27 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Jurnalistul Dan Coste ataca in Trilogia “Microsoft - Ingerul pazitor” un furt flagrant de drepturi de autor cu ajutorul fondurilor europene

Scris de: | pdf | print

4 October 2010 11:16
Vizualizari: 6400

Trilogia "Microsoft - Ingerul pazitor" reprezinta o lucrare publicistica extrem de curajoasa, complexa si foarte importanta in contextual economic actual al Romaniei. Trilogia are in prim plan un furt flagrant de drepturi de autor, pentru realizarea caruia s-au folosit fonduri europene, caz investigat de autor, jurnalistul Dan Coste, aproape cinci ani de zile.

 

Povestea pe scurt este prezentata in Lumeajustitiei.ro chiar de catre autor!

SC Omnis Group SRL, prima companie 100% romaneasca de dezvoltare software, creeaza dupa zece ani de eforturi un produs performant de administrare integrata a uneia sau mai multe intreprinderi. Programul ISIS.NET putea fi adaptat utilizarii optime de catre un spital, hotel, fabrica din orice domeniu de activitate etc. Prin acesta se pot tine, spre exemplu, cu exactitate evidenta pacientilor, a tratamentelor primite, a medicamentelor, datele de personal, aprovizionare, lucrari - adica absolut toata activitatea unitatii respective.

Produsul este inscris, spre aducere la cunostinta publicului, in Registrul Programelor de Calculator de la Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA).

In 2001, softul este premiat chiar de Microsoft drept cel mai bun program ERP (Enterprise Resource Planning) din Europa si cea mai buna utilizare a tehnologiilor Microsoft. Un an mai tarziu, salariatul Dragos Saracu, ulterior si Irinel Lupei, dezerteaza de la compania Omnis Group si migreaza la SC RSC SRL, unde fostul ministru de Finante era asociat semnificativ. Iar acestia nu pleaca cu mana goala, ci isi insusesc fara drept sursa-cod a aplicatiei ISIS.NET, pe care incep sa o comercializeze printr-o alta companie a lui Sebastian Vladescu, respectiv Medist, iar apoi si prin RSC SRL.

RSC SRL acceseaza fonduri PHARE in suma de 50.000 de euro, pentru crearea a trei programe de calculator si primeste acesti bani la vremea cand compania nou infiintata avea un singur angajat, care nu se pricepea la computere, apoi doi angajati, prin racolarea lui Dragos Saracu. Din banii primiti prin programul PHARE, compania RSC SRL cumpara un autoturism, doua centrale telefonice cu 16 posturi si plateste chiria pentru sediu. Banii ajung la Medist, o alta companie a lui Sebastian Vladescu, in schimbul masinii, centralelor telefonice si chiriei, cele doua firme avand acelasi sediu - dupa cum avea sa constatate ulterior procurorul DNA, Doru Tulus.

Ca sa poata intra pe piata IT&C, fara a avea vreo referinta in domeniu, Medist doneaza cu titlu gratuit softul piratat de la Omnis Group Spitalului SRI "Prof. dr. Agrippa Ionescu", iar RSC sponsorizeaza cu acelasi produs Fundatia "Prof. dr. Dimitrie Gerota", care la randul ei doneaza softul Spitalului de Urgenta al MAI "Prof. dr. Dimitrie Gerota". Calea fiind astfel deschisa, mai multi clienti cumpara si ei aplicatia de la RSC, respectiv Primaria sectorului 2, M.Ap.N si numeroase alte spitale.

Disensiunile dintre producatorul real al softului si RSC SRL ajung in instanta, fiind realizate mai multe expertize si constatari tehnico-stiintifice de catre specialisti, in scopul stabilirii paternitatii softului. Singura institutie abilitata de Statul Roman in materia drepturilor de autor si a drepturilor conexe este Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor. Toate expertizele si constatarile au stabilit, fara putinta de tagada, ca aproape 5.000 de linii-cod din sursa-cod cu care s-a realizat aplicatia ISIS.NET se regasesc in aplicatiile Hipocrate, Ambulance, Care si Care.net realizate ulterior de RSC SRL. Cu tot cu amprenta programatorului, semnele de punctuatie, chiar si cu greselile inerente de ortografie. Concluzia fiind una singura, ca intre cele doua aplicatii nu era posibil sa existe o atat de mare asemanare, decat daca programele RSC SRL ar fi fost copiate dupa aplicatia ISIS.NET. Mai mult, fara cele 5.000 de linii de cod, aplicatia Hipocrate sau celelalte nu pot functiona.

In acest moment, reprezentantii RSC SRL apeleaza la serviciile Microsoft, iar directorul tehnic Ionut Lopatan declara ca programul ISIS.NET nu este o creatie originala, deoarece la realizarea ei au fost folosite tehnologii Microsoft. Ineptie cum nu se putea mai mare, potrivit careia, daca un matematician ar inventa o formula magica, aceasta ar apartine inventatorului tablei inmultirii. Ori daca un cercetator ar descoperii un leac medical miraculoas pe baza de penicilina, acesta ar apartine lui Alexander Fleming, inventatorul penicilinei.

Invinuitii in ancheta penala, aflata la acea ora in plina desfasurare, preiau parerea reprezentantului Microsoft, Ionut Lopatan, ca sa scape de belele. Intre timp, colosul Microsoft cumpara o companie daneza, cu 1,4 miliarde USD - inclusiv programul Navision, oarecum asemanator ISIS.NET, dar mult mai putin performant ca acesta din urma - comercializandu-l si in Romania. Ca daca era performant, ar fi fost premiat la Londra de Microsoft, la fel cum s-a intamplat in cazul produsului Omnis Group. Conspiratia a mers pana acolo incat anchetatorii, procurorul de caz si mai ales judecatorii si-au insusit neadevarul ca aplicatia ISIS.NET ar fi copiata dupa Navision...

Din acest moment, anchetatorii politienesti isi insusesc pozitia lui Ionut Lopatan, la care adauga faptul ca premiul obtinut de Omnis Group la Londra ar fi fost acordat pentru cea mai buna utilizare a tehnologiilor Microsoft, iar nu pentru o creatie originala. Afirmatie strigatoare la cer, care spune multe despre nivelul de pregatire in domeniu al anchetatorilor, ori despre buna credinta a acestora, coordonati de procurorarea Nicoleta Bulgaru - personaj provenit din Constanta si extrem de controversat, reclamat in mai multe dosare penale pentru fapte de coruptie, alaturi de politaiul Grigore Pesterau. Ca si cum Microsoft ar fi chemat niste copii la concurs, ca sa se joace cu jucariile sale, iar cel ce s-a jucat mai frumos a primit premiul cel mare - ceea ce e cu totul rupt de realitate.

In concluzie, pentru ca si-a cautat dreptatea in Justitia din Romania si i-a reclamat pe cei care i-au incalcat drepturile de autor, companiei Omnis Group i s-a contestat dreptul asupra creatiei realizate, ba chiar a fost chemata in instanta de catre RSC SRL, pentru daune morale extrem de consistente. Instantele de judecata, in special Viorica Costiniu (sotia judecatorului Florin Costiniu de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, fost presedinte al Sectiei civile si de proprietate intelectuala anchetat in dosarul de coruptie al senatorului Catalin Voicu) si au mers pana acolo incat au acuzat Omnis Group ca n-ar fi facut dovada ca ar fi proprietarul propriei inventii. Ceea ce dovedeste o necunoastere crasa a legilor acestei tari, daca nu chiar rea-credinta, deoarece nu pagubasul trebuie sa demonstreze asa ceva, ci contestatarii acestuia. Ba au mai existat si afirmatii ca programul ISIS.NET ar fi copiat dupa aplicatia Navision cumparata de Microsoft, in ciuda evidentei ca, la data prezentarii acesteia la Londra, Microsoft nu dezvolta nicaieri in lume un produs ERP si nici nu cumparase compania daneza. Chemata sa elucideze aceasta situatie de catre ORDA, compania Microsoft nu se oboseste sa raspunda oficialilor romani de peste sase luni. Respectiv, sa demonstreze ca ar detine un produs software identic cu ISIS.NET, pe care l-ar fi creat anterior datei la care acesta a fost adus la cunostinta publicului.

Paranteza.

Potrivit legislatiei europene, dar si a Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor si a drepturilor conexe, programele de calculator sunt asociate operelor literare. Ceea ce implica faptul ca, unei astfel de opere, nimic nu-i este opozabil, decat pe baza unor probe certe de anterioritate. Adica, daca cineva ar fi demonstrat ca ISIS.NET este copiat dupa un program creat anterior de altcineva, o astfel de proba poate fi admisa. Altminteri, nu incape motiv de discutie. Opera (recte programul de calculator) poate fi bun sau rau, complet sau incomplet, verde sau albastru - nu conteaza - tot opera se numeste. Iar acest DREPT nu poate fi contestat in niciun fel si in nicio instanta din Europa. Cu toate acestea, invinuitii, anchetatorii si mai ales judecatorii i-au contestat Omnis Group dreptul de autor asupra creatiei realizate si premiate de Microsoft.

Si iata cum un presupus pirat de soft, acompaniat ex-ministrul Sebastian Vladescu, de Microsoft, de militieni, procurori si judecatori, printre care - la loc de varf - o regasim si pe Viorica Costiniu ajung la concluzii diametral opuse cu legislatia europeana si nationala. Caz in care asocierea unui astfel de grup cu reteaua senatorului Catalin Voicu nu pare prea fortata.

Una peste alta, in sinteza, un programator creaza un soft, iar acesta ii este furat. Omul reclama prejudiciul, dar se trezeste inculpat ca el ar fi cel care ar fi furat aplicatia de la Microsoft. Iar cum nu se potoleste cu invinuirile si reclamatiile pentru a-si apara drepturile este acuzat ca, de fapt, n-ar fi realizat nicio opera. Adica, timp de zece ani, cu investitii substantiale si peste 60 de angajati n-ar fi realizat nimic. In schimb, o firma infiintata peste noapte, care a obtinut in mod cu totul ciudat 50.000 de euro din fondurile de coeziune si avand doar unu - doi angajati, a egalat peste performanta mentionata. Ba chiar a depasit-o.

Presupusul furt de drepturi de autor a fost reclamat de reprezentantii Omnis Group la sfarsitul anului 2004. De atunci, desi numeroase mijloace mass-media s-au aplecat asupra spetei, nu s-a intamplat nimic. Chiar daca la DNA se afla inca in cercetare aceasta speta, musamalizata in justitie de personaje precum magistratii Viorica Costiniu, Nicu Jidovu si Nicoleta Bulgaru.

Dar ce este si mai grav, din punct de vedere european, abia acum urmeaza, avertizeaza autorul. Fostul sef al Delegatiei Uniunii Europene in Romania, Jonathan Scheele este implicat pana peste urechi in aceasta marlanie. El a fost instiintat la data de 5 mai 2005 (aceeasi cu aparitia primului articol de presa pe aceasta tema, semnat de mine in ZIUA), despre utilizarea frauduloasa a fondurilor europene. De mentionat ca Scheele efectuase in vara lui 2004 o vizita la RSC SRL, care societate i-a prezentat realizarile miraculoase obtinute cu doar doi angajati, dupa doi ani si ceva de functionare. Vizita trebuia sa dureze 20 de minute, dar a tinut doua ore. Timp in care raportorul european n-a contenit cu laudele la adresa companiei acuzate astazi de furtul drepturilor de autor ale Omnis Group. Astfel, fapta RSC SRL a fost legitimizata si incurajata la cel mai inalt nivel.

Lui Scheele, implicat si in alte situatii unde si-a bagat coada fara drept (vezi unele licitatii de la Constanta si Calarasi) i-au trebuit aproape doua luni de zile, pentru a-i raspunde petentului la reclamatia inaintata. Si, in acelasi timp, pentru a informa OLAF (Oficiul European de Lupta Antifrauda) in legatura cu posibila delapidare a fondurilor de adeziune.

Omnis Group a revenit cu alte doua scrisori catre Scheele, continand precizari si numeroase mijloace de proba, dar in urma acestora, raportorul nostru nu s-a mai obosit sa informeze OLAF. Drept pentru care, acest organism european, chemat sa vegheze asupra utilizarii legale a fondurilor europene, a ajuns la concluzia ca au de-a face cu un "non-case". Adica, da-i incolo de 50.000 de euro, decat sa ne batem capul cu doar atat. Iar la baza investigatiei OLAF a stat doar raportul lui Scheele si niste raportari trunchiate si masluite primite din partea Politiei Capitalei.

Paranteza.

In urma publicarii celor doua volume ale trilogiei "Microsoft - Ingerul pazitor", precum si a expedierii textelor traduse in limba engleza tuturor comisarilor europeni si altor factori de decizie de la Bruxelles, OLAF s-a trezit la realitate, intelegand dupa cinci ani de eforturi ca are, intr-adevar competente si obligatii in ceea ce priveste buna gestionare a fondurilor europene. Si, poate, n-ar fi facut-o, daca intre timp n-ar fi fost declansata, la nivelul DG Competion, procedura de infigment impotriva Microsoft, la sesizarea Omnis Group, pentru practici anticoncurentiale. Deoarece prin implicarea sa in acest scandal, Microsoft si-a impus produsul Navision pe piata si a exclus ISIS.NET apartinand Omnis Group.

In ultima scrisoare primita de la OLAF am fost informat ca se vor apleca din nou asupra cazului, dupa aparitia celor doua carti. De mentionat ca, timp de cinci ani, OLAF nu s-a sinchisit de multitudinea de articole de presa aparute in mai mult de zece publicatii si cateva emisiuni televizate.

Ca rezultat al masinatiunilor puse la cale de Sebastian Vladescu si ai lui, nu numai ca RSC SRL nu poate justifica irosirea celor 50.000 de euro din fondurile de adeziune. Dar interesant este ca RSC SRL a mai obtinut, recent, alte peste trei milioane de euro, din fonduri comunitare, pentru realizarea unui program bazat pe acelasi furt de drepturi de autor” - Dan Coste, jurnalist

Cel de-al treilea volum al trilogiei "Microsoft - Ingerul pazitor" se va numi, probabil, "Conspiratia OLAF".

In care autorul va incerca sa demonstreze cat de eficient este acest organism european, precum si interesele ce roiesc in jurul lui. Asta pentru ca, spune Dan Coste, i-a fost refuzat in permanenta accesul la documentele publice solicitate pentru elucidarea cazului, dar si pentru faptul ca reactia OLAF n-ar fi existat, daca acesta ar fi fost musamalizat. De catre cine? Chiar de catre autoritatile romane chemate sa lamureasca Uniunea in legatura cu acuzatiile privind furtul unor drepturi de autor. Chestie ce tine de proprietatea intelectuala, careia UE zice ca-i acorda o importanta majora. Pe hartie, desigur.

In cel de-al doilea volum al trilogiei se mai afla o prezentare oarecum exhaustiva a faptului ca noua oligarhie securista, care a luat din umbra fraiele destinului acestei tari, este departe de a fi infranta. Ca fosti securisti din esalonul secund controleaza economia romaneasca, ori ca fiii acestora au fost propulsati in sfere inalte sprea a continua traditiile de familie. Si, mai ales, ca Uniunea Europeana habar n-are despre ce se intampla in tara noastra in realitate, Romania reusind sa exporte coruptia in UE in mai mare masura decat reuseste UE sa implementeaza democratia si constructia europeana in Romania.

Comentarii

# Irina date 28 November 2010 13:35 -1

Dezvaluri...daca e sa vorbim de dezvaluiri in ceea ce-l priveste pe Ovidiu Artopolescu ar fi multe de spus...nu doar sub aspect "afaceri" mai mult sau mai putin necurate nascute de cand se simtea protejat sub umbrela Microsoft...
In curand se va afla si probabil nu va lua prin surprindere multa lume "calitatea" sa de stalker...in speranta ca si codul nostru penal va fi adus la zi in ceea ce priveste acest fenomen pentru cei ce fac abuz de putere, de orice fel ar fi acesta.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva