25 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CORBU A DAT VERDICTUL – Sefa ICCJ Corina Corbu indica vinovatii pentru exodul masiv al judecatorilor: “Se vorbeste de reforma pensiilor, am aflat din mass-media. Care sunt limitele acestei reforme nu ne-au fost comunicate... Se vorbeste despre un raport intocmit de experti ai Bancii Mondiale. Asa-zisele concluzii nu ne-au fost comunicate. Se vorbeste despre existenta unui grup de specialisti de lucru, nu stiu nimic... Nu stim daca exista un proiect de act normativ” (Video)

Scris de: George TARATA | pdf | print

6 November 2022 14:18
Vizualizari: 5712

Luare de pozitie cat se poate de corecta a presedintei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Corina Corbu (foto). Aceasta nu s-a ferit sa indice vinovatii pentru aruncarea in aer a Justitiei, lovita de un val fara precedent de pensionari.


 

In ultima sedinta a Sectiei pentru judecatori a CSM, de joi, 2 noiembrie 2022 - sedinta in care s-a discutat despre intentiile Guvernului de a taia pensiile de serviciu (prin calcularea lor la 65% din media ultimelor 12 indemnizatii brute, in loc de 80% din ultima indemnizatie bruta) si de a creste varsta de pensionare (la 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei) - Corina Corbu a sublinat ca responsabilii pentru criza din magistratura sunt factorii decidenti ai statului care au comunicat deficitar, refuzand sa ofere orice fel de informatii despre ce li se pregateste judecatorilor si procurorilor.

Sefa ICCJ a oferit exemple concrete despre cum s-a ajuns in situatia ca in decurs de doar cateva zile sute de magistrati sa isi depuna cereri de pensionare. In acest sens, Corbu a precizat ca judecatorii au aflat din presa despre posibila taiere a pensiilor, asa cum tot din presa au aflat si despre raportul Bancii Mondiale, invocat de oficialii statului, in care se vorbeste despre reducerea pensiilor de serviciu si cresterea varstei de pensionare, un raport pe care insa presedinta ICCJ a dezvaluit ca nici pana acum nu l-a vazut.

Totodata, Corbu a precizat ca desi se vorbeste despre un grup de lucru in care specialistii analizeaza problema reformei pensiilor de serviciu, Inalta Curte nu face parte din respectivul grup de lucru.Cred ca este momentul ca celelalte puteri ale statului sa comunice cu sistemul judiciar si sa o faca in mod real, in mod complet, in mod corect si la timp, pentru ca altfel nu o sa putem sa facem nimic pentru a opri plecarile din sistemul judiciar, a sublinat Corina Corbu.


Iata interventia presedintei ICCJ Corina Corbu la ultima sedinta a Sectiei pentru judecatori a CSM (min. 27:40):


“Le-am ascultat pe cele doua colege din Sectia pentru judecatori (n.r. - Andrea Chis si Gabriela Baltag) si am avut sentimentul ca retraiesc fiecare dialog pe care l-am purtat cu colegii judecatori de la Inalta Curte care au ales sa inainteze CSM cereri de eliberare din functie prin pensionare. In plus, in discutiile pe care le-am avut cu judecatorii am sesizat si foarte multa tristete. De ce? Pentru ca au fost nevoiti sa ia aceasta decizie oarecum sub presiune generata de nimic altceva decat instabilitatea pe care o traiesc si o percep in mod clar in aceste zile.

Este de domeniul evidentei ca sistemul judiciar se confrunta astazi cu o criza a resurselor umane fara precedent, si nu o spun eu, o spun datele statistice publicate pe siteul CSM. Iar plecarile masive din sistem ale judecatorilor, cel putin din ultimele zile, accentueaza si mai mult aceasta criza.

S-au spus multe lucruri in ultimele zile, s-au spus si astazi, asa incat o sa incerc sa nu repet. Cred ca important pentru noi toti astazi este sa gasim raspunsurile, in opinia mea, la trei intrebari: care a fost cauza acestui veritabil exod al judecatorilor?; care sunt solutiile pe termen scurt si mediu pentru a-i convinge pe colegii judecatori sa aleaga sa ramana in continuare in instante si sa aiba incredere ca statutul lor nu poate fi modificat in mod netransparent si nu as vrea sa spun mai multe?; cum vom gestiona noi in concret in fiecare instanta, de la Inalta Curte si pana la judecatoria la care a facut referire domnul judecator Mateescu aceasta situatie astazi?

O sa spun doar ca dupa sedinta de astazi noi vom mai ramane 106 (n.r. - judecatori ICCJ), dar nu stiu pentru cate zile vom mai ramane 106, probabil, ca numarul nostru, cel putin din datele pe care le am eu, va continua sa scada destul de mult in urmatoarele saptamani, si e inutil sa spun ca cei care raman trebuie sa gestioneze in conditii de celeritate si calitate cele aproape 10.000 de dosare care se afla pe rolul ICCJ.

Fara indoiala, in opinia mea cel putin, criza ultimelor zile a fost generata de modul deficitar in care autoritatile statului au comunicat cu sistemul judiciar. Se vorbeste in permanenta de o iminineta reforma a pensiilor de serviciu, am aflat despre asta din mass-media. In ce consta aceasta reforma si care sunt limitele acestei reforme eu nu le stiu, nu ne-au fost comunicate, nu putem sa facem speculatii. Se vorbeste, si o fac chiar oficiali ai statului, despre un raport intocmit de experti ai Bancii Mondiale. Asa-zisele concluzii le-am lecturat din presa, nu ne-au fost comunicate, nu le cunoastem. Se vorbeste despre existenta unui grup de specialisti de lucru pe tema reformei pensiilor, nu stiu nimic despre acel grup de lucru, Inalta Curte nu face parte din acel grup de lucru. Nu stim daca exista sau nu exista in acest moment un proiect de act normativ menit a modifica statutul pe componenta pensiilor, nu stiu, nu ne-a fost comunicat oficial, ce stim cu totii si am perceput din mass-media este o alta chestiune, insa oficial nimeni nu ne-a comunicat acest lucru. Si pot sa mai continui...

Constatam ca sunt prea multe necunoscute astazi in ecuatia carierei unui judecator pentru a mai putea gasi argumente pertinente, oricat de mult ne-am stradui noi toti, pentru a-i determina pe judecatori sa aleaga sa ramana in continuare in sistemul judiciar. Cred ca este momentul ca celelalte puteri ale statului sa comunice cu sistemul judiciar si sa o faca in mod real, in mod complet, in mod corect si la timp, pentru ca altfel nu o sa putem sa facem nimic pentru a opri plecarile din sistemul judiciar. Judecatorii trebuie sa inteleaga si sa creada in faptul ca statutul lor nu va fi modificat decat intr-un mod transparent, ca vor exista consultari, ca reprezentantii sistemului judiciar vor avea de fapt un cuvant de spus. Fara toate aceste lucruri, eu cred ca oricat de mult ne-am stradui noi nu vom gasi niciun fel de solutie. Cum vom gestiona situatia nu stiu, am lecturat masurile propuse (click aici pentru a citi), sper sa reusim, dar cu siguranta nu vor fi suficiente si probabil o sa incercam sa gasim solutii in functie de situatiile cu care ne vom confrunta fiecare dintre noi in instante”.


* Vedeti aici declaratiile presedintei ICCJ Corina Corbu (min. 27:40)

Comentarii

# Maria Maria date 6 November 2022 14:50 +41

Faptul că, sistemul judiciar, puterea judecatoreasca, a acceptat ca politicul sa îngenuncheze la propriu aceasta tara, arata nivelul slab al magistratilor din zilele noastre. Eliminarea abaterii privind nerespectarea deciziilor CCR arata ca, politicul, puterea legislativa, se sterge la "dos" cu puterea judecatoreasca. Evident ca pluteste teama peste tot!

# florin date 6 November 2022 15:51 +366

Toate ca toate..Dar când răspundeți pentru toate abuzurile și erorile judiciare?

# maxtor date 6 November 2022 16:41 +49

si noi am aflat din mass-media,or fi fost trucaje:"cetatenii sa respecte auto-izolarea DISPUSA"-C.C. era aproximativ in acelasi loc ca in poza, e o forma de instituire.

# Obs date 6 November 2022 18:26 +20

Are dreptate poate 5%. Judecatorii parca nu analizeaza dupa surse, drafturi, etc.!

# DODI date 6 November 2022 20:28 +14

Pasărea din vârful copacului justiției nu știe nimic. Dacă nu i se ordonă. Și cum nu a primit încă ordinul de zi pe unitate își mută cașcavalul în colțurile gurii până când va primi verde pentru o... părere ”personală”. Doar atunci croncănitoarea vopsită magistrat va aduce laude sistemului care va introna noua ordine mondială din justiția română. La pensie se va pleca cu dricul, iar prima pensie va sosi odată cu ajutorul de deces.

# CSM, principalul vinovat date 7 November 2022 09:55 +93

Transformat în conclav de baroni, CSM a avut că principal obiectiv să-și sporească propria putere și să preseze pentru exagerarea beneficiilor magistraților. CSM s-a politizat, a urmărit prin Inspecția judiciară preoponderent opresiune și răzbunări, a făcut promovări pe criterii de obediență și feudă, nu profesionale. NU vrem sa platim pensii și salarii celor care nu le merită! Ce nu e clar?!?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva