DE CE TACE CSAT? - Cerem Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sa verifice suspiciunile publice ca in spatele anchetei de la DIPI se afla SRI si ca operatiunea de forta a DNA are ca scop aflarea ofiterilor SRI recrutati de DIPI. Decimarea DIPI intr-un nou show televizat DNA si ridicarea registrelor cu agentii acoperiti ingroapa serviciul secret al Internelor. Cine a permis defilarea la DNA in fata presei a sefilor DIPI? In niciun stat european anchetarea unor sefi operativi nu se face in public
Pentru orice observator avizat nu mai este niciun secret ca Binomul SRI-DNA a inceput de anul trecut o vasta operatiune de inlaturare a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea (foto centru), iar odata cu el, a tuturor oamenilor din institutiile de forta pe care acesta i-a plantat in functii-cheie. Gabriel Oprea a facut numiri importante la varful Politiei Romane si al serviciului de informatii al Internelor (DIPI), activand ca profesor si indrumator de doctorate la Academia de Informatii „Mihai Viteazul” a SRI, numerosi ofiteri SRI, politisti, magistrati si politicieni obtinand diplome de doctor sub bagheta fostului ministru, parte din aceste lucrari constituind plagiate. Exista o teama uriasa a unora ca „reteaua Oprea”, daca va vorbi, va releva un numar urias de magistrati, ofiteri SRI si alte persoane cu functii de forta in stat care si-ar fi luat pe ochi frumosi doctorate, precum si grade de ofiteri in diverse structuri, toate aceste avantaje generand pentru beneficiari promovari in functii inalte si mariri substantiale de salarii.
Destructurarea „retelei Oprea” a dus inclusiv la caderea ex-Procurorului General al Romaniei Tiberiu Nitu si exista informatii ca mari sefi din PICCJ (DNA, DIICOT si alte structuri) au obtinut grade de inalti ofiteri in mod nemeritat, unele din aceste informatii transpirand in presa. Ultima actiune de forta a Binomului SRI-DNA a lovit violent in DIPI, la o maniera care ridica problema unui atentat la siguranta nationala, intrucat acest serviciu de informatii, pe anumite paliere, depaseste in importanta atributiile SRI, SIE sau ale serviciului secret al Armatei. Defilarea publica a sefilor DIPI la o maniera nepermisa in niciun stat european, in conditiile in care structrurile de aparare ale UE trebuie sa fie protejate si sa lucreze in secret deplin, au declansat comentarii in intreaga presa, dar si in institutiile strategice ale tarii, DNA fiind suspectat ca este doar un instrument prin care se incearca lichidarea serviciului secret al Internelor. Asa cum Lumeajustitiei.ro a dezvaluit recent, in urma cu cateva saptamani, in centrul operativ al DIPI din Razoare au avut loc perchezitii, de unde au fost ridicate documente continand informatii clasificate secrete de stat de importanta deosebita – registrele cu identitatea reala a informatorilor, colaboratorilor si ofiterilor acoperiti ai DIPI. Este foarte putin probabil ca judecatorul care a incuviintat perchezitia sa fi permis ridicarea unor asemenea tipuri de documente clasificate, la fel cum foarte putin probabil este si ca mascatii si ofiterii de politie judiciara care i-au insotit pe procurorii DNA in centrul operativ din Razoare unde i-au pus pe burta sub amenintarea armelor pe agentii DIPI sa fi avut certificate ORNISS.
Intre timp, au aparut informatii cu titlu de zvon ca scopul principal al actiunii DNA nu a fost aflarea unor plati fictive ale unor informatori pe chitante de mana (practica curenta in toate serviciile din Romania si din lume), ci aflarea ofiterilor acoperiti din SRI care au fost racolati de DIPI sub mandatul lui Gabriel Oprea. Pentru ca Oprea, fost vicepremier si ministru de Interne, a avut doua pozitii importante, situandu-se deasupra DIPI, dar si deasupra SRI din calitatea de profesor si coordonator de doctorate la Academia "Mihai Videazu" a SRI. Ar fi fost foarte usor pentru Gabriel Oprea – daca zvonurile sunt reale – sa momeasca ofiteri din SRI cu functii inalte, carora le-a pastorit titlurile de doctori, sa-i racoleze in DIPI, atragandu-i cu castiguri grase. In felul acesta, o buna parte din ofiterii cheie ai SRI ar fi trecut in solda lui Gabriel Oprea, despre care se stie cu cata darnicie a impartit grade militare unor magistrati, jurnalisti, politicieni si altor amatori de „titluri nobiliare”.
Amintim ca printre ofiterii superiori din SRI, dar si din alte zone ale comunitatii de informatii romanesti, au figurat ca ucenici si si-au obtinut titlul de doctor, sub coordonarea lui Oprea, urmatorii:
-Radu Timofte, fost director al SRI;
-Florian Coldea (foto dreapta), prim-adjunct al SRI;
-Ionel Marin, adjunct al directorului SRI la data sustinerii tezei de doctorat;
-Dumitru Zamfir, adjunct al directorului SRI la data sustinerii tezei de doctorat;
-Daniel Moldoveanu, consilier prezidential al lui Traian Basescu si fost sef al Comunitatii Nationale de Informatii.
Un alt zvon nascut in urma operatiunii de forta a DNA este cel ca Binomul este paralizat de teama ca dupa alegerile din noiembrie 2016 o schimbare neprevazuta de regim ar putea duce la inculparea unor capi ai institutiilor de forta care au distrus programat Romania, facand praf imaginea Parlamentului, a partidelor politice si a presei, subimnand mediul de afaceri romanesc, astfel incat autorii operatiunii urmaresc eliminarea din timp a oricarui posibil viitor opozant.
In noul Cod Penal avem art. 304 - Divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice, care prevede: "Divulgarea fara drept a unor informatii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicitatii, de catre cel ce le cunoaste datorita atributiilor de serviciu, daca prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda". Este statuat la nivel european, precum si in documentele CSM ca informatiile din anchetele penale nu sunt informatii publice, jurnalistilor refuzandu-li-se in mod constant accesul la ele pana la pronuntarea unei solutii de catre procurorii de caz sub motivarea ca nu sunt informatii destinate publicitatii. De ce procurorii DNA care de ani de zile acuza persoane prin comunicate de presa, chiar inainte ca acestea sa fie lasate sa se apere, nu sunt sanctionati disciplinar sau chiar inculpati pentru aceste actiuni continue de furnizare de date cu caracter secret/ nepublic, care incalca dreptul la imagine si prezumtia de nevinovatie?
Nu stim daca zvonurile privind razboiul dintre servicii sunt reale, dar inclinam sa credem ca exista ceva adevar. Este inexplicabil cum decimarea DIPI a fost lasata sa devina un nou spectacol mediatic al DNA, in conditiile in care avem legi dure europene, care interzic acuzarea publica a persoanelor in faza secreta a anchetei.
Faptul ca DNA a fost lasat, fara a fi oprit de CSAT si de Administratia Prezidentiala, sa defileze toti capii DIPI prin cordoanele de jurnalisti si sa dea publicitatii comunicate cu acuzatii ridicole, cum ca ar fi ciupit din fondurile opertative 1.500 lei, inainte ca sa se dea posibilitatea acuzatilor sa se apere si inainte ca acestia sa fie inculpati (suspectilor doar li s-au prezentat pana in prezent acuzatiile), reprezinta actiuni de forta nepermise intr-un stat democratic, cu atat mai ingrijortor fiind faptul ca in DNA exista procurori care au zeci daca nu sute de achitari la activ, care au nenorocit nenumarate persoane si nu au raspuns niciodata pentru greselile sau inscenarile lor. In niciun stat europeran, ofiterii operativi ai unui serviciu secret nu sunt tarati in fata presei pentru acuzatii ridicole, ci dimpotriva, daca asemenea anchete ar exista, ele ar fi absolut secrete in faza de urmarire penala, iar judecata s-ar face cu usile inchise, fara tam-tam in presa.
Daca CSAT a permis acest spectacol degradant la adresa unor oameni care potrivit Constitutiei sunt prezumati nevinovati pana la o hotarare definitiva, inseamna ca operatiunea Binomului a avut girul celor mai inalte institutii din stat. Lumeajustitiei.ro cere intrunirea de urgenta a CSAT, discutarea si luarea de masuri in fata unei anchete a DNA ce reprezinta in opinia noastra un atentat la siguranta nationala.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Catalin 30 August 2016 17:42 -19
# Vladi Marrr...!!! 30 August 2016 18:14 +16
# DODI 30 August 2016 17:50 +18
# Camp tactic 30 August 2016 17:51 +15
# Lucian 30 August 2016 18:38 +14
# Bodnarenko 30 August 2016 23:27 +4
# pelin 30 August 2016 18:58 +14
# mulder, agentul mulder 31 August 2016 08:30 +7
# mulder, agentul mulder 31 August 2016 08:49 +1
# Spark 30 August 2016 19:17 +11
# Edelweiss 30 August 2016 19:24 +6
# ghinion 30 August 2016 19:54 +4
# Cetateanul 30 August 2016 23:52 +2
# nae girimea 31 August 2016 07:02 +3
# pagubitul 31 August 2016 09:25 +1
# tot eu 31 August 2016 09:28 +2
# Munteanu 31 August 2016 12:24 +1