CONDAMNARILE PE PROTOCOL TREBUIE ANULATE – Ministrul Justitiei Tudorel Toader: “Pe baza acestei 'colaborari' au fost condamnati oameni... Trebuie de vazut daca protocoalele au avut caracter nelegal si pe baza lor s-a dus la condamnari nelegale... E de vazut daca protocoalele au adaugat la lege, daca pe baza acestora au avut loc condamnari nelegale si netemeinice... Raspunderea e strict penala a celor care l-au semnat”
Condamnarile dispuse in dosare fabricate in baza protocolului incheeiat intre PICCJ si SRI ar putea fi anulate, pe motiv de nelegalitate. Anuntul a fost facut de ministrul Justitiei Tudorel Toader (foto dreapta), care a explicat ca desecretizarea protocoalelor ar trebui sa fie doar primul pas, acesta trebuind sa fie urmat de o analiza care sa stabileasca daca exista condamnari dispuse in dosare facute in baza acestor protocoale, condamnari care ar trebui supuse revizuirii.
Invitat marti seara, 24 aprilie 2018, la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, realizata de jurnalistul Mihai Gadea, ministrul Justitiei Tudorel Toader a mai facut un anunt extrem de important. Si anume ca semnatarii protocoalelor secrete, cum ar fi cel dintre PICCJ si SRI, ar putea sa raspunda penal, daca se va dovedi ca aceste documente au adaugat la lege. Iar intr-o asemenea situatie s-ar afla sefa DNA Laura Kovesi (foto a treia din stanga), fostul director SRI George Maior (foto dreapta) si fostul prim-adjunct al SRI generalul Florian Coldea (foto al doilea din stanga).
Iata declaratiile ministrului Justitiei Tudorel Toader privind posibilitatea anularii condamnarilor dispuse in dosare facute pe protocol:
„Am solicitat public desecretizarea tuturor protocoalelor. 60-70 de protocoale. Sa nu uitam ca pe baza acestei 'colaborari' au fost condamnati oameni. Eu cred ca este doar un inceput desecretizarea, dar trebuie de vazut daca protocoalele au avut caracter nelegal si pe baza lor s-a dus la condamnari nelegale. (...)
Daca semnatarii nu doresc desecretizarea, atunci protocolul acesta este un inscris care se bucura de legalitate si numai instanta de contencions administrativ poate evalua conditiile lui si sa stabileasca legalitatea sau nelegalitatea. Trebuie sa vrem sa se verifice legalitatea. Ce facem in urma cunoasterii continutului? Stam si ne minunam? Pe baza acestei colaborari s-au derulat procese, s-au judecat cauze, au fost condamnati oameni. Intrebarea este daca noi stim ca pe langa lege au fost astfel de instrumente, poate mai sunt, pe baza acestor instrumente juridice care adauga la lege au fost condamnati oameni.
Putem spune noi intr-un stat de drept, atat cat e statul de drept in Romania structurat, asta e condamnare intrata in puterea stabilitatii raportului juridic si atat, sau trebuie sa facem ceva sa scoatem la lumina si eventualul caracter nelegal pe care il are protocolul, iar pe baza de consecinta condamnari nedrepte pe care unii le-au suferit. Este doar un inceput descretizarea, dar e de vazut daca protcoalele au adaugat la lege, daca pe baza acestora au avut loc condamnari nelegale si netemeinice. (…)
Primul pas e sa vrem, al doilea sa ne adresam instantei de contencios sa verifice legalitatea, dupa care avem proceduri fie extraordinare de revizuire a hotararilor pronuntate pe baza procedurilor. Mai exista inca o directie de abordare care nu este in competenta mea, daca nu cumva semnatarii s-au substituit legiutorului, daca nu cumva s-a creat un conflict juridic de natura constitutionala. Daca cumva protocolul este nelegal trebuie sa vedem care este fapta ce a generat nelegalitate. Daca e infractiune, raspunderea e strict penala a celor care l-au semnat”.
Tudorel Toader: “Realitatea este mult, mult mai complicata, mai nedreapta, decat ceea ce am scris in raportul de evaluare al procurorului-sef de la DNA”
Pe de alta parte, in aceeasi emisiune ministrul Justitiei Tudorel Toader a dezvaluit si o discutie pe care a avut-o cu un om din sistem, imediat dupa ce a prezentat raportul prin care a cerut revocarea sefei DNA Laura Kovesi. Toader a explicat ca respectiva persoana i-a transmis ca ceea ce a prezentat in raport este doar o mica parte din ceea ce se intampla in realitate, aspect in legatura cu care ministrul Justitiei avea sa se convinga ulterior:
“A doua sau a treia zi dupa ce am prezentat acel raport, dupa 22 februarie cineva, cunoscator in ale dreptului, din interiorul sistemului imi spunea urmatorul lucru: 'Sa nu va suparati, dar ceea ce ati prezentat in cele 20 de puncte sunt corecte, dar reprezinta o mica, mica parte din adevarul pe care nu l-ati scos la suprafata, care poate inca nu este cunoscut'. Atunci m-am uitat lung, nu l-am contrazis, nu l-am aprobat, dar realitatea celor petrecute ulterior confirma ca este adevarat ceea ce imi spunea. Realitatea este mult, mult mai complicata, mai nedreapta, decat ceea ce am scris in raportul de evaluare al procurorului-sef de la DNA”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Eugen 25 April 2018 12:47 +5
# Boby 25 April 2018 13:10 +1
# Ultimul Charlot 25 April 2018 14:04 +6
# Claudia 25 April 2018 14:46 +1
# Nutzi 25 April 2018 15:24 +3
# Gilu 25 April 2018 15:31 +3
# alin 25 April 2018 16:31 0
# Vlad 25 April 2018 16:23 +2
# csatal2000 25 April 2018 16:38 0
# ana are mere 25 April 2018 17:01 -2
# Ionela 25 April 2018 17:46 +4
# csatal2000 25 April 2018 17:39 +2
# Ultimul Charlot 25 April 2018 19:14 +1
# Klaus-Klaus 1 May 2018 00:03 +1