CONGRESUL PRACTICIENILOR IN INSOLVENTA - Arin Stanescu, reales cu unanimitate de voturi presedinte al UNPIR: „Haideti sa colaboram cu creditorii, cu judecatorii, sa fim corecti! UNPIR este hotarata sa ia masuri drastice impotriva celor care incalca legea. Vom avea instante disciplinare care vor sanctiona mai drastic!”
Sute de practicieni in insolventa, delegati din toate judetele tarii au participat sambata 22 septembrie 2012, la Congresul Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania, organizat la Hotelul Rin Grand din Capitala, pentru a-si alege organele de conducere. Cum era de asteptat, avocatul Arin Octav Stanescu (foto) a fost reales fara niciun vot impotriva in functia de presedinte al UNPIR, pentru care nu a avut contracandidat. Inaintea votului decisiv, presedintele UNPIR Arin Stanescu a tinut o cuvantare si a prezentat raportul de activitate al formatiunii, aratand ca este o mana de fier in uniunea formata din 3400 de membri, din care 1500 practica efectiv profesia: “UNPIR este hotarata sa ia masuri drastice impotriva celor care incalca legea. Vom avea instante disciplinare mai putine, dar care vor sanctiona mai drastic. Eu sunt adeptul separarii graului de neghina!”
Arin Stanescu a relevat un paradox actual al profesiei: “Avem din ce in ce mai multe dosare si din ce in ce mai putini bani. Suntem intr-o perioada de criza si trebuie sa gasim mijloace pentru a imbunatati situatia. Avem o profesie recunoscuta si respectata. Haideti sa facem totul sa nu coboram acest nivel de recunoastere! Haideti sa colaboram cu creditorii, cu judecatorii, sa fim corecti! Haideti sa mentinem un standart inalt pentru ca traversam o perioada foarte grea!”
Critici constructive din partea Asociatiei Romane a Bancilor
Invitata la Congresul UNPIR, Mirela Iovu, reprezentanta a Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) a subliniat “dialogul constant si sprijinul d-lui presedinte Arin Stanescu”. Pe langa urarile de bine transmise, Mirela Iovu a vorbit despre problemele care apar in cazul baniclor, in calitate de creditori majoritari, in procesele de insolventa: “Printre dvs, din nefericire, exista si persoane care nu fac cinste profesiei. Avem cazuri cand ramanem perplexi de ceea ce se poate intampla... exemplu: un practician si-a permis sa sechestreze creditorii minoritari, cerandu-le sa stea nemiscati pana pleaca reprezentantii bancii”. Iovu a aratat ca respectivul practician in insolventa tine in continuare sedintele cu creditori minoritari, iar banca creditoare, care are 68% din creante e tinuta pe dinafara, si ca in fata unor asemenea situatii se vor face plangeri penale.
Presedintele Arin Stanescu a confirmat cazul relatat de reprezentanta ARB: “Nota critica moderata este intemeiata. Avem colegi, care sunt o minoritate, care nu respecta legile, care schimba tabelele de creanta cu o zi inaintea adunarilor generale”. Arin Stanescu a aratat ca viitoarele modificari legislative care vor fi aduse legilor insolventei, vor intari disciplina in profesie, prin crearea unor “instante disciplinare locale”, care vor aplica sanctiuni mult mai drastice, mergand pana la suspendarea din profesie pe timp de un an sau excluderea din profesie. Stanescu a adaugat aici ca simpla suspendare a unui practician in insolventa inseamna desfiintarea sa, pentru ca intr-o atare situatie cel suspendat este obligat sa predea toate dosarele de insolventa.
De asemenea, vor fi prevazute abateri disciplinare noi, inclusiv cazurile de incompatibilitate si conflict de interese: “Suntem aspri cu cei care nu respecta codul de etica, dintre profesiile liberale avem cele mai drastice sanctiuni!”
Problemele profesiei de practician in insolventa si viitoarele masuri legislative
Presedintele UNPIR a enumerat in continuare problemele cu care se confrunta UNPIR si membrii sai, subliniind faptul ca in ultimii ani masa credala la nivel national reprezinta pentru 112 miliarde ROL, din care anual se recupereaza aproape 1 miliard ROL. Desi recuperarile sunt de maximum 1%, acest procent este insa mult mai mare decat ce se recupereaza de catre celelalte profesii liberale: “Vindem mai putin... daca nu vinzi, nu recuperezi si daca nu recuperezi n-ai ce sa dai la creditori”. De ce se recupereaza atat de putin? Cauzele sunt criza financiara, faptul ca piata imobiliara este inghetata, iar “bancile nu vor sa valorifice activele la pretul de piata”. O problema majora o reprezinta pentru pracxticienii in insolventa si faptul ca peste 70% din dosarele de insolventa sunt ale unor societati comerciale fara bunuri, unde nu se poate recupera nimic, iar fondul de lichidare din care se acopera prestatiile practicienilor pentru inchiderea firmelor falimentare este insuficient, datoriile catre practicienii in insolventa fiind in prezent de peste 91 milioane lei.
Presedintele UNPIR a dezvaluit faptul ca la jumatatea anului viitor se preconizeaza intrarea in vigoare a Codului Insolventei, care va aduce numeroase reglementari noi si ca, pana atunci, UNPIR va lansa in primavara lui 2013 un Portal de Lichidare, destinat membrilor uniunii si nu doar lor, prin care se vor organiza licitatii electronice, procedura de pionierat in Romania si care va permite accesul la licitatii in schimbul unor taxe modice.
Arin Stanescu reales fara niciun vot impotriva!
Dupa discursurile invitatilor si prezentarea raportului tehnic de activitate, delegatii la Congres au trecut la vot. Buletinele de vot au fost introduse in doua urne, una pentru presedinte (unde unic candidat a fost Arin Stanescu) si alta pentru membrii Consiliului national de conducere, ai Comisiei superioare de disciplina si Comisiei de cenzori. La orele 13.00, in mai putin de 10 minute, toata lumea a votat. Dupa care s-a plecat la masa, timp in care comisia speciala a numarat voturile.
Rezultatul: Arin Octav Stanescu a fost reales pentru un nou mandat de presedinte cu unanimitate de voturi, fapt ce i-a reconfirmat autoritatea in Uniunea a carei baze le-a pus incepand cu 1999.
*Cititi aici Raportul de activitate al UNPIR pentru 2011 si situatii statistice 2012
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Jupan Arin 22 September 2012 19:30 -8
# mafiotul Arin 22 September 2012 21:20 +7
# Ela Vizante 24 September 2012 18:59 +1
Citeza pe mafiotul Arin
# Adi Minune 22 September 2012 21:50 +2
# BIBOI 22 September 2012 22:15 -1
# pentru bota 23 September 2012 10:18 -2
# esti cretin 23 September 2012 11:06 0
# coco 23 September 2012 14:04 +3
# Ela Vizante 24 September 2012 19:23 +1
Citeza pe coco
# dreptatea 25 September 2012 17:52 +2
# Ela Vizante 28 September 2012 09:23 +1
# botist catre prosti 23 September 2012 14:40 -1
# klahnhjdhdh 23 September 2012 17:07 +3
# Cata 23 September 2012 20:17 +5
# Herbre 23 September 2012 20:41 +5
# damian adrian 2 October 2012 18:10 -1