25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DECIZIILE CCR PE PRESCRIPTIE SUNT LITERA DE LEGE – Motivarea prin care ICCJ a incetat procesul penal fata de fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu, pentru spalare de bani: ”Termenul de prescriptie s-a implinit in 2020. Nu poate fi retinut ca intre 2010 si 2014 urmarirea penala n-a putut fi exercitata, intrucat a lipsit avizul pentru ministri si deci perioada n-ar putea fi avuta-n vedere la calculul termenului” (Decizia)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

28 May 2023 12:59
Vizualizari: 3460

Fapta de spalare de bani pentru care Directia Nationala Anticoruptie l-a trimis in judecata pe fostul ministru PDL al Comunicatiilor Gabriel Sandu (foto 1) s-a prescris in data de 13 septembrie 2020. Constatarea ii apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care, luni, 22 mai 2023, a incetat definitiv pe prescriptie procesul fata de fostul demnitar, in baza deciziilor Curtii Constitutionale nr. 297/2018 si 358/2022, printr-o decizie pe care Lumea Justitiei o prezinta in exclusivitate, in editia de astazi.



Astfel, judecatorii Mircea-Mugurel Selea, Lucia-Tatiana Rog, Simona-Elena Cirnaru, Francisca-Maria Vasile si Leontina Serban au dispus definitiv incetarea procesului fata de Gabriel Sandu in legatura cu presupusa spalare a aproape 2,2 milioane de euro pentru care l-a trimis in judecata Directia Nationala Anticoruptie – suma despre care DNA sustine ca provenea din traficul de influenta pentru care Sandu a fost condamnat definitiv in octombrie 2016 la 3 ani de inchisoare cu executare intr-unul dintre dosarele Microsoft.

Prin decizia de luni, completul de 5 ICCJ condus de Mircea Selea a mentinut sentinta din 17 iunie 2022 pronuntata de catre magistratele supreme Elena Barbu, Eleni-Cristina Marcu si Ana-Hermina Iancu (click aici pentru a citi).

 

Fapta prescrisa la mai putin de un an de la trimiterea in judecata


DNA l-a trimis in judecata pe Gabi Sandu in 27 noiembrie 2019 pentru pretinsa spalare de bani comisa in perioada 30 august 2011 – 14 septembrie 2012. Mai exact, este vorba despre infractiunea prevazuta la art. 49 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului: „Constituie infractiunea de spalare a banilor si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani: (...) ascunderea ori disimularea adevaratei naturi, a provenientei, a situarii, a dispozitiei, a circulatiei sau a proprietatii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscand ca bunurile provin din savarsirea de infractiuni”.

Or, avand in vedere ca art. 154 alin. 1 lit. c) din Codul penal prevede un termen de prescriptie de 8 ani pentru infractiuni pedepsibile cu inchisoarea intre 5 si 10 ani, rezulta ca acest termen s-a implinit in data de 13 septembrie 2020, a concluzionat Inalta Curte atat la fond, cat si in apel. Ambele completuri au invocat Deciziile CCR nr. 297/2018 si 358/2022, constatand ca nu a existat niciun motiv de intrerupere a cursului prescriptiei penale.


Lipsa avizului pentru ministri nu poate constitui motiv de intrerupere a prescriptiei


Nu in ultimul rand, procuroarea de sedinta Cristina Apostol (reprezentanta DNA atat in prima instanta, cat si in apel) a sustinut ca in perioada 24 august 2010 – 27 octombrie 2014 urmarirea penala nu a putut fi exercitata fata de Gabriel Sandu, din cauza ca a lipsit avizul prevazut de lege in cazul ministrilor si deci acest interval n-ar trebui luat in calcul pentru termenul de prescriptie a raspunderii penale. La randul ei, Inalta Curte a explicat ca „nicio dispozitie legala nu prevede suspendarea cursului prescriptiei in perioada cuprinsa intre data savarsirii infractiunii si cea la care se solicita efectuarea urmaririi penale fata de o persoana ce are calitatea de ministru”.

Incheiem, mentionand ca Gabriel Sandu a fost aparat de catre avocatul Bogdan Ciotea (foto 2).


Redam cel mai important fragment din motivarea Completului de 5 de la Inalta Curte (decizia integrala este atasata la finalul articolului):


Examinand hotararea atacata prin prisma motivelor de apel invocate, cat si din oficiu, conform art. 417 din Codul de procedura penala cu referire la art. 420 din Codul de procedura penala, prin raportare la probele administrate, atat in faza de urmarire penala, cat si in faza cercetarii judecatoresti in prima instanta si in apel, Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie retine urmatoarele:

Ansamblul circumstantelor faptice in care a fost comisa infractiunea dedusa judecatii a fost retinut corect de catre instanta de fond, care a evaluat temeinic probatoriul administrat atat in faza de urmarire penala, cat si pe parcursul cercetarii judecatoresti.

Facand trimitere la considerentele sentintei penale atacate, care reflecta o interpretare corecta a probatoriului, Inalta Curte – Completul de 5 Judecatori apreciaza ca nu se justifica o reiterare detaliata a tuturor circumstantelor factuale in care s-au derulat activitatile ilicite deduse judecatii.

Prin urmare, va expune propria sa analiza numai prin raportare la acele chestiuni de fapt sau de drept care intereseaza din perspectiva cenzurarii explicite a tuturor criticilor formulate in apel.

Astfel, cu privire la motivul de apel formulat de Ministerul Public vizand gresita restrangere, de catre instanta de fond, a perioadei de savarsire a infractiunii de spalarea banilor de catre inculpat la intervalul 30 august 2011 – 14 septembrie 2012 si a numarului de entitati implicate (excluzand societatea comerciala Tafadium Limited din Cipru), se constata caracterul nefondat al criticilor formulate.

Inalta Curte – Completul de 5 Judecatori retine ca acuzatia formulata impotriva inculpatului Sandu Gabriel, prin rechizitoriul nr. 588/P/2019 a fost aceea ca, in perioada 24 august 2010 – 13 noiembrie 2015, in scopul de a disimula originea ilicita a sumei de 2.196.035 euro, reprezentand folosul patrimonial necuvenit obtinut din infractiunea de trafic de influenta (folos primit in contul companiei Essim Partners Corp din contul companiei Barringwood Investments Limited la datele de 01 si 23 decembrie 2009), a dispus transferul respectivei sume de bani, in mod succesiv, dupa cum urmeaza:

- in perioada 24 august 2010 – 07 octombrie 2013, din contul Essim Partners Corp deschis la Clariden Leu Ltd Elvetia (societate controlata de inculpat prin intermediul lui Sava Liviu Daniel) in conturile companiilor cipriote Anturia Limited, Trumbee Ventures Limited si Tafadium Limited (societati controlate de inculpat prin intermediul lui Sava Liviu Daniel), in baza unor contracte de imprumut incheiate de Essim Partners Corp cu cele trei societati din Cipru;

- in perioada 05 septembrie 2011 – 13 noiembrie 2015, din conturile companiilor Anturia Limited, Trumbee Ventures Limited si Tafadium Limited, suma a fost transferata in conturile SC Mercatorum Finance SRL si SC Camas SRL, in baza unor contracte de asociere in participatiune, cu justificarea contributie de capital si alte angajamente – cunoscand faptul ca respectiva suma de bani reprezenta folosul patrimonial necuvenit obtinut din infractiunea de trafic de influenta, fapte ce realizeaza continutul constitutiv al infractiunii de spalarea banilor, prevazuta de art. 49 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 129/2019.

Potrivit doctrinei si jurisprudentei, actiunea de ascundere sau disimulare consta in mascarea provenientei nelegale a bunurilor prin operatiuni complexe de natura juridica, economica sau comerciala. Infractiunea de spalarea banilor, in forma retinuta in speta, presupune ca activitatile de ascundere sau disimulare sa fie precedate de comiterea unei infractiuni din care sa provina bunurile supuse spalarii, aceste modalitati alternative ale elementului material al infractiunii fiind intotdeauna distincte si ulterioare celor ce formeaza latura obiectiva a continutului constitutiv al infractiunii-premisa.

Natura si cauza acuzatiilor de spalarea banilor in modalitatea normativa prevazuta de art. 49 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 129/2019 in prezenta cauza penala este raportata, conform actului de acuzare, la o infractiune-predicat, respectiv infractiunea de trafic de influenta pentru care s-a dispus condamnarea inculpatului Sandu Gabriel, prin sentinta penala nr. 258/24 martie 2016 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul nr. 1191/1/2015, definitiva prin Decizia nr.162 din data de 03 octombrie 2016 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul de 5 Judecatori in dosarul nr.1865/1/2016.

Probatoriul administrat in cauza atesta modalitatea in care banii proveniti din traficul de influenta savarsit de inculpatul Sandu Gabriel, respectiv suma de 2.196.035 euro, au intrat in posesia sa, evidentiind totodata si transferul bancar intervenit intre Darth Services Inc. si Essim Partners Corp, cu privire la suma de 4.560.000 euro.

Actiunea retinuta in sarcina inculpatului Sandu Gabriel prin actul de sesizare a constat in operatiuni de transfer bancar a pretului traficului de influenta supus procesului de albire printr-un mecanism complex de tranzactii financiare intre firmele pe care inculpatul le controla in Elvetia, Cipru si Romania, pentru ca in final sa se poata folosi de produsul activitatii infractionale, in sensul cheltuirii sumei de bani cu titlu de investitie in Romania.

Din analiza rulajului contului bancar al companiei Essim Partners Corp deschis la banca Clariden Leu, rezulta ca au fost efectuate urmatoarele transferuri: in contul bancar nr. 0065-624208-62, IBAN CH68 0506 5062 4208 6200 deschis de Essim Partners Corp, la banca Clariden Leu (actuala Credit Suisse), a intrat din contul Barringwood Investment LTD, la data de 1 decembrie 2009, suma de 1.503.023 euro si, la data de 23 decembrie 2009, suma de 693.012 euro (insumand suma de 2.196.035 euro ce a facut obiectul infractiunii de trafic de influenta). (vol.6 fil.16).

In acest cont, in afara de suma incasata de la Barringwood Investment LTD, ce a facut obiectul infractiunii de trafic de influenta savarsite de inculpatul Sandu Gabriel (2.196.035 euro), a fost incasata, suplimentar, si suma de 4.660.000 euro (in perioada 15 august 2011 – 30 aprilie 2014) de la compania Darth Services INC, in baza unor contracte de cesiune de creanta.

Astfel, la datele de 15 august 2011 si 09 august 2012, in contul Essim Partners Corp au intrat sumele de 100.000 euro, respectiv 50.000 euro de la Darth Services INC. Ulterior, in intervalul 21 septembrie 2012-13 februarie 2014 au mai intrat in contul Essim Partners Corp de la Darth Services INC si alte sume de bani, totalizand suma de 1.980.000 euro, iar in data de 30 aprilie 2014, suma de 2.530.000 euro.

Prin urmare, suma totala intrata in contul Essim Partners Corp, in intervalul 1 decembrie 2009 – 30 aprilie 2014, a fost de 6.856.035 euro.

Suma de 2.196.035 euro, obtinuta din traficul de influenta si care prezinta interes in prezenta cauza, a fost transferata in perioada 30 august 2011 – 14 septembrie 2012, prin intermediul companiilor Anturia Limited Cipru si Trumbee Ventures Limited Cipru in conturile Camas SRL si Mercatorum Finance SRL cu titlu de investitie, fiind, astfel, supusa unui proces de „albire”, de disimulare a provenientei sale ilicite:

1. Astfel, la data de 20 iulie 2011, intre Anturia Limited si SC Camas SRL a fost incheiat un contract de asociere in participatiune avand ca obiect realizarea unui complex de constructii reprezentand o ferma de peste (vol.6 dosar urmarire penala filele 103-107).

Conform acestui contract, contributia Anturia Limited urma sa fie de 475.000 Euro. Ulterior, s-au intocmit si alte trei anexe, fara data, prin care contributia Anturia la investitia realizata de Camas la complexul ferma de peste din Sinaia se majora, ajungand la suma totala de 1.575.000 euro.

In data de 25 august 2011, a fost incheiat un contract de imprumut intre Essim Partners Corp si Anturia Limited ( vol.6 dosar urmarire penala filele 100 – 102) in care se preciza ca banii se vor folosi pentru contributie de capital si alte angajamente legate de realizarea unui complex de constructii reprezentand ferma de peste pe terenul din localitatea Sinaia.

Ulterior, la data de 07 decembrie 2011, imprumutul a fost extins cu suma de 325.000 euro, astfel incat suma imprumutata a fost de 800.000 euro (fila 112 vol.6 dosar urmarire penala), iar la data de 06 noiembrie 2012 imprumutul a fost extins cu suma de 285.000 euro, valoarea totala a imprumutului fiind de 1.085.000 lei (fila 115 vol. 6 dosar urmarire penala).

Urmarind transferurile de bani pe relatia Essim Partners Corp – Anturia Limited – Camas SRL, se observa faptul ca in perioada 30 august 2010 – 21 martie 2012, de la Essim Partners Corp la Anturia Limited a fost transferata suma de 800.179,86 euro.

Totodata, din verificarea extraselor de cont ale Camas SRL, se constata ca in perioada 05 septembrie 2011 – 27 martie 2012, de la Anturia Limited la Camas SRL a fost transferata suma de 940.016 euro.

Prin urmare, in baza contractului de imprumut din 25 august 2011, anterior mentionat, Essim a transferat catre Anturia suma de 800.179,86 euro.

Anterior incheierii contractului de imprumut, din 24 august 2010 pana in data de 12 august 2011, Essim a mai transferat catre Anturia suma de 19.198,19 euro, astfel ca pana la data de 21 martie 2012, in contul Anturia a ajuns din contul Essim (din suma de 2.196.035 euro, provenita din traficul de influenta) suma de 819.378, 04 euro.

Prin urmare, suma de 940.016 euro care a fost transferata din contul Anturia in contul Camas, pana la data de 27 martie 2012, include suma de 819.378,04 euro, care provenea din banii obtinuti din traficul de influenta si care fusese transferata din contul Essim Parteners Corp in contul Anturia Limited, in perioada 24 octombrie 2010-21 martie 2012.

2. Incepand cu data de 20 aprilie 2012, a fost incheiat un contract de asociere in participatiune intre Trumbee Ventures Limited si Mercatorum Finance SRL (filele 123-128 vol. 6 dosar urmarire penala), avand ca scop realizarea aceluiasi complex de constructii reprezentand ferma de peste pe terenul din Sinaia, jud. Prahova.

Conform acestui contract, contributia Trumbee Ventures Limited la investitie era de 485.000 euro, ulterior, prin intocmirea, la data de 12 iulie 2013, a anexelor nr. 3 si nr. 7 la acest contract contributia Trumbee Ventures Limited fiind majorata cu cate 300.000 euro, ajungand la suma totala de 1.085.000 euro.

In data de 25 aprilie 2012, a fost incheiat un contract de imprumut intre Essim Partners Corp si Trumbee Ventures Limited ( fil.129-133, vol.6 dosar urmarire penala) pentru suma de 485.000 euro, cu privire la care au fost intocmite ulterior mai multe anexe (fil.134-142, 178 vol. 6 dosar urmarire penala), in intervalul 30 mai 2012 – 3 octombrie 2013, in care se mentioneaza ca suma totala imprumutata de Trumbee Ventures Limited de la Essim Partners Corp este de 3.200.000 euro, banii urmand a fi folositi pentru contractul de asociere in participatiune incheiat intre Trumbee Ventures Limited si Mercatorum Finance SRL.

Urmarind transferurile de bani pe relatia Essim Parteners Corp-Trumbee Ventures Limited, se observa faptul ca, in perioada 26 aprilie 2012 – 12 septembrie 2012, de la Essim Partners la Trumbee Ventures Limited a fost transferata suma de 1.445.219,69 euro.

Din verificarea extraselor de cont ale Mercatorum Finance SRL, se constata ca, in perioada 03 mai 2012 – 14 septembrie 2012, Trumbee Ventures Limited a transferat catre Mercatorum suma de 1.415.000 euro.

Astfel, suma de 1.415.000 euro care a fost transferata din contul Trumbee Ventures Limited in contul Mercatorum Finance SRL, pana la data de 14 septembrie 2012, este inclusa in suma de 1.445.219,69 euro, care provenea din banii obtinuti din traficul de influenta.

Rezulta, asadar, ca pana la data de 14 septembrie 2012, din contul Essim Partners Corp in conturile Anturia Limited si Trumbee Ventures Limited, apoi din conturile acestora din urma, in conturile Camas SRL si Mercatorum Finance SRL a fost transferata succesiv suma de 2.355.016 euro.

Aceasta suma de bani depaseste suma de 2.196.035 euro, echivalenta folosului necuvenit obtinut din savarsirea traficului de influenta, insa acest fapt a fost generat de imprejurarea ca, in datele de 15 august 2011 si 09 august 2012, in contul Essim Partners Corp au intrat sumele de 100.000 euro, respectiv 50.000 euro de la Darth Services INC, ce au fost transferate si ele alaturi de suma de 2.196.035 euro.

In acest context, vazand ca obiectul actiunii penale in prezenta cauza este limitat la infractiunea de spalarea banilor cu privire la suma de 2.196.035 euro, provenita din savarsirea, de catre inculpatul Sandu Gabriel, a infractiunii de trafic de influenta, suma ce a fost supusa unui proces de spalare in perioada 30 august 2011 – 14 septembrie 2012, prin depunerea acesteia intr-un cont comun, alaturi de alte sume de bani, urmarindu-se ca prin aceasta modalitate a amestecarii cu o alta suma de bani si a unor transferuri ulterioare, in diferite conturi, sa fie disimulata originea sa ilicita, se constata ca, in mod corect, instanta de fond a apreciat ca trebuie avuta in vedere, ca reper temporal al desfasurarii activitatii infractionale, doar perioada de timp in care aceasta suma a fost efectiv transferata de catre inculpatul Sandu Gabriel, prin interpusi, din contul Essim Partners Corp in conturile Anturia Limited si Trumbee Ventures Limited.

Similar instantei de fond, Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti nu poate retine, ca perioada a savarsirii faptei, intregul interval de timp precizat in rechizitoriu, in care a fost transferata o suma de bani mult mai mare decat cea care provenea din traficului de influenta. Astfel, dupa ce a fost transferata suma de 2.196.035 euro in conturile SC Camas SRL si Mercatorum Finance SRL, din contul Essim Parteners Corp prin intermediul Anturia Limited si Trumbee Ventures Limited (in perioada 30 august 2011 – 14 septembrie 2012), in intervalul 21 septembrie 2012 – 13 februarie 2014 au mai intrat in contul Essim Parteners Corp de la Darth Services Inc. si alte sume de bani, respectiv suma de 1.980.000 euro, iar in data de 30 aprilie 2014 suma de 2.530.000 euro, sume ce excedeaza valorii produsului infractiunii de trafic de influenta.

Prin urmare, in mod corect, instanta de fond nu a retinut ca perioada a desfasurarii activitatii infractionale, in prezenta cauza, perioada indicata de parchet in actul de sesizare, respectiv 24 august 2010 – 13 noiembrie 2015, chiar daca alaturi de suma de 2.196.035 euro, in contul Essim Partners Corp s-a incasat si suma de 4.660.000 euro de la Darth Services Inc.

Sustinerile Ministerului Public privind necesitatea luarii in considerare si a intervalului de timp in care contul Essim Partners Corp a fost alimentat cu sume de la Darth Services Inc. sunt nefondate.

Astfel, prin actul de sesizare, pentru savarsirea infractiunii de spalare a banilor prevazute de art. 49 alin. (1) lit. b) din Legea 129/2019 cu aplicarea art.5 din Codul penal, pentru sumele de bani incasate de inculpatul Sandu Gabriel prin transfer bancar din conturile companiei Darth Services Inc., s-a dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor intr-un nou dosar, aceste operatiuni nefacand obiectul judecatii. In plus, probatoriul confirma statuarile primei instante, in sensul ca cea mai mare parte a transferurilor de la Darth Services Inc in contul Essim Partners Corp s-a realizat incepand cu data de 21 septembrie 2012, ulterior, asadar, finalizarii transferarii intregii sume de 2.196.035 euro obtinute de inculpatul Sandu Gabriel din infractiunea-premisa, neexistand, prin urmare, o suprapunere temporala intre transferul produsului infractional si cel al sumelor provenite din contul Darth Services Inc.

Sustinerea acuzarii, referitoare la necesitatea luarii in considerare, sub aspectul perioadei in care s-ar fi derulat activitatea ilicita, si a facilitatii fiscale de care ar fi beneficiat Essim Partners Corp din partea bancii elvetiene este, de asemenea, nefondata. Aceste facilitati bancare au la baza raporturi contractuale distincte intre Essim si unitatea bancara, ce nu se circumscriu obiectului judecatii si nu pot fi avute in vedere la stabilirea perioadei infractionale.

In ce priveste motivul de apel vizand gresita incetare a procesului penal prin constatarea incidentei prescriptiei raspunderii penale, se constata caracterul nefondat al criticilor formulate.

Astfel, din analiza materialului probator, a rezultat ca inculpatul Sandu Gabriel a desfasurat o activitate de disimulare a provenientei ilicite a sumei de 2.196.035 euro, pe care a dobandit-o in urma savarsirii traficului de influenta, prin transferul succesiv de sume de bani, la diferite intervale de timp, din contul Essim in conturile societatilor din Cipru, Anturia Limited si Trumbee Ventures Limited, in baza unor contracte de imprumut, continuand apoi cu tranferul sumelor de bani din conturile Anturia Limited si Trumbee Ventures Limited in conturile Camas SRL si Mercatorum Finance SRL, in baza unor contracte de asociere in participatiune, pentru a fi cheltuiti in final pentru realizarea investitiei constand intr-un complex de constructii – ferma de peste in Sinaia.

Avand in vedere caracterul continuu al actiunii ce constituie elementul material al infractiunii de spalarea banilor, astfel cum este configurat in prezenta cauza, termenul de prescriptie curge, conform art. 154 alin. (3) din Codul penal, de la data incetarii actiunii continue de disimulare, respectiv de la data de 14 septembrie 2012, data la care transferurile succesive ale produsului infractional s-au finalizat, in sensul ca suma de 2.196.035 euro, provenita din infractiunea de trafic de influenta, a ajuns in conturile societatilor din Romania ale inculpatului Sandu Gabriel, avand aparenta unei investitii licite din strainatate.

Prin urmare, termenul de prescriptie a raspunderii penale, pentru infractiunea retinuta in sarcina inculpatului, prevazuta de art. 49 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative (infractiune care se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani, conform art. 154 alin. (1) lit. c) din Codul de procedura penala) este de 8 ani si, in acord cu deciziile Curtii Constitutionale nr. 297/2018 si nr. 358/2022, se socoteste implinit la data de 13 septembrie 2020.

In cauza nu poate fi retinuta imprejurarea invocata de reprezentantul Ministerului Public, care a sustinut ca in intervalul 24 august 2010 – 27 octombrie 2014 urmarirea penala nu a putut fi exercitata fata de Sandu Gabriel pentru infractiuni de coruptie si spalarea banilor, intrucat a lipsit avizul prevazut de lege in cazul ministrilor si, prin urmare, aceasta perioada nu ar putea fi avuta in vedere la calculul termenului de prescriptie a raspunderii penale.

Contrar celor afirmate de reprezentantul Ministerului Public, in cauza se constata ca nu a operat o suspendare a termenului de prescriptie a raspunderii penale.

Potrivit art. 156 alin. (1) din Codul de procedura penala „Cursul termenului prescriptiei raspunderii penale este suspendat pe timpul cat o dispozitie legala sau o imprejurare de neprevazut ori de neinlaturat impiedica punerea in miscare a actiunii penale sau continuarea procesului penal”.

Or, nicio dispozitie legala nu prevede suspendarea cursului prescriptiei in perioada cuprinsa intre data savarsirii infractiunii si cea la care se solicita efectuarea urmaririi penale fata de o persoana ce are calitatea de ministru.

Astfel, dispozitiile art. 109 alin. (2) din Constitutie, precum si cele din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala instituie o conditie de procedibilitate pentru efectuarea urmaririi penale in personam, conditie ale carei efecte eventuale asupra desfasurarii procesului se produc, insa, de la data constatarii existentei imprejurarii care reclama indeplinirea respectivei conditii, nicidecum de la data savarsirii infractiunii.

In cauza de fata, acest moment de timp este echivalent celui la care organul de urmarire penala, subsecvent inceperii urmaririi penale in rem, a solicitat emiterea avizului necesar inceperii urmaririi penale fata de suspect, numai de la aceasta data urmand a se evalua consecintele acestei imprejurari asupra desfasurarii procesului.

Astfel, din actele si lucrarile dosarului se constata ca anterior obtinerii avizului necesar urmaririi penale fata de Sandu Gabriel in cauza au fost efectuate acte de urmarire penala in rem cu privire la faptele de coruptie in legatura cu derularea proiectelor si contractelor de inchiriere de licente Microsoft. Totodata, se constata ca avizul necesar inceperii urmaririi penale fata de Sandu Gabriel, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, a fost solicitat prin adresa nr.2566/ C/2014 din data de 26 septembrie 2014 (vol.1 fil.306-395), iar prin adresa Administratiei Prezidentiale – Cancelaria Presedintelui nr. 2088 din 2 octombrie 2014, a fost incuviintata cererea de efectuare a urmaririi penale fata de Sandu Gabriel.

Avand in vedere durata extrem de redusa a intervalului de timp cuprins intre data solicitarii avizului si cea a incuviintarii cererii de efectuare a urmaririi penale, se constata ca aceasta perioada de timp nu are vreo relevanta asupra considerarii ca implinite, la data pronuntarii hotararii apelate, a termenului de prescriptie generala a raspunderii penale.

Critica formulata de Ministerul Public vizand omisiunea aplicarii dispozitiilor art. 52 din Legea nr. 129 din 2019 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, este, de asemenea, nefondata.

Potrivit art. 52 din Legea nr. 129/2019 hotararile definitive privind infractiunile de spalare a banilor sau de finantare a terorismului se comunica Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.

Prin urmare, se constata ca aspectele invederate nu sunt veritabile critici aduse sentintei penale, intrucat ele tin de punerea in executare a hotararii penale, aceste comunicari urmand a fi facute ulterior ramanerii definitive a hotararii, in conditiile prevazute de lege.

Prin urmare, in raport cu argumentatia ce precede, va fi respinsa, ca nefondata, cererea formulata de intimatul inculpat Sandu Gabriel de repunere a cauzei pe rol.

Totodata, in baza art. 421 pct. 1 lit. b) din Codul de procedura penala, Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti va respinge, ca nefondat, apelul formulat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, impotriva sentintei penale nr. 590 din data de 20 decembrie 2022, pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala in dosarul nr. 3156/1/2019, privind pe intimatul Sandu Gabriel.

In baza art. 275 alin. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea apelului vor ramane in sarcina statului.


* Cititi aici decizia completului de 5 ICCJ

* Cititi aici sentinta completului de 3 judecatori de la Inalta Curte

 

sursa foto Sandu: Mediafax

Comentarii

# Marius date 28 May 2023 19:51 +2

Cinste Inaltei Curti si Curtii de Apel Bucuresti, ca au judecatori care stiu sa respecte legea..... dar in teritoriu Curtile de Apel aplica legea si decizia CCR cat si HP 67 2022 dupa bunul lor plac...... CETATEANUL DE RAND NU ARE NICI O SANSA.... Cetateanul de rand nu are notorietate pentru a beneficia de deciziile CCR........ Ce tara am ajuns, la CAPITALA se poate infaptui corect dupa 15 ani de abuzuri legea dar in provincie e JALE Faceti cercetari si veti ramane masca.......... dar nu se doreste sa se arate si REALITATEA CETATEANULUI DE RAND!!!

# dragos b arna date 29 May 2023 00:02 +2

cam.asa e marius, la CA Brasov intreaga SP incalca art 148 C.Rom. si art 325TFUE si hotararile Taricco I (C-105/14) si Taricco II (C-42/17), la fel ai unii judecatori de la CAB, sa vedem cat va mai dura pana vor da socoteala si ei si DNA pt atrocitatile svarsite si distrugerea investitiilor cofinantate cu fonduri UE

# Nicu date 30 May 2023 09:12 0

Cinste magistratilor corecti ce nu sunt slugile Statului Paralel ce a distrus mii de destine si capitalul romanesc ! Magistratii trebuie sa dea socoteala pentru gravele abuzuri si sa raspunda personal pentru prejudiciile de tot felul creeate cetatenilor nevinovati ! In Romania abuzul in serviciu se pegepseste mai rau decat crima spre deosebire de tarile civilizate ! Opriti razboiul romano-roman !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva