum afirmam, in functie de culoarea politica a inculpatilor.

Iata raspunsul DNA oferit la solicitarea Lumea Justitiei (vezi facsimil):

“Contestatia in anulare este o cale extraordinara de atac, cu caracter mixt, atat de anulare cat si de retractare.

Exercitarea acestei cai de atac are drept scop desfiintarea hotararii definitive, pronuntate prin indeplinirea unor acte procedurale cu incalcarea legii, avand drept efect repunerea cauzei in aceeasi etapa a judecatii in care aceasta s-a aflat inainte de ramanerea definitiva a hotararii.

In urma analizei hotararilor pronuntate de instantele de judecata, a probelor administrate, atat in faza de urmarire penala cat si in faza de judecata, procurorii din cadrul Sectiei Judiciare pot aprecia daca o solutie de achitare ar putea fi reformata sau nu prin exercitarea caii extraordinare de atac.

Referitor la primul dosar, in urma analizei efectuate, s-a apreciat ca se impune declararea caii extraordinare de atac a contestatiei in anulare, avand in vedere ca instanta de apel in urma probatoriului administrat in cauza, a apreciat ca se impune trimiterea cauzei spre rejudecare, iar dispozitiile instantei de apel sunt obligatorii pentru instanta de fond, rejudecarea fondului cauzei urmand a se face in limitele stabilite de instanta de apel, ceea ce echivaleaza cu o judecare, ce-i drept partiala, a fondului cauzei de catre instanta de apel.

In aceste conditii, s-ar ajunge in situatia in care instanta de fond, rejudecand cauza in limitele stabilite de instanta de apel, sa pronunte o solutie cu incalcarea dreptului la un proces echitabil.

Referitor la al doilea dosar, in stabilirea deciziei de a nu exercita calea extraordinara de atac, s-a tinut cont de aprecierile formulate de instanta de fond si de instanta de apel, precum si de absenta altor probe, toate acestea determinand incidenta principiului 'in dubio pro reo', astfel incat rasturnarea prezumtiei de vinovatie pe baza probelor deja administrate nu este posibila, iar alte probe noi de vinovatie nu se contureaza a putea fi administrate.

Concluzionand, desi in cazul ambelor decizii pronuntate de instanta de apel, sunt indeplinite conditiile de admisibilitate a contestatiei in anulare, analiza Ministerului Public cu privire la promovarea acestei cai de atac nu s-a limitat doar la aceste conditii de admisibilitate ci a vizat, asa cum era si firesc si posibilitatea efectiva de reformare sau nu a hotararilor pronuntate, prin exercitarea caii extraordinare de atac”.

foto: tribuna.ro


Comentarii

# romanul date 30 June 2019 10:46 +4

Boul ne ia de prosti! :sad:

# AndreiV date 30 June 2019 11:10 +9

Astora nu le e rusine de nimic.!!!Nu au exercitat calea extraordinara de atac,pentru ca orban si cu iohannis et compani, sefii politiei politice(formata dintr-o mare parte de procurori si judecatori),care dispun disparitia cu orice pret a PSD si a sustionatorilor sai(nu fac parte din nici un partid politic) fie prin exterminare fizica si psihica(alungatii-i cu parul,sau ardetii de vii ca la mitingul diasporei si tot jandarmii care si-au facut datoria sunt vinovati),fie prin incatusare si condamnare abuziva la ani grei de puscarie -vezi cazul Dragnea,gurile rele spun ca si daca ar fi fost adevarat,faptele sau prescris!!!???.Imi vine in minte acum cazul Nita,in sentinta publicata putandu-se citi motivarea,nu gasesc cuvinte sa o calific,a completului de judecata cum ca procurorii nu au putut aduce probe pentru a dovedi vinovatia,dar nici inculpatul nu si-a putut dovedi nevinovatia,in timp ce in dosarul lui orban erau prezentate inregistrari privind solicitarea banilor pentru campanie.n

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva