29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DESTIN DISTRUS DE MINTILE BOLNAVE DE LA DNA – Fostul sef al Colegiului Medicilor Vasile Astarastoae, dezvaluiri teribile dupa achitarea definitiva din dosarul fabricat de inculpatul Emilian Eva: „Cand m-am retras de la conducere, n-a mai aparut niciun dosar... Cand Eva vroia sa ma aresteze, imi explica ce admiratie are fata de mine... Judecatoarea de la fond a avut o presiune... Cand s-a infiintat SIIJ, am fost clasati pe 'fapta nu exista' eu si 7 judecatori”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

6 December 2019 13:52
Vizualizari: 8792

Directia Nationala Anticoruptie are noi explicatii de dat pentru distrugerea unui destin. Cu atat mai mult cu cat omul despre care vorbim este o personalitate marcanta a vietii publice romanesti. Ne referim la profesorul universitar Vasile Astarastoae (foto 1), ex-presedinte al Colegiului Medicilor din Romania si fost rector al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi. Achitat definitiv luni, 2 decembrie 2019, de catre judecatoarele Viorica Calancea si Tatiana Luisa Andronic de la Curtea de Apel Suceava (click aici pentru a citi), Astarastoae a acordat un tulburator interviu pentru jurnalistul Adrian Calin de la Antena 3, in care a scos la iveala monstruoasele amanunte ale umilintelor pe care a fost obligat sa le indure in cei peste 8 ani de zile, cati s-au scurs de cand a intrat in malaxorul DNA pana cand a fost absolvit definitiv de toate acuzatiile pe care i le adusese parchetul.


In interviul prezentat joi, 5 decembrie 2019, in emisiunea „Sinteza zilei” de la Antena 3, profesorul Astarastoae a demascat atat halul in care a instrumentat maculatura de dosar procurorul de caz Emilian Eva (foto 2) – in prezent el insusi inculpat intr-o cauza de coruptie deschisa chiar de DNA –, cat si presiunea pe care Directia Nationala Anticoruptie a exercitat-o asupra judecatoarei din prima instanta (Mihaela Bivol, de la Tribunalul Suceava), astfel incat aceasta sa pronunte o condamnare de ochii lumii, cu suspendare, spre a nu-si atrage mania DNA-ului (click aici pentru a citi).

De-a dreptul ingrozitoare este atitudinea pe care Emilian Eva a avut-o fata de Vasile Astarastoae: procurorul isi exprima admiratia fata de fostul profesor de la Facultatea de Drept din Iasi, in acelasi timp in care ii dadea de inteles ca vrea sa-l retina, apoi sa-i obtina arestarea.

Totusi, fostul presedinte al Colegiului Medicilor i-a iertat atat pe paraditorul Eva (care a fost o simpla unealta, sustine Astarastoae), cat si pe propagandistii care au aruncat valuri si valuri de laturi asupra profesorului universitar in toti cei opt ani cat a durat calvarul judiciar.

Tragand linie, Vasile Astarastoae subliniaza ca DNA a pus in scena toata mascarada impotriva lui pentru ca sa-l rastoarne de la conducerea Colegiului Medicilor. De altfel, s-a si vazut ca parchetul nu i-a mai fabricat niciun dosar din momentul in care profesorul si-a dat demisia din functia de conducere (in martie 2015).

Redam interviul acordat de fostul rector al UMF Iasi:

Vasile Astarastoae: Inainte de a aparea acest dosar, am primit tot felul de mesaje (pe care eu – in naivitatea mea – le-am facut si publice, in conferinta de presa, in sedintele Consiliului National), prin care mi se transmitea, din diferite locuri, prin intermediari, ca este bine sa nu fiu vocal. Eu am continuat sa fiu vocal, spunand ca daca imi fac datoria si mi-o fac corect, nimeni nu se poate lega de mine. M-am inselat, intr-adevar: s-au putut lega de mine si atunci 9 ani de zile (chiar mai mult) m-am trezit incoltit din toate directiile. Cand i se pune pata cuiva (si aici nu ma refer la procurorul Eva – el a fost un instrument, dar, incet-incet, am sa aflu si cui i s-a pus pata; si am niste banuieli si niste suspiciuni mai mult decat rezonabile), cand i se pune pata, intra in actiune un adevarat mecanism.

M-am trezit dintr-o data – eu, care ma consideram un om cinstit – cu peste 10 dosare penale... A mai venit si ANI... Acuzat de n infractiuni, care erau disjunse dintr-un dosar penal... Cu conturile blocate, cu sechestru pe casa, pentru ca in primul rand sa nu poti sa te aperi (niciun avocat nu te apara pe gratis), sa nu poti supravietui si, in acelasi timp, atentia sa-ti fie diferentiata de la un dosar la altul, incat sa nu te poti concentra pe un singur dosar, in asa fel incat sa poti face greseli.

M-am trezit dintr-o data ca un lucru pe care-l facusem bine, care fusese apreciat de Uniunea Europeana (acest proiect, platforma de e-learning, a fost declarat un proiect de succes nu de catre mine, nu de catre instantele din Romania, ci de catre Uniunea Europeana), dintr-o data, acest proiect este 'fraudat'.

Reporter: De ce va acuza procurorul Emilian Eva?

Vasile Astarastoae: Abuz in serviciu pentru ca as fi incalcat niste principii. Dar acele principii erau valabile pentru toata comisia de licitatii. Dar numai 3 din cei 9 oameni de acolo au fost trimisi in judecata – ca si cum numai cei trei au incalcat aceste principii. Care, bineinteles, s-au dovedit ca erau niste facaturi, pentru ca Emilian Eva a spus ca am intervenit in concurenta cu niste clauze restrictive care nici n-au aparut in anuntul final. Ele au fost intr-o etapa intermediara. Nu erau restrictive, pentru ca ele au fost folosite inclusiv de SRI la licitatii de genul acesta. Dar cand am vazut ca exista contestatii, noi le-am scos, sa nu ne batem capul. Deci ele au fost o intentie, nu o realitate.

Si m-a acuzat de tentativa de fraudare, pentru ca am semnat ultimul proces-verbal si cerere de rambursare a fondurilor, in care am spus lucruri neadevarate – si anume: ca platforma este functionala, si platforma nu era functionala, pentru ca nu ar fi avut 4.000 de cursuri puse pe platforma, ci avand numai 3.400 de cursuri puse pe platforma. Deci cu intentie am vrut sa fraudez. Problema este ca am solicitat expertiza in perioada anchetei – sa mearga pe platforma: se vede data la care l-au pus. Si la data de 15 decembrie (cand am facut raportarea), evident: cursuri erau. Mi s-a refuzat (n.r. expertiza). Am spus: daca sunt sub 4.000 (cat era scris), raspund – e vina mea, n-am fost atent etc. Nu mi s-a aprobat. Am cerut la fond – nu mi s-a aprobat. Curtea de Apel Suceava a aprobat aceasta expertiza. Si au fost un expert pe care Curtea l-a scos din caciula si inca un expert. A fost o neintelegere: un expert a spus ca pe platforma, la data raportarii, erau 4.750 de cursuri, alt expert: erau 4.900 de cursuri. Eu trebuia sa semnez ca erau 4.000.

Reporter: Cum ati primit prima sentinta de condamnare, stiindu-va nevinovat?

Vasile Astarastoae: Cu sentimente diferite. Pe de o parte, cu revolta (recunosc), dar in acelasi timp si cu resemnare, pentru ca trebuie sa intelegem si oamenii. Judecatoarea de la fond a avut o presiune. Daca ar fi acceptat rechizitoriul asa cum era, sub 10 ani de zile n-ar fi fost nimeni. Dar ea si-a dat seama ca este o facatura. Si atunci a vrut sa impace... N-a lasat-o constiinta totusi sa dea o asemenea condamnare. Si atunci a exclus o serie de acuzatii. Abuzul in serviciu mirosea de departe ca este o facatura. Deci a dat achitare la abuzul in serviciu si a pastrat aceasta tentativa. Si atunci, ca sa fie toata lumea multumita (sa fie si DNA-ul multumit, sa nu-i faca si ei un dosar) si ca nici eu sa nu fiu revoltat, a dat aceasta sentinta de 2 ani cu suspendare.

Reporter: Se cunostea ca cineva i-ar fi amenintat ca daca nu dau o sentinta favorabila DNA-ului, ar fi putut sa aiba probleme?

Vasile Astarastoae: Eu am primit de la DNA Bucuresti, in momentul in care s-a infiintat aceasta sectie de investigare a judecatorilor (n.r. SIIJ), am primit (si vreau sa spun ca nevasta-mea numai n-a lesinat; eu nu eram acasa) un plic in care eram anuntat ca am fost clasat intr-un dosar pe 'fapta nu exista'. Nu eram singur in acel dosar. Eram cu sapte judecatori – toti care au avut o tangenta si care au privit cu atentie spre dosar. Si lor li se deschisese acest dosar. Si lor li s-a dat clasare pe fapta nu exista.

Reporter: Credeti ca era un interes clar sa fiti condamnat? Si daca da, care era interesul si al cui ca dumneavoastra sa fiti scos din joc?

Vasile Astarastoae: In momentul in care m-am retras de la conducerea Colegiului, dintr-o data, n-a mai aparut niciun dosar. Cred ca aici a fost si un orgoliu al DNA – un orgoliu pe care pot sa-l intelegi, dar sa nu-l accepti. Au vazut ca daca eu la primul dosar eram doborat si as fi fost o epava, cred ca nu s-ar mai fi intamplat nimic si as fi fost achitat inclusiv la fond. A fost orgoliul de a arata ca ei sunt puternici, iar eu sunt mic. Faptul ca eu mi-am vazut in continuare de treaba, ca am participat la viata sociala, ca am tinut conferinte peste tot, ca mi-am continuat activitatea, faptul ca eu existam in continuare in spatiul public, la orgoliul lor (ca ei sunt Dumnezeu pe Pamant si pot sa faca orice), la orgoliul lor, au spus: 'Sa-i aratam!' Si atunci au vrut cu tot dinadinsul sa fiu condamnat. Dar nu s-a intamplat acest lucru. Eu sunt un om foarte credincios si-mi afirm credinta peste tot in public (fac aceasta marturisire) si eu spun ca aici a fost vointa lui Dumnezeu. Pe de o parte, sa inteleg prin ce trece o persoana care este pusa intr-o astfel de situatie, si pe de alta parte sa vad puterea lui Dumnezeu, care Isi pune mana deasupra mea si ma salveaza dintr-o situatie care parea ca este fara iesire.

Eu va spun sincer: eu nu ma asteptam sa dea Curtea de Apel aceasta sentinta. Eram deja consolat cu acest gand. Nu ma asteptam sa dea achitare.

Reporter: Cum ati trait acel moment?

Vasile Astarastoae: Nimeni nu poate sa intelegea. A venit mult prea tarziu. Daca era un an, daca erau doi ani... Dar opt ani de zile... Oricine de pe strada – mai ales in conditiile noastre, in care tipa la tine pe strada, nu mai exista niciun fel de respect, iti spun: 'penalule', 'hotule' etc... In acel moment, eram deja imunizat. Pot sa spun doar ca era un sentiment de usurare, dar in acelasi timp si o mare mahnire: nu pentru mine, ci pentru ceilalti.

Eu, cand mi s-a facut acest dosar, eram afirmat profesional, asa ca am suportat mult mai usor. Dupa care am iesit la pensie. Imi continuu activitatea, dar ma gandesc la ceilalti, care atunci erau in afirmare profesionala si carora le-au distrus viata, pentru ca au simtit oprobriul, au fost marginalizati, li s-a pus etichete (o sa vedeti pe Google: 'infractorii', 'coruptii' de la UMF etc.), oameni care au suportat foarte greu, care s-au imbolnavit, carora li s-a schimbat tipul de personalitate: din oameni veseli, deschisi, au devenit mohorati, iritabili... Altii s-au imbolnavit fizic.

Eu n-am facut tam-tam, pentru ca nu astept mila pentru un lucru de genul asta. Astept doar sa se faca dreptate. Dreptatea s-a facut, dar ma gandesc si la ceilalti: singura lor vina a fost ca ei au fost in apropierea mea.

Reporter: Ce ar putea sa se schimbe, ca asemenea chestiuni sa nu se mai intample deloc?

Vasile Astarastoae: In primul rand, voi milita in continuare (in masura in care ma lasa sanatatea) pentru a se schimba aceasta mentalitate, dominata de ura, din societatea romaneasca – in care fiecare este fanatic, spalat pe creier si nu intelege ca pe ura nu se poate construi nimic. Pe dragoste, pe prietenie, pe iubire, se poate construi. Pe ura, pe frica nu se poate construi nimic. Deci voi milita pentru a se inlatura ura si frica. Trebuie toleranta si intelegere.

In al doilea rand, acum imi pot permite sa discut probleme de filosofie a dreptului. Codurile penale si modul de functionare a justitiei, asa cum exista in prezent (si de care vad ca unii se agata, sa ramana la fel) nu mai pot sa continue. Voi scrie despre ce inseamna drepturile omului, ce inseamna sa le respecti. Ganditi-va ca comunismul a cazut pentru a se respecta drepturile omului! Iar acum, in Romania, pe acest clivaj si pe aceasta lipsa de comunicare intre fortele politice, drepturile omului sunt un moft – cum a spus un ministru al Justitiei cu nume de fruct (n.r. Raluca Pruna). Nu sunt un moft si trebuie sa le readucem in discutie publica.

Atunci cand a murit judecatorul Mustata (care nu stiu daca era sau nu vinovat), am scris ca in Romania noi am reintrodus pedeapsa cu moartea. El a fost condamnat la moarte pentru ca a spus ca se va uita cu atentie la un dosar, pentru ca nu a gasit inca probe. Era dosarul unui adversar politic.

Reporter: Dosar facut de acelasi Emilian Eva, din pacate.

Vasile Astarastoae: Fara suparare – eu l-am iertat pe Emilian Eva. Mi-a fost student. Cand vroia sa ma aresteze, imi explica ce admiratie are el fata de mine. Emilian Eva n-a fost decat o imagine scoasa in fata. Au fost altii in spate. Emilian Eva, cum il cunosc eu, nu facea el de la sine putere acest lucru.

Eu nu generalizez. Exista in DNA si oameni care mi-au fost studenti si care nu fac aceste compromisuri. Insa la DNA Central o parte au fost promovati tocmai pentru ca acceptau sa faca aceste compromisuri. Pe de o parte, unii care nu aveau pregatire profesionala, dar doreau acest post. Pe de alta parte, unii care aveau pregatire profesionala... Emilian Eva n-a fost un student slab; dimpotriva: eu l-am apreciat ca student. Dar el, stiind carte, a acceptat sa faca compromisuri pe alt motiv (nu stiu de ce).

Tin sa precizez ca in momentul in care eram incoltit din toate partile, doar trei organe de presa (n.r. unul dintre ele fiind Lumea Justitiei) au spus: 'Nu se poate!' Ganditi-va ca mie imi acordau aici titlul de cetatean de onoare, si Televiziunea Romana subtitra acolo: 'Un infractor, facut cetatean de onoare al Iasiului'. Vedea sotia mea, vedea soacra mea (care s-a imbolnavit din cauza asta si a murit – Dumnezeu s-o ierte!) si eu am spus ca am acceptat acest interviu tocmai pentru ca eu nu-i uit pe cei care au fost alaturi de mine.

Comentarii

# carcotas date 6 December 2019 17:42 +11

vin achitari dupa achitari, dupa ani de zile in care oamenii au fost asediati, arestati, umiliti. Si nimic nu se intampla. Poate presa, cata a mai ramas, ar trebui sa alerge dupa procurorii semnatari ai rechizitoriilor, dupa procurorii sefi care au semnat garantand legalitate si temeinicie, si sa-i intrebe ce s-a intamplat. Poate CSM-ului ar trebui sa I se ceara sa prezinte masurile luate in fiecare caz in parte, ce au de spus despre carierele acestor procurori, merita ei sa incaseze pensii? Ne-am rostogolit 30 de ani si asa cum securistii si secretarii de partid au iesit linistiti la pensie dupa 1989, cu pensii mai mari decat cele ale victimelor lor, tot astfel romani care si-au napastuit conationalii incaseaza venituri din abuzuri, cand victimele lor s-au imbolnavit iar unele au decedat. Ce fel de tara suntem, ce fel de popor?! ce spun de aceste achitarii domnii Liiceanu, Plesu si toata elita Imparatului cu sapca?

# A.Pop date 6 December 2019 19:51 +3

Inainte cu 20 de ani cand aveai o achitare intr-un dosar,erai pedepsit sau daca mai urma una erai dat afara

# Elena Barbul date 7 December 2019 04:36 +2

Of Doamne,multe pareri de rau pentru aceste intimplari!Doar unchiul meu imi mai povestestea cum securitatea il urmarea si trebuia sa isi dea demisia din diferite locuri de munca desi era cel mai bun.Si azi la distanta de peste 50 de ani lucrurile sau la fel.De ce este oare atit de chinuit acest popor si culmea tot de oameni din neamul lui?Elena

# imun/teanu date 7 December 2019 10:14 +3

In justitia noastra "tacerea e de aur". Si de aceea "trebuie" SIIJ desfiintata. Deja prea multe cauze "nobile" fiind puse in pericol. De ex., "zdreanta" si Onea trimisi in judecata /noroc cu procurorii CSM, ca i-au scapat /urmeaza iar in functii?!, cu dosare pe "ochii (lor) frumosi"? Cum si, mai ales, judecatoarele cu multele case "naziste", cu o sentinta care faptic ABROGA un ditai Decretul Regal (sentinta lor cu valoare de Decret?!, stiut ca o legiferare nu poate fi abrogata decat prin alta legiferare de putere egala! / chiar n-o fi vazut nimeni?! Si altele, la fel de "la greu". * Se va executa "executarea", punct principal in programul de interes personal. Executant, Catalin!, "copil de casa (si pripas)". Ramane cum am spus, "tacerea e de aur". OMERTA, deci.

# VASILE date 7 December 2019 13:17 +1

Personal am fost dat in primire la Parchetul Militar, de catre o persoana care la ancheta procurorului Emilian Eva, i sa destainuit ca vrea sa il ajute sa ma faca de bani, iar procurorul ia recomandat sa solicite audienta civila . Procurorul Emilian Eva , mi-a destainuit ca Parchetul Militar nu se ocupa cu fapte eronate sau alte asemenea , rolul sau este ca atunci cand ajungi la usile Parchetului Militar, sa fii terminat adica deja esti CONDAMNAT din start fara ancheta .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva