DEPUTATUL GHITA VREA SA INTAREASCA MONOPOLUL SRI PE ASCULTARI – Romania merge pe modelul american privind interceptarile telefonice, in loc sa modifice Legea sigurantei nationale in acord cu jurisprudenta CEDO. Premierul Ponta si deputatul Sebastian Ghita ii canta in struna sefului SRI, George Maior, care se plange ca nu poate sa afle cine vorbeste de pe cartelele preplatite. Ponta: “Este decizie CSAT. Cartelele pre-platite pot fi folosite de teroristi”
In loc sa modifice Legea sigurnatei nationale, dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit, in mai multe cauze, incepand de acum cinci ani, ca mandatele date de siguranta nationata contravin dispozitiilor din Conventie, autoritatile de la Bucuresti intentioneaza sa sporeasca puterile SRI. Practica interceptarilor convorbirilor telefonice se va extinde in Romania, in ciuda numeroaselor condamnari suferite la CEDO pentru incalcarea dreptului la viata privata, in urma ascultarilor abuzive. Desi este membra a Uniunii Europene din 2007 si a ratificat Conventia Europeana a Drepturilor Omului de aproape 20 de ani, Romania intentioneaza sa adopte modelul american in ceea ce priveste interceptarile, acolo unde se stie este ascultarea convorbirilor telefonice a devenit un lucru obisnuit dupa atentatele teroriste din septembrie 2001.
La Bucuresti se lucreaza intens pentru crearea cadrului legal in vederea extinderii controlului serviciilor secrete asupra populatiei. Mai exact, pe viitor, SRI nu doar ca va intercepta in continuare cartelele telefonice pre-platite, dar va putea sa afle si identitatea interlocutorilor. La fel ca in SUA, pretextul inocat pentru o asemenea masura priveste prevenirea posibilelor atacuri teroriste care ar putea avea loc pe teritoriul Romaniei. O asemenea masura poate duce insa la comiterea de noi abuzuri, care sa provocae alte condamnari ale Romaniei la CEDO pentru incalcarea articolului 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului care privind dreptul la respectarea vietii private si de familie care prevede ca “orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale” si ca “nu este admis amestecul unei autoritati publice in exercitarea acestui drept decat in masura in care acesta este prevăzut de lege si constituie, intr-o societate democratica, o masura necesara pentru securitatea nationala, siguranta publica, bunastarea economica a tarii, apararea ordinii si prevenirea faptelor penale, protectia sanatatii, a moralei, a drepturilor si a libertatilor altora”.
Seful SRI ca nu poate sa afle cine sunt cei care vorbesc de pe cartelele telefonice pre-platite
Despre ce este vorba concret? La cateva zile dupa ce directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, se plangea de faptul ca nu este reglementata posibilitatea de a a afla identitatea persoanelor interceptate care discuta de pe cartelele pre-platite, premierul Victor Ponta a declarat joi, 18 iulie 2013, ca sustine rezolvarea acestei problemei. Asta dupa ce, cu o zi inainte, deputatul PSD Sebastian Ghita, membru in Comisia permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI, anuntase ca un proiect in acest sens ar putea fi depus in toamna.
Directorul SRI George Maior a afirmat in urma cu cateva zile ca Romania este singura tara in care problema interceptarii cartelelor pre-platite nu a fost rezolvata. Maior si-a exprimat speranta ca acest aspect trebuie reglementat pentru ca Romania sa nu aiba o vulnerabilitate: “Pai, ce credeti ca vine un terorist sau cineva in tara si vorbeste de pe un telefon cumparat, inregistrat pe numele sau sau e un telefon... Eu sper ca angajamentele si deciziile, de fapt, luate in CSAT, chiar in mai multe, in diverse CSAT-uri, unul cu presedintele de atunci domnul Crin Antonescu care au fost extrem de constructive (...) Da, vreau sa va spun... Se vor implementa la nivel de Guvern. Asteptam. Stiu ca lucrurile evolueaza, dar atrag atentia serios ca daca aceste lucruri nu vor fi abordate ca in alte state europene, avem o vulnerabilitate si sa nu intrebe cineva post factum de ce s-a intamplat o catastrofa”.
Sebastian Ghita pregateste un proiect de lege: “Nu ma refer neaparat la cartelele pre-platite care au fost cumparate pana acum, care isi pierd din valabilitate, nu mai sunt folosite si incet-incet ies din uz”
La cateva zile de la aceste declaratii, deputatul PSD Sebastian Ghita a anuntat ca este posibil ca in toamna acestui an sa fie depus in Parlament un proiect pentru a se rezolva aceasta problema. Ghita a explicat, intr-un interviu acordat Hotnews, ca vor fi vizate nu cartelele pre-platite cumparate pana acum, care vor iesi din uz. Deputatul PSD sustine ca la achizitionarea cartelei cumparatorul va trebui sa prezinte toate datele sale, inclusiv CNP-ul, care vor fi centralizate de o autoritate: “Exista o discutie si la nivelul Comisiei SRI, acum, si a parlamentarilor impreuna cu guvernul care vizeaza modul in care aceasta zona, ramasa neacoperita total, suntem in imposibilitatea de a avea un mod gestionat prin lege in care sa ne raportam la cartelele pre-platite, repet, exista aceasta preocupare, sa gasim o solutie. Vrem sa gasim o solutie cu privire la modul de gestionare a cartelelor pre-platite. Nu ma refer neaparat la cartelele pre-platite care au fost cumparate pana acum, care isi pierd din valabilitate, nu mai sunt folosite si incet-incet ies din uz, dar trebuie sa generam un cadru legal prin care, in conditiile in care aceste cartele pre-platite din Romania pot fi folosite la infractiuni, ele sa poata fi luate in evidenta si sa aiba acelasi regim ca telefoanele obisnuite. De ce? Am vazut toti ce s-a intamplat la Iasi, multe din cazurile ca cel din Bulgaria, de infractiuni, si ma refer si la terorism, la infractiuni economice, au, din pacate, cartelele pre-platite ca instrument de a te ascunde de autoritati. Sunt cartele pre-platite care permit traficul de date, sunt cartele pre-platite care nu permit identificarea utilizatorului. Concret, omul cand isi cumpara o cartela va trebui sa prezinte dovada cu CNP, nume, prenume si adresa. Aceste date vor fi centralizate de o autoritate si, in cazul unei cereri de ascultare, operatorul trebuie sa fie capabil sa puna la dispozitie CNP-ul, numele si prenumele persoanei care a folosit o anumita cartela. Nu este o initiativa personala, fie vom gasi o forma prin care sa convingem guvernul sa vina cu o astfel de initiativa, fie o sa depunem mai multi (parlamentari) in Parlament, ma chinui sa conving niste colegi acum si am si avut niste discutii cu cativa, in toamna vom incepe demersurile pentru chestiunea aceasta”.
Ponta sustine initiativa lui Ghita: “Exista decizia inca din luna august, dar la partea de implementare mai avem de lucru. Anul trecut, ea a fost adoptata de CSAT”
La randul sau, premierul Victor Ponta a precizat ca sustine o astfel de initiativa, mai ales ca o decizie in acest sens a fost adoptata de catre CSAT inca din luna august 2012. Ponta sustine ca masura este necesara pentru a se preintampina o eventuale atacuri teroriste: “Exista decizia inca din luna august, dar la partea de implementare mai avem de lucru. Anul trecut, ea a fost adoptata de CSAT. Nu doar ca o sustin, repet, este decizie CSAT, daca nu ma insel este in perioada interimatului la presedintie al lui Crin Antonescu. Sunt 10 milioane de cartele prepay in folosinta, insa nu se aplica retroactiv. A fost luata aceasta decizie imediat dupa atentatul din Bulgaria, in care s-au folosit cartele pre-platite. Cartelele pre-platite pot fi folosite de teroristi”.
CEDO a condamnat mandatul de siguranta nationala
Pe de alta parte, interesant este insa ca politicienii de la Bucuresti sunt extrem de preocupati de crearea cadrului legal pentru aflarea identitatii persoanelor care discuta de pe cartelele telefonice pre-platite, in loc sa modifice Legea sigurantei nationale. Practic, autoritatile romane ignora o hotarare a Curtii Europene a Drepturilor Omului care dateaza inca din 2007. Potrivit judecatorului roman la CEDO, profesorul Corneliu Birsan, in cauza Popescu impotriva Romaniei, CEDO a decis ca mandatul de siguranta nationala intra in contradictie cu dispozitiile Conventiei Nationale a Drepturilor Omului: “Mandatul de siguranta nationala a fost condamnat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, lucrurile nu au fost nici pana in prezent reglementate in legislatia romana, in conformitate cu dispozitiile Conventiei. (…) Din 2007, in cauza Popescu impotriva Romaniei, CEDO a spus ca aceste dispozitii sunt incompatibile cu dispozitiile Conventiei. In mod firesc urma executarea hotararii CEDO, deci Romania trebuia sa modifice legea sigurantei nationale, in privinta ascultarilor telefonice”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare 18 July 2013 14:33 +16
# unul din lumea cea mare 19 July 2013 10:49 +1
# Cui ii este frica ? 18 July 2013 14:42 -16
# leV 18 July 2013 17:43 -8
# unul din lumea cea mare 18 July 2013 15:12 +14
# IOAN DUSCAS 18 July 2013 15:19 0
# unul din lumeas cea mare 18 July 2013 15:21 +16
# unul din lumea cea mare 18 July 2013 15:22 +13
# unul din lumea cea mare 18 July 2013 17:50 +13
# ME 18 July 2013 17:27 +12
# unu din lumea mica 18 July 2013 19:02 +2
# unul din lumea cea mare 18 July 2013 19:19 +7
# unul din lumea cea mare 18 July 2013 19:37 +10
# unul din lumea cea mare 18 July 2013 19:14 +7
# UNU DIN LUMEA SI MAI MICA 18 July 2013 19:19 +6
# gelu 18 July 2013 23:20 +11
# iti dau dreptate gelu 19 July 2013 09:56 +6
# T 18 July 2013 23:24 +8
# Catalin 19 July 2013 08:07 -6
# dovada 19 July 2013 09:45 +6
# hunter 19 July 2013 09:56 +3
# ponta esti prostanac 20 July 2013 18:04 +1