12 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt

DECIZIE DE REFERINTA IN DOMENIUL ENERGIEI REGENERABILE – Curtea Constitutionala a admis sesizarea de neconstitutionalitate referitoare la supraimpozitarea producatorilor de energie din surse regenerabile. Solutia CCR reprezinta o confirmare a argumentelor sustinute prin doua Memorii Amicus Curiae, formulate de catre echipa mixta alcatuita din avocati si consultanti fiscali din cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii, in numele celor mai importanti actori din piata

Scris de: L.J. | pdf | print

8 November 2024 11:52
Vizualizari: 1255

Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat neconstitutionale joi, 7 noiembrie 2024, art.15 si Anexa nr.6 din OUG nr.27/2022 privind masurile aplicabile clientilor finali din piata de energie electrica si gaze naturale in perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023. In acest context, casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii a anuntat vineri, 8 noiembrie 2024, ca decizia CCR „reprezinta o confirmare a argumentelor sustinute prin doua Memorii Amicus Curiae, formulate de catre echipa mixta alcatuita din avocati si consultanti fiscali din cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii, in numele celor mai importanti actori din piata”.



Art. 15 din ordonanta impune, pentru mai multe entitati din piata energiei, plata unei contributii la Fondul de Tranzitie Energetica, iar Anexa nr. 6 detaliaza modul de plata a acestei taxe (click aici pentru a citi intreaga OUG).


Iata ce prevede art. 15 din OUG 27/2022:


Incepand cu data de 1 septembrie 2022, pe perioada de aplicare a dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta, producatorii de energie electrica, entitatile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfasoara activitatea de trading si agregatorii care tranzactioneaza cantitati de energie electrica si/sau gaze naturale pe piata angro, precum si partenerii din contractele financiare de asigurare a riscurilor (contracte de hedging) ai producatorilor de energie electrica platesc o contributie la Fondul de Tranzitie Energetica, stabilita in conformitate cu prevederile metodologiilor prevazute in anexele nr. 6, 6.1 si 6.2”.


Redam comunicatul CCR:


In sedinta din data de 7 noiembrie 2024, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului de constitutionalitate a posteriori, a decis, cu unanimitate de voturi:

A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sunt neconstitutionale dispozitiile art.15 si cele ale Anexei nr.6 din OUG nr.27/2022 privind masurile aplicabile clientilor finali din piata de energie electrica si gaze naturale in perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificarile si completarile ulterioare.

In esenta, Curtea a retinut ca prevederile legale criticate care impun obligativitatea achitarii contributiei la fondul de tranzitie energetica de catre anumiti producatori de energie electrica nesocotesc, in principal, principiul asezarii juste a sarcinilor fiscale, consacrat de art.56 din Constitutie, si dispozitiile art.45 din Legea fundamentala referitoare la libertatea economica si libera initiativa, afectand concurenta loiala si descurajand productia de energie din surse regenerabile. (...)

Deciziile sunt definitive si general obligatorii.

Argumentele retinute in motivarea solutiilor pronuntate de Curtea Constitutionala vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.


Prezentam comunicatul Tuca Zbarcea & Asociatii:


Solutia pronuntata de Curtea Constitutionala reprezinta o confirmare a argumentelor sustinute prin doua Memorii Amicus Curiae, formulate de catre echipa mixta alcatuita din avocati si consultanti fiscali din cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii, in numele celor mai importanti actori din piata.

Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat neconstitutionale prevederile cuprinse in OUG nr. 27/2022 cu privire la supraimpozitarea productiei de energie din surse regenerabile. Decizia survine in conditiile in care impunerea criticata generase un amplu val de litigii pe rolul instantelor de contencios administrativ, prin care operatorii economici vizati au criticat (ne)legalitatea suprataxarii veniturilor, invocand argumente de neconstitutionalitate.

In contextul expus, unii dintre cei mai importanti producatori de pe piata de energie regenerabila din Romania au apelat la Tuca Zbarcea & Asociatii pentru servicii de asistenta si reprezentare juridica in litigii cu o valoare cumulata de peste 100 milioane de euro. Grupul de avocati de litigii cu o bogata experienta in dreptul fiscal, precum si de consultanti fiscali din cadrul diviziei de fiscalitate Tuca Zbarcea & Asociatii Tax au colaborat cu succes, obtinand admiterea sesizarilor de neconstitutionalitate formulate in fata instantelor de judecata.

Echipele au fost coordonate de Christina Vladescu, Partener al Tuca Zbarcea & Asociatii, si Alexandru Cristea, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, carora li s-au mai alaturat Luciana Dutu, avocat senior, si Andrei Baesu, avocat la Tuca Zbarcea & Asociatii.

Prin decizia pronuntata asupra primelor sesizari formulate de catre alti producatori de energie, Curtea Constitutionala a valorificat aportul juridic semnificativ adus prin doua Memorii Amicus Curiae si argumentele expuse in sprijinul exceptiei de neconstitutionalitate, formulate de catre echipa mixta din cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii.

'Decizia Curtii Constitutionale reflecta abordarea integrata si colaborarea echipei noastre multidisciplinare si, totodata, reprezinta un precedent important, in contextul in care supraimpozitarea are influente majore de ordin economic si financiar in domeniul energetic', a declarat Christina Vladescu.

Tuca Zbarcea & Asociatii si Tuca Zbarcea & Asociatii Tax dispun de avocati si consultanti fiscali specializati in asistarea si reprezentarea clientilor in proceduri complexe in fata organelor fiscale, vamale si a instantelor de judecata.

De asemenea, echipa de litigii si arbitraje a Tuca Zbarcea & Asociatii este una dintre cele mai titrate din Romania, potrivit ghidurilor juridice internationale – Chambers & Partners, Legal 500 si Global Arbitration Review (GAR), care plaseaza Tuca Zbarcea & Asociatii in fruntea plutonului firmelor de avocatura specializate in solutionarea diferendelor”.


Comentarii

# maxtor date 9 November 2024 11:50 0

"Germania nu vrea petrol sau gaze din Russia,cu ce se vor incalzi la iarna,cu soba cu lemne? -noi avem si lemne in Russia!" -de fapt energia verde mege de minune cu euglena verde ca hrana..verde.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.11.2024 – Judecatorul antinational sta departe de instanta. Corbu putea evita beleaua

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva