CIUTACU IL ARDE PE HORODNICEANU – Jurnalistul Victor Ciutacu face plangere disciplinara la CSM impotriva lui Daniel Horodniceanu, dupa ce a fost amenintat in direct de seful DIICOT: "O sa ma acuzati de rea-vointa.. Eu nu va acuz de nimic, deocamdata... Aa, deocamdata? Sa ma astept la o convocare la DIICOT?... O sa vedem daca se merita". Ciutacu pentru Luju: "Spaima publica generata de ideea ca procurorii sunt stapanii catuselor si ca iau ei pe cine vor de pe strada trebuie sa dispara"
Seful DIICOT, procurorul Daniel Horodniceanu, a facut-o de oaie la final de mandat! Miercuri seara, 6 iunie 2018, procurorul Daniel Horodniceanu si-a permis sa il ameninte in direct pe jurnalistul Victor Ciutacu, chiar in timp ce se afla intr-o interventie telefonica in cadrul emisunii "Editie de seara" moderata de Ciutacu. Deranjat probabil de intrebarile lui Victor Ciutacu legate de dosarul Rompetrol, dar si de precizarile pe care jurnalistul le-a solicitat din partea sefului DIICOT cu privire la afirmatiile facute in cadrul conferintei de presa de ieri, Daniel Hordoniceau a izbucnit amenintandu-l pe Ciutacu ca "nu il acuza de nimic, deocamdata", dar ca va vedea "daca se merita" sa faca vreo actiune impotriva acestuia. Invitatii din platou au ramas masca, in timp ce Victor Ciutacu a intrebat daca ar trebui sa se astepte la vreo "convocare la DIICOT", iar daca da, sa isi anunte aparatorul, pe avocatul Alexandru Chiciu.
La cateva ore de la incredibilul moment, Victor Ciutacu a marturisit in exclusivitate pentru Lumeajustitiei.ro ca amenintarile facute in direct, la o ora de varf, de procurorul Daniel Horodniceanu, dar si istoria recenta a tarii in care romanii sunt inspaimantati de "ideea ca procurorii sunt stapanii catuselor si ca iau pe cine vor de pe strada" l-au facut sa ia decizia sesizarii Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la derapajele actualului sef DIICOT.
In acest sens, Victor Ciutacu ne-a precizat ca va formula o plangere disciplinara la CSM impotriva procurorul Daniel Horodniceanu pentru amenintarile pe care si-a permis sa le faca la adresa sa:
"E pentru prima oara cand un inalt magistrat isi permite sa ameninte in direct, la o ora de varf, un om. Spaima publica generata de ideea ca procurorii sunt stapanii catuselor si ca iau ei pe cine vor de pe strada trebuie sa dispara. Intr-un stat de drept functional, procurorul Daniel Horodniceanu isi impacheta, la ora asta, bagajele din birou si le indesa in portbagaj. Daca isi permite asta cu mine, care, de bine, de rau, am o notorietate si o tribuna ampla de exprimare, imi inchipui cum se comporta cu un suspect sau martor din dosarele instrumentate. Cunosc procurori absolut respectabili care au lucrat sau inca muncesc in DIICOT si imi place sa cred ca le crapa obrazul de rusine. Iar pentru ca nu toti procurorii sunt la fel, am decis sa fac o plangere disciplinara la CSM impotriva lui Daniel Horodniceanu, urmand ca in baza plangerii pe care o depun, Inspectia Judiciara sa verifice si Consiliul sa decida daca aceste manifestari au adus atingere onoarei sau probitatii profesionale a magistratilor ori prestigiului Justitiei."
Daniel Horodniceanu despre dosarul Rompetrol: "O sa fie trimisi in judecata cand o sa fie suficient probatoriu si suficiente argumente incat sa poata fi condamnati"
Asa cum precizam, cauza iritarii vizibile a lui Horodniceanu care a condus la amenintarea in direct a lui Victor Ciutacu, la o ora de varf, ar putea fi intrebarile jurnalistului legate de un dosar de rasunet, Rompetrol. Perfect intemeiat, Ciutacu a intrebat cine va raspunde in cazul in care dosarul Rompetrol va pica in instanta, cu atat mai mult cu cat in cauza au fost dispuse, de mai multi ani, sechestre uriase de 700 milioane euro si 3 miliade lei. Reactia lui Horodniceanu a lasat, din nou, muta audienta, acesta precizand ca prefera sa dea clasare, decat sa primeasca achitare in instanta:
"Dar de ce ar trebui sa raspunda? Unde e paguba? Sechestresele sunt puse pe niste terenuri de sub niste benzinarii, de exemplu. Daca au scazut actiunile si se face dovada in vreo instanta civila, va trebui sa plateasca cineva. Cu siguranta Statul, iar dupa noua lege de raspundere a magistatilor vom vedea si magistratul. O sa fie trimisi in judecata cand o sa fie suficient probatoriu si suficiente argumente incat sa poata fi condamnati. Prefer sa fie scosi de sub urmarire penala sau clasat decat sa fie achitat de instanta. "Este un dosar care are 3420 de volume"
Iata dialogul dintre jurnalistul Victor Ciutacu si procurorul Daniel Horodniceanu in cadrul emisiunii Editie de seara din 6 iunie 2018:
Ciutacu: Ati spus ca mandatul dvs nu va fi reinnoit din cauza dosarului Rompetrol?
Horodniceanu: Cum as putea sa nu imi fie reinnoit mandatul din cauza unui dosar? Am spus ca s-a discutat despre un dosar cu un ministru in cadrul interviului, interesandu-l din punctul dumnealui de vedere, ca vechime, din ce am inteles eu.
Ciutacu: Inteleg ca are 11 ani dosarul ala.
Horodniceanu: Are. Are 11 ani, dar este o disjungere dintr-un dosar initial. Cum mai spuneam astazi (n.red. - 6 iunie 2018) este un dosar in care procurorul care a exercitat ancheta penala in perioada 2007-2014 a fost revocat pe motiv ca a tergiversat urmarirea penala (n.red. - procurorul Mirel Radescu care in final nu a mai fost revocat, caci i s-a aprobat eliberarea din functia de procuror DIICOT, intorcandu-se la Parchetul Tribunalului Bucuresti). Alalalt procuror care a preluat cauza in 2014 si a efecutat rechizitoriul in 2018 pentru dumnealui s-a solicitat revocarea pentru ca solutia dumnealui a fost considerata ca nelegala. S-a considerat ca era suficient timp in care sa aprecieze in mod legal o solutie de asemenea importanta. In rest, dosarul a fost verificat de 3 ori de Inspectia Judiciara si de vreo 6 ori de mine personal, atat cat imi permite procedura, evident.
Ciutacu: Fara discutie, dar momentan oamenii aia inca nu sunt trimisi in judecata, din cate inteleg, si intrebarea e de cati ani mai este nevoie si de cati procurori care sa lucreze cazul asta?
Horodniceanu: Stiti care e chestiunea? O sa fie trimisi in judecata cand o sa fie suficient probatoriu si suficiente argumente incat sa poata fi condamnati. Prefer sa fie scosi de sub urmarire penala sau clasat decat sa fie achitat de instanta.
Ciutacu: Bun, e o optica sanatoasa asta pe care o aveti, dar pe domnii aia nu i-a atentionat nimeni de-a lungul multilor ani in care spuneti ca unul a tergiversat, iar altul a dat o solutie care ducea dosarul in cap ca fac tampenii? (n.red. - Ciutacu repeta intrebarea dupa ce Horodniceanu a sustinut ca nu a inteles-o)
Horodniceanu: Ba da, sau facut mai multe verificari pe dosarele respective si s-au tot dat, dar credeti-ma, este un dosar care are 3420 de volume, s-au facut mai multe expertize, s-au pus sechestre de 700 milioane euro, 3 miliarde lei, s-a lucrat ritmic, in principiu procurorul nu a stat degeaba si s-au si facut verificari in aceasta perioada, tocmai ca procurorul sa nu stea degeaba., fiind un dosar de asemenea importanta.
Ciutacu: Si daca in final, cum spuneti dumneavoastra ca preferati sa se dea clasare decat...
Horodniceanu: Nu am spus asta, vedeti cum puneti problema, am spus ca prefer sau dau clasare decat sa fie achitat de instanta.
Ciutacu: Da, dar nu m-ati lasat sa o duc pana la capat, dar sa stiti ca am proprietatea termenilor. Deci, daca cumva se da clasare, nu stiu, Doamne fereste, Doamne ajuta, n-am nicio implicare
Horodniceau: Doamne fereste, ca Doamne ajuta... nu stiu...
Ciutacu: Raspunde cineva pentru sechestrele de atatia ani, ca poate s-au pus aiurea?
Horodniceanu: Dar de ce ar trebui sa raspunda? Unde e paguba? Sechestresele sunt puse pe niste terenuri de sub niste benzinarii, de exemplu. Daca au scazut actiunile si se face dovada in vreo instanta civila, va trebui sa plateasca cineva. Cu siguranta Statul, iar dupa noua lege de raspundere a magistatilor vom vedea si magistratul.
Ciutacu: Nu sunt avocatul lui Rompetrol, ma lasa rece viata si opera lor, cat si dividendele, insa intreb asa...
Horodniceanu: Daca s-a provocat vreun prejudiciu, discutam. Dar acum discutam despre pielea ursului din padure.
Ciutacu: Fara discutie. Haideti sa discutam despre ceva concret, domnule Horodinceanu. Astazi, in timpul conferintei de presa, cred ca raspunzand unei intrebari daca numirea sau propunerea de numire a succesorului dvs este politica, dvs ati spus ca e o propunere facuta de ministrul Justitiei, care este un om politic. Iertati-ma, pe dumneavoastra v-a propus domnul Cazanciuc care este foarte om politic si chiar unul dintre liderii partidului de guvernamant. Care ar fi diferenta?
Horodniceanu: Domnule Ciutacu, eu v-am lasat sa terminati de data asta, dar terminati toata propozitia pe care am spus-o eu. Am spus ca este propus de un om politic, dar domnul Banila este un procuror si magistrat, deci nu este o numire politica. De ce nu imi dati toata propozitia? Daca mergeti cu jumatati de propozitie o sa faceti ce speculati doriti dvs...
Ciutacu: Dar nu fac nicio speculatie!
Horodniceanu: Daca vedeti propozitia pe care am spus-o eu o sa vedeti ca trageti concluzia fara sa ma mai intrebati.
Ciutacu: Sunteti foarte defensiv intr-o poveste in care nu va ataca nimeni, dar este optiunea dvs.
Horodniceanu: Eu nu sunt defensiv deloc, cred ca dimpotriva. Am spus ca procurorul sef este propus de ministrul Justitiei, care este om politic. Corect! Si in continuare am spus, 'dar procurorul este magistrat, este procuror, deci nu este o numire politica'. Asta este propozitia.
Ciutacu: Cum ati fost si dvs la randul dvs. Tot magistrat, tot procuror.
Horodniceanu: Exact. E aceeasi procedura.
Ciutacu: Domnul meu, am vazut in ultima perioada, mai ales dupa ce, si aici iar o sa contestati si o sa ma acuzati de rea-vointa…
Horodniceanu: Eu nu va acuz de nimic, deocamdata.
Ciutacu: Aa, deocamdata? Sa ma astept la o convocare la DIICOT? Adica sunt pregatit, m-am obisnuit cu Parchetul General.
Horodniceanu: E in regula, o sa vedem daca se merita.
Ciutacu: Daca se merita… Sa-l anunt si eu pe domnul Chiciu (n.red – Alexandru Chiciu, avocat) sa fie pregatit, dar sa fie dupa 7 dimineata.
Vedeti aici video din cadrul emisiunii Editie de Seara moderata de Victor Ciutacu:
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Gina 7 June 2018 14:20 +28
# Diana 7 June 2018 15:37 +6
# Edelweiss(R) 7 June 2018 22:43 +3
# jude 7 June 2018 23:35 -2
# Gilu 7 June 2018 14:35 +7
# golan 7 June 2018 15:13 +2
# Dorel 7 June 2018 16:06 0
# Azumix 7 June 2018 16:10 +2
# Petcu Iulian Cezar 7 June 2018 16:14 0
# faracatuse 7 June 2018 16:22 +1
# nu conteaza 7 June 2018 16:52 +1
# Mihail 7 June 2018 18:30 +1
# nu conteaza 7 June 2018 22:12 0
# nu conteaza 7 June 2018 22:17 0
# Mihail 8 June 2018 09:25 +2
# nu conteaza 8 June 2018 10:33 0
# nu conteaza 7 June 2018 16:54 +1
# nu conteaza 7 June 2018 16:57 0
# nu conteaza 7 June 2018 17:02 +1
# vasile 7 June 2018 20:43 +1
# visu 7 June 2018 21:00 +1
# Cristian 8 June 2018 07:38 0
# Aurel 8 June 2018 11:12 0
# ?????? 8 June 2018 23:33 +1
# ?????? 9 June 2018 09:00 0
# ?????? 9 June 2018 10:21 0