16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CUVINTE ALESE - La deschiderea noului an la INM, vicepresedinta ICCJ, Rodica Aida Popa a definit calitatile unui magistrat: „Trebuie sa fie paznic ocrotitor al intereselor amenintate, dusman neimblanzit al fraudei, al violentei si al oprimarii, intinzand solicitudinea sa pana la cei mai umili”

Scris de: Ramona LICA | pdf | print

9 October 2012 15:50
Vizualizari: 11035

 

Judecatoarea Rodica Aida Popa (foto) vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie a participat la festivitatea de deschidere a noului an la Institutul National al Magistraturii. Cu acest prilej, Rodica Aida Popa a transmis un mesaj viitorilor magistrati referitor la ceea ce vor aprofunda in cadrul seminariilor: „Dragi auditori vom invata impreuna arta de a conduce un proces nu numai prin prisma dispozitiilor legale, procedurale, ci mai ales a modalitatilor de comunicare, a abordarii lui din perspectiva psihologiei judiciare si a tot ce inseamna intr-o sintagma nejuridica natura umana”. Vicepresedintele ICCJ si-a incheiat spiciul cu un indemn catre viitorii magistrati ai Romaniei: „Asadar, dragi colegi sa ne daruim unii altora, cladind in fiecare, dragostea de adevar, pasiunea de a cunoaste, cutezanta exercitiului metodelor de interpretare a normelor si aplicarea lor corecta si nu in ultimul rand a ne modela personalitatea prin impartialitate si independenta, fara insa a uita si de umanitatea sufletelor noastre”.


Iata alocutiunea vicepresedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie la festivitatea ocazionata de deschiderea noului an la Institutul National al Magistraturii

Dragi colegi,

Marturisesc ca fiecare inceput de an la Institutul National al Magistraturii reprezinta o provocare, care debuteaza prin curiozitate in a cunoaste auditorii, a le sonda preocuparile, apoi intervine interesul, de a aprofunda profilul de personalitate al celor care au ales magistratura, din dubla perspectiva, a nivelului formativ universitar la care se adauga profilul moral complex, pentru a culmina cu modelarea lor ca viitori practicieni.

Desigur ca in calitate de formator, la randul meu ma intreb in fiecare an ce am invatat de la auditorii mei si cred ca in 15 ani pot sa afirm ca am crescut cu fiecare generatie. Spun aceasta pentru ca am dobandit de la ei flexibilitatea si acceptanta argumentelor expuse in cele mai complexe constructii ipotetice de caz, la care chiar eu nu m-am gandit, deschiderea spre alte abordari ale unor institutii juridice complementare sau chiar filozofice, culturale, comunicationale, asa incat pot spune ca m-am imbogatit pedagogic, uman si spiritual. Altfel spus „Institutul” sintagma pe care o folosim deopotriva, auditori si formatori ne uneste mai mult ca oricand profesional, dar mai ales moral, caci aici se cladesc suflete, in care printr-o alchimie umana si juridica se imbina cunostintele teoretice carora li se confera dimensiunea practica, cu cele de personalitate. Andrei Radulescu, consilier la Inalta Curte de Casatie in Prefata lucrarii lui Mihail Tigoianu „Arta de a prezida si a conduce dezbaterile judecatoresti” scria „Conducerea dezbaterilor, ascultarea partilor si a martorilor, lamurirea feluritelor chestiuni, dirijarea pledoariilor, politia sedintelor, pronuntarea hotararile sunt de o insemnatate nebanuita. Poti fi mare carturar, independent, muncitor si cu alte calitati si totusi sa nu stii sa prezidezi, sa fii grabit, nervos, sa n-ai rabdarea necesara, sa pronunti hotararile asa incat nu sunt intelese, sa n-ai atitudinea cuvenita.”

Asa ca in cursul anului, dragi auditori vom invata impreuna arta de a conduce un proces nu numai prin prisma dispozitiilor legale, procedurale, ci mai ales a modalitatilor de comunicare, a abordarii lui din perspectiva psihologiei judiciare si a tot ce inseamna intr-o sintagma nejuridica „natura umana”. Acum nu este momentul sa intru in amanunte asupra a ceea ce vom aprofunda, din perspectiva practica si multidisciplinara in cadrul seminariilor pe care impreuna le vom efectua. Fara a-mi propune sa va incit la o dezbatere asupra specificului atributiilor magistratului, ca judecator sau ca procuror nu pot insa sa nu recurg mai intai la ceea ce afirma Mihail Tigoianu ( consilier la Curtea de Apel Timisoara, Inspector judecatoresc ) in sensul ca „… magistratul, in indeplinirea datoriilor sale, exercita un sacerdotiu. Capacitatea, inteligenta si stiinta, sunt atatea conditiuni esentiale ale magistratului; dar moralitatea sa, perfecta sa onorabilitate, sunt, poate, din punctul de vedere al interesului public si mai indispensabile, iar apoi la ceea ce scria la 1860 Jules Favre, citat de acelasi autor ( M. Tigoianu ) si anume ca. „inconjurat de pasiunile si slabiciunile omenesti el ( s.n. magistratul ) trebuie sa se ridice deasupra lor; este obligat sa munceasca in tacere, el gaseste rasplata sfortarilor sale nu in zgomotul renumelui, ci in tainicele satisfactiuni ale constiintei, el este interpretarea vie a legii si in acea puternica argumentare care se desprinde din hotararile sale, nu trebuie sa asculte de alte indemnuri de cat ale rațiunii stapanitoare si libere; in fine paznic ocrotitor al intereselor amenintate, dusman neimblanzit al fraudei, al violentei si al oprimarii, intinzand solicitudinea sa pana la cei mai umili, el infatiseaza in societatea noastra, cea mai augusta si cea mai formidabila dintre puteri, cea mai mare binefacere, dupa cum ar deveni o nenorocire, daca uitand indatoririle sale, ar abuza de imensa autoritate ce-i este incredintata.” Asadar, dragi colegi sa ne daruim unii altora, cladind in fiecare, dragostea de adevar, pasiunea de a cunoaste, cutezanta exercitiului metodelor de interpretare a normelor si aplicarea lor corecta si nu in ultimul rand a ne modela personalitatea prin impartialitate si independenta, fara insa a uita si de umanitatea sufletelor noastre.

Judecator dr. Rodica Aida Popa

Vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie”

Comentarii

# Fara nicio legatura date 9 October 2012 17:32 +9

Si mai ales sa fie sanatos la cap!

# ddd date 9 October 2012 18:26 +4

nea ceasca a lasat numai DEMAGOGI in tara asta. plecati odata atrofiatilor mintali si lasati propaganda ieftina de doi lei. se vede de la o posta ce  magistrati avem si cum judeca, multi, foarte multi necinstiti, obedienti, mincinosi, fatarnici. din pacate si cei la inceput de cariera sunt varzaaaaaaaaaaaaaaaa.

# unne date 9 October 2012 21:14 +5

7 prostii la trei randuri, vai voua nefericitilor auditori !

# gogu date 9 October 2012 22:04 +6

Ascultand, citind, ai putea crede ca in acest sistem exista oameni care stiu ce spun si ce fac. Desigur, o idee mai falsa nici ca exista. Un sistem atat de ineficient si discretionar nu poate avea in sanul sau indivizi normali la cap. Dovada? Sa ne uitam in jurul nostru!

# Maricica Amotostivuitoritei date 10 October 2012 06:36 +3

Aceasra RAP este o persoana cu adevarat ciudata ! Citita si educata, sensibila la frumos in tinerete, stiutoare de carte, dar dezavantajata de fizic, ceea ce i-a determinat vesnice refulari si o cumplita shimonosire a sufletului. A devenit, cu timpul, un adevarat monstru, saturata in propriu-i venin. Tot ce le mai poate transmite tinerilor de la INM este minciuna perversa, falsitatea, dualitatea, arivismul feroce si totala lipsa de caracter.

# Themis date 10 October 2012 06:58 +2

Si , mai ales , sa nu iasa din porunca lui Basescu .

# DOREL date 10 October 2012 09:57 +2

Vorba rabinului : Aveti cu totii dreptate ! Si e mare, mare pacat ca e asa ! Si, b): in viata e bine sa lasi ceva frumos in urma ta, nu ce lasa RAP + LDS, pacat de scoala si de profesorii care le-au pus roba pe umeri ! Ca sa nu mai vorbim de C. Birsan, caruia i-au facut ce nu faci nici unui caine ! Parerea mea ..

# Laurenţiu date 11 October 2012 18:35 +2

Mda, cam aşa e, dra Aida Popa e un judecător bun (în sensul că este cu cîteva clase peste marea masă de juzi de la Înalta Curte, aduşi ca "mîini moarte" pentru complete de execuţie :-x ) dar are, iată, şi slăbiciuni descalificante. Printre care, cea mai odioasă este slugărnicia faţă de Băsescu şi de toporul său, DNA :-|

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2024 – Inalta Curte a mai ars o data judecatorii din CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva