CORBU TRIMITE PACANELELE LA CCR – Inalta Curte de Casatie si Justitie a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu obiectia de neconstitutionalitate a proiectului de lege care pedepseste cu inchisoarea detinerea de aparate de tip „slot machine” in localitati cu mai putin de 15.000 de locuitori. ICCJ reclama incalcarea principiului bicameralismului, precum si lipsa de claritate, previzibilitate si predictibilitate
Inalta Curte de Casatie si Justitie – condusa de judecatoarea Corina Corbu (foto) – i-a pus gand rau legii de interzicere a pacanelelor.
Instanta suprema a anuntat joi, 6 iunie 2024, ca in ziua precedenta Sectiile Unite ale ICCJ au votat sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei cu privire la proiectul de lege care pedepseste cu inchisoarea detinerea de aparate de tip „slot machine” in localitati cu mai putin de 15.000 de locuitori.
Ne referim la initiativa legislativa a 28 de parlamentari PSD-PNL-UDMR-REPER, respinsa de Senat in 27 februarie 2023, dar adoptata de Camera Deputatilor la 28 mai 2024.
Ei bine, tocmai aceasta divergenta de opinii dintre cele doua foruri parlamentare i-a facut pe cei de la Inalta Curte sa acuze la CCR incalcarea principiului bicameralismului.
Totodata, judecatorii supremi reclama lipsa de claritate, previzibilitate si predictibilitate a proiectului de lege.
Mentionam ca acelasi proiect de act normativ – pe care ICCJ il ataca la CCR – introduce in actualul Cod penal infractiunea de tulburare a folosintei locuintei, existenta in vechiul CP (la art. 320), dar nepreluata in actualul cod la intrarea lui in vigoare (in 1 februarie 2014).
Niciun suprem n-a miscat in front
Incheiem, mentionand ca la sedinta Sectiilor Unite de miercuri au luat parte 83 dintre cei 102 de judecatori ai ICCJ. Inalta Curte precizeaza ca votul privind sesizarea instantei de contencios constitutional a fost unanim.
Redam textul proiectului de lege atacat la CCR (forma votata de Camera Deputatilor):
„Articol unic. – Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Dupa articolul 348 se introduce un nou articol, art. 348/1, cu urmatorul cuprins:
'Nerespectarea obligatiilor din domeniul jocurilor de noroc
Art. 348/1. – (1) Desfasurarea activitatii cu mijloace de joc de tip slot-machine fara adeverinta, eliberata de primaria in a carei raza teritoriala se afla spatiul propus, care atesta amplasarea spatiului intr-o localitate cu o populatie mai mare de 15000 de locuitori, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Eliberarea de catre primarie a adeverintei ce atesta numarul de locuitori cu nerespectarea datelor furnizate de Institutul National de Statistica rezultate din ultimul recensamant al populatiei si locuintelor, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani'.
2. Dupa articolul 371 se introduce un nou articol, art. 371/1, cu urmatorul cuprins:
'Tulburarea folosintei locuintei
Art. 371/1. – (1) Fapta prin care se tulbura folosinta locuintei locatarilor dintr-un imobil se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.
(2) Fapta prin care se impiedica folosinta normala a locuintei prin punerea titularului dreptului de folosinta in situatia de a nu-si putea exercita in mod firesc dreptul sau, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate”.
Prezentam comunicatul ICCJ privind sesizarea CCR:
„La data de 05 iunie 2024, ora 14:00, constituita in Sectii Unite, in conformitate cu prevederile art.27 lit.b) din Legea nr.304/2022 privind organizarea judiciara,
In temeiul art.146 lit.a) din Constitutia Romaniei si art.15 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata,
Cu participarea unui numar de 83 judecatori, cu respectarea cerintelor de cvorum prevazute de lege,
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in unanimitate, sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei pentru controlul constitutionalitatii, inainte de promulgare, in ceea ce priveste:
Legea pentru completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal (PL-x nr. 137/2023) in raport de prevederile constitutionale ale art. 61 alin. (2) si art. 75 alin. (1) privind principiul bicameralismului, precum si cele ale art. 1 alin. (5) privind claritatea, previzibilitatea si predictibilitatea legii.
Dupa redactare, hotararea pronuntata de Sectiile Unite va fi publicata in format integral pe pagina de Internet a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – www.iccj.ro”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Io 6 June 2024 22:18 +1
# santinela 7 June 2024 11:07 +1