IA UITE CE FAC CIOLOS SI PRUNA – Revocata din functie de la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie si transferata la Ministerul Justitiei, sotia fostului sef de la ascultari din DNA a fost numita peste noapte presedinte al Autoritatii. Iulia Ciobanu, sotia procurorului Nelu Ciobanu, actual director in INM, fusese revocata dupa ce s-a constatat ca Departamentul pe care il conducea avea 300 de lucrari restante
Ministresa Justitiei, Raluca Pruna, chiar incepe sa aduca din ce in ce mai mult cu prietena sa oengista Monica Macovei. Desi sta doar un an la Ministerul Justitiei, Raluca Pruna vrea sa isi faca echipa dupa inima sa, cam la fel cum a facut si Monica Macovei. Printre cele mai scandaloase numiri facute de Raluca Pruna in scurtul sau mandat este, fara indoiala, cea a noii sefe a Autoritatii Nationale pentru Cetatenie (ANC), Iulia Malina Ciobanu (foto 1), sotia procurorului Nelu Ciobanu (foto 2), actual Director adjunct responsabil cu formarea continua din Institutul National al Magistraturii, fost procuror general al Parchetului Curtii Militare de Apel si fost sef al Serviciului Tehnic al DNA, acolo unde se faceau toate interceptarile.
Revocata in 2015 din Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, readusa in 2016
Si asta pentru ca premierul Dacian Ciolos prin decizia nr. 77/2016, la propunerea ministresei Justitiei, Raluca Pruna, a uns-o pe Iulia Malina Ciobanu in functia de presedinta, cu rang de secretar de stat, la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie pentru un mandat cu durata de 4 ani, in data de 25 februarie 2016, fara sa tina cont ca in data de 6 noiembrie 2015 aceeasi Iulia Malina Ciobanu a fost revocata dintr-o functie de conducere pe care o ocupa in ANC.
Interesant mai este insa un aspect. In data de 11 februarie 2016, secretarul de stat din MJ, Adrian Baboi, solicita conducerii ANC sa aprobe transferul Iuliei Malina Ciobanu de la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie la Ministerul Justitiei. Solicitarea ar fi fost facuta “avand in vedere volumul mare de activitate si insuficienta personalului la nivelul Ministerului Justitiei”.
In ziua urmatoare, in 12 februarie 2016, Ministerul Justitiei transmitea Cabinetului primului-ministru o adresa in care solicita ca “numirea doamnei Iulia Malina Ciobanu in functia de presedinte, cu rang de secretar de stat, al Autoritatii Nationale pentru Cetatenie”. Adresa a fost ulterior concretizata in Decizia prim-ministrului nr.77/2016 din data de 25 februarie 2016 prin care Ciobanu a fost pusa sefa la ANC.
Relevant ar fi poate si faptul ca, asa cum surse ne-au dezvaluit, de la momentul la care a fost transferata la Ministerul Justitiei si pana la data la care a fost unsa sefa la ANC, Iulia Ciobanu s-ar fi aflat in concediu.
In ce priveste momentul in care Ciobanu a fost revocata din functia de conducere in noiembrie 2015, acesta ar fi fost, potrivit unor surse, la scurt timp dupa ce, in cadrul Directiei contencios si relatii publice unde era Ciobanu sefa, s-au constatat disfunctionalitati, in sensul in care dintr-un numar de circa 1.100 petitii aflate in curs de solutionare, aproximativ 300 de petitii nu au fost solutionate in termen legal. Oficial, revocarea sau numirea intr-o functie de conducere nu trebuie sa fie argumentata de seful institutiei.
Potrivit unui ordin al ANC, dupa revocare Iulia Malina Ciobanu a fost trecuta pe o functie de executie, cu o remuneratie de luat in seama. Si asta pentru ca sotia procurorului Nelu Ciobanu este incadrata la “personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor”.
Iata ordinul nr. 193 privind revocarea Malinei Iulia Ciobanu:
“Incepand cu data de 06 noiembrie 2015, doamna Malina Iulia Ciobanu, personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, se revoca din functia de conducere de director al Directiei contencios si relatii publice si revine pe functia de executie de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor (grad profesional de Tribunal) in cadrul Serviciului consiliere si relatii publice - Directia Contencios si relatii publice, gradatia 5, clasa de salarizare 103 beneficiind de urmatoarele drepturi salariale:
-indemnizatie de incadrare bruta lunara de 7.317 lei
-spor de conditii de munca grele, vatamatoare ori periculoase, in cuantum de 1.019 lei
-spor pentru risc si suprasolicitare neuropsihica si pentru asigurarea confidentialitatii in cuantum de 954 lei”.
Revocarea din functia de conducere pe care o ocupa in ANC a determinat-o pe sotia lui Nelu Ciobanu, Iulia Malina Ciobanu, sa formuleze o plangere prealabila in care contesta decizia conducerii ANC de la acea vreme, actiune despre care, din cate am aflat, nu si-a gasit solutia pana la acest moment.
Cu toate acestea, ne suprinde faptul ca premierul tehnocrat Dacian Ciolos, la propunerea ministresei tehnocrate a Justitiei, Raluca Pruna, a numit in functie o persoana care a fost destituita dintr-o functie de conducere din institutie, fara sa tina cont de mai multe rapoarte de activitate care, din cate am aflat, au trecut prin mana ministresei apropiata de Monica Macovei, dar au fost aruncate de pe birou.
Salariu in functie de executie, mai mare decat al presedintelui ANC
In ce priveste indemnizatia pe care Iulia Malina Ciobanu a incasat-o in perioada in care a lucrat in ANC, mai exact din 15.09.2010, fie pe functii de conducere, fie pe functii de executie, aceasta a fost intotdeauna peste media celorlalte salarii din institutie. Si asta gratie promovarii concursului pentru ocuparea posturilor vacante de executie de personal de specialitate juridica asimiliat judecatorilor si procurorilor, din cadrul ANC din perioada iunie-august 2010.
Si acesta insa cu greu. Conform datelor publice, la proba scrisa din Concurs, Iulia Ciobanu a obtinut nota finala 9,31.
In schimb, la proba interviului a picat cu 6,06, fiind declarata respins. Dupa contestatie insa, prestatia Iuliei Ciobanu a fost reevaluata la nota de 7,97 si deci, admisa, avand media finala in concurs de 8,64.
Cu un an in urma, in 2009, sotia procurorului Nelu Ciobanu a incercat sa intre in magistratura. Cu aceasta ocazie a sustinut concursul de admitere in magistratura din data de 15 noiembrie 2009 pentru ocuparea unui post de procuror. Tentativa acesteia de a intra in magistratura s-a oprit la proba scrisa la care Iulia Malina Ciobanu a fost picata cu nota 6,5.
In final, ii solicitam actualei presedinta a Autoritatii Nationale pentru Cetatenie sa isi faca public CV-ul cu pregatirea si activitatea sa profesionala pana in prezent.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# galaction 1 March 2016 16:47 +22
# Lulu 1 March 2016 16:49 +19
# Mulder, agentul mulder 1 March 2016 17:33 +20
# mordekai 1 March 2016 17:35 +14
# remember 1 March 2016 21:46 +9
# m-am nascut printre carpati 1 March 2016 22:49 +10
# DODI 1 March 2016 22:53 +11
# de'ale tehnocratiei 2 March 2016 00:58 +6
# "Gabut" 2 March 2016 01:55 +5
# mitica 2 March 2016 08:53 +8
# livia 2 March 2016 11:51 +4