24 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM ACUZA UNBR DE DEZINFORMARE – Reactia CSM dupa ce Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a denuntat problemele avocatilor in relatia cu judecatorii si procurorii: “Consiliul isi manifesta regretul fata de atitudinea Uniunii de a generaliza aceste cazuri. Modul de prezentare a problemelor identificate pe plan local contureaza o imagine nereala a raporturilor dintre avocati si magistrati, care, in cea mai mare parte, se desfasoara in conditii optime”

Scris de: George TARATA | pdf | print

7 September 2023 17:53
Vizualizari: 3420

Consiliul Superior al Magistraturii, condus de judecatorul Daniel Gradinaru (foto), a reactionat joi, 7 septembrie 2023, dupa ce Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a anuntat, in urma cu cateva zile, declansarea unei actiuni de protest prin suspendarea activitatii avocatilor pentru o zi. Printre motivele invocate de UNBR se numara inclusiv relatia deficitara cu instantele si organele de urmarire penala (click aici pentru a citi).


 

Concret, in comunicatul de presa de luni, 4 septembrie 2023, UNBR denunta mai multe probleme, precum:


-“organizarea activitatii instantelor fara a se respecta repartizarea cauzelor pe intervale orare, intarzieri nerezonabile in procedura de regularizare a cererilor si in redactarea si comunicarea hotararilor sau comunicarea acestora in timpul vacantei judecatoresti, fara a se respecta dreptul la recuperarea capacitatii de munca al avocatului”;

-“lipsa de respect manifestata de organele de urmarire penala in mod constant si frecvent, atat fata de timpul si drepturile avocatilor desemnati pentru asistenta judiciara din oficiu, cat si fata de timpul si drepturile avocatului ales; in foarte multe cazuri, amanarea sau chiar omiterea emiterii si comunicarii referatelor de plata, precum si amendarea abuziva a avocatilor de catre organele de urmarire penala”;

-“reorganizarea activitatilor de sedinta judecatoreasca altfel decat programul stabilit initial, fara informarea din timp a avocatilor participanti la dosare”;

-“accesul ingreunat la arhive si la informatiile relevante ale dosarului electronic, care impiedica pregatirea in termen util a apararii”; cenzurarea abuziva a onorariilor avocatiale pana la sume derizorii, dupa criterii subiective si fara considerarea obligatiilor fiscale aferente veniturilor avocatiale”;

-”omisiunea instantelor de a acorda onorariile aferente asistentei judiciare din oficiu, prin hotararile judecatoresti, cu respingerea solicitarilor de completare a dispozitivului si punerea cheltuielilor de judecata in sarcina avocatului solicitant”.


Replica CSM


In urma comunicatului UNBR, CSM a dat publicitatii la randul sau un comunicat de presa, joi, 7 septembrie 2023, in care sustine ca desi disfunctionalitatile indicate de avocati se refera la situatii punctuale, Uniunea a generalizat aceste cazuri. In acest sens, CSM acuza ca modul in care UNBR a prezentat problemele pe care le intampina avocatii nu contureaza o imagine reala a raporturilor pe care acestia le au cu magistratii, raporturi care s-ar desfasura in conditii optime.

 

Iata comunicatul CSM:

 

Consiliul Superior al Magistraturii a luat act de 'Campania desfasurata de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania de constientizare a rolului si importantei avocatului in apararea drepturilor si libertatilor cetatenesti', in cadrul careia sunt semnalate 'disfunctionalitati frecvente' pe care le intampina avocatii in desfasurarea activitatilor judiciare in plan local. Cu aceasta ocazie, se subliniaza importanta rolului avocatului in cadrul activitatilor judiciare si se atrage atentia asupra necesitatii existentei unei relatii de calitate intre avocati si magistrati, pentru buna organizare a procedurilor judiciare.

Cu toate acestea, Consiliul observa ca disfunctionalitatile mentionate in relatia dintre avocati si magistrati au fost identificate in anumite situatii punctuale, fapt pentru care isi manifesta surprinderea si, totodata, regretul fata de atitudinea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania de a generaliza aceste cazuri. Modul de prezentare a problemelor identificate pe plan local contureaza o imagine nereala a raporturilor dintre avocati si magistrati, care, in cea mai mare parte, se desfasoara in conditii optime.

in acest context, Consiliul considera ca solutia dialogului deschis reprezinta o modalitate adecvata de remediere a problemelor semnalate, in vederea identificarii celor mai eficiente mecanisme pentru a evita pe viitor orice deficiente intampinate de avocati in desfasurarea procedurilor judiciare”.

Comentarii

# Ioana M. date 7 September 2023 21:36 +3

..."au fost identificate in anumite situatii punctuale"... Faceti dragi avocati o lista cu semnaturi "punctuale" ca se se observe numarul de avocati nemultumiti. Cati or fi la nivelul UNBR? 5 ? 10 ? 1000 ? 2000? 5000?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.01.2025 – DNA are nevoie de 26 de sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva