CULISELE SCANDALULUI DIN DNA – Daca Traian Basescu iese si acuza Guvernul, fara probe, de imixtiune in Justitie este vina ministrului Justitiei Robert Cazanciuc si a premierului Ponta, de a nu fi facut in timp util propuneri de numiri la sefia Sectiei I a DNA, cum cerea legea. Papici trebuia inlocuit din 23 septembrie, cand i-a expirat si cel de-al doilea mandat la care mai avea dreptul, dar lui Cazanciuc si Ponta le-a fost teama de scandal. Il au acum!
Controversatul procurorul Lucian Papici, fost sef al Sectiei I a DNA mai bine de 6 ani, a devenit brusc marul discordiei, care va rupe coabitarea dintre Presedintele Romaniei si Guvernul Ponta. Traian Basescu a iesit joi public si a acuzat Guvernul de imixtiune in Justitie, facand aluzii la un dosar de coruptie legat de vicepremierul Liviu Dragnea si aflat la Sectia I a DNA, care ar fi stat la baza incetarii intempestive a delegarii lui Papici facute de Procurorul Tiberiu Nitu in urma cu o saptamana. Aceasta delegare neasteptata a fost facuta din cauza ca ministrul Justitiei Robert Cazanciuc nu a venit in timp util cu propunerile de numire a altor sefi la Sectia I a DNA, cum cere Legea 303/2004. Mai ramane ca in orele urmatoare sa iasa si europarlamentara Monica Macovei, la Bruxelles, si sa tipe ca Ponta vrea sa desfiinteze DNA, ca tacamul dezinformarilor oficiale sa fie complet.
La Sectia I a DNA zace Dosarul Flota in asteptarea pierderii „imunitatii” presedintelui Traian Basescu
Adevarul este ca tot scandalul creat este generat de neindeplinirea de catre ministrul Justitiei Robert Cazanciuc - care in problemele importante nu face nicio miscare fara acceptul premierului Victor Ponta – a obligatiei de a face cum cere legea propunerile de numire in functiile de sefi de la DNA care au devenit vacante la data de 23 septembrie 2013. Acesta avea obligatia legala de a propune din timp Presedintelui Romaniei, cu avizul consultativ al Sectiei de procurori a CSM, alti procurori care sa ocupe sefia Sectiei I a DNA, intrucat in cazul lui Papici acesta isi consumase cele doua mandate la care avea maxim drept prin lege.
In loc sa se asigure buna functionare a acestei Sectii, ministrul Justitiei nu a facut la timp nominalizarile necesare, iar Procurorul General al Romaniei, la propunerea procurorului sef al DNA Laura Kovesi (procuror instalat de Monica Macovei si Basescu, in 2005, Procuror General al Romaniei, desi avea doar 36 de ani si grad de procuror de tribunal, in loc de grad de procuror de Inalta Curte), a fost nevoit sa-l delege prin Ordin pe Lucian Papici pentru trei luni la sefia aceleiasi Sectii.
In dupa-amiaza zilei de miercuri 2 octombrie 2013, la numai o saptamana dupa delegarea lui Papici in functia pe care nu mai avea dreptul sa o detina cu numire, ministrul Justitiei Robert Cazanciuc a facut o serie de propuneri de numire pentru posturile vacante din DNA, pe care le-a trimis la CSM, iar Procurorul General Tiberiu Nitu a incetat delegarea lui Papici si a delegat-o in locul acesteia pe procuroarea Iuliana Bendeac. Ciudata rocada si fara o explicatie plauzibila!
Momentul a fost unul foarte prost ales intrucat e greu de explicat incetarea prematura a unei delegari, dupa ce Bendeac a dat drumul cu o zi inainte, alaturi de procurorii Papici si Popoviciu la facatura de dosar impotriva Antenelor. Cu atat mai mult cu cat la Sectia I a DNA se afla si dosarul penal al vicepremierului USL Liviu Dragnea, legat de falsurile de la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu din vara lui 2012 – o alta facatura judiciara, in opinia noastra, pentru ca cei care au fraudat vointa romanilor anul trecut au fost exact Traian Basescu si valetii lui de la Curtea Constitutionala, care au invalidat rezultatele referendumului in care peste 7,4 milioane romani au votat pentru demiterea lui Basescu, in conditiile in care acesta fusese ales presedinte cu doar 5 milioane voturi.
In plus, asa cum bine a spus si premierul Victor Ponta, procurorii lui Kovesi si ai lui Papici au haituit romanii care au votat la referendum, intrand in casele unora si pununadu-i sa jure cu mana pe Biblie. Daca aceasta este convingerea ferma a lui Ponta, pe care a rostit-o public de atatea ori, de ce nu a cerut ministrului Justitiei pana acum sa ceara CSM revocarea lui Lucian Papici din functie – posibilitate oferita de lege? De ce i-au permis lui Papici sa mai stea cu delegare?
Revenind la scandalul iscat, daca ministrul Cazanciuc si Victor Ponta nu se codeau sa faca noi numiri la sefia DNA in timp util, de teama unui scandal previzibil (Basescu, Kovesi si presa portocalie atata asteptau), iata ca au acum un scandal si mai mare deoarece:
- daca faceau propunerile de numire la timp, era greu pentru gruparea Traian Basescu sa tipe ca e o imixtiune in activitatea Justitiei, intrucat propunerile erau o obligatie legala conform Legii 303/2004;
- in prezent s-a ajuns la incetarea prematura a unei delegari, inainte ca propunerile de numire ale ministrului Cazanciuc sa fie avizate consultativ de CSM si numirile efective sa fie facute de Traian Basescu, conform legii. E greu de explicat acum de ce inainte de noi numiri efective, Procurorul General Tiberiu Nitu a incetat delegarea lui Papici dupa doar o saptamana de delegare. Desi Tiberiu Nitu avea tot dreptul sa delege dupa cum doreste, precum si sa inceteze delegari, tot dupa cum doreste, ca d-aia e Procuror General, inconsecventa sa in decizii a creat prilejul lansarii la tot felul de scenarii legate de un anume control pe dosare;
Sovaiala Guvernului Ponta si, in final, lipsa de barbatie politica, in a-si asuma la timp obligatiile legale, a pus USL in ipostaza de a fi acuzata de Traian Basescu si masinaria sa de propaganda de imixtiune in Justitie. In mod nejustificat.
De ce e interesat Traian Basescu atat de mult de DNA, incat ameninta ca va rupe Pactul de Coabitare? E simplu, la Sectia I a DNA se afla „Dosarul Flota” din pricina caruia si-a inceput mandatul de presedinte in 2005 in calitate de inculpat, cu dosar pe rol la Inalta Curte. Sa nu uitam ca semnatar al Rechizitoriului Flota a fost chiar fostul sef al Sectiei I, procurorul Vasile Draghici (zburat din functie de fosta ministresa a Justitiei Monica Macovei, careia atunci i se parea ceva normal sa ceara revocarea unor procurori de la DNA, dar care de cand a venit USL tipa ca USL vrea sa-i schimpe pe sefii DNA pentru a controla ei parchetul). De acest dosar l-a scapat chiar Daniel Morar, fostul sef al DNA (recompensat de Traian Basescu la finalul celor doua mandate la care avea maxim voie prin lege cu un post de judecator la Curtea Constitutionala), care i-a inventat lui Basescu o imunitate, care nu exista in lege, dimpotriva Constitutia arata ca imunitatea Presedintelui Romaniei este egala cu cea a parlamentarilor, adica doar pentru declaratii politice facute in exercitarea mandatului.
Iata prin urmare cauzele pentru care in batalia politica, Justitia a ajuns din nou subiect de scandal – unul care fara indoiala se va reflecta negativ in viitorul raport de tara pe MCV al Delegatiei comisiei Europene.
De ce l-a propus ministrul Robert Cazanciuc ca adjunct al sefului Sectiei I a DNA pe procurorul compromis Viorel Cerbu?
Intarziatele propuneri ministeriale de numiri in functiile vacante de la DNA mai pacatuiesc cu ceva: ce cauta nominalizarea procurorului Viorel Cerbu pentru functia de adjunct al sefului Sectiei I a DNA? Acest procuror este iremediabil compromis. El a comis un abuz incalificabil, care in orice stat de drept era sanctionat cu excluderea lui din Magistratura si cu deschiderea unui dosar penal de abuz in serviciu. Procurorul Viorel Cerbu este cel care i-a anchetat cu incalcarea imunitatii si prin efectuarea la 6 octombrie 2011 a unei perchezitii domiciliare abuzive la locuinta sotilor Birsan (judecatorul roman la CEDO si sotia sa judecatoarea Gabriela Birsan de la Inalta Curte). Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg a sanctionat Romania, declarand abuziva perchezitia domiciliara efectuata, aratand ca sotii Birsan aveau imunitate diplomatica, care putea fi ridicata doar de judecatorii CEDO. Hotararea CEDO a fost data in noiembrie 2011, dar de atunci si pana azi, Viorel Cerbu e bine mersi, nu doar ca nu a fost scos din dosarul Birsan, dar "doarme" pe el de doi ani, fara sa dea o solutie in acest dosar. CSM l-a acoperit pe Viorel Cerbu, si se face ca nu vede acest act de afectare a independentei Justitiei, intrucat la randul sau CSM a avizat abuziva perchezitie si, mai mult, Inalta Curte – Sectia de contencios – administrativ a anulat ulterior prin hotarare irevocabila hotararea CSM de incuviintare a perchezitiei ilegale.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Procurorul independent 3 October 2013 13:35 +2
# Tudor Raneti 3 October 2013 16:11 +4
# Ezoteric 3 October 2013 23:15 +5
# Ezoteric 3 October 2013 23:26 +2
# basescu infractorul demis 3 October 2013 13:56 +21
# BERCEA MONDIAL ,, e manevra lu frații miei........,, 3 October 2013 20:12 +7
# gigi 3 October 2013 14:00 +37
# gigi 3 October 2013 14:07 +21
# Alex 3 October 2013 14:10 +15
# livia 3 October 2013 14:10 +14
# Fieraru 3 October 2013 16:50 +3
# de ce 3 October 2013 14:11 +4
# Istratie 3 October 2013 14:16 +23
# livia 3 October 2013 14:26 +15
# ovidiu 3 October 2013 14:34 +22
# Ila 3 October 2013 15:09 +18
# Ion 3 October 2013 15:49 +16
# Gelu 3 October 2013 18:55 +11
# Zanelu 3 October 2013 20:56 -7
# Coabitacului Plagiator: 3 October 2013 20:58 -4
# Zanelu 3 October 2013 21:00 -4
# hunter 4 October 2013 11:32 +3
# RUSINE NITZA SI KAZACIOC ! 4 October 2013 12:51 0
# cerbul infractor 4 October 2013 13:00 +1
# Asta e justitia lui TONTA 4 October 2013 13:56 +1
# papici papa banii tari 4 October 2013 14:04 +4
# maria 11 October 2013 12:40 +1
# B.I. 7 December 2013 18:16 0
# Av. Popa Nicolae - Tulcea 9 December 2013 22:25 0