CNA SI-A LUAT NASUL LA PURTARE – Consiliul National al Audiovizualului a inceput sa atace fara baza legala institutiile online de presa, chemandu-le sa dea raport pentru articolele publicate. Site-ul Activenews a fost citat de trei ori sa se prezinte la sediul CNA in baza unei reclamatii facute pentru un articol despre un scandal in lumea artistilor plastici, articol care il mentioneaza pe unul dintre personaje in calitatea de fost director al Centrului Soros pentru Arta Contemporana
Consiliul National al Audiovizualului – condus de Monica Gubernat (foto) – a intrecut orice limita. Dupa ce a dispus in mod abuziv intreruperea emisiei postului Realitatea Plus (sanctiune suspendata de catre Curtea de Apel Bucuresti – click aici pentru a citi), de data aceasta CNA a tabarat asupra unuia dintre cele mai importante site-uri romanesti din zona presei conservatoare: Activenews. Fara niciun fel de baza legala.
Jurnalistul Victor Roncea – redactorul-sef al Activenews – a dezvaluit joi, 18 mai 2023, ca timp de trei zile consecutive, autoritatea de reglementare in domeniul audio-video a insistat ca reprezentanti ai institutiei de presa sa se prezinte la sedintele CNA, ca sa dea socoteala despre un articol care nu are nici in clin, nici in maneca cu domeniul audiovizualului. Este vorba despre materialul publicat la 10 aprilie 2023 si intitulat „Hotii de nemurire. Jefuitorii de ateliere ale artistilor din Pangrati: Cazul PACEA. Ministrul Lucian Romascanu stie?” Materialul trateaza problema unor ateliere de pictura din strada Ermil Pangratti (vizavi de sediul Televiziunii Romane). Coincidenta face ca unul dintre personajele mentionate in acel material sa fi fost in anii '90, potrivit Activenews, directorul Centrului Soros pentru Arta Contemporana (ONG care acum se numeste Centrul International pentru Arta Contemporana). Click aici pentru a citi articolul pentru care Activenews a fost reclamat la CNA.
Lumea Justitiei subliniaza faptul ca nu exista nicio baza legala care sa-i permita Consiliului National al Audiovizualului demonstratii de forta cu vreo institutie de presa online din Romania. Legea audiovizualului nr. 504/2002 a fost amendata in 2022, astfel incat sa extinda atributiile CNA asupra Internetului, insa modificarile nu vizeaza materialele online de presa scrisa, ci doar pe cele audio-video. Si chiar si atunci, CNA poate amenda creatorii de continut (utilizatorii) de pe platformele cu materiale video (Youtube, Facebook, Instagram etc.) numai daca acestia incita la violenta, ura, terorism etc. Teoretic, legea obliga astfel de platforme sa puna la dispozitia CNA datele de contact ale utilizatorilor care publica materiale ilegale. Practic, nu exista nicio garantie ca acele date de contact sunt unele reale.
Redam in acest sens art. 91/2 din Legea 504/2002:
„Consiliul sanctioneaza cu amenda utilizatorii unui serviciu de platforma de partajare a materialelor video care genereaza materiale video, care:
a) incita explicit la violenta sau la ura impotriva unui grup de persoane ori a unui membru al unui grup pe considerente, precum sex, rasa, culoare, origine etnica sau sociala, caracteristici genetice, limba, religie sau convingeri, opinii politice sau de alta natura, apartenenta la o minoritate nationala, avere, nastere, dizabilitați, varsta, orientare sexuala sau boala cronica contagioasa ori necontagioasa;
b) instiga public la savarsirea de infractiuni de terorism sau aduc atingere ori prezinta un risc serios si grav de a aduce atingere securitatii sau sanatatii publice, inclusiv securitatii si apararii nationale.
(2) In functie de gravitatea faptelor prevazute la alin. (1), acestea se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 30.000 lei.
(3) Furnizorii de platforma de partajare a materialelor video vor informa utilizatorul in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii cu privire la faptul ca datele de contact ale acestuia vor fi puse la dispozitia Consiliului in cazul in care utilizatorul se afla in situatia prevazuta la alin. (1).
(4) In vederea identificarii utilizatorului pentru aplicarea sanctiunii prevazute la alin. (2), Consiliul va solicita furnizorilor de platforma de partajare a materialelor video informatii cu privire la datele de contact stocate de platforma de partajare a materialelor video.
(5) Furnizorii de platforma de partajare a materialelor video prevazuti la alin. (4) au obligatia de a comunica datele de contact ale utilizatorului respectiv intr-un termen care nu depaseste 48 de ore, sub sanctiunea unei amenzi de pana la 30.000 lei/zi de intarziere”.
Revenind la cazul Activenews, iata ce scrie Victor Roncea despre presiunile CNA (vezi facsimile):
„Timp de trei zile la rand, la audierile din 16, 17 si 18 mai, ActiveNews a fost pistonat de Consiliul National al Audiovizualului, incepand cu orele 9 dimineata, sa trimita reprezentanti la sediul CNA sau sa intre „la raport” in sedintele CNA, de la orele 10, ca sa dea „socoteala” pentru un articol despre matrapazlacurile din interiorul Uniunii Artistilor Plastici. Articolul de Opinie in cauza - HOTII DE NEMURIRE - nu contine nici un element audio-vizual si chiar daca ar fi continut tot nu ar fi intrat in atributiile CNA sa-si intinda labele peste tot internetul. Reclamatia aberanta data pe filiera retelar-clientelara mana-n-mana pana in fundul sistemului, la taxatorii de la CNA, ne determina sa mergem cu acest caz pana la capat.
ActiveNews era trecut la punctul 3 din Ordinea de Zi a CNA, ca site de presa online. Ar fi fost o premiera absoluta, avand in vedere ca, in ciuda viselor umede ale sorosistului imbatranit in rele Mircea Toma (…), CNA are in atributii – multe prea largite, dupa parerea noastra – sectorul audio-vizual, dupa cum ii spune si denumirea”.
* Cititi aici intregul articol Activenews
sursa foto: Mediafax
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Valter COJMAN 21 May 2023 13:34 +2
# maxtor 22 May 2023 05:33 +3