psdolt
24 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

CONFERINTA NATIONALA DE INSOLVENTA – Presedintele UNPIR si alti reprezentanti de marca s-au aratat surprinsi ca noul Cod al insolventei a fost adoptat prin OUG si prin lege. Arin Stanescu: “In conditiile in care creanta bugetara va fi executata in integralitatea ei, acest fapt ar putea duce la blocarea reorganizarilor, iar societatile care au angajati vor trece la concedieri masive”

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

4 October 2013 16:10
Vizualizari: 16747

 

In marea Aula a Facutatii de Drept din Universitatea Bucuresti se desfasoara, incepand de azi - 4 octombrie 2013, timp de doua zile, Conferinta Nationala de Insolventa. Deschiderea evenimentului a coincis cu momentul in care Guvernul tocmai ce adoptase, prin ordonanta de urgenta, noul cod de insolventa, introducand articole pe care nimeni nu si le aroga. Toti participantii la conferinta, incepand cu lichidatorii judiciari, avocati si reprezentanti de marca ai unor institutii precum UNPIR, Ministerul Justitiei, BNR etc, s-au aratat surprinsi de aceasta rapiditate cu care Guvernul a aprobat acest cod fara o dezbatere serioasa, pe articole, in Parlament.


Televiziunile, in pericol de cenzura, prin suspendarea licentei de emisie, printr-un articol abuziv strecurat in Codul insolventei

In deschiderea conferintei prezidate de gazda evenimentului, decanul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, conf. dr. Flavius Baias, presedintele UNPIR, Arin Stanescu (foto 1) a subliniat urmatoarele aspecte in legatura cu adoptarea de urgenta a noul cod al insolventei: “Din pacate, Codul nu a iesit asa cum ar fi trebuit sa iasa, printr-o lege aprobata in Pralament si nu printr-o ordonanta cae intra in vigoare peste trei saptamani (…) Prin reducerea termenului de organizare a reorganizarii de la 3 ani la un an se va ajunge la disparitia planului de reorganizare.

Conform statisticilor actuale, exista o proportie de 90 % falimente si doar 5-6% din societatile aflate in procedura insolventei se afla in reorganizare. Arin Stanescu a aratat ca noul cod de insolventa are patru mari defecte, printre care se numara si prevederea referitoare la institutiile media. Potrivit acesteia, oricarei televiziuni sau post de radio aflat in dificultate li se va ridica automat licenta de emisie, ceea ce va duce direct la faliment fara a mai exista posibilitatea revigorarii societatii printr-un plan viabil de reorganizare. Un alt aspect criticat este ca statul poate recupera datorii in timpul procesului de reorganizare, chiar si pe cele stranse in perioada de reorganizare. Nici reducerea termenului de reorganizare la un an de zile, in comparatiei cu Franta unde acest termen este de 10 ani sau cu SUA, unde nu exista termen in care companiile trebuie sa iasa din insolventa, nu este de bun augur pentru societatile si companiile nationale si multinationale.

Un alt aspect criticat este acela ca, prin noul cod, statul si-a arogat dreptul de a recupera datorii de la firme aflate in insolventa, in vreme ce societatile comerciale private nu vor putea face niciodata acest lucru. Astfel, se va face o mare diferenta intre stat si companiile private. Singurele creante pentru care se va putea incepe executarea for fi creantele bugetare, iar executorul fiscal va putea executa toate bucurile unei societati, chiar si pe cele ce constituie garantii bancare. In opinia presedintelui UNPIR, in conditiile in care creanta bugetara va fi executata in integralitatea ei, acest fapt ar putea duce la blocarea reorganizarilor, iar societatile care au angajati vor trece la concedieri masive.

Deficientele majore ale noului cod al insolventei aprobat de Guvern prin OUG

Noul Cod al Insolventei aprobat prin OUG contine si cateva propuneri care nu apartin consortiului care a lucrat la elaborarea codului. Printre propunerile introduse direct prin OUG (ale caror autori nu se cunosc si nici motivele avute in vedere pentru aceste propuneri) se numara: introducerea in sfera de aplicare a procedurilor de insolventa a regiilor autonome;(regiile autonome trebuiau introduse in Cod de catre consultant ulterior, dupa o atenta consultare); scaderea perioadei de implementare a planului de reorganizare de la 3 ani la 1 an; ridicarea procentului de aprobare a planului de reorganizare de la 30% din total masa credala la 50% din total masa credala (aceste ultime doua propuneri diminueaza intr-o foarte mare masura sansele de redresare); introducerea prevederii potrivit careia deschiderea procedurii insolventei nu suspenda executarea silita din partea creditorilor detinatori de creante curente (aceasta prevedere incalca principiul caracterului concursual si colectiv al procedurilor de insolventa prin posibilitatea acordata creditorilor, in chip individual, sa execute silit debitorul prin actiuni paralele procedurii insolventei si, in plus, nu va mai exista nicio protectie a Tribunalului in cazul insolventei debitorului); posibilitatea suspendarii licentei de emisie a celor aflati sub incidenta legii audio-vizualului (n.red.- se suspenda de drept!); eliminarea dispozitiei potrivit careia „orice limitari, interdictii sau altele asemenea, introduse prin legi speciale sau clauze contractuale, pentru motivul deschiderii procedurii insolventei sunt nule de drept”; ridicarea procentului de la 80% la 90% de omologare a concordatului preventiv.

Simona Milos, presedinte al Institutului National pentru Pregatirea Practicienilor in Insolventa, a sustinut in cadrul conferintei: “Intrarea in vigoare a Codului insolventei in 25 octombrie ne determina sa facem eforturi extraordinare ca sa-l asimilam (…) Ne-a luat pe toti prin surprindere aceasta deciziesi nu stiu daca politica aruncatului in apa a celui ce nu stie sa inoate va functiona”. Prezent la eveniment, directorul Directiei juridice din BNR. Alexandru Paunescu a tras un semnal de alarma, aratand ca numarul de corporatii in insolventa este in crestere, iar fenomenul insolventei ”s-a acutizat incepand cu 2011”.

Comentarii

# Bula date 4 October 2013 18:19 +5

Bai Ponta da esti chiar nesimtit...nu l-ai consultat pe Shalev si nici pe Zanfirescu - ...Predoiu. I-ai luat pe neprega :D

# gogu date 4 October 2013 19:19 +2

Important este ca desemnarea practicianului o sa fie facuta de catre judecatorul sindic...in functie de..... :lol:

# mos gerila date 4 October 2013 22:45 +3

o sa vedeti puhoaie de someri....asta asa, ca sa stati linistiti pe timp de iarna la gura sobei...

# Adolf Silberstein date 4 October 2013 23:17 +8

vedeti ca s-a strecurat o greseala gramaticala in text, Arin Stanescu se scrie corect Arie Shalev.

# Bula date 5 October 2013 16:28 0

:D :D :D corect cred ca e Ariel Shalev, ca prea e ...curat in toate cele

# Atitudine media date 5 October 2013 02:06 +2

An electoral. daca vreo societate media misca in front, vine fiscul frumusel si de deschide insolventa si li se suspenda licenta. Cei din media sunt prea inversunati sa sara unul la gatul altuia ca cred ca sunt tinuti in brate de un partid sau altul. Dar, tot atat de bine, istoria arata ca partidele isi pot schimba optica. Cei din media ar trebui sa ia toti pozitie comuna, ca daca nu, sunt santajabili in orice moment. Ia sa vedem carei societati media i se va cere deschiderea procedurii de insolventa in curand

# Dumitra Albulescu date 6 October 2013 22:29 +1

Nu se va suspenda nicio licenta daca vor fi platite obligatiile fiscale catre stat. Toti factorii economici, inclusiv cei care administreaza institutii de mass-media, trebuie sa se obisnuiasca sa achite cu regularitate datoriile catre stat si creditori, asa cum se procedeaza in statele civilizate.

# silvia date 7 October 2013 08:35 0

In statele civilizate cetatenii simt beneficiile faptului ca au platit impozite. Adica o parte din impozite se intoarce catre cetateni prin servicii publice. Puteti sa nominalizati macar un serviciu social care merge bine, in favoarea cetatenilor?

# Dody date 5 October 2013 23:35 +1

Arineeeeeee, daca societatile s-ar reorganiza, voi ce ati mai manca ? Zim si mie cate societati au mai iesit din reorganizare dupa ce voi ca lichidatori, le-ati lichidat pe bune in sensul bun al cuvantului??? Inca una si maduc, daca societatile nu intrau in faliment, tu mai aveai conturi cu milioane euro in monaci si palma de maiorca ??? Si hai sa-ti mai zic una, am informatia sigura ca ala al tau mare sef UNPIR din mures, cu ce judecator si cum se intelege ca ce dosare cu patrimoniu bun de valorificat sa-i dea , asta ma face sa cred ca isi primeste si judecatorul sindic cota parte, si tu vi aici sa ne povestesti ca CEEEEEEEEEEEE? Daca nu as sti ceva asa din auzite na si tu, ca ai doua carti de identitate cu doua nume diferite, hohare nu esti cumva vreun spion pe aici pe teritoriul tarii ??? Intrab si eu, nu dau cu bata, ca la ce mutra ai numai la asa ceva nu areti cea ce incerci sa spui, macar ati fi lasat pe altii sa tuseasca  !

# Dumitra Albulescu date 6 October 2013 05:33 +2

Oare de ce dl Arin STANESCU nu s-a referit si la participarea sa si a familiei Calin ZAMFIRESCU-Catalin PREDOIU la distrugerea prin faliment a sistemului bancar romanesc ? De ce dl Arin STANESCU critica actualul sistem al INSOLVENTEI ? Regreta ca nu a mai fost consultat nici el, nici dl Valeriu STOICA, nici dl Calin ZAMFIRESCU, nici dl Catalin PREDOIU - adica toti cei care au pus bazele devalizarii bancilor particulare romanesti (Albina, Bankcoop, Banca Religiilor s.a.) ! De ce dl Arin STANESCU nu se refera sub nicio forma la acuzatiile publice potrivit carora ar fi transferat ilegal in paradisuri fiscale multe milioane de euro obtinute ilegal prin operatiuni de insolventa/faliment ? Cine este - de fapt - acest personaj sinistru ? Ce cauta el pe meleagurile noastre ? Au sau nu au dreptate cei care-l considera a fi reprezentat al unor servicii de spionaj straine ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva