DEMERS IMPOTRIVA POLITIEI POLITICE – Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu propune infiintarea Comisiei speciale pentru evaluarea democratiei si a statului de drept: „Obiectivul este de a prezenta un tablou analitic si obiectiv atat al calitatii practicilor si institutiilor democratice, cat si a modului in care puterile in stat sunt organizate potrivit principiului constitutional al separatiei, echilibrului si controlului reciproc”
Dupa declaratiile publice in care a condamnat abuzurile DNA si ale celorlalte institutii de forta din Romania, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu (foto) – singurul lider politic ce a avut o asemenea atitudine – a demarat un proiect concret impotriva politiei politice reinstaurata in ultimii ani. Tariceanu a depus, luni 15 iunie 2015, la Biroul Permanent al Senatului o solicitare de constituire a Comisiei speciale pentru evaluarea democratiei si a statului de drept din Romania.
Potrivi solicitarii, Comisia urmeaza sa analizeze institutiile democrfatice din Romania, precum si modul in care este respectat principiul puterilor in stat. Un asemenea demers este cat se poate de necesar in conditiile in care asistam la din ce in ce mai multe abuzuri din partea DNA si a celorlalte institutii de forta consolidate de Traian Basescu si preluate de presedintele Klaus Iohannis, institutii care au ajuns sa nu fie controlate de nimeni si sa nu raspunda in fata niciunei alte puteri. Ori, intr-o democratie veritabila controlul reciproc este unul dintre principiile de baza.
Altfel, intrebat daca sefa DNA Laura Codruta Kovesi ar putea fi chemata la Comisie, Calin Popescu Tariceanu a precizat ca nu s-a gandit la acestu lucru, dar nu a negat posibilitatea, explicand insa ca nu se poate vorbi despre o audiere, ci despre o discutie: ”Nu ne-am gandit la asemenea lucruri. Eu cred ca o discutie inter-institutionala poate sa aiba loc intre Senat si orice alta institutie a statului”.
Iata solicitarea depusa de Calin Popescu Tariceanu:
„In temeiul articolului 77, alin. (1) din Regulamentul Senatului se infiinteaza Comisia speciala pentru evaluarea democratiei si a statului de drept din Romania, compusa din 9 membri, cu termen de depunere a raportului de 9 luni de la data adoptarii hotararii de infiintare.
Obiectivul Comisiei este acela de a prezenta Senatului si, prin intermediul acestuia, societatii romanesti un tablou analitic si obiectiv atat al calitatii practicilor si institutiilor democratice, cat si a modului in care puterile in stat sunt organizate potrivit principiului constitutiopnal al separatiei, echilibrului si controlului reciproc. In calitatea sa de camera superioara a Parlamentului, Senatul se poate impune ca cea mai prestigioasa si moderata instanta de reflectie asupra unei tematici ce este considerata de toate partile implicate in dezbaterea publica ca fiind de maxima acutalitate si importanta.
Misiunea Comisiei speciale pentru evaluarea democratiei si a statului de drept din Romania este aceea de a prezenta Senatului un raport detaliat insotit de recomandari de lege ferenda si, acolo unde va fi cazul, de a elabora propuneri legislative in temeiul articolului 77 alin (3) din Regulament.
Exista in prezent mai multe metode de masurare a calitatii democratiei sau de clasificare a natiunilor pe o scara democratica, toate utilizate exclusiv de entitati private. Aceste modele opereaza cu un numar variabil de indicatori si se bazeaza pe culegere de opinii si pe identificarea perceptiilor sociale cu privire la caracterul democratic al unor institutii sau practici.
Pe baza acestei experiente de masurare acumulata in literatura de specialitate, Comisia peciale pentru evaluarea democratiei si a statului de drept din Romania isi va consititui proprii indicatori si propriul model de analiza. Cu titlu de exemplu, printre indicatori ar putea fi: participarea si reprezentarea politica, densitatea si intensitatea retelelor de asociativitate, libertatea de exprimare, respectul fata de minoritatile de orice natura, gradul de acceptabilitate a pluralismului, raportul dintre viata privata si securitatea colectiva, capacitatea de reglare a erorilor si abuzurilor institutionale, responsabilitatea politica, transparenta deciziilor guvernamentale, calitatea deliberarii instituionale si a dezbaterii publice, independenta si impartialitatea sistemului judiciar, rigoarea si rationalitatea procedurilor, controlul parlamentului asupra executivului, controlul civil asupra institutiilor de forta, consistenta drepturilor si libertatilor individuale precum si a garantiilor constitutionale, formele si eficacitatea controlului cetatenesc asupra tuturor institutiilor si puterilor statului.
Metodele de lucru ale Comisiei speciale pentru evaluarea democratiei si a statului de drept din Romania vor fi: documentarea, culegerea de date din surse publice, consultari cu societatea civila, mediul academic si reprezentanti ai institutiilor, organizarea de dezbateri publice”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare 15 June 2015 17:26 +8
# unul din lumea cea mare 15 June 2015 21:53 +3
# unul din lumea cea mare 16 June 2015 17:19 0
# mulder, agentul mulder 15 June 2015 23:04 +3
# unul din lumea cea mare 16 June 2015 00:20 +5
# Mirela 15 June 2015 17:56 +6
# Luluca 19 June 2015 22:29 0
# carcotas 15 June 2015 18:09 +2
# cucu 15 June 2015 18:09 +6
# votant 15 June 2015 18:40 +4
# speranta..... tariceana 16 June 2015 09:47 0
# obiectiva 15 June 2015 20:45 -1
# Maxim 15 June 2015 21:38 +4
# gigi 15 June 2015 21:39 -1
# georgfischer 16 June 2015 07:42 -3
# votantul 16 June 2015 09:55 0
# oricine 16 June 2015 10:26 +1
# votant nemultumit 16 June 2015 12:43 0