27 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

De ce limitarea platilor cash nu e in regula

Scris de: Av. Vladimir CIOLACU | pdf | print

6 November 2023 13:23
Vizualizari: 3340

In primul rand nu e in regula pentru ca reprezinta un avantaj, un real ajutor de stat pentru toate bancile comerciale. Statul le mareste portofoliul de clienti si volumul de operatiuni marind astfel profiturile bancilor. Profituri pe care ulterior vrea sa le supraimpoziteze ca sa umple niste gauri bugetare, astfel incat sa se poata face in continuare parcuri in sate care nu au canalizare, drumuri care nu se interconecteaza cu altele, ca sa se dea salarii in primarii care ar trebui desfiintate ca nu e normal sa ai unitati administrativ teritoriale care nu isi pot asigura macar functionarea administratiei si in general pentru a sustine un sistem bugetar umflat.


In al doilea rand nu e ok sa limitezi platile cash pentru ca banii sunt niste bunuri care se afla in circuitul civil. Nu sunt bunuri scoase din acest circuit.

In al treilea rand nu e in regula pentru ca statul introduce insidios o prezumtie de rea credinta cu valente neconstitutionale. Averile sunt prezumate a fi legal dobandite. Daca ii opresti pe oameni sa se bucure de bunurile lor, inseamna ca ii consideri de rea credinta.

In al patrulea rand pentru ii obligi pe oameni sa contracteze cu bancile. Vor trebui sa faca un contract de cont curent, un contract de card.... asa cum nu te poate nimeni obliga sa contactezi cu furnizorul de electricitate, ca poate te descurci cu lumanarea, la fel e si cu bancile. Oricum asta e un principiu de pe vremea Romei antice, ca nimeni nu poate fi obligat sa contracteze. Guvernul Romaniei il calca in picioare.

In al cincilea rand pentru ca introduci o supraveghere tipica unui stat totalitar. Statul dar si bancile si emitentii de carduri vor sti ce salam consuma nea Ion de pe strada Sperantei, ce dresuri poarta Maricica de la 3, ce flori prefera mama lui Costica si in felul asta e mai lesnicios dresajul.

Nu vreti voi sa incepeti cu inceputul? Cu dat afara niste zeci de mii de pile, amante si verisori care freaca motanul la mustati? Cu limitarea ciordelilor, ca eu sunt convins 100% ca nu exista investitie publica sau cheltuiala publica care sa nu fie umflata macar nitel, nu neaparat ca a luat careva vreo spaga, ci din incompetenta, indolenta si pentru ca merge si asa.

Zic si eu...

Comentarii

# Robert date 6 November 2023 13:38 -209

"...nu te poate nimeni obliga sa contactezi cu furnizorul de electricitate, ca poate te descurci cu lumanarea, la fel e si cu bancile. Oricum asta e un principiu de pe vremea Romei antice, ca nimeni nu poate fi obligat sa contracteze." Pe bune? Dar cum e cu asigurarile obligatorii? Cum e cu serviciile de salubritate, la care nici macar n-ai cum sa-ti alegi furnizorul? Uite ca obligarea contractarii e caracteristica, nu numai romaniei! Iar exemplul cu electricitatea e prost, pentru ca fara avizul de la Electrica, care atesta faptul ca vei incheia un contract cu ei, n-ai dreptul de a construi deci, n-ai unde te descurca cu lumanarea aia!

# Hmmm date 6 November 2023 14:28 +13

Domnul avocat este om cu mintea deschisa, care intelege randuiala lumii. Felicitari!

# Băran Gheorghe date 6 November 2023 14:41 +14

Nu in ultimul rand , banii , rezultatul unei munci , sunt un bun de care trebuie sa pot dispune cum vreau atata timp cat nu le dau o destinatie impotriva bunelor moravuri, in beneficiul unor acte nesociale , in detrimentul si spre lezarea altora. Pot sa-i tin la saltea, in pat , sub pat, pe furuna sobii , la ciorap..... sunt rezultatul muncii mele si vreau sa -i tin oriunde numai in banca nu.....

# Ohhh! Domnule Ciolacu date 6 November 2023 15:02 -196

,dar e rău să nu fie în regulă; daca masura este numai nelegala sau neconstitutionala ,e OK. dar sa nu fie în regulă,.... E catastrofal d rU

# Ioana M. date 6 November 2023 15:16 +15

In al saselea rand ar trebui sa oblige si bancile sa isi mareasca infrastructura cu bancomate si cele multifunctionale, la fel si sedii cu caserii in comune si sate.

# Cârcotaș date 6 November 2023 16:21 +14

Și eu mă alătur și zic la fel: hoțului de hoț ii este frica! Guvernanții, sau mai degrabă consilierii lor, speriați ca se împuținează prada, s-au apucat să tundă oile la piele și să lingă în dos lupii.

# Ioana M. date 6 November 2023 17:15 +73

@Robert: Exemple neinspirate...produci gunoi? Esti obligat la servicii de salubritate.Folosesti drumurile tarii? Platesti si RCA... Dar daca primesc bani, obligatoriu pe card, de bunul meu propriu, banul, se foloseste...banca.ln loc sa imi plateasca dobanda imi cere comision iar o parte din bunul meu, banii, raman la banca . Sunt doar obligata sa folosesc serviciile bancii, nu ca optez pentru asta.

# G. C. date 6 November 2023 20:11 +16

Stie cineva unde este studiul profesionist care demonstreaza ca limitele initiale de 10 000 lei au contribuit la x %% evaziune fiscala in perioada y? Banuiesc ca in baza lui s a luat decizia. Si ca tot acel studiu demonstreaza cum reducerea de la 10 000 lei la 5 000 lei sau mai jos va reduce evaziubea fiscala cu z%, despre care vom fi informati periodic. O analiza cauza efect judicios fundamentata. Pe principiu, cum sa pui restrictii la 1 milion cand nu stii cum sa ii prinzi pe cei 1000

# Robert date 6 November 2023 21:06 -30

@Ioana M. Deh, minte scurta, poale lungi! Firmele de salubritate, nu sunt de stat ci, private! Si eu, ca "producator de gunoi", sunt obligat sa subcontractez cu firma care la randul ei, a contractat cu UAT-ul, in conditiile alea, nu in altele! RCA, este doar una dintre asigurarile obligatorii (mai e si cea imobiliara, de exemplu!) si NU se plateste pentru folosirea drumurilor tarii, ci pentru acoperirea daunelor rezultate din eventuale accidente. Si astea sunt servicii furnizate de niste escroci privati (straini), pe care suntem cu totii obligati sa le constractam, contra vointei sau necesitatilor noastre reale. Exact ca in cazul bancilor!

# Băran Gheorghe date 7 November 2023 07:19 +7

Dreptul Roman inca mai sta la temelia dreptului civil actual. Circuitul civil inca mai are la baza dreptul roman. Casa cu lumanare inca se mai poate construi fara niciun aviz , asta pentru ca daca ai optat la lumanare cu siguranta casa nu are etaj si nu 10 camere, ori inca exista colturi de rai in care sa-ti plasezi cativa chirpici fara sa te intrebe nimeni de nimic. Contractul social avand la baza CNP-ul va dipsarea odata cu civilizatia amenintata fulminant de la o zi la alta de catre nebunii cu valize si butoane. Da, contractam obligati cu asiguratori, cu banci , cu furnizori de servicii, dat toate au o limita. In Germania , mai deunazi , eu plateam cu cardul in magazin iar nemtii plateau cash , ma simteam ridicol . Culmea , li se dadea rest fiecare cent , avea casiera in sertar monezi cu duiumul de un cent. Mergeti la noi, cunmparati cu cash si nu va dau restul 10 bani, rotunjesc, ce sa mai vorbim de 5 bani sau uun ban , nu au in casa desi sunt obligati sa aiba. Hai, cumparati!

# Omul de pe stradă date 11 November 2023 15:37 +3

Se vorbește de "contracte", mai sus! Dar ceea ce suntem obligați să semnăm nu sunt contracte, sunt doar niște angajamente pe care ni le asumăm că vom respecta tot ceea ce vor cei care le întocmesc. Noi nu putem adăuga sau anula vreo clauză. Semnăm sau refuzăm să semnă și nu beneficiem de serviciul respectiv!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva