13 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DOCUMENT BOMBA – Denuntatorul Antenei 3, Ioan Bendei de la RCS&RDS, era calcat de controlul Garzii Financiare cand a fost convins sa ciripeasca. Fiscul l-a dat pe mana DNA pe administratorul RCS, la pachet cu Mitica Dragomir, pentru evaziune fiscala si spalare de bani. Papici a desavarsit dosarul impotriva Antenei 3 cu acest denuntator al carui dosar este tinut in sertar la DNA (Sesizarea)

Scris de: Elena DUMITRACHE - George TARATA | pdf | print

13 November 2013 17:41
Vizualizari: 9139

Ce coincidenta! Fix in perioada in care lucra cot la cot cu procurorii DNA pentru a gasi probe impotriva Antenei 3, in dosarul de pretins santaj, Ioan Bendei, administratorul RCS&RDS, cel care a formulat denuntul impotriva directorului Antena TV Group Sorin Alexandrescu, era vizat de un control al Garzii Financiare. Impotriva lui Ioan Bendei a fost formulata o sesizare penala de catre Garda Financiara, in care, alaturi de seful Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru “Mitica” Dragomir (foto), este acuzat de infractiuni extrem de grave, precum evaziune fiscala si spalare de bani. Sesizarea, care a fost inregistrata la Sectia I DNA pe vremea in care era condusa de procurorul Lucian Papici, zace insa in sertarele procurorilor cam de cinci luni. In tot aceasta perioada, Lucian Papici si proaspatul sau inlocuitor la sefia Sectiei I, Gheorghe Volintiru, au finalizat dosarul impotriva Antenei 3 chiar cu ajutorul denuntatorului Ioan Bendei.


Sesizarea depusa la DNA este rezultatul unui control efectuat de Fisc in legatura cu contractul incheiat intre SC BODU SRL, detinuta de seful Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir, si compania RCS&RDS, contract cu care DNA afirma ca ar fi fost santajat Ioan Bendei. Iar in urma verificarilor, Garda Financiara a constatat ca bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste doua milioane de lei.

In data de 5 iunie 2013, Garda Financiara a formulat o sesizare penala la Sectia I a DNA, al carei sef era la acea vreme procurorul Lucian Papici, in urma unui control efectuat in legatura cu contractul intre SC Bodu SRL si RCS&RDS. Controlul s-a desfasurat chiar in timp ce Ioan Bendei facea plangere penala impotriva lui Sorin Alexandrescu si il inregistra pe acesta cu tehnica de la DNA, acuzand ca a fost santajat, chiar daca, asa cum s-a vazut, stenogramele din dosar nu arata decat faptul ca cei doi aveau simple discutii pe teme contractuale. Sesizarea penala a Garzii Financiare a fost formulata impotriva lui Bogdan Florin Badita, administrator al SC BODU SRL, Dumitru Bogdan Dragomir (fiul lui Dumitru Dragomir, seful Ligii Profesioniste de Fotbal), administrator al SC BODU SRL, Dumitru Dragomir, asociat unic la SC BODU SRL, si Ioan Bendei, administrator la SC RCS&RDS. Toti au fost acuzati de evaziune fiscala, spalare de bani si folosirea cu rea-credinta a a bunurilor sau creditului de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate care are interese direct sau indirect.

Controlul efectuat de Garda Financiara a privit deja celebrul contract incheiat in 2009, intre SC BODU Srl si RCS&RDS, contract cu care procurorii DNA sustin ca Sorin Alexandrescu l-ar fi santajat pe Ioan Bendei. Este vorba despre un contract de asociere in participatiune, in care se prevedea promovarea marcilor si serviciilor RCS&RDS, in timpul unor evenimente organizate de SC BODU SRL. Suma initiala primita de firma lui Dumitru Dragomir a fost de 1.700.000 de euro, bani care ar fi fost folositi pentru amenajarea imobilului in care sa fie promovare marca si serviciile companiei de cablu.

Ulterior insa, asa cum se stie, au mai fost incheiate patru acte aditionale prin care s-a decis “suplimentarea contributiei” RCS&RDS, cu 300.000 euro, 700.000 euro si 800.000 euro.

Acest contract impreuna cu toate actele aditionale au facut obiectul controlului desfasurat de Garda Financiara, chiar in perioada in care la DNA se cocea dosarul impotriva Antenelor. Verificarile au fost finalizate in 31 mai 2013, iar la 5 iunie 2013 raportul a fost trimis la DNA, la Sectia I, condusa atunci de procurorul Lucian Papici.

Potrivit constatarilor, “SCR RCS&RDS SA a platit catre SC BODU SRL suma totala de 13.059.290, reprezentand 3.100.000 euro, in perioada 18.08.2009 – 10.05.2011 conform extraselor de cont puse la dispozitie de SC RCS&RDS SA si a situatiei de incasari prezentate de SC BODU SRL”.

Garda Financiara a descoperit insa mai multe nereguli in ceea ce priveste platile efectuate de catre SC RCS&RDS SA catre SC BODU SRL, concluzia fiind ca bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste doua milioane de lei.

Iata constatarile din Raportul Garzii Financiare semnat de comisarul general Felicia Pop, intocmit de comisarii Minodor Pirvu, George Balescu si Larisa Gheortu si vizat de comisarul general adjunct Gabriel Carbunaru, comisarul sef divizie Cosmin Armas si de seful Serviciului Juridic Marius Brujan:

"Din analiza deconturilor de venituri si cheltuieli mentionate mai sus, prezentate de societate si raport la aspectele legale in materie se observa urmatoarele aspecte:

- Deconturile prezentate de societate au fost intocmite anual si nu lunar cum se prevede in OMFP 3512/2008

- Deconturile prezentate nu contin elementele minimale obligatorii cu privire la denumirea unitatii destinatare, codul de identificare fiscal, sediul (localitatea, str., numar); numarul curent, denumirea contului creditor pentru cheltuielile si sumele transmise; denumirea contului debitor pentru veniturile si sumele primite;

- In deconturile prezentate nu se face referire la atribuirea fiecarui asociat pe venituri si cheltuieli corespunzator cotei de participare, in fapt prin contractul de asociere in participatiune nefiind stabilita cota de participare a fiecarui asociat.

Cu privire la aceste aspecte administratorul SC BODU SRL, Badita Florin Bogdan, a mentionat in nota explicativa din data de 19.04.2013 faptul ca "in contractul de asociere nu este specificat acest lucru (cu privire la intocmirea si utilizarea deconturilor de venituri si cheltuieli) decontarea facandu-se anual. Avand in vedere ca RCS&RDS si-a insusit aceste deconturi consideram ca ele au fost luate in calcul,... "si faptul ca "metionez ca este la semnat din partea RCS&RDS un act aditional referitor la cota de participare".

Fata de cele mentionate mai sus consideram faptul ca suma incasata de SC BODU SRL de la SC RCS&RDS SRL reprezinta venit.

Prejudiciul adus bugetului de stat este estimat la 2.089.489 lei, reprezentand impozit pe profit, conform Procesului Verbal nr. 4051/14.05.2013 si calculat prin calcularea cotei de 16% la suma de 13.059.290 lei.

SC RCS&RDS SRL are ca obiect principal de activitate "activitati de telecomunicatii prin retele cu cabluri" – 6110, iar contractul incheiat cu SC BODU SRL nu are prin obiectul lui un caracter obisnuit raportat la activitatile acestei societati.

Au fost incheiate Procesul Verbal nr.4059/15.05.2013 la SC RCS&RDS SRL si Procesul Verbal nr.4051/14.05.2013 la SC BODU SRL.

Nu a fost emisa Decizie de Masuri Asiguratorii".

Ca urmare a actelor de control efectuate, a proceselor verbale intocmite in acest sens, precum si a anexelor si a notelor explicative, comisarii Garzii Financiare au solicitat procurorilor anticoruptie sa continue cercetarile in vederea stabiliri existentei sau inexistentei elementelor constitutive ale urmatoarelor infractiunii prevazute de:

- art.9 alin.1 litera b) din Legea nr.241/2005 (constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 8 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale: (...) b) omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate);

- art.23 alin.1 lit b) din Legea nr.656/2002 rep. (constituie infractiunea de spalare a banilor si se pedespeste cu inchisoare de la 3 la 12 ani: b) ascunderea sau disimularea adevaratei naturi a provenientei, a situarii, a dispozitiei, a circulatiei sau a proprietatii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscand ca bunurile provin din savarsirea de infractiuni);

- art.272 din Legea 31/1990 rep. (se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentatul legal al societatii care: 2.foloseste, cu rea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect)”.

* Cititi aici integral sesizarea facuta de Garda Financiara la DNA

Comentarii

# bubu date 13 November 2013 20:58 +14

Papici asta e un om de nimic. Incalificabil, ofiter sub acoperire, sper să răspundă penal odată când în Romînia va fi democratie. Dar nu cred că va fi.

# Outsider date 13 November 2013 21:32 -9

Serios că e ofiţer sub acoperire? Şi de cine se ascunde că nu îl caută nimeni ? ? ?

# Nebasistul date 14 November 2013 00:00 +8

Papici? Un derbedeu. Locul lui? La parnaie!

# Koko date 13 November 2013 21:55 -16

Da, saracii aia de la antena 3 sunt nevinovati, e complot mondial impotriva lor. Hai sictir, sa va duceti langa infractorii pe care ii tot tineti in brate!

# bobo date 14 November 2013 08:29 +7

ca lucrurile sa intre pe fagas normal , ,,,viermele ,,, de la cotroceni , trebuie sa dispara  !!!

# Motanul Felix date 14 November 2013 11:42 0

Adica este rau ca banditii se dau in gat unul pe altul, este ??!! Ce naiba aveti in cap ? Guma de mestecat ? Mama-mama, in ce tara de rahat traiesc......Sa moara Gadea de nu va meritati soarta, asa amarata cum este......

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.12.2024 – Ponta, executat la cererea lui Portocala

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva