Conf. univ. dr. Madalina Tomescu: „Instantele vor putea dispune, daca se va cere, obligarea la angajarea absolventilor discriminati pe criteriul lipsei de experienta!”
Institutul pentru Drepturile Omului a organizat in 25 noiembrie 2011 Conferinta nedescriminarii si egalitatii de sanse Nedes 2011, in parteneriat cu Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir. Conferinta a fost condusa de prodecanul Facultatii de Stiinte juridice si Administrative din cadrul UCDC, conf. univ. dr. Madalina Tomescu (foto) care este totodata si membru al Comisiei pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati a Municipiului Bucuresti inca din 2005. Printre prioritatile dezbaterii numarandu-se exercitarea dreptului la nediscriminare si egalitate de sanse, in societatea contemporana. La conferinta au participat reprezentanti ai institutiilor de stat: Consiliul National pentru Combaterea Discrimiarii, Parlamentul Romaniei (prin senatorul Titus Corlatean) Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti, Consiliul Economic si social, agentia Nationala a Functionarilor Publici, precum si reprezentanti ai mai multor ONG-uri care activeaza in sfera apararii drepturilor omului. In legatura cu Conferinta desfasurata prodecanul Madalina Tomescu ne-a raspuns la urmatoarele intrebari:
Exista un proiect de cercetare si dezvoltare in cadrul caruia tinerii vor gasi noutati care sa le ofere sanse mai multe pe piata de munca din Romania? La ora actuala somajul este in crestere, iar criteriul lipsei de experienta pentru absolventii facultatilor este unul eliminatoriu in multe domenii, la angajare?
Exista un proiect de cercetare dezvoltare intitulat „Modalitati de promovare a principiilor nediscriminarii egalitatii de sanse in societatea romaneasca actuala, care se desfasoara in parteneriat intre UCDC prin Institutul International pentru Drepturile Omului si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, care are ca obiectiv informare tinerilor cu privire la modul in care dreptul la nediscriminare se poate asuma, dar si cu privire oportunitatea identificarii unor masuri de interventie. Toti angajatorii din Romania trebuie sa aiba in vedere ca tinerii absolventi ai invatamantului superior, si nu numai, reprezinta un potential de valoare care trebuie exploatat prin acordarea unor sanse egale la angajare. Lipsa de experienta nu trebuie sa constituie o stavila la angajare.
Antamati cumva in Justitie, in viitor, procese care sa aiba ca obiect sanctionarea angajatorilor care refuza sa primeasca absolventi pe motiv ca sunt lipsiti de experienta?
Fara indoiala, pentru ca Romania trebuie sa respecte criteriile impuse de Uniunea Europeana in domeniul nediscriminarii si al egalitatii de sanse, cerinte clare in programul de aderare al tarii noastre la UE. In astfel de cazuri de discriminare la angajare poate interveni Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, prin aplicarea de masuri sanctionatorii, care sunt de obicei amenzi. De asemenea, si instantele vor putea dispune, daca se va cere, obligarea la angajarea absolventilor discriminati pe criteriul lipsei de experienta. Este subinteles ca experienta profesionala nu se poate dobandi decat prin practica.
Haideti sa vorbim si despre egalitatea de sanse. Mai ales cand este vorba de promovare. Intr-o societate in care nepotismul este cel ce stabileste in multe institutii ale statului cine promoveaza si cat de repde in diverse functii, cum credeti ca va putea fi implementata o alta mentalitate, de tip european, in care sansa unui profesionist sa primeze in fata sanselor celor cu pile?
O societate care vrea sa se dezvolte si nu sa regreseze, trebuie sa beneficieze in mod imperativ de aplicarea promovabilitatii pe criterii profesionale clare. Cei care promoveaza tot felul de personaje neavenite, doar pentru ca sunt pila cuiva, trebuie sa inteleaga un lucru esential: si anume ca edificiul unei institutii se prabuseste in lipsa unor profesionisti si, mai devreme sau mai tarziu, de acei profesionisti vor avea parte statele din jurul nostru care asigura egalitatea de sanse in mod constructiv.
Care va fi finalitatea conferintei de azi. Ce masuri benefice se vor lua dupa ce se vor cristaliza concluziile intalnirii?
Toate comunicarile vor fi publicate intr-un volum care va fi pus la dispozitia studentilor dar si a celor interesati, respectiv institutii, masteranzi, angajatori. Aceasta lucrare va fi distribuita inclusiv in liceele din Bucuresti si din tara. Tin sa multumesc in final conducerii Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, care a sprijinit acest proiect inca de la inceput, in ideea de a da o sansa reala tinerilor absoventi.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# cocoana arestat asta stire ! 25 November 2011 22:45 -2
# cocoana arestat asta stire ! 25 November 2011 22:47 -2
# opinie 26 November 2011 14:49 +3
# CI 26 November 2011 15:03 -3
# avocatB 27 November 2011 09:51 +1
Citeza pe CI