DEZLEGARE PE SALARIZAREA DIN MAGISTRATURA – ICCJ a decis ca fostii avocati, grefieri si politisti judiciari deveniti judecatori sau procurori nu isi pot valorifica perioada dinaintea intrarii in magistratura ca vechime in functia de judecator sau procuror, pentru a putea primi coeficienti de ierarhizare si plata a drepturilor salariale ca si cand ar fi activat ca magistrati inca de la inceput. ICCJ a fost sesizata de trei instante in baza „Ordonantei tribunalelor satesti”
Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat luni, 24 februarie 2025, o dezlegare de drept in legatura cu salarizarea judecatorilor si procurorilor care, inainte de intrarea in magistratura, au activat ca avocati, grefieri cu studii superioare sau politisti judiciari cu studii superioare.
Concret, ICCJ a decis ca asemenea judecatori si procurori nu isi pot valorifica perioada dinaintea intrarii in sistem ca vechime in functia de judecator sau procuror, astfel incat sa poata primi coeficienti de ierarhizare si plata a drepturilor salariale ca si cand ar fi activat ca magistrati inca de la inceput.
Hotararea prealabila se refera nu doar la judecatorii si procurorii care au activat initial ca avocati, grefieri sau politisti judiciari, ci si la magistratii-asistenti si asimilatii cu un astfel de trecut profesional.
Iata minuta HP nr. 47/2025 din dosarul nr. 2287/1/2024:
„Admite sesizarile formulate de Tribunalul Galati – Sectia I civila, Tribunalul Cluj – Sectia mixta de contencios administrativ si fiscal, de conflicte de munca si asigurari sociale si Curtea de Apel Pitesti – Sectia I civila si, in consecinta, stabileste ca:
In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 6 lit. b) si c) din Legea-cadru nr. 153/2017 si ale art. 86 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, prin raportare la prevederile din Nota nr. 1 din Cap. I lit. A al Anexei V la Legea-cadru nr. 153/2017, perioada in care o persoana a desfasurat activitatea in calitate de avocat, grefier cu studii superioare sau ofiter de politie judiciara cu studii superioare juridice, care potrivit dispozitiilor art. 86 din Legea nr. 303/2004 constituie vechime in magistratura, nu poate fi valorificata ca vechime in functia de judecator, procuror, personal asimilat acestora, magistrat-asistent in vederea acordarii coeficientilor de ierarhizare si plata a drepturilor salariale raportat la aceasta vechime. Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila. Pronuntata in sedinta publica astazi, 24 februarie 2025”.
ICCJ, sesizata in baza „Ordonantei tribunalelor satesti”
Mentionam ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost sesizata din oficiu cu problema de mai sus in dosarele nr. 996/121/2023, 3823/111/2023 si 1508/109/2023 de catre Tribunalul Galati, Tribunalul Cluj, respectiv Curtea de Apel Pitesti. Sesizarile au fost trimise in baza celebrei OUG nr. 62/2024, prin care guvernul Marcel Ciolacu a constrans instantele din toata tara sa inunde Inalta Curte cu sesizari pentru dezlegarea unor probleme de drept in materie de drepturi salariale ale magistratilor.
In prima dintre cele trei cauze, reclamanta este judecatoarea Maria Radulescu de la Judecatoria Ploiesti, al doilea dosar a fost deschis de catre judecatoarea Raveca-Loredana Suru (fosta Constantea) de la Judecatoria Hunedoara, in timp ce a treia speta a luat nastere ca urmare a actiunii formulate de catre procurorul Constantin-Cosmin Puiulescu (foto) de la Parchetul de pe langa Judecatoria Topoloveni (fost sef al institutiei).
Cititi cele trei incheieri de sesizare a ICCJ:
- CA Pitesti.
sursa foto: Interespublic.ro
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii