31 October 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CIUDATA CERERE – Procurorul Nicolae Cuzi de la PJ Galati a solicitat numirea in functia de judecator, dar s-a inscris si la concursul pentru numirea ca sef de parchet: “Nu a creat convingerea ferma privind oportunitatea numirii in functia de judecator, neputand fi decelate motivele concrete pentru care doreste continuarea carierei in profesia de judecator, in conditiile in care s-a inscris la concurs pentru ocuparea functiei de prim-procuror al PJ Galati” (Hotararea)

Scris de: G.T. | pdf | print

30 October 2024 12:07
Vizualizari: 1013

Unul dintre cele mai interesante refuzuri ale Sectiei pentru judecatori a CSM privind numirea unor procurori in functii de judecator l-a vizat pe procurorul Nicolae Valerian Cuzi (foto) de la Parchetul Judecatoriei Galati. Practic, procurorul Cuzi s-a faultat de unul singur in tentativa sa de a ajunge judecator.


 

Procurorul Nicolae Cuzi a cerut in 26 iunie 2024 numirea in functia de judecator la Judecatoria Panciu. Cuzi a sustinut interviul in fata Sectiei pentru judecatori a CSM in 26 septembrie 2024, interviu in urma caruia solicitarea sa a fost respinsa prin Hotararea nr. 1643/26.09.2024 (data publicitatii in 28 octombrie 2024), adoptata cu unanimitate.

Judecatorii din CSM au stabilit ca procurorul Cuzi nu a creat convingerea ferma in legatura cu oportunitatea numirii sale ca judecator, din cauza mai multor fracturi de logica din cererea inaintata.

In primul rand, Sectia pentru judecatori a observat ca unul dintre motivele invocate de Cuzi a fost ca doreste integrarea intr-un mediu organizational numeric mai mare. Or, schema de personal de la Parchetul Judecatoriei Galati, unde activa Cuzi, era mai numeroasa decat cea de la Judecatoria Panciu, unde solicita numirea.

In al doilea rand, procurorul Cuzi a formulat cerere de numire in functia de judecator, insa ulterior acestei solicitari s-a inscris la concursul pentru numirea in functia de prim-procuror al Parchetului Judecatoriei Galati. O situatie care, in opinia judecatorilor CSM, a facut imposibil de inteles motivele pentru care Cuzi dorea numirea ca judecator.

Pe langa aceste aspecte, judecatorii din CSM au tinut cont, in momentul respingerii cererii, si de avizele nefavorabile emise de Parchetul Judecatoriei Galati si de Judecatoria Panciu, precum si de vechimea in activitate redusa a procurorului Cuzi, stabilind ca “prin numirea in functia de judecator nu se creeaza premisele asigurarii unei mai bune functionari a instantei”.


Prezentam un fragment din hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM privind refuzul numirii procurorului Nicolae Cuzi in functia de judecator (documentul integral este atasat la finalul articolului):


Sectia pentru judecatori observa ca, desi solicitantul a precizat ca doreste integrarea intr-un mediu organizational numeric mai mare, schema de personal a Parchetului de pe langa Judecatoria Galati cuprinde semnificativ mai multe posturi comparativ cu Judecatoria Panciu.

Sectia considera ca solutionarea unei cereri de numire in functia de judecator nu este o procedura pur formala si nu poate fi limitata doar la formularea unei propuneri catre Presedintele Romaniei in sensul mentionat, ci, in exercitarea atributiilor legale, Sectia pentru judecatori analizeaza in context situatia instantei la care se solicita numirea si situatia fiecarui solicitant, inclusiv sub aspectul motivatiei profesionale si a oricaror alte elemente de fapt relevante si poate admite sau respinge cererea de numire in functia de judecator.

Sectia pentru judecatori apreciaza ca, prin modul de raspuns la intrebarile adresate de catre membrii Sectiei, domnul procuror Cuzi Nicolae-Valerian nu a creat convingerea ferma privind oportunitatea numirii sale in functia de judecator, neputand fi decelate motivele concrete pentru care solicitantul doreste continuarea carierei in profesia de judecator, in conditiile in care, ulterior formularii prezentei cereri, s-a inscris la concurs sau examen, pentru ocuparea functiei de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Galati, unde, conform sustinerilor sale, dorea implementarea modelelor de bune practici de la Parchetul de pe langa Judecatoria Bujor”.

 

 

* Cititi integral hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM privind refuzul numirii procurorului Nicolae Cuzi in functia de judecator

Comentarii

# maxtor date 30 October 2024 13:41 0

ba da,cum sa nu:ca judecator nu are avea shef,ca prim procuror ar avea mai putzini shefi!(isi poate asuma o responsabilitate mai mare,in orice caz isi doreste;cum spunea fredie mercu'ristu, I Want To Break Free)

# maxtor date 30 October 2024 13:42 0

vrea sa scape de shefi? paradigma asta e baza societatii actuale!!!!!

# E tu Brute... date 31 October 2024 07:56 0

Moneda are si revers. Alterarea calitatilor si capacitatilor individuale prin controlul ierarhic este posibila, dar... Exista si reversul prin care poate sa devina o piedica in scopul satisfacerii unor "nazuinte" si scopuri. Practica infirma sau confirma acesta. Tot din practica varianta a doua este mai uzitata si mult mai facila- avand in vedere diferentele intre puterea funciilor vizate si alternativa unei practici liberale chiar fara shefi dar la fel de banoase, deci. Va spune, in baza experientei "de viata" un "Stan patitul". Deceniile se astern peste fapte mai mult decat reprobabile, infractiuni deosebit de grave si infractiuni (de tip) mafiot(e). "Societatea" isi acopera "mondenitatile". Pe aceste baze sa cladit Individul de tip nou empatic si cu o gramada de titluri academice si mosteniri de tip "TAMARA" provenite din ipotetice mosteniri si din mii de ani de salarii. Societatea nostra democratica, suprematia Legii (?) si a statului de drept(i) sunt incoronarea nivelului atins.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.10.2023 – ICCJ ataca iar la CCR

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva