Decizie inteleapta a judecatorului sindic Corina Teodora Ionescu, de la Tribunalul Caras Severin. Deblocarea procedurii de vanzare a bunurilor Moldomin SA a permis gasirea unui investitor elvetian care va salva zona miniera Moldova Noua
Desi nu parea sa aiba nevoie, judecatoarea Daniela Detesan, de la Tribunalul Caras Severin, a primit o lectie de la colega ei Corina Teodora Ionescu - judecatorul sindic din dosarul de faliment al SC Moldomin SA, caz despre care Lumeajustitiei.ro a facut dezvaluiri in editia din 1 septembrie 2011. Amintim ca magistratul Detesan, intr-un alt dosar decat cel de faliment al respectivei societati, peste capul judecatorului sindic, a admis o cerere de ordonanta presedintiala prin care a dispus „suspendarea provizorie a procedurii de valorificare a bunurilor aflate in patrimoniul SC Moldomin SA pana la solutionarea de catre judecatorul sindic a cererii de anulare a aceleiasi proceduri...”
Ei bine, chiar daca procedura de vanzare a bunurilor societatii falite a fost blocata vremelnic in baza respectivei hotarari, in data de 8 septembrie 2011 judecatorul sindic din dosarul falitei Moldomin SA, Corina Teodora Ionescu, a decis: „Respinge cererea de sistare a oricaror modalitati de vanzare a bunurilor debitorului SC Moldomin SA s de suspendare a procedurii formulata de creditorul DGFP Caras-Severin. Respinge cererea de anulare a procedurii de valorificare a bunurilor aflate in patrimoniul debitorului SC Moldomin SA Moldova Noua formulata de creditorul DGFP Caras-Severin”. Pentru a lua aceasta decizie, judecatorul sindic a tinut cont de faptul ca nu s-au incalcat prevederile caietului de sarcini si nici regulamentul de valorificare a bunurilor din averea debitoarei si, foarte important, a tinut cont si de faptul ca neintelegerile dintre DGFP Caras Severin si lichidatorul RTZ & Partners SPRL Cluj Napoca, reprezentata de practicianul in insolventa Razvan Traian Zavaleanu (foto) nu pot sista o procedura care a respectat toate conditiile legale.
Iata ca nedreptatea a fost reparata, fiind absolut neobsnuit, asa cum am mai aratat, ca o procedura aprobata de un judecator sindic, sa fie oprita printr-o masura luata intr-un alt dosar, stiut fiind ca numai judecatorul sindic este cel abilitat sa ia masurile pe care le considera oportune pentru apararea intereselor creditorilor si debitorilor.
Pentru cine vrea DGFP Caras Severin sa faca partie?
Trebuie mentionat ca cea care a solicitat suspendarea procedurii de valorificare a bunurilor Moldomin SA este chiar creditoarea majoritara – Directia Generala a Finantelor Publice Caras Severin, care initial a fost de acord cu numirea lichidatorului judiciar in cauza si cu procedura in sine. Dar pe urma brusc s-a razgandit. Se pare ca date fiind interesele economice deosebite ale Moldomin SA, cifrate la zeci de milioane de euro, un nume greu din ANAF ar fi instruit DGFP Caras Severin sa ceara schimbarea lichidatorului RTZ & Partners SPRL Cluj Napoca, reprezentata de practicianul in insolventa Razvan Traian Zavaleanu (foto) care a conditionat vanzarea activelor si de preluarea unor obligatii de mediu de peste 60 milioane euro, precum si de obligatii investitionale de circa 50 milioane euro. Conditionari care pot da o sansa zonei Moldova Noua si oamenilor de acolo. Surse confidentiale spun insa ca la varful ANAF se doreste eliminarea lichidatorului care a demarat aceste proceduri, pentru ca un altul care ar veni dupa acesta sa procedeze doar la vanzarea activelor propriu zise, cuprinse undeva intre 300.000 si 2.500.000 euro, fara preluarea restului de obligatii. In folosul cui se doreste crearea unui chilipir? Nu se stie, dar in niciun caz in folosul cui s-ar cuveni. Mai mult, este posibil ca jocul DGFP Caras Severin, care repetam a fost de acord initial cu procedura deschisa, sa urmareasca tergiversarea pana la anularea licentei de exploatare a societatii, licenta fara de care valoarea activelor ar fi nesemnificativa si ar incarca statul cu costurile indeplinirii obligatiilor de mediu.
Joi, la Tribunalul Caras Severin se va judeca o cerere DGFP Caras Severin de inlocuire a lichidatorului numit in cauza, caruia Finantele incearca sa-i gaseasca nod in papura, doar-doar sa scape de el. Cu ocazia acestei judecati, DGFP Caras Severin va trebui sa tina cont ca Moldomin SA – gratie deciziei de respingere a cererii de anulare a procedurii de vanzare formulate de Finantele Publice - a fost deja achizionata si nu oricum, ci in conditii la care poate nici nu s-a visat, de natura sa dea o sansa zonei defavorizate Moldova Noua.
Comunicat al RTZ & Partners SPRL – Moldomin SA a fost achizitonata de firma elvetiana MINECO AG
„Subscrisa RTZ & Partners SPRL, avand sediul social in localitatea Cluj-Napoca, Calea Turzii, nr. 74-76, judetul Cluj, desemnata in calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C. MOLDOMIN S.A., cu sediul social in localitatea Moldova Noua, Str. soseaua Dunarii nr. 1, jud. Caras Severin, avand CUI RO 11932018, fiind inregistrata in Registrul Comertului Caras Severin sub J11/233/1999, prin Sentinta Comerciala nr. 901/JS/04.11.2010, in dosarul cu numarul 2518/115/2010, aflat pe rolul Tribunalului Caras Severin, prin prezentul:
COMUNICAT DE PRESA
Anunta desemnarea ofertei castigatoare a procedurii de negociere directa privind valorificarea bunurilor imobile absolut indispensabile exploatarii, impreuna cu transferul licentei de exploatare, detinute de catre S.C. MOLDOMIN S.A. Deschiderea supraofertelor a avut loc azi 14.09.2011, ora 12:00, in prezenta Comisiei de negociere si a unui notar public, fiind desemnata castigatoare societatea Mineco AG din Elvetia. Castigatorul a obtinut acest titlu in urma unei proceduri dificile, suspendata temporar de catre ANAF, inceputa inca din luna iulie 2011. Mineco AG este un grup de companii care actioneaza in diferite tari si domenii de activitate, grupul detinand deja 3 mine, toate in stare de functionare, doua fiind situate in Serbia, iar una in Bosnia. Atragerea acestui investitor va insemna salvarea zonei Moldova Noua si a locuitorilor acesteia, nivelul investitiilor fiind previzionat la minim 50.000.000 de euro. Functionarea minei la capacitatea estimata de catre ofertant presupune crearea unui numar de 400 de noi locuri de munca. Astfel de investitii nu au doar un impact local, efectul lor se va face simtit la nivel national, fiind astfel dezghetat acest domeniu al mineritului, redus considerabil in ultima perioada.
Razvan Zavaleanu, Managing Partner al „RTZ & Partners” SPRL, se declara multumit de reusita procedurii de negociere directa, mai ales prin prisma efortului incununat de succes de a identifica un cumparator care sa aiba capacitatea tehnica si experienta necesare pentru relansarea business-ului Moldomin, dar care sa si achite o suma distribuibila creditorilor mai mare decat valoarea de evaluare aprobata de catre acestia. Incheierea cu succes a procedurii de negociere directa privind valorificarea bunurilor imobile absolut indispensabile exploatarii, impreuna cu transferul licentei de exploatare, detinute de catre S.C. MOLDOMIN S.A., reprezinta o reusita importanta pentru portofoliul de activitati al „RTZ & Partners” SPRL si, in acelasi timp, o sansa importanta pentru locuitorii din sudul judetului Caras. Referitor la demersurile ANAF de blocare a procedurii de valorificare, Razvan Zavaleanu a aratat ca, in opinia sa, a fost vorba doar despre o neintelegere corecta a situatiei si ca, dupa discutiile pe care le-a avut la nivelul sefilor Directiei Juridice a ANAF, are certitudinea ca actiunile lichidatorului vor primi in continuare girul creditorului majoritar, in calitate de entitatea cea mai interesata de incasarea sumelor ce vor veni din aceasta tranzactie. Intrebat despre posibilitatea atacarii de catre ANAF a sentintei din data de 08.09.2011, prin care s-a dat posibilitatea continuarii procedurii negocierii directe, Razvan Traian Zavaleanu a declarat ca este convins ca reprezentantii ANAF vor medita corespunzator asupra acestui aspect si ca astazi, cand avem certitudinea incasarii unei sume importante, un astfel de demers nu se mai justifica. In privinta cumparatorului apreciaza ca acesta are capacitatea financiara de a salva mineritul din Moldova Noua si decizia acestuia de a investi aici reprezinta un succes inclusiv pentru economia Romaniei, avand in vedere ca isi propune investitii in zona mai mari de 150 milioane de euro. Caietul de sarcini impunea investitii la nivelul a minim 50 de milioane de euro, insa in cadrul sedintei de negociere, investitorul a declarat ca va investi 150 de milioane de euro, pe langa faptul ca isi asuma obligatiile de mediu care in alte conditii ar fi ramas in sarcina Statului Roman”.
* Cititi aici minuta sentintei judecatorului sindic Corina Teodora Ionescu
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Pantelimon 14 September 2011 18:23 +6
# anonim 15 September 2011 18:05 +1
# anonim 15 September 2011 18:08 +2
# anonim 15 September 2011 18:12 +3
# anonim 15 September 2011 18:18 +2
# anonimule invidios 15 September 2011 22:25 +5
# Arin Octav STANESCU 16 September 2011 08:08 0
# sumatra 3 October 2011 20:00 0
# maxu08 16 September 2011 13:25 -3
# Abrudan de la RTZ 3 October 2011 17:07 +1