CONDITII INUMANE LA PENITENCIARUL GAESTI – Avocatul Poporului a descoperit mizeria crunta si lipsa conditiilor de cazare de la Penitenciarul Gaesti, in urma sesizarii facute de omul de afaceri Liviu Luca. S-a constatat incalcarea articolelor din Constitutie privind dreptul la viata si dreptul la ocrotirea sanatatii. Luca s-a plans zadarnic judecatorului Luiza Spataru de conditiile inumane de detentie, inclusiv de plosnitele care il mancau de viu. Plangerea i-a fost respinsa (Documente)
Mizerie crunta, lipsa asistentei medicale primare, conditii inumane, acestea sunt concluziile institutiei Avocatului Poporului in urma unui control efectuat la Penitenciarul Gaesti, judetul Dambovita.
Controlul a survenit dupa ce omul de afaceri Liviu Luca (foto), incarcerat la acest penitenciar, a formulat o plangere in care reclama conditiile mizere de la locul de detinere. In raspunsul primit de Luca si semnat de adjunctul Avocatului Poporului, Mircea Criste, se arata ca s-a constatat incalcarea articolelor din Constitutia Romaniei privind dreptul la viata si integritate fizica si psihica, dreptul la ocrotirea sanatatii si nivelul de trai decent.
Liviu Luca a fost mutat de la Penitenciarul Ploiesti, de pe raza domiciliului sau, la Penitenciarul Gaesti, acolo unde a ajuns in 23 noiembrie 2018. In data de 20.03.2019, Liviu Luca a formulat plangere impotriva administratiei Penitenciarului Gaesti pentru ca nu i-au fost acordate cele 6 zile compensatorii in baza Legii 169/2017 pentru nerespectarea conditiilor de igiena, respectiv existenta plosnitelor in camerele de detinere. Numai ca plangerea i-a fost respinsa de catre judecatorul delegat de la Penitenciarul Gaesti, Luiza Spataru, care a motivat decizia prin faptul ca sectia pe care este incarcerat acesta a fost incadrata ca si conforma, astfel ca in speta nu se pot acorda zilele compensatorii: “Din relatiile communicate de administratia penitenciarului se retine ca prezenta insectelor nu a constituit un element care sa fie luat in seama la analiza, avand in vedere ca actiunile de dezinsectie se desfasoara conform prevederilor legale. Prin faptul ca in camera de detinere exista insecte nu se poate considera ca petentului ii este incalcat vreunul din drepturile persoanelor condamnate, atat timp cat administratia penitenciarului respecta prevederile legale cu privire la efectuarea actiunilor de dezinsectie, prezenta insectelor putandu-se datora si igienei individiale a fiecarui detinut”. Impotriva incheierii judecatorului delegat s-a facut contestatie la Judecatoria Gaesti, termenul fixat fiind 8 mai 2019.
Ei bine, cele retinute de judecatoarea Luiza Spataru in incheierea prin care a respins plangerea sunt infirmate printr-un raport intocmit de Avocatul Poporului in urma unei anchete efectuate la Penitenciarul Gaesti. In raspunsul primit de Luca de la Avocatul Poporului in 22 februarie 2019 (facsimil) si semnat de adjunctul institutiei, Mircea Criste, adica cu o luna inainte ca judecatorul delegat de la inchisoarea Gaesti sa respinga plangerea, sunt descrise conditiile mizere de la Gaesti.
Avocatul Poporului a constatat in urma controlului efectuat incalcarea articolelor din Constitutia Romaniei privind dreptul la viata si integritate fizica si psihica, dreptul la ocrotirea sanatatii si nivelul de trai decent in ceea ce-l priveste pe omul de afaceri. Astfel, in raport se arata ca: “detinutii au reclamat prezenta plosnitelor, prezentand mai multe monstre colectate din camerele respective, sustinand ca desi folosesc unele solutii pentru eliminarea si eradicarea acestora, eforturile sunt in zadar, intrucat mobilierul din lemn favorizeaza prezenta plosnitelor. Referitor la prezenta plosnitelor in camerele de detentie, conducerea penitenciarului a mentionat faptul ca trimestrial se efectueaza actiuni de dezinsectie generala, de catre personalul propriu de specialitate si ori de cate ori este necesar se intervine in camere, fiind puse la dispozitie fisele de dezinsectie realizate in anul 2018, iar din verificarea acestora s-a constatat ca dezinsectia aferenta trimestrului IV a anului 2018 nu fusese realizata”.
Institutia condusa de Victor Ciorbea arata ca la momentul efectuarii anchetei, Penitenciarul Gaesti se confrunta in continuare cu problema eradicarii plosnitelor, fenomen care s-a amplificat in ultima perioada, motiv pentru care s-a apreciat ca operatiunile de dezinsectie efectuate sunt insuficiente, situatia fiind favorizata si de existenta mobilierului din lemn: “S-a apreciat ca se impune luarea unor masuri concrete pentru combaterea plosnitelor si efectuarea demersurilor ce se impun pentru schimbarea mobilierului din lemn din camerele de detentie”. S-a mai constatat de catre Avocatul Poporului si conditiile mizere din celulele de la Gaesti.
Consultat de medic dupa doua luni
Avocatul Poporului a retinut ca lui Liviu Luca i-au fost incalcate mai multe drepturi. Astfel, s-a stabilit ca Penitenciarul Gaesti nu are angajat un medic de medicina generala sau medic de familie, si ca o data pe saptamana un medic de la Penitenciarul Craiova asigura persoanelor privative de libertate asistenta medicala primara. Din verificarile efectuate a rezultat faptul ca la primirea in Penitenciarul Gaesti, respectiv in data de 22.11.2018, Liviu Luca a fost consultat de catre asistentul medical aflat pe tura in ziua respectiva, iar nu de catre medic, asa cum este procedura: "Potrivit fisei medicale ati fost examinat clinic de catre medicul Trusca Ionel (venit de la Penitenciarul Craiova) abia in 17 ianuarie 2019, desi medicul colaborator s-a prezentat in vederea asigurarii asistentei medicale detinutilor in datele de 6 si 20 decembrie 2018. S-a concluzionat ca examinarea medicala clinica s-a efectuat la aproape doua luni de zile de la venirea prin transfer in Penitenciarul Gaesti, nefiind respectate prevederile art. 106 din Regulamentul din 10 martie 2016 de aplicare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor”.
Trebuie precizat ca Avocatul Poporului, in baza art 26 din Legea nr. 35/1997, are obligatia sa ceara Penitenciarului Gaesti sa repare prejudiciile aduse prin incalcarea drepturilor, iar autoritatile au obligatia sa inlature cauzele care au generat sau au favorizat incalcarea drepturilor.
Iata ce prevede art. 26 din Legea nr. 35/1997 privind institutia Avocatului Poporului:
“(1) In cazul in care, in urma examinarii petitiilor primite, se constata ca petitia persoanei fizice lezate este intemeiata, institutia Avocatul Poporului se va adresa in scris autoritatii administratiei publice care a incalcat drepturile persoanei fizice si va cere sa reformeze sau sa revoce actul administrativ si sa repare prejudiciile produse, precum si sa repuna persoana fizica lezata in situatia anterioară.
(2) Autoritatile publice in cauza vor lua de indata masurile necesare pentru inlaturarea ilegalitatilor constatate, repararea prejudiciilor si inlaturarea cauzelor care au generat sau au favorizat incalcarea drepturilor persoanei lezate si vor informa despre aceasta institutia Avocatul Poporului”.
Prezentam cele mai importante pasaje din concluziile Raportului Avocatului Poporului, pe care il atasam integral la finalul articolului:
“Penitenciarul Gaesti nu are angajat un medic de medicina generala sau medic de familie in vederea asigurarii asistentei medicale primare pentru persoanele aflate in executarea unei pedepse privative de libertate custodiate de Penitenciarul Gaesti, dar are incheiat un Protocol de colaborare cu Penitenciarul Craiova pe un an de zile. Conform Protocolului de colaborare, medicul incadrat la Penitenciarul Craiova asigura persoanelor privative de libertate custodiate de Penitenciarul Gaesti asistenta medicala primara o data pe saptamana. Referitor la prezenta medicului la Penitenciarul Gaesti, au fost puse la dispozitie fisele de prezenta aferente anului 2018, din care a rezultat faptul ca prezenta medicului nu s-a realizat saptamanal conform Protocolului. (…)
Din verificarile efectuate a rezultat faptul ca la primirea in Penitenciarul Gaesti, respectiv in data de 22.11.2018, s-a realizat un examen medical de catre asistentul medical aflat pe tura in ziua respectiva, iar nu de catre medic. (…)
Potrivit fisei medicale ati fost examinat clinic de catre medicul Trusca Ionel (venit de la Penitenciarul Craiova) abia in 17 ianuarie 2019, desi medicul colaborator s-a prezentat in vederea asigurarii asistentei medicale detinutilor in datele de 6 si 20 decembrie 2018. (…)
S-a concluzionat ca examinarea medicala clinica s-a efectuat la aproape doua luni de zile de la venirea prin transfer in Penitenciarul Gaesti, nefiind respectate prevederile art. 106 din Regulamentul din 10 martie 2016 de aplicare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor. (…)
Referitor la conditiile de detentie, au fost vizitate camerele 8,9 din Sectia 1 si camera 20 din Sectia 2 in care ati fost cazat.
Spatiul destinat activitatilor sanitare din Camera 9 aflata pe Sectia 1 prezenta urme de mucegai si igrasie, faianta fiind foarte murdarea si deteriorata (sparta).
In urma vizionarii camerelor de cazare 8 si 9 aflate pe Sectia 1, reprezentantii Biroului teritorial Ploiesti al institutiei Avocatului Poporului au constatat ca niciuna din camerele de detentie nu respecta caracteristicile privind amenajarea si dotarea camerelor destinate cazarii persoanelor private de libertate care executa pedeapsa in regim deschis, cu elemente de moibilier, instalatii igienico-sanitare antivandalism si de incalzire prevazute de Anexa 4 din Normele din 17 octombrie 2017 minime obligatorii privind conditiile de cazare a persoanelor private de libertate aprobate prin Ordinul ministrului Justitiei 2772/C din 17 octombrie 2017.
Cu ocazia vizitei in camerele mai sus mentionate, detinutii au reclamat prezenta plosnitelor, prezentand mai multe monstre colectate din camerele respective, sustinand ca desi folosesc unele solutii pentru eliminarea si eradicarea acestora, eforturile sunt in zadar, intrucat mobilierul din lemn favorizeaza prezenta plosnitelor. Referitor la prezenta plosnitelor in camerele de detentie, conducerea penitenciarului a mentionat faptul ca trimestrial se efectueaza actiuni de dezinsectie generala, de catre personalul propriu de specialitate si ori de cate ori este necesar se intervine in camere, fiind puse la dispozitie fisele de dezinsectie realizate in anul 2018, iar din verificarea acestora s-a constatat ca dezinsectia aferenta trimestrului IV a anului 2018 nu fusese realizata. In ceea ce priveste problema eradicarii plosnitelor, conducerea Penitenciarului Gaesti a precizat ca se vor intesifica procedurile de dezinsectie. Intrucat la momentul efectuarii anchetei Penitenciarul Gaesti se confrunta in continuare cu problema eradicarii plosnitelor, fenomen care s-a amplificat in ultima perioada, s-a apreciat ca operatiunile de dezinsectie efectuate de Penitenciarul Gaesti sunt insuficiente, situatia fiind favorizata si de existenta mobilierului din lemn. S-a apreciat ca se impune luarea unor masuri concrete pentru combaterea plosnitelor si efectuarea demersurilor ce se impun pentru schimbarea mobilierului din lemn din camerele de detentie cu elemente de mobilier care corespund caracteristicilor prevazute de Anexa 4 din Normele din 17 octombrie 2017. (…)
Fata de aspectul camerei 20 (infirmerie) si conditiile existente pentru respectarea demnitatii umane, s-a apreciat ca se impune imbunatatirea conditiilor de cazare din camera 20.(...)
Din verificari a reiesit faptul ca din 21.12.2018 si pana la 27.12.2018 nu au fost colectate rufe pentru spalatorie de la niciuna din sectiile de detinere, conducerea penitenciarului motivand ca perioada respectiva a coincis cu perioada sarbatorilor de Craciun, fiind zile libere in care personalul de la spalatorie nu a lucrat. (…)
Fata de constatarile reprezentantilor institutiei Avocatului Poporului, concluzionandu-se in sensul incalcarii art.22, art. 34 si art. 47 din Constitutia Romaniei privind dreptul la viata si integritate fizica si psihica, dreptul la ocrotirea sanatatii si nivelul de trai decent prin incalcarea art. 71 si art. 72 alin. 1 din Legea 254/2013, a art. 106 din Regulamentul de aplicare a Legii 254/2013, neasigurarea asistentei medicale primare detinutilor custodiati de Penitenciarul gaesti de catre medicul de specialitate conform Protocolului de colaborare dintre Penitenciarul Craiova si Penitenciarul Gaesti, nerespectarea in camerele de detentie 8 si 9 de pe Sectia 1 a caracteristicilor privind amenajarea si dotarea camerelor destinate cazarii persoanelor privative de libertate care executa pedeapsa in regim deschis cu elemente de mobilier, instalatii igienico-sanitare antivandalism si de incalzire, neasigurarea de conditii corespunzatoare in camera 20 infirmerie de pe Sectia 2 care sa respecte demnitatea umana, ineficienta operatiunilor de dezinsectie efectuate de Penitenciarul Gaesti in vederea combaterii plosnitelor, au fost emise recomandari adresate Penitenciarului Gaesti si ANP”.
* Cititi aici integral raspunsul Avocatului Poporului
* Cititi aici Incheierea judecatorului delegat de la Penitenciarul Gaesti
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Iulian 7 May 2019 16:59 +6
# ICHIM 7 May 2019 17:07 +3
# Edelweiss - Fost la Găești 8 May 2019 02:07 0
# Edelweiss - comentariul pe Cotidianul - 24 dec. 2017 8 May 2019 02:09 0
# faracatuse 7 May 2019 20:27 0
# un mizantrop 8 May 2019 00:26 0
# Edelweiss - Fost pârnăiaș la Găești 8 May 2019 01:47 0
# Edelweiss - fost pârnăiaș la Găești 8 May 2019 01:56 +2
# Edelweiss - „Guraliv” CU DEMNITATE, de Găești 8 May 2019 02:38 +1
# Edelweiss - „Guraliv” CU DEMNITATE, de Găești 8 May 2019 02:39 +1
# Edelweiss - „Guraliv” CU DEMNITATE, de Găești 8 May 2019 02:40 0
# Edelweiss - „Guraliv” CU DEMNITATE, de Găești 8 May 2019 02:41 0
# Tot Io - Guraliv amânat la TERMEN 8 May 2019 02:46 +1
# Tot Io - Guraliv amânat la TERMEN 8 May 2019 02:48 0
# Tot Io - Guraliv amânat la TERMEN 8 May 2019 02:56 +2
# DODO 8 May 2019 07:12 0
# Adina Ap 8 May 2019 12:58 0
# Alexandra 16 November 2024 12:39 0