CRONICA ATENTATULUI LA SUVERANITATE – Avocatul Adrian Toni Neacsu dezvaluie “cum s-a premeditat renuntarea la suprematia Constitutiei in Senat”: “In Camera Deputatilor nu ar fi existat niciodata o majoritate numai pentru un articol de lege prin care deputatii stiau ca renunta la protectia pe care le-o ofera Curtea Constitutionala fata de o justitie a campului tactic... Jocurile fusesera programate sa fie facute in Senat”
Avocatul Adrian Toni Neacsu (foto) prezinta cronica atentatului la suveranitate desavarsit luni, 17 octombrie 2022, in Senatul Romaniei, unde s-a votat eliminarea sanctiunii pentru magistratii care nu respecta deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei, dandu-se astfel liber la nesocotirea deciziilor CCR (click aici pentru a citi). “Jocurile fusesera programate sa fie facute in Senat”, arata Neacsu.
Intr-un amplu comentariu postat marti, 18 octombrie 2022, pe pagina sa de Facebook, Adrian Toni Neacsu sustine ca introducerea in faza dezbaterilor de la Camera Deputatilor a amendamentului prin care nerespectarea deciziilor CCR ramanea in lege ca abatere disciplinara nu a avut ca scop decat adormirea vigilentei, astfel incat sa se creada ca propunerea ministrului Justitiei Catalin Predoiu de eliminare a sanctiunii pentru magistratii care nu aplica deciziile CCR nu poate fi sustinuta nici macar de coalitia de guvernare. Totul fusese insa pregatit pentru Senat, acolo unde, folosindu-se de o procedura implementata in perioada starii de urgenta, Legile Justitiei au fost adoptate rapid, fara a fi dezbatute pe articole.
Iata analiza avocatului Adrian Toni Neacsu:
“Cum s-a premeditat renuntarea la suprematia Constitutiei in Senat
Dupa cum stiti, forma toxica a legilor privind justitia prin care se renunta la obligativitatea deciziilor CCR a intervenit in procedura desfasurata in Senat, mai exact in penultima sedinta a Comisiei speciale parlamentare.
Camera Deputatilor a adoptat o forma a acelei legi oarecum inofensiva, propunerea initiala a Guvernului de eliminare a abaterii disciplinare pentru nerespectarea deciziilor CCR nefiind primita. Potrivit variantei legii votata de Camera Deputatilor, prin vointa majoritatii PNL-PSD care a si introdus acest amendament, judecatorii erau in continuare obligati, sub sanctiunea savarsirii unei abateri disciplinare, sa respecte atat hotararile CCR ori ale ICCJ, cat si ale CJUE ori CEDO, in conditiile Constitutiei Romaniei.
S-a intamplat astfel din trei motive:
(1) sa ne adorma vigilenta tuturor lasandu-ne sa credem ca ce era mai grav in proiectul Guvernului e atat de absurd incat nici macar ei nu voteaza (acela este momentul in care presedintele PSD Ciolacu a iesit public si a garantat ca PSD nu va sustine renuntarea la suprematia Constitutiei).
(2) pentru ca in Camera Deputatilor nu se putea vota legea decat articol cu articol si nu ar fi existat niciodata o majoritate numai pentru un articol de lege prin care deputatii, indiferent ca sunt de la PSD sau PNL, stiau ca renunta la protectia pe care le-o ofera Curtea Constitutionala fata de o justitie a campului tactic.
si
(3) cel mai important, pentru ca jocurile fusesera programate sa fie facute in Senat.
Legile au trecut in forma continand acel amendament toxic doar pentru ca senatorii PSD nu au putut vota decat fie pentru intreaga lege (incluzand acel amendament strecurat pe ultima suta de metri), fie impotriva ei integral, ceea ce era sinucidere politica si disidenta. Practic senatorii nu au avut de ales decat la global, furandu-li-se dreptul de a elimina ori de a modifica un singur amendament sau un singur articol de lege.
Sustin ca totul a fost o premeditare, fata de care am doar regretul ca nici eu nu am fost suficient de atent sa o observ dinainte, intrucat pentru a se vota astfel (legea in ansamblu iar nu legea pe articole) presedintele Senatului Alina Gorghiu a invocat o procedura din regulament aplicabila doar pe timpul starii de urgenta, respectiv a pandemiei COVID.
In 2020 Regulamentul Senatului a fost modificat pentru ca sedintele sa fie adaptate situatiei speciale si extraordinare din Romania de atunci, permitand desfasurarea acestora prin mijloace electronice, de la distanta. Pentru ca o astfel de procedura e extraordinara s-a prevazut ca legile vor fi adoptate global pe baza raportului intocmit de comisii, fara posibilitatea discutarii si votarii articol cu articol, sau amendament cu amendament. CCR a verificat aceasta modificare de regulament si a considerat ca este constitutionala, intrucat se refera la situatii exceptionale cum ar fi starea de razboi, alerta, ori de urgenta sau alte situatii speciale de acest fel cand functionarea continua a Senatului trebuie asigurata.
De aici incepe un plan macabru, de pervertire a procedurilor parlamentare astfel incat minimul grad de autonomie al senatorilor din grupurile parlamentare ale puterii sa fie anulat integral iar dreptul opozitiei de a se exprima sa fie practic eliminat.
La 2 mai 2022 Senatul isi modifica din nou Regulamentul (Hotararea nr. 50/2022) si, atentie, stabileste ca procedura de vot prevazuta pentru perioada pandemiei si a altor situatii exceptionale se poate aplica si in oricare alte alte situatii, pentru o perioada limitata, prin simpla hotarare a Biroului permanent al Senatului si adoptata cu acordul prealabil al Comitetului liderilor grupurilor parlamentare.
Practic au dat dreptul Biroului permanent (13 membri, dominat evident de PSD-PNL-UDMR) sa decida ca Senatul sa functioneze oricand ca in timpul starilor de calamitate, urgenta s.a. Modificarea regulamentului nu este atacata de opozitie la CCR pe acest motiv atfel incat intra in vigoare
La data de 19 septembrie 2022, dupa primirea legilor justitiei de la Guvern, Biroul Permanent al Senatului emite hotararea nr 27 prin care stabileste ca in perioada 19.09.2022 -31.10.2022 sedintele Plenului se desfasoara in sistem hibrid, fizic si online, aplicandu-se procedura de discutare si adoptare a legilor sumara din perioada starilor exceptionale.
O absurditate, practic ieri Senatul a lucrat ca si cand am fi in stare de catastrofa naturala! Dar o absurditate regulamentara, pentru ca se pregatisera din timp.
De aceea in sedinta nu s-au discutat articolele din lege, nu au putut fi sustinute amendamentele, votul fiind dat la pausal, pro sau contra legile in integralitatea lor.
Senatorii (in primul rand PSD, de unde puteau aparea dezertari de la linia de partid) au fost obligati sa voteze fie legile in integralitatea lor, fie cu totul impotriva acestora. Desi parlamentarii nu ar fi votat niciodata pentru o justitie a arbitrariului, in care judecatorii iau lumina de Bruxells iar din Constitutia si legile tarii, macar pentru ca ei vor fi primii care ii vor cadea victime, iata ca prin gandirea cinica a sefilor lor de partid si probabil cu consultarea altora din afara, au fost fortati sa voteze chiar impotriva propriului instinct de conservare.
Cred ca sentimentul de frustrare cel mai mare este acum chiar al parlamentarilor PSD-PNL, mai ales ca vointa reala a lor este cea de la Camera Deputatilor, unde au fost lasati sa voteze articol cu articol. Mai au o sansa, sa semneze sesizarile la Curtea Constitutionala care vor fi facute”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# santinela 18 October 2022 13:34 +391
# Dorina Matei 18 October 2022 14:01 +377
# imun/teanu 18 October 2022 14:24 +142
# Bion 18 October 2022 14:40 +143
# gica 18 October 2022 15:38 +263
# Robert 18 October 2022 16:21 +180
# Ioana Dumitrescu 18 October 2022 19:55 +409
# maxtor 18 October 2022 22:09 0
# maxtor 18 October 2022 22:25 0