DE ASTFEL DE PATRIOTI ARE NEVOIE TARA – Avocatul Remus Borza sterge pe jos cu tradatorii din Guvernul Ciolos, condamna vanzarea la straini a unor bucati imense de pamant romanesc si denunta favorizarea multinationalelor: „Stiti ca din 6,2 milioane hectare teren agricol cultivat, 3,3 milioane deja sunt vandute strainilor?... Ajutoare de stat pentru toate firmele cu capital strain, dar nu pentru firmele romanesti... E nevoie de un nationalism economic ponderat!”
Interviu exploziv realizat de jurnalistii de la dcnews.ro cu presedintele EuroInsol, avocatul Remus Borza (foto), omul care a salvat de la colaps Hidroelectrica denuntand contractele paguboase ale „baietilor destepti” din energie care capusau compania de stat. Proaspat aliat al lui Calin Popescu Tariceanu in lupta pentru insanatosirea Romaniei si bun cunoscator al zonei economice, Remus Borza critica vehement atitudinea clasei politice si in special a Guvernului de tehnocrati, despre care spune ca reprezinta „un regres si o palma la adresa democratiei romanesti” si pe care il catalogheaza drept „un experiment esuat”:
„Tehnocratia a fost un experiment, dar, din pacate, un experiment esuat. Tehnocratia - sau guvernul de tehnocrati - reprezinta un regres si o palma la adresa Romaniei si a democratiei romanesti, chiar daca nu avem maturitatea democratiilor din vest, de o suta-doua sute de ani. Regimul de genul acesta, de tehnocrati sau de uniune nationala, este specific tarilor bananiere. Intre doua junte militare, face un guvern de uniune nationala pentru cateva luni pana cand vine iarasi un colonel, un general, impusca toti tehnocratii si se declara comandanti supremi. In Europa, in America, ce sa mai vorbim, nu o sa gasiti niciodata picior de tehnocrat, daramite guvern de tehnocrati”.
In cadrul interviului, presedintele EuroInsol a condamnat actele de tradare savarsite de politicienii carora nu le pasa de Romania, in special vanzarea bucata cu bucata, catre straini, a pamantului romanesc si favorizarea companiilor straine in dauna firmelor romanesti.
In cadrul aceluiasi interviu de exceptie acordat publicatiei dcnews.ro, Remus Borza a povestit si un episod pe cat de concret pe atat de cutremurator despre cum politicieni chipurile romani servesc interesele companiilor private intorcand spatele antreprenorilor conationali. Mai exact, avocatul specializat in insolventa a dezvaluit cum o firma straina ar fi lins clantele Palatului Victoria, pe la cabinetul vicepremierului tehnocrat Costin Borc, ministru al Economei, dar si prin birourile altor ministri din Guvernul Ciolos, pentru a nu isi pierde privilegiile dobandite tot gratie unor acte de tradare comise de politicieni cu dare de mana.
De asemenea, Borza a dezvaluit cum ambasadorii altor state sar imediat in apararea intereselor firmelor care provin din tarile pe care acestia le reprezinta: „Dar uitati-va toti, eram acum 2-3 ani de zile, stiti si dumneavoastra, cand am denuntat pe langa contractul cu 'baietii destepti' ai lui Buzaianu pe vanzare de energie electrica, am denuntat si contractele a doi mari contractori, multinationale austriece, germane, elvetiene (...) Deci toate firmele straine au un lobby politic atat de sustinut, cum ii deranjezi putin, adica asa, da-te mai incolo, sau te uiti urat la ei, automat a doua zi iti vine ambasadorul. Iti vine ambasadorul, si orice ministru din orice cabinet al Romaniei a stat in pozitie de drepti in fata unui ambasador. Care te trage la raspundere cum permiti – Cum de iti permiti sa nu dai sute de milioane de euro ajutoare de stat firmelor mele? Cum iti permiti sa nu dai facilitati fiscale firmelor mele? Dar Romania trebuie in primul rand sa dea facilitati fiscale, sa dea ajutoare de stat, propriilor ei companii. Deci e o discriminare intre capitalul strain, si capitalul romanesc. E o alta discrimare interna intre firmele cu capital de stat, si firmele cu capital privat. Companiile private, ale dracului, sunt mai de stat decat companiile de stat!”
Prezentam in continuare alte cateva declaratii facute de Remus Borza in cadrul interviului acordat jurnalistilor de la dcnews.ro:
„Vorbeam despre acea pondere a firmelor straine in cifra de afaceri – 67%. Anul trecut, cifra de afaceri a fost undeva la 1.100 de miliarde de lei. E o suma mare! Toate zonele, domeniile vitale, domeniile-cheie ale economiei romanesti sunt controlate de firmele straine. Firmele romanesti au si ele o bucatica, 33%. (...) Romanii sunt mai loiali statului, firmele straine isi externalizeaza. Sa nu creada nimeni ca firmele straine vin in Romania sa piarda bani. Vorbeam de acel razboi intre firmele romanesti si firmele din afara. Firmele din afara vin cu o cultura de business antreprenoriala de zeci de ani, vin cu capital de ordinul miliardelor de euro. Firmele romanesti au plecat cu 100 de lei in buzunar, au fost decapitalizate. Deci, din capul locului, chiar si in conditiile unui razboi corect, firmele romanesti nu prea aveau nicio sansa. Si, cu toate astea, in loc ca statul roman sa intervina prin tot felul de politici, de pachete, de stimulente, sa incurajeze dezvoltarea capitalului romanesc si a firmelor romanesti, a facut din contra. De toate ajutoarele de stat, in proportie de 90%, au beneficiat cine?, firmele romanesti?, nu!, tot firmele straine. Vorbeati la un moment dat de Oltchim, cu ajutoarele de stat. Sunt la Valcea, unde am acceptat o noua provocare sa demonstrez ca si un producator termo - pe acel carbune romanesc, prost din punct de vedere calorific, lignitul romanesc - poate sa stea in picioare si poate sa faca profit. Noi suntem furnizori de abur industrial si de energie electrica pentru doi colosi de pe platforma: pentru Oltchim si pentru Uzinele Sodice Govora. Oltchim e o societate strategica a statului roman si in insolventa! Oltchim, o societate a statului roman, nu este scutita de 85% din certificatele verzi si trebuie sa scoata in fiecare an din buzunar 27 milioane euro, pe cand o companie straina, care e la degetul mic al Oltchimului, Uzinele Sodice Govora, cu capital polonez, este scutita de cota de certificate verzi de 85%. La fel, ajutoare de stat. S-au dus, pentru Ford Craiova, pentru Dacia, pentru Arcelor, pentru Alro Slatina, pentru toate firmele cu capital strain, dar nu pentru firmele romanesti. Pentru ca firmele straine, va spuneam, isi externalizeaza masiv profitul, in paradisuri fiscale, pe dosare de transfer, pe cand companiile romanesti isi declara venitul, sunt cei mai buni angajatori, platesc la contributiile statului.
Ia sa va dau un exemplu, ca tot vorbeam de reforma institutiilor statului. Polonia in 1993 si-a reformat administratia publica locala. Din 1993, o tara cu o populatie dubla are 1.700 de unitati administrativ-teritoriale, Romania are si azi 3.600 de UAT-uri, care sunt mari consumatoare de resurse financiare, care sunt super-birocratizate si ineficiente. Deci, pana la urma, un nou Parlament, noua legislatura, va trebui sa purceada de indata sa faca niste lucruri fundamentale pentru Romania. Reforma administratiei publice este un imperativ cerut de societatea romaneasca inca din anii '90 si care nu s-a realizat nici astazi. E o gaura neagra. (...)
Noi am dezvoltat dintotdeauna o mentalitate de sluga si dupa '90 o mentalitate de asistat. Vorbeam despre acele generatii de tineri care nu mai cred in nimeni si in nimic, nu mai au simtul datoriei, al sacrificiului, al respectului, si-au dezvoltat o mentalitate de asistat, clameaza doar drepturi uitand ca au si obligatii. Suntem cu totii sclavii puterii si-ai banului. Dupa '90, o mentalitate de asistati, toata lumea cu mana intinsa la pomana: peste 17 miliarde de euro greveaza in fiecare an bugetul Romaniei pe tot felul de stimulente, de ajutoare, de pomeni sociale intr-un cuvant. In loc sa ii scoatem la munca, pentru ca pana la urma munca este cheia succesului, este temelia/ fundamentul prosperitatii noastre sociale. Din pacate, am demonetizat si expresia asta, am golit-o de continut ca fiind o expresie bolsevica, gata, esti prost daca muncesti. Daca esti smecher si faci bani, esti un destept.
Lasitate, resemnare, abandon si tradare
Noi intotdeauna am avut o mentalitate de sluga. Sute de ani. Sigur, o istorie falsificata, mistificata (...) Spuneam la un moment dat ca am platit tribut in fete virgine Inaltei Porti, ne-am cedat de bunavoie tezaurul la rusi si acum asteptam lumina de la 'Marele Licurici'. Astia suntem noi romanii, care am dezvoltat acea mentalitate de sluga si acea filosofie de viata 'Capul plecat sabia nu-l taie'. Pai ce inseamna asta daca nu foarte multa lasitate, resemnare, abandon si tradare?! Vorbim despre vecinii nostri, vorbim de sarbi, de unguri, de polonezi. Pai, tata, astia cand au dreptate, mor cu dreptatea de gat!
Polonezii, anul trecut, aduceti-va aminte cum s-au dus cu cisternele de lapte la Bruxelles si la Luxembourg si cum fermierii au facut 6 luni greva. De ce? Pentru ca a indraznit statul polonez sa privatizeze, sa vanda strainilor 200 de mii de hectare de teren agricol. 200 de mii din vreo 15 milioane de hectare. Romania are 9 milioane de hectare de teren agricol, din care cultivate 6,2 milioane de hectare. Stiti ca din 6,2 milioane de hectare de teren agricol cultivat 3,3 milioane deja sunt vandute strainilor? Austriecilor, italienilor, arabilor... Ca vorbeam sa nu ne vindem tara. Bun, hai sa nu ne vindem tara, nu ne-o vindem, dar pana la urma constatam ca ea e vanduta demult. Ca, in realitate, in Romania in ultimii 20 de ani, ca asta a fost 'ordinul pe unitate', tot ce a insemnat industrie, si o industrie competitiva in foarte multe domenii, a fost falimentata.
E nevoie de un nationalism economic ponderat!
In momentul in care le-am inchis robinetul la polonezi, mi s-au inrosit telefoanele
Eu vorbesc mult, dar fac si mult. Acum, in masura in care experienta mea pe zona economica o sa fie utila partidului (Remus Borza a devenit recent membru al partidului ALDE condus de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, n.r.), cu atat mai bine lor si tarii, cu atat mai bine.
Vorbeam despre aceasta mentalitate, aceasta filosofie de viata 'Capul plecat sabia nu-l taie'... Deci, pana la urma, arata acea resemnare care nu ne defineste, nu ne caracterizeaza. Caci Herodot spunea 'Dacii, cei mai viteji si mai drepti dintre traci'. Dar unde dracu au disparut? Ca noi, urmasii lor, suntem niste fricosi. Si intotdeauna, dupa '90, am stat in pozitie de drepti in fata unui ambasador. Vorbeati de Uzina Sodice. Pai, la fel a venit ministrul Energiei, ambasadorul Poloniei, primul-ministru sa intrebe 'Bai, e un nebun, e un nebun la Valcea care si-a permis sa inchida robinetul. Ca eu asta am facut, le-am denuntat contractul de furnizare a aburului industrial catre Uzinele Sodice. De ce? Pentru ca timp de zece ani le-am subventionat pretul acelor utilitati. Noi aveam un pret de cost de 130 de lei – pretul minim reglementat de catre autoritate, de catre ANR, era 106 lei, si noi in fiecare an le vindeam la 78 de lei. Pai am pierdut 67 de milioane de euro subventionand pretul utilitatilor pentru doi agenti economici – polonezii si Oltchimul. Cu Oltchimul laolalta am pierdut 90 de milioane de euro. Adica un purice a dus in spate doi elefanti. CET Govora a dus in spate doi elefanti, Oltchimul si Uzinele Sodice. Si ce e interesant vizavi de atitudine: prima data am negociat contractul cu Oltchim si le-am crescut pretul de la 94,42 la 126 de lei gigacaloria pentru aburul industrial si de la 181 la 198 de lei megawattul. Oltchim, o societate a statului roman, o societate in insolventa, am crescut cu 30% pretul la gigacalorie. Nu m-a sunat pentru Oltchim. In schimb, in momentul in care le-am inchis robinetul la polonezi si i-am chemat – 'Bai, dati si voi pretul macar in al unsprezecelea an, dati si voi 126, pretul platit de o companie a statului roman' – mi s-au inrosit telefoanele, m-a sunat inclusiv vicepremierul Borc. M-a sunat ingrijorat, pentru ca polonezii au lins clanta la cabinetul vicepremierului si la cabinetele altor ministere. Si i-am zis, domnule viceprim-ministru, cu tot dragul, ma bucur ca ma sunati astazi, dar m-as fi bucurat mult mai tare daca m-ati fi sunat ieri, cand am tras sapte piei de pe Oltchim, o companie a statului, la care actionar este tocmai ministerul pe care il conduceti, Ministerul Economiei. De Oltchim nu l-a interesat. Nu, pentru ca astia sunt polonezii, astia sunt strainii”
*Cititi interviul integral (inclusiv VIDEO) pe dcnews.ro
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# pelin 13 September 2016 18:39 +12
# nae girimea 14 September 2016 07:13 +6
# DOREL 14 September 2016 10:15 -1
# George 14 September 2016 11:43 0
# mircea ana claudia 14 September 2016 10:52 -1
# pelin 14 September 2016 11:44 +2