psdolt
24 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

CSM a creat o brambureala in dosarele de insolventa, marind numarul lor. Contestatiile primesc acelasi numar de dosar, plus indicative de la A1 la Ax

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

24 July 2011 11:44
Vizualizari: 17161

Practicienii in insolventa isi declara in ultima vreme supararea mare pe care o au in dosarele din instante! Si asta pentru ca in timpul procedurii declansate in instanta, magistratii dau, mai nou, in toata tara la contestatiile din dosarele de insolventa numere de dosar codificate, identificari cu acelasi numar al dosarului de fond, dar la care se adauga in final indicative de la A1 pana la Ax, in functie de cate contestatii se fac intr-o cauza. Contestatiile sunt judecate la acelasi termen cu dosarul de fond, inaintea intrarii pe judecata fondului. Daca se termina de judecat toate contestatile, bine, daca nu, se da alt termen. Si tot asa. Cert este ca marea problema care se ridica este cea a greutatii cu care practicienii in insolventa trebuie sa urmareasca aceste judecari ale contestatiilor.


Indicative adaugate la numarul dosarelor de insolventa – Sistemul ECRIS nu stie sa gaseasca un dosar dupa radacina numarului

Magistratii afirma ca aceasta noua modalitate de judecata aplicata in domeniul insolventei a fost stabilita in urma unor recomandari provenite de la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii si ca aceste recomandari au venit de la Inspectia Judiciara a CSM. Lumeajustitiei.ro detine cele doua note de inspectie care s-au realizat atat in 2008, cat si in 2010. Abia in 2011, urmare a ultimei note cu nr. 2494/IJ/1955/SIJ, insusita de Sectia pentru judecatori a CSM, concluziile cu recomandarea respectiva a fost transmisa tuturor tribunalelor.

Ca sa intelegeti mai bine cum stau lucrurile, va dam drept exemplu dosare aflate pe rol la Tribunalul Bucuresti. In dosarul 51725/3/2010 sunt 15 contestatii, carora li s-a anexat in coada numerotarea de la A1 la A15, contestatii care ba au fost judecate la termenul precedent, ba urmeaza a fi judecate la termenul din 19 septembrie 2011. Alt dosar cu multe contestatii, este 49080/3/2009, numerotarea fiind de la A1 la A5. Aberant este si faptul ca sistemul ECRIS nu permite identificarea acestor dosare codificate, daca nu tastezi in campul de cautare numarul dosarului plus indicativul exact. Este o hiba a sistemului ECRIS necorectata de multi ani, imposibilitatea de cautare fiind prezenta si in cauzele in care se adauga puncte la numarul de dosare.

Trecem, insa, la ceea ce magistratii afirma ca este, de fapt, motivarea acestor noi numerotari in dosarele de insolventa.

Prima nota a Inspectiei Judiciare, in care s-au constatat deficiente pe aplicarea anumitor proceduri din Legea insolventei la nivelul unor tribunale sau curti de apel din tara, a fost realizata o nota a Inspectiei Judiciare in urma verificarilor efectuate la Tribunalul Maramures, la finele anului 2008. Pusa in discutia Sectiei pentru judecatori, CSM si-a insusit la 27.11.2008 nota Inspectiei Judiciare nr.2476/IJ/2932/SIJ/2008 si a stabilit – conform documentului pe care il detinem – ca „in raport de specificul procedurii insolventei care presupune pronuntarea in cadrul aceluiasi dosar a mai multor hotarari independente, impotriva carora poate fi exercitata in mod separat calea de atac a recursului, precum si de modul in care dosarul se inainteaza la instanta de control judiciar, este util a se stabili in mod unitar circuitul declaratiilor de recurs formulate in astfel de cauze”. In urma acestei decizii luate la nivelul Sectiei pentru judecatori a CSM, aceste concluzii ale notei Inspectiei Judiciare au fost transmise la toate tribunalele din tara, pentru aplicare unitara in ceea ce priveste inregistrarea cererilor de recurs, si inaintarea la curtile de apel.

Citam din document: „Din Nota Inspectiei Judiciare realizata in urma verificarilor din 2008 de la Tribunalul Maramures, verificari care au avut la baza solicitarea a doua societati comerciale, SC BOGDI SRL si SC TO-RO-WOOD SRL care reclamase disparitia din arhiva Tribunalului a unui dosar penal nr,. 1911/100/2008, redactarea cu intarziere a unei hotarari de trei luni si a altor a unui alt dosar si intarzierea timp de zece luni a unui recurs, inspectorii au descoperit numeroase disfunctii in regulamentul instantei respective legata de modul in care grefierul proceda la atasarea procedurilor la dosare si prezentarea cererilor si a declaratiilor de recurs judecatorului sindic in vederea luarii masurilor necesare, dar si reticenta manifestata „de unii dintre judecatorii sindic” . Dupa verificari, nu s-a putut stabili responsabilitatea cuiva pentru pierderea inscrisului reclamat de cele doua petente. Totusi, urmare a cercetarilor efectuate, Colegiul de Conducere al Tribunalului Maramures a adoptat o hotarare prin care a stabilit un alt circuit al cererilor de recurs formulate in materia procedurii insolventei. Intrucat si la alte instante s-au constatat deficiente ale Regulamentului de ordine interioara cu privire la operatiunile legate de dosarele de insolventa, dar si o practica la nivelul instantelor privind pastrarea dosarelor pe parcursul procedurii de insolventa de catre grefierii de sedinta si nu in compartimentul arhiva (inclusiv la Curtile de Apel Oradea si Timisoara), Inspectia Judiciara a inaintat propuneri legate de inregistrarea cererilor de recurs si inaintarea dosarelor la curtile de apel in cauzele in cadrul carora se derileaza procedura insolventei.

Alte deficiente au fost constatate in 2010, cand Inspectia Judiciara a stabilit, in urma verificarilor realizate in urma sesizarii facute de SC LUBI PRODCOM SRL (creditor) care semnalase termenul nerezonabil acordat intr-o procedura de insolventa de la Tribunalul Braila privitor la debitoarea SC NEVAREX TRADE SRL. In cauza reclamata, debitoarea formulase in perioada 2008-2010 un numar de 13 contestatii in anulare. In timpul acestor verificari din 2010 inspectia CSM a mai evidentiat si faptul ca „in cazul in care instanta de recurs a dispus casarea hotararii judecatorului sindic prin care a fost solutionata insasi cererea de deschidere a procedurii s-a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare, obligatia solutionarii cu celeritate a cererii in conditiile art.5 din Legea privind procedura insolventei impune a se da eficienta dispozitiilor art.8 alin.5, in sensul de a se inainta, in vederea solutionarii caii extraordinare de atac, copii certificate ale inscrisurilor din dosarul de fond”. Inspectorii au apreciat, in finalul notei de inspectie, ca „este utila inserarea unei prevedri in Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti in sensul inaintarii instantei de control judiciar in vederea solutionarii cailor extraordinare de atac, de copii certificate a dosarului in care s-a dispus in mod irevocabil rejudecarea cauzei, in conditiile in care nu se dispune suspendarea executarii deciziei irevocabile atacate”. Drept urmare, Inspectia judiciara a CSM a propus comunicarea notei tuturor tribunalelor pentru a lua masuri cu privire la aplicarea unor dispozitii din Legea privind insolventa precum si inaintarea dosarului in vederea solutionarii cailor extraordinare de atac formulate in cauzele de insolventa. Inspectorul sef Mihaela Tropcea a transmis tribunalelor ca Sectia pentru judecatori a CSM si-a insusit in sedinta din 17 martie 2011 aceasta nota a inspectiei din 2010.

* Cititi aici adresa trimisa de Inspectia Judiciara a CSM presedintelui TMB in luna aprilie 2011

 

Comentarii

# asta e justitia date 24 July 2011 22:51 0

i zia crepusculara transformata in tot felul de ecuatii mizere. normal ca de aceea si dosarele de insolventa sint trecute pe fuiorul Penelopei....la sfantu asteapta!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva