23 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM ARE MULT DE MUNCA – Judecatoarea TMB Ana-Maria Puiu, concluzii dupa intalnirile din campania pentru CSM: „Insuficienta acoperire a schemei de personal... CSM trebuie sa sesizeze ministrul Justitiei pentru modificarea legii, sa se revina la promovarea efectiva intr-o singura etapa... Alta problema: lipsa de transparenta dinspre CSM. Schemele de personal sunt mereu insuficient acoperite, dar CSM a practicat detasarea judecatorilor fara a se cunoaste criteriile, contextul si tipul de relatii”

Scris de: V.B. | pdf | print

2 May 2022 15:33
Vizualizari: 2990

Consiliul Superior al Magistraturii are mult de munca pentru rezolvarea uneia dintre problemele cronice ale instantelor – si anume: insuficienta acoperire a schemei de personal.



Este concluzia la care a ajuns judecatoarea Ana-Maria Puiu (foto) de la Tribunalul Bucuresti dupa intalnirile cu magistrati din tribunalele aflate in circumscriptia Curtii de Apel Bucuresti – intalniri din prima etapa a campaniei pentru CSM, in urma careia merge mai departe, la faza nationala, presedinta TMB Laura Radu (click aici pentru a citi).

Mai exact, intr-un articol publicat pe Juridice.ro luni, 2 mai 2022 (si intitulat „Chiar avem sansa unui nou inceput”), judecatoarea Puiu relateaza cum cei mai multi dintre colegii cu care a discutat i-au transmis Consiliului mesajul de a-i solicita ministrului Justitiei modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, astfel incat promovarea efectiva a judecatorilor sa se faca intr-o singura etapa, iar nu in doua, cum este acum (analizarea hotararilor + interviu).

Lipsa de personal este agravata de numeroasele detasari (mai ales la CSM), cu privire la care Consiliul Superior al Magistraturii nu se oboseste sa faca publice criteriile pe baza carora dispune aceste detasari, mai arata Ana Maria Puiu.


Redam principalele pasaje din articolul judecatoarei:


In urma intalnirilor avute cu judecatorii de la tribunalele din raza Curtii de Apel Bucuresti a rezultat ca problema majora cu care se confrunta acestia este insuficienta acoperire a schemei de personal.

Din acest punct de vedere, cu o majoritate covarsitoare, colegii judecatori considera ca masura cea mai urgenta si cel mai usor de realizat este aceea ca, prin exercitarea atributiei reglementate de art. 38 alin. 5 din Legea nr. 317/2004, privind Consiliul Superior al Magistraturii, Plenul Consiliului sa sesizeze ministrul justitiei cu privire la necesitatea modificarii Sectiunii 1 (Promovarea la tribunale, curti de apel si parchete) din Capitolul V (Promovarea judecatorilor si procurorilor si numirea in functiile de conducere) din Legea nr. 303/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor, astfel incat sa se revina la modalitatea de promovare efectiva intr-o singura etapa, prin concurs organizat de Consiliul Superior al Magistraturii care, in calitatea sa de manager al resurselor umane, ar fi indreptatit ca in urmatorii ani sa organizeze pentru tribunale doar concurs de promovare efectiva pana se va fi acoperit in acest fel schema de personal.

O alta problema care afecteaza atmosfera din instante este lipsa de comunicare si de transparenta dinspre Consiliu. Astfel, in vreme ce schemele de personal sunt mereu insuficient acoperite, Consiliul Superior al Magistraturii a incurajat si practicat detasarea judecatorilor in cadrul Consiliului, in temeiul art. 58 din Legea nr. 303/2004, fara a se cunoaste care sunt criteriile, contextul si tipul de relatii pe fondul carora Consiliul solicita detasarea judecatorilor in cadrul acestei institutii.

Toate tribunalele din raza Curtii de Apel Bucuresti au schemele de judecatori neacoperite: Tribunalul Teleorman, dintr-o schema de 18 are ocupate doar 12 locuri de judecatori, dintre care 5 colegi judecatori sunt delegati de la alte instante.

Tribunalul Giurgiu are o schema de 22 de locuri, dintre care ocupate doar 17, dintre care, 7 prin delegare de la alte instante.

Tribunalul Ialomita, dintr-o schema de 16 locuri, are ocupate doar 11, fiind singurul tribunal din raza Curtii de Apel Bucuresti care nu a beneficiat de suportul delegarilor.

Tribunalul Calarasi este intr-o situatie critica: dintr-o schema de 16 locuri are ocupate doar 11, dintre care 4 prin delegare. (...)

Tribunalul Ilfov, dintr-o schema de 32 de locuri are ocupate doar 21, dintre care, 6, prin delegare. La aceasta instanta colegii judecatori au reiterat solicitarea de mutare a sediului instantei in Municipiul Bucuresti, la fel cum se intampla si in cazul Inspectoratului Judetean de Politie Ilfov ori al Consiliului Judetean Ilfov, aceasta fiind varianta prin care instanta ar avea sansa sa devina la fel de atractiva ca si Tribunalul Bucuresti.

In rand colegilor judecatori de la tribunalele din cadrul Curtii de Apel Bucuresti este apreciat efortul doamnei presedinte a Curtii de Apel Bucuresti, doamna judecator Luminita Cristiu-Ninu, care, prin deschidere, receptivitate si operativitate a delegat, in temeiul art. 57 din Legea nr. 303/2004, judecatori astfel incat tribunalele din raza curtii sa functioneze cat mai aproape de normal. Cu toate acestea, s-a remarcat faptul ca existenta unui numar atat de mare de delegari a dat nastere si nemultumirilor si frustrarilor legate de diferenta salariala ce se creeaza intre judecatori ce isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Am constatat in si mai mare masura cu ocazia participarii la aceste alegeri ca problemele care afecteaza activitatea din instante sunt foarte mari si s-au perpetuat in timp de mult prea multi ani, astfel incat suntem in mare pericol sa ne autodistrugem. Disparitia emulatiei, descurajarea valorilor, incurajarea relatiilor care iti permit sau faciliteaza promovarea efectiva in urma unei prealabile delegari la instanta superioara ori iti permit sa iti iei un ragaz solicitandu-te detasat in cadrul unei alte institutii au condus la crearea unui corp profesional dezbinat, demotivat, dornic sa se imbulzeasca in trenul pensionarii nu inainte de a arunca in urma cuvinte de dezgust fata de ce abandoneaza”.

Comentarii

# Cetateanul date 2 May 2022 17:30 +124

Cum oare se realizează efectiv detașările cât timp astfel de posturi nu sunt publicate niciunde? Pe baza căror criterii sunt scoși de la muncă cei fericit aleși? PS Cum oare s-a ajuns ca schema de personal a CSM să fie mai mare decât cea a MJ și a multor alte ministere?

# Solomonicul date 5 May 2022 14:57 0

E un sistem clientelar la modul grosier chiar. Dar asta e doar o parte a problemei. Problema mai mare este că nu există o reacție în interior cu privire la asta, că nu s-au dezvoltat anticorpi...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva