psdolt
23 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

CONFLICT JURIDIC DE NATURA CONSTITUTIONALA PE BANII MAGISTRATILOR – CSM ii solicita ministrei Justitiei Alina Gorghiu sa blocheze adoptarea de catre Guvern a OUG cu acordarea titlurilor de plata pentru magistratii si grefierii care au de primit drepturi salariale stabilite prin hotarari judecatoresti: „Manifestare abuziva a prerogativelor normative ale autoritatii executive... Premisele unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea executiva si autoritatea judecatoreasca”

Scris de: George TARATA | pdf | print

14 December 2023 12:07
Vizualizari: 4978

Consiliul Superior al Magistraturii face apel la ministra Justitiei Alina Gorghiu (foto) sa intervina de urgenta pentru a bloca adoptarea de catre Guvern a Ordonantei de Urgenta in forma care prevede ca magistrartii si grefierii vor primi titluri de plata pentru drepturile salariale cuvenite si stabilite prin hotarari judecatoresti si acte administrative.


 

Intr-un comunicat de presa dat publicitatii joi, 14 decembrie 2023, CSM acuza ca aceste dispozitii sunt in contradictie flagranta atat cu Constitutia Romaniei, republicata, cat si cu Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, intrucat reglementarea propusa este profund discriminatorie, ignora dreptul fundamental la un proces echitabil in componenta referitoare la accesul la justitie, reprezinta o atingere grava adusa dreptului de proprietate al creditorilor si incalca principiul separatiei puterilor in stat prin nesocotirea efectelor hotararilor judecatoresti de catre puterea executiva, precum si cerinta de calitate a legii, avand un caracter imprevizibil si potential de a genera dificultati insurmontabile in realizarea drepturilor creditorilor.

Adoptarea OUG in forma care contine acordarea de titluri de plata personalului din justitie ar reprezenta o manifestare abuziva a prerogativelor normative ale autoritatii executive, reclama CSM, intrucat statul roman are calitatea de debitor, context in care preocuparea acestuia ar trebui sa se concentreze in directia identificarii solutiilor efective si reale pentru executarea obligatiilor, iar nu in aceea a constituirii unor impedimente incompatibile cu principiile fundamentale ale unui stat de drept. In plus, Consiliul subliniaza ca ar fi create premisele unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea executiva si autoritatea judecatoreasca si va deschide calea sesizarii Curtii Constitutionale pentru solutionarea acestui conflict.


Iata comunicatul CSM (vezi scrisoarea integrala in facsimil):


Consiliul Superior al Magistraturii, avand in vedere informatiile prezentate in spatiul public referitoare la intentia Guvernului de a adopta unele masuri de natura sa afecteze drepturile personalului din sistemul justitiei, precum si proiectul de Ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative precum si pentru prorogarea unor termene, pus in dezbatere publica de Ministerul Finantelor, a comunicat ministrului justitiei, doamna Alina-stefania Gorghiu, pozitia institutionala in sensul ca este necesara o interventie ferma care sa determine autoritatea executiva sa reevalueze un astfel de demers, astfel incat principiile fundamentale ale functionarii statului de drept sa fie respectate.

Consiliul Superior al Magistraturii considera ca art. VIII din proiectul actului normativ mentionat este in contradictie flagranta atat cu Constitutia Romaniei, republicata, cat si cu Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, intrucat reglementarea propusa este profund discriminatorie, ignora dreptul fundamental la un proces echitabil in componenta referitoare la accesul la justitie, reprezinta o atingere grava adusa dreptului de proprietate al creditorilor si incalca principiul separatiei puterilor in stat prin nesocotirea efectelor hotararilor judecatoresti de catre puterea executiva, precum si cerinta de calitate a legii, avand un caracter imprevizibil si potential de a genera dificultati insurmontabile in realizarea drepturilor creditorilor.

Promovarea unui asemenea demers legislativ flagrant neconstitutional ar constitui, fara indoiala, o manifestare abuziva a prerogativelor normative ale autoritatii executive intrucat statul roman are calitatea de debitor, context in care preocuparea acestuia ar trebui sa se concentreze in directia identificarii solutiilor efective si reale pentru executarea obligatiilor, iar nu in aceea a constituirii unor impedimente incompatibile cu principiile fundamentale ale unui stat de drept.

Consiliul Superior al Magistraturii considera ca adoptarea de catre autoritatea executiva a actului normativ preconizat, in pofida elementelor de neconstitutionalitate flagranta constatate, va genera fara indoiala premisele unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea executiva si autoritatea judecatoreasca si va deschide calea sesizarii Curtii Constitutionale pentru solutionarea acestui conflict.

Totodata, Consiliul Superior al Magistraturii atrage atentia ca bugetul instantelor cuprins in proiectul privind Legea bugetului pentru anul 2024, astfel cum a fost publicat, este mult subdimensionat in raport de bugetul transmis de catre instante spre avizare conforma de catre Consiliu, aviz obligatoriu potrivit dispozitiilor legale.

Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima regretul in mod public fata de faptul ca rolul sau constitutional a fost ignorat, nefiind consultat in nicio modalitate cu privire la masurile preconizate si adreseaza pe aceasta cale un apel la dialog catre celelalte puteri ale statului, solicitand ca pe viitor pozitia constitutionala a institutiei in arhitectura statului de drept sa fie respectata si sa fie in mod real consultat atunci cand astfel de masuri cu impact major asupra personalului din justitie urmeaza a fi adoptate”.


Comentarii

# GIGI date 14 December 2023 13:55 -3

:D :D :D NUMAI IN ROMANIA. UN JUDECATOR DA O SENTINTA PENTRU UN BENEFICIU DE CARE PROFITA SI EL :D CURATA SPAGA, SAU, FOLOS MATERIAL [NE]CUVENIT.... CINE-I ANCHETEAZA?????

# fărădelege date 14 December 2023 14:15 -21

Dar cand si-au folosit puterea sa siluiasca legea in folos propriu, n-a mai fost conflict constitutional? Cand si-au dat unii altora ce nu le dadea nicio lege - inclusiv factor DNA si majorari de la 1900 care nu erau pt. ei, cu tot cu penalitati, ca tot nu raspund si n-are nimeni ce le face, si au obligat ordonatorii sa le execute hotararile prin care si-au facut salariile dupa bunul plac, nici atunci n-a fost?  N-o sti populimea, dar nici CSM nu e in stare sa inteleaga legile, nu stie de unde le vin pretentiile? Curat constitutional, coane, daca nu are cine sa sesizeze (si cine sa judece??)!

# jiji date 14 December 2023 14:35 +9

Am inteles ca judecatorii nu au dreptul la acțiune in țara asta. Atunci, daca nu au drepturi, dă-le bani băiete, să se judece la CEDO, pentru orice le trece prin cap politicienilor.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva