CORBU VEDE PARTEA PLINA A PAHARULUI – Mesajul sefei ICCJ Corina Corbu: “In spatele fiecarei erori care atrage atentia publicului se afla zeci de mii si chiar sute de mii de solutii corecte, rezultate ale tratarii judicioase a cauzelor. In spatele reflectoarelor indreptate spre situatia unui judecator care se confrunta cu o situatie disciplinara se afla mii de alti judecatori care isi indeplinesc atributiile profesionale cu rigurozitate si, in multe cazuri, cu veritabila pasiune profesionala”
Nu erorile judiciare si nu judecatorii cu probleme disciplinare reprezinta adevarata imagine a Justitiei din Romania. Ideea a fost enuntata de presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Corina Corbu (foto), in mesajul transmis de “Ziua Justitiei”, care a fost sarbatorita duminica, 7 iulie 2024.
“Este parte a naturii umane ca exceptiile sa fie mai spectaculoase decat regula si ca exemplele negative sa fie uneori mai interesante decat cele pozitive”, a precizat Corina Corbu. In acest context, sefa ICCJ a tinut sa reaminteasca faptul ca in afara erorilor comise de magistrati si care atrag atentia opiniei publice, nu trebuie uitat ca sunt sute de mii de solutii corecte pronuntate de judecatorii din tara. Totodata, in afara judecatorilor care se confrunta cu probleme disciplinare exista mii de alti magistrati care isi exercita profesia cu rigurozitate si pasiune.
Pe de alta parte, in acelasi mesaj, Corbu a subliniat ca judecatorii nu au abdicat de la misiunea lor in pofida dificultatilor cu care s-au confruntat in ultimii ani. Iar in acest sens, presedinta Inaltei Curti a explicat ca celelalte puteri ale statului trebuie sa trateze sistemul judiciar cu respect si sa ia masuri pentru protejarea statutulului judecatorului, un aspect esential atat pentru independenta judecatorului, cat si pentru asigurarea unui act de justitie in care drepturile fundamentale ale cetatenilor sa fie garantate in mod eficient.
Prezentam mesajul presedintei ICCJ Corina Corbu cu ocazia “Zilei Justitiei”:
“Inca de la instituirea acesteia, aniversarea anuala a Zilei Justitiei marcheaza progresele inregistrate de catre sistemul judiciar inspre obiectivul de a construi in Romania o justitie moderna si eficienta, in acord cu asteptarile cetateanului.
Acest parcurs nu este unul usor, astfel cum ne demonstreaza o simpla examinare istorica a acestuia, ci unul presarat cu provocari si dificultati. Aceeasi privire istorica ne arata insa capacitatea extraordinara a sistemului judiciar, data de calitatea oamenilor care il compun si il servesc, deopotriva din cadrul institutiilor acestuia sau a celorlalte profesii juridice, de a depasi de fiecare data aceste dificultati si de a face lucrurile sa progreseze in directia corecta pentru viitorul Romaniei.
Ideea de justitie, pe care o celebram astazi si pe care trebuie sa o onoram zi de zi, nu poate fi desprinsa de valori precum dreptatea, echilibrul si loialitatea judiciara. Statul de drept, astfel cum este el consacrat prin chiar articolul 1 din Constitutia Romaniei, are ca specific tocmai faptul ca rezultatul care se impune a fi atins (stabilirea adevarului judiciar, pedepsirea unei infractiuni, rezolvarea unui litigiu civil etc.) si respectarea regulilor procesului judiciar prin care se ajunge la acel rezultat sunt deopotriva de importante. Acesta este elementul diferentiator esential dintre justitia dintr-o democratie si cea specifica oricarei forme de organizare statala totalitara, iar sistemul judiciar roman este ireversibil angajat inspre respectarea acestor valori.
Insa infaptuirea justitiei nu poate fi privita doar institutional, ci si din perspectiva personala a judecatorului.
Pentru judecator ea presupune datoria de a cunoaste si a aplica legea, cu buna credinta si profesionalism, chiar si atunci cand acest lucru nu este tocmai facil. Inseamna, spre exemplu, efortul de zi cu zi al judecatorilor din Romania de a-si indeplini datoria profesionala si sociala in conditii de supraincarcare, in sedii de multe ori necorespunzatoare si confruntandu-se in unele ocazii cu critici sau cu pozitii publice de contestare a solutiilor pronuntate sau a statutului lor profesional.
Anii care au trecut au demonstrat ca marea majoritate a judecatorilor nu au raspuns acestor realitati negative prin abdicarea de la standardele profesionale, ci tocmai dimpotriva, prin profesionalism, prin atentie, prin efort profesional, prin competenta si dedicatie. Credem ca este timpul de a recunoaste mult mai deschis meritele acestora si de a face mai mult pentru a sprijini acest angajament profesional extraordinar, asigurand totodata un tratament juridic rapid si adecvat situatiilor de exceptie.
Asa cum am mai afirmat, asigurarea suprematiei legii conduce si la ideea de responsabilitate a celor care infaptuiesc justitia, iar performanta profesionala a judecatorului este esentiala pentru consolidarea prestigiul justitiei.
Or, situatiile de criza au demonstrat ca prestigiul justitiei si al institutiilor sale este baza sociala care asigura caracterul efectiv al independentei acesteia. Si aceasta pentru ca justitia trebuie sa reprezinte in primul rand puterea adevarului, puterea ratiunii, puterea argumentului stiintific, iar nu puterea sabiei.
Este parte a naturii umane ca exceptiile sa fie mai spectaculoase decat regula si ca exemplele negative sa fie uneori mai interesante decat cele pozitive. Nu trebuie insa uitat ca in spatele fiecarei erori care atrage atentia publicului se afla zeci de mii si chiar sute de mii de solutii corecte, rezultate ale tratarii judicioase a cauzelor respective. Nu trebuie uitat ca in spatele reflectoarelor indreptate spre situatia unui judecator care se confrunta cu o situatie de natura disciplinara se afla mii de alti judecatori care isi indeplinesc atributiile profesionale cu rigurozitate si, in multe cazuri, cu veritabila pasiune profesionala.
Pe acestia multi, nevazuti, dar esentiali, ii celebram astazi si este datoria, dar si onoarea mea, ca presedinte al Inaltei Curti, sa ii salut si sa le adresez cele mai bune urari pentru viitor.
In acelasi timp, trebuie spus ca pentru functionarea corecta si eficienta a justitiei responsabilitatea nu revine doar celor din cadrul sistemului judiciar. O justitie moderna presupune resurse corespunzatoare, respect institutional si angajament pentru protejarea statutului judecatorului, care este esential pentru independenta acestuia. Acestea nu sunt privilegii si nu sunt o favoare pe care celelalte puteri ale statului o fac puterii judecatoresti, ci reprezinta o investitie in constructia unui sistem judiciar care sa garanteze in mod eficient drepturile fundamentale ale tuturor, pentru ca justitia produce un impact fundamental asupra calitatii vietii, la nivel social si individual, cat si asupra calitatii democratiei insesi. Vom continua astfel sa actionam, sa discutam, sa explicam, oricat si oriunde va fi nevoie, pentru a prezerva si a consolida toate aceste garantii, incurajand, ca si pana acum, principiul cooperarii loiale intre cele trei ramuri ale puterii de stat.
Este neindoielnic ca infaptuirea justitiei, desi se realizeaza, potrivit Constitutiei Romaniei, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si celelalte instante judecatoresti, nu constituie un monopol al judecatorului. Fiecare instrument din partitura pe care o reprezinta functionarea efectiva, de zi cu zi, a sistemului judiciar este important, rolul tuturor profesionistilor dreptului este esential, fie ei judecatori sau procurori, avocati sau notari publici, profesori universitari, consilieri juridici sau grefieri ori membri ai altor profesii juridice.
Mai mult, poate paradoxal, functionarea corecta si eficienta a sistemului judiciar nu se impune in primul rand in considerarea celor care il servesc, din interiorul sau din afara acestora, ci este esentiala din perspectiva cetatenilor, reprezentand garantia pacii sociale.
In mod mai transparent pentru cei care sunt profesionisti ai dreptului si intr-un mod mai putin vizibil, de multe ori nevazut, pentru ceilalti, legea si, pe cale de consecinta, justitia influenteaza decisiv viata de zi cu zi a tuturor – de la chestiuni precum cele privind familia la raporturile comerciale, raporturile de munca, chestiunile legate de educatie sau de raporturile cu statul sau alti particulari. Un sistem judiciar eficient isi aduce aportul la bunastarea cetateanului chiar si in situatia in care acesta nu este niciodata in viata implicat intr-un litigiu judiciar, pentru ca o justitie eficienta si mai ales previzibila stimuleaza conformarea la normele de convietuire sociala si inhiba actele antisociale si abuzul de orice forma.
Tuturor acestor cetateni, care sunt beneficiarii directi sau indirecti ai serviciului public al justitiei, avem obligatia comuna de a le asigura egalitatea in fata legii, de a-i proteja de situatii de abuz sau de discriminare si de a le apara drepturile fundamentale.
In final, in numele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, adresam un salut special tuturor acelor care, in anul care a trecut de la precedenta aniversare a Zilei Justitiei, si-au pus cunostintele, experienta si pasiunea in slujba justitiei si, in general, tuturor acelora care cred in ideea de dreptate si in valorile fundamentale ale justitiei. Ei sunt aceia care duc sistemul judiciar inainte si in onoarea lor aniversam in fiecare an aceasta zi cu totul speciala.
Cele mai bune ganduri si urari pentru viitor!
Bucuresti, 7 iulie 2024”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# maxtor 8 July 2024 13:34 +6
# Ioana M. 8 July 2024 14:17 +4
# DODI 8 July 2024 15:40 +6
# Madame, 8 July 2024 17:34 +1
# Maxtor-e ! 9 July 2024 08:45 0