22 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DEZBATERE PENTRU ELIMINAREA PENSIILOR MAGISTRATILOR CORUPTI - MJ explica de ce judecatorii si procurorii condamnati definitiv pentru coruptie trebuie sa ramana fara pensie de serviciu: "Orice abatere de la exercitarea cu buna-credinta a functiei trebuie sanctionata, iar nu recompensata". CSM va stabili ce infractiuni aduc atingere prestigiului Justitiei (Documente)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

25 August 2013 12:47
Vizualizari: 7130

Nu mai e mult pana cand judecatorii sau procurorii care au fost condamnati definitiv pentru fapte de coruptie vor ramane fara pensia de serviciu obtinuta ca urmare a activitatii lor in sistemul judiciar. Dupa ce la inceputul saptamanii CSM a avizat proiectul de lege privind completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in sensul introducerii unui nou articol care sa prevada ca magistratii condamnati definitiv sa nu mai beneficieze de pensia de serviciu, Ministerul Justitiei, condus de Robert Cazanciuc, a lansat in dezbatere publica acest proiect.


In proiectul Ministerului Justitiei inaintat Consiliului Superior al Magistraturii a fost propusa introducerea unui nou articol la Lege nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, respectiv articolul 97 indice 1, in care sunt specificate situatiile in urma carora magistratii sa nu mai poata beneficia de pensia de serviciu, precum condamnarea judecatorilor sau a procurilor pentru fapte de coruptie, pentru infractiuni in legatura cu serviciu sau pentru orice alte fapte care aduc atingere justitiei.

Ca urmare a inaintarii proiectului catre CSM si a avizarii acestuia de catre Plenul Consiliului a mai ramas o singura etapa prin care urmeaza sa treaca acesta propunere legislativa, pentru a fi trimisa in Parlament in vederea adoptarii: dezbaterea publica.

In acest sens, Ministerul Justitiei a publicat pe site-ul institutiei proiectul de lege, precum si expunerea de motive.

Astfel, Ministerul Justitiei arata ca Legea 303/2004 stabileste clar atat conditiile in care magistratii pot beneficia de pensia de serviciu, respectiv art.82, cat si cazurile in care judecatorii si procurorii pot fi eliberati din functie. In expunerea de motive se arata ca desi in mod rational rezulta ca un magistrat odata condamnat nu mai poate beneficia de pensia de serviciu, intrucat nu mai detine calitate de magistrat, nu sunt reglementate situatiile in care pensionarea intervine anterior condamnarii si nici efectele procesului penal asupra procedurii de acordare a pensiei de serviciu:

"Pensia de serviciu reprezinta un beneficiu acordat de legiuitor unor categorii de personal care reprezinta un interes deosebit pentru societate, ca o recunoastere a activitatii lor meritorii desfasurate pentru o perioada lunga de timp, ca o recompensa a riscurilor si sacrificiilor pe care le-a presupus exercitarea cu probitate a functiei respective.

Orice abatere de la exercitarea cu buna-credinta a functiei trebuie sanctionata, iar nu recompensata, prin acordarea unui beneficiu cum este pensia de serviciu.

Din textele citate mai sus, rezulta ca un magistrat eliberat din functie ca urmare a condamnarii nu mai poate beneficia de pensia de serviciu, nemaiavand calitatea de magistrat.

Insa, in prezent, legea nu reglementeaza situatiile in care pensionarea intervine anterior hotararii judecatoresti de condamnare a magistratului si nici efectele procesului penal asupra procedurii de acordare a pensiei de serviciu. Astfel, nu sunt acoperite situatiile in care:

-exista o decizie de pensionare, dar aceasta nu a fost pusa in plata pana la data condamnarii;

-magistratul depusese deja cerere de pensionare, dar aceasta nu fusese solutionata pana la momentul eliberarii din functie ca urmare a condamnarii;

-magistratul depune cererea de pensionare intre data condamnarii si data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I a decretului de eliberare din functie".

Judecatorii, procurorii, magistratii asistenti sau asimilati ai acestora care au fost condamnati penal nu vor mai avea pensii de seriviciu. MJ sustine ca prevederea nu are caracter retroactiv, urmand ca masura sa se aplice de la data intrarii in vigoare a noii legi

In document se mai arata ca prin introducerea articolului 97 indice 1 la Legea 303/2004 se urmareste reglementarea clara a regimului pensiilor de serviciu pentru magistratii condamnati penal, fiind absolut necesar sa fie stabilite situatiile in care un judecator, procuror, magistrat asistent sau asimilati ai acestora sa nu mai obtina aceste "recompense":

"Nu beneficiaza de pensie de serviciu si nici de indemnizatia prevazuta la art. 81 din Legea nr. 303/2004, judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si asimilatii acestora care, ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau o infractiune in legatura cu acestea ori pentru o infractiune de serviciu sau in legatura cu serviciul, comise cu intentie, ori pentru o alta infractiune intentionata cu privire la care Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza ca aduce atingere prestigiului justitiei, savarsite inainte de eliberarea din functie. Aceste persoane beneficiaza de pensie in sistemul public, in conditiile legii;

Punerea in miscare a actiunii penale pentru o infractiune savarsita cu intentie inainte de eliberarea din functie atrage, de drept, suspendarea solutionarii cererii de acordare a pensiei de serviciu, sau, dupa caz, suspendarea platii pensiei, daca aceasta a fost acordata, pana la solutionarea definitiva a cauzei. In aceasta perioada, persoana fata de care s-a pus in miscare actiunea penala beneficiaza, in conditiile legii, de pensie din sistemul public;

Prevederile se aplica si magistratilor condamnati anterior intrarii in vigoare a acestei legi, indiferent de momentul pensionarii. Apreciem ca o astfel de prevedere nu are caracter retroactiv, ci tranzitoriu, reglementand situatia magistratilor condamnati care beneficiaza de pensie de serviciu la momentul intrarii in vigoare a noii reglementari. Astfel, ar urma ca interdictia sa se aplice doar de la data intrarii in vigoare a acestei legi, neafectand pensiile de serviciu incasate anterior".

*Cititi aici proiectul de lege pentru completarea Legii nr.303/2004, in sensul introducerii art. 97 indice 1

*Cititi aici expunerea de motive privind proiectul de lege pentru completarea Legii nr.303/2004

Comentarii

# bercea mondial: ,,,,e manevra lu frații miei.......,, date 25 August 2013 16:13 +5

         Dar în Dosarul FLOTA, FLOTA ROMÂNIEI, exista probe evidente care contureaza elementele constitutive ale infractiunii   de SUBMINAREA ECONOMIEI NAȚIONALE  -art. 165 Cod penal    ????????    ARESTAȚI-L PE BĂSESCU TRAIAN ȘI CLICA

# vasile date 25 August 2013 17:42 -1

PENSIILE MILITARE DE STAT , AU FOST SI DESFIINTATE SI TAIATE. DECI SE POATE ORICE ABUZ IN TARA ASTA. FOSTUL PRESEDINTE AL CURTII DE APEL IASI ARE O PENSIE DE 21.274 DE LEI/LUNAR , IAR FOSTUL PROCUROR MILITARCARE L-A CONDAMNAT LA MOARTE PE NICOLAE CEAUSESCU SI A SPALAT DOSARELE REVOLUTIE, I S-A OFERIT O STIPENDIE DUPA 29 DE ANI DE SERVICIU DE 19.400 DE LEI/LUNAR.

# Tudor Raneti date 27 August 2013 03:27 -1

Apropo, pedeapsa cu moartea era ilegala in 1989, fiindca Romania a ratificat conventia de la Strasbourg in 1985, si oricum ratificase Conventia Universala a Drepturilor Omului mai demult. Ceausescu n-a fost condamnat la moarte, a fost redus la tacere. Mortii nu spun povesti

# ALO..PONTA date 25 August 2013 20:26 +3

Ministrul asta este un ratat , este incapabil sa constriasca ceva! Unde ai gasit jagardelele astea, gen Cazancioc, Kovesi, Hajnal! DEMISIA!

# unul din lumea cea mare date 25 August 2013 23:05 -3

pai tembebruxelezul nu a fost ,,aghiotantul lui koveshi?????,,si referitor la pensia magistratilor prinsi cu spaga .SA FIE LASATI FARA NICI O PENSIE INDIFERENT CIT AU LUCRAT IN CIMPUL SPAGII ai sa se aplice ,,toate beneficiile extinse,,.le platim prea mult salariile din taxele noastre ca sa /si permita crima spagii.si asa platim dupa urma ,,judecatilor lor de MARE VALOARE,, la cedo.deasemeni sa se impute judecatorilor si procurorilor raspunzatori toate penalizarile cedo.eu platesc cu viata daca gresesc sa plateasca si ei!!!!!!!

# Tudor Raneti date 26 August 2013 06:10 -2

Dupa ce a luat o spaga de 1 milion de euro, magistratul mafiot mictioneaza pe pensia de la stat, fie c-o ia, fie ca n-o ia :D Lasati vrajeala ca nu tine

# Tudor Raneti date 27 August 2013 03:23 0

Pentru pampalaii care dau voturi negative fara sa gandeasca, explicitare, ca vad ca va place. Sa zicem ca magistratii au pensia de 1000 euro. Un milion de euro are 1000 de luni de pensie, sau 83 de ani de pensie. Chiar si un judecator mai sarman, mai tigan, mai gainar, mai canalie, tot ia spaga si va vinde pe 5000-10000 euro odata, si are muuulte procese :D

# santinela date 28 August 2013 09:27 +1

S-a umflat in pene Ponta degeaba.Aceasta lege nu va fi aplicata niciodata fiindca este o idiotenie. Vom fi din nou urecheati de UE si considerati talimbi.

# un amarat grefier date 30 August 2013 12:33 +1

Despre 300 grefieri cari au pierdut toate procesele,că nu s-a aflat la locul potrivit,nu vorbeşte nimeni, Discriminare a exesitat după părerea D-ului ministru numai intre diplomati şi militari.După 41 ani de muncă am pierdut totul, cei care a avut noroc cu o vechime mai mică beneficiaza cu pensia de servicii, datorită judecătorilor cu coloana vertebrală.Circa 300 am pierdut nu este o discriminare Dl- Ministru

# Delfina date 1 September 2013 23:21 -1

Aceasă *discriminare* a fost făcută deliberat.ca să știe și cei din activitate de cine depinde pîinea lor.În justiție ,ca și în fostele organe de represiune,nu există *fost*.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.12.2024 – “Portocala” vrea sa paradeasca un primar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva