4 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INDICII DE ABUZ IN SERVICIU IN NUMELE PARTENEREI DNA – Klaus Iohannis a ignorat notificarea Marianei Rarinca prin care aceasta il informa ca va contesta Hotararea CSM de eliberare din functie a Liviei Stanciu si a semnat decretul de pensionare a sefei ICCJ, in vederea numirii la CCR. Iohannis e pasibil de o plangere penala in conditiile in care decretul de pensionare nu putea fi semnat inainte de trecerea celor 15 zile in care Hotararea CSM putea fi contestata. Membrii CSM sunt in aceeasi oala

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

23 June 2016 16:57
Vizualizari: 10937

Presedintele Klaus Werner Iohannis a semnat joi, 23 iunie 2016, decretul de eliberare din functia de judecator, prin pensionare, a presedintei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Doina Stanciu, incepand cu data de 13 iulie 2016. Decizia de semnare a decretului de eliberare din functia de judecator prin pensionare a Liviei Stanciu poate insa dermina tragerea la raspundere pe cale legala a presedintelui Iohannis, dar si a intregului Consiliu Superior al Magistraturii. Iar aceasta intrucat, asa cum Lumeajustitiei.ro a dezvaluit, efectele Hotararii nr. 702/16.06.2016 a Plenului CSM prin care Livia Stanciu fost eliberata din functia de judecator prin pensionare au fost suspendate de plin drept prin efectul legii la momentul la care pensionara Mariana Rarinca a notificat, prin avocatul Corneliu-Liviu Popescu din Baroul Bucuresti, atat Administratia Prezidentiala, cat si CSM, ca va contesta Hotararea nr. 702/16.06.2016, publicata pe site-ul Consiliului la data de 18.06.2016.


Practic, de la momentul notificarii depuse la Administratia Prezidentiala si la CSM, respectiv 21 iunie 2016, prin care Mariana Rarinca informa ca va contesta Hotararea nr. 702/16.06.2016 in termenul legal prevazut, de 15 zile, orice actiune a CSM sau a Presedintelui Iohannis cu privire la aceasta Hotarare era blocata, nejustificata si nepermisa, iar aceasta intrucat Hotararea, prin contestare, se suspenda de drept prin efectul legii sub aspectul executarii sale pana la solutionarea contestatiei pensionarei acuzata de santaj de sefa ICCJ.

CSM avea obligatia sa astepte 15 zile pana sa trimita Hotararea spre promulgare la Administratia Prezidentiala

In conditiile in care acest lucru nu s-a intamplat, intrucat CSM a transmis, in mod nejustificat si cu o graba de neinteles, Hotararea nr. 702/16.06.2016 Administratiei Prezidentiale inaintea expirarii termenului legal de contestare, de 15 zile - perioada in care conform art. 29 alin. (5) - (7) din Legea nr. 317/2004, orice persoana interesata putea formula contestatie impotriva respectivei decizii la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie - iar Presedintele Klaus Iohannis a promulgat decretul de eliberare din functia de judecator a Liviei Stanciu, fara a tine cont ca Hotararea nu putea fi executata, fiind suspendata de drept prin efectul legii pana la solutionarea contestatiei Marianei Rarinca, se creioneaza o posibila nerespectare a legii de catre Presedintele Romaniei si de CSM!

Astfel, decizia CSM de a transmite Administratiei Prezidentiale Hotararea nr. 702/16.06.2016 spre promulgare, desi se afla in termenul de contestare, Mariana Rarinca manifestandu-si aceasta intentie, poate atrage raspunderea membrilor CSM pentru abatere disciplinara grava, cat si pentru infractiunea de abuz in serviciu.

Cat despre decizia lui Iohannis de a semnat decretul de eliberare a Liviei Stanciu din functia de judecator, conform notificarii, aceata ar putea reprezenta o fapta de incalcare grava a Constitutiei, prin raportare la rolul constitutional al Consiliului Superior al Magistraturii.

Tehnic, CSM trebuia sa astepte pana la data de 2 iulie 2016, pentru expirarea celor 15 zile prevazute de lege in care Hotararea putea fi contestata.

Avocatul Corneliu Liviu Popescu explica in notificarea transmisa CSM ca prin promulgarea de catre Iohannis a Hotararii nr. 702/16.06.2016 in termenul in care poate fi contestata, se incalca Constitutia Romaniei, prin raportare la rolul constitutional al Consiliului Superior al Magistraturii, asa cum este stabilit la art. 133 alin. (1) si art. 134 alin. (4) din Legea fundamentala.

Mentionam ca demersul Marianei Rarinca are loc si in contextul in care pensionara acuzata de santaj de Livia Stanciu a formulat o sesizare disciplinara impotriva sefei ICCJ, iar impotriva rezolutiei de clasare emise de Inspectia Judiciara a introdus ulterior o actiune in anulare in contencios administrativ, formand obiectul Dosarului nr. 291/44/2016 al Curtii de Apel Galati - Sectia de contencios administrativ si fiscal, aflat in prima instanta, cu urmatorul termen de judecata la 29.09.2016.

CSM si Iohannis s-au grabit ca fata mare la maritat

Practic, rezumand, pasii erau urmatorii:

-CSM nu avea dreptul sa trimita la Presedintie Hotararea de pensionare a sefei ICCJ pana nu se implinea termenul de 15 zile in care aceasta hotararea putea fi atacata cu contestatie (data limita era 2 iulie 2016).

-Presedintele Klaus Iohannis nu avea dreptul sa semneze decretul de eliberare din functie a Liviei Stanciu pana nu se implinea termenul de 15 zile de contestare si nu se asigura ca hotararea nu a fost contestata de vreo persoana interesata.

-Potrivit art. 29 alin. (8) din Legea nr. 317/2004, "contestatia suspenda executarea hotararii Consiliului Superior al Magistraturii", pana la solutionarea ei definitiva de catre ICCJ

-Presedintele Romaniei are totusi posibilitatea sa repare gafa comisa. Acest lucru se poate face prin revocarea decretului emis, prin care o elibereaza din functie pe Livia Stanciu, prin netrimiterea decretului la Monitorul Oficial si prin emiterea unui alt decret prin care se anuleaza dispozitiile anterioare.

NOTA: Nu are importanta ca Mariana Rarinca nu a formulat pana la acest moment contestatia impotriva Hotararii CSM, iar aceasta intrucat pana la data de 2 iulie 2016 poate oricand beneficia de aceasta masura, cu atat mai mult cu cat a notificat deja CSM si Administratia Prezidentiala cu privire la intentia sa.

Prezentam pasaje din Notificarea transmisa, in 20 iunie 2016, de Mariana Rarinca, prin avocatul Corneliu Liviu Popescu la Consiliul Superior al Magistraturii:

"In temeiul art. 29 alin. (5) - (7) din Legea nr. 317/2004, hotararile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii privind cariera si drepturile judecatorilor pot fi atacate cu contestatie de orice persoana interesata, in termen de 15 zile de la comunicare sau de la publicare, la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Conform art. 29 alin. (8) din Legea nr. 317/2004, contestatia suspenda executarea hotararii Consiliului Superior al Magistraturii.

Intrucat contestatia este suspensiva de executare de plin drept ope legis, rezulta ca si termenul legal in care se poate exercita calea de atac a contestatiei, si anume 15 zile de la comunicare sau de la publicare, este suspensiv de executare.

Petitionara este o persoana interesata in contestarea Hotararii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 702/16.06.2016, deoarece a formulat o sesizare disciplinara impotriva Doamnei Doina Livia STANCIU, iar impotriva rezolutiei de clasare emise de Inspectia Judiciara a introdus actiune in anulare in contencios administrativ, aflata pe rol in prima instanta. Petitionara are atat interesul exercitarii actiunii disciplinare impotriva Doamnei Doina Livia STANCIU (care ar ramane fara obiect in cazul in care aceasta ar fi eliberata din magistratura prin pensionare), cat si interesul aplicarii Doamnei Doina Livia STANCIU a sanctiunii disciplinare a excluderii din magistratura (ceea ce ar duce la eliberarea sa din functie in urma excluderii din magistratura, iar nu prin pensionare).

Petitionara va declara si motiva contestatie impotriva Hotararii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 702/16.06.2016, in interiorul termenului legal de 15 zile de la publicarea oficiala a acesteia (la data de 18.06.2016), cu consecinta mentinerii suspendarii de plin drept prin efectul legii a executarii acestei hotarari pana la data solutionarii definitive a contestatiei.

In concluzie, pana la implinirea termenului legal de contestare, de 15 zile de la comunicare sau publicare, precum si, in caz de declarare a contestatiei, pana la solutionarea definitiva a acesteia, o hotarare a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii privind cariera si drepturile unui judecator (cum este hotararea prin care se propune Presedintelui Romaniei eliberarea din functia de judecator prin pensionare) este suspendata de plin drept prin efectul legii sub aspectul executarii sale, deci nici Consiliul Superior al Magistraturii nu poate sa o inainteze Presedintelui Romaniei (acesta este un act de executare), nici Presedintele Romaniei nu poate sa emita decretul de eliberare din functie prin pensionare (deoarece nu se poate intemeia pe un act a carui executare este suspendata de plin drept prin efectul legii).

Inaintarea catre Presedintele Romaniei, de Consiliul Superior al Magistraturii, a Hotararii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 702/16.06.2016, in vederea emiterii decretului de eliberare din functie prin pensionare a Doamnei Doina Livia STANCIU, cat timp efectele acestei hotarari sunt suspendate de plin drept prin efectul legii, adica inainte de implinirea termenului de contestatie de 15 zile de la comunicare sau de la publicare, iar apoi pana la solutionarea definitiva a contestatiei de Inalta Curte de Casatie si Justitie, ar reprezenta atat abatere disciplinara grava, cat si infractiunea de abuz in serviciu. Emiterea, de Presedintele Romaniei, a decretului de eliberare din functie prin pensionare, cat timp efectele Hotararii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 702/16.06.2016 sunt suspendate de plin drept prin efectul legii, adica inainte de implinirea termenului de contestatie de 15 zile de la comunicare sau de la publicare, iar apoi pana la solutionarea definitiva a contestatiei de Inalta Curte de Casatie si Justitie, ar reprezenta o fapta de incalcare grava a Constitutiei, prin raportare la rolul constitutional al Consiliului Superior al Magistraturii (art. 133 alin. (1) si art. 134 alin. (4) din Constitutie)".

*Cititi aici notificarea Marianei Rarinca, transmisa Consiliului Superior al Magistraturii prin avocatul Corneliu Liviu Popescu din Baroul Bucuresti

Comentarii

# camp tactic date 23 June 2016 17:41 +41

Oare DNA nu se autosesizeaza?

# TITULESCU date 23 June 2016 17:43 +44

CE UIMITI SUNTETI!!!!!!!!!!!!! DAR CAND A CONTAT LEGEA IN TARA ASTA??????????

# mulder, agentul mulder date 24 June 2016 08:34 +14

care lege?! :eek:

# Nu uita ca esti român date 23 June 2016 18:46 +39

Nu se poate reclama la CCR cå un viitor judecator la aceasta institutie a fost numit de iohaniss printr-o incalcare a Constitutiei?. Chiar acest om poate sa-si bata joc de tot si de toate in aceasta tara. Probabil ne arata ce inseamna o altfel de politica. De ce se intimpla asa ceva?. Pentru ca poate, iar noi tot vitzei la poarta noua.

# mulder, agentul mulder date 24 June 2016 08:35 +10

care tara?! :eek:

# Sistemul meu! date 23 June 2016 19:02 +36

Ăsta a fost ales de frumoşii ţării şi diasporezi, să stea "agăţat" în chingi şi să semneze din când în când câte-o "numire pe funţie" a vreunui "abonat" al sistemului. Îmi e silă de ei şi de falsul lor patriotism...îmi e silă să-l văd pe "marele ales" punându-şi mâna în dreptul inimii la cântarea Imnului României....inima lui nu simte româneşte şi nu afirm acest lucru pentru că este de altă etnie, ci pentru că aceasta e dată de mult "altora".

# Ciolannis = om serios date 25 June 2016 18:17 +1

Bietei vădane i s-a oferit o sinecură după răsbelu cu corupta MR. Altminteri Ciolannis s-ar implica - „O să fiu un președinte serios, fiindcă toată viața mea am fost om serios“. :P :P :P

# unul din lumea cea mare date 23 June 2016 19:59 +11

hai ba!ce dracului !!!!!!!!!ne mai incurcam acusile si cu legea in mermelica mea.paraca ati innebunit

# Gelu date 23 June 2016 22:16 +19

Inseamna ca Johanis a numit ca judecator la CUrtea Constitutionala o pensionara ( nu a mai gasit alta persoana mai tanara ) care a fost judecatoare de Curte Suprema. Inseamna ca fosta procuroare comunista Livia Stanciu va primi o pensie exorbitanta de la stat de vreo 16.000 lei/luna ( gratie lui nea Valerica Stoica ! ) dar si un salariu ca judecator CCR de aproape 18.000 lei ( in total vreo 34.000 lei/luna ). Inseamna ca madam Stanciu a servit cu zel sistemul ca sa fie recompensata in acest fel. 

# florinakis date 23 June 2016 23:41 +7

a devenit un fel de ' uite-o pe maritza sprincenata..."

# Gandalf date 24 June 2016 00:30 +23

Oare asociatiile magistratilor de ce tac??? Reprezentantii lor din CSM sunt primii care au gresit....sunt paralizati de frica toti judecatorii din aceasta tara?....de procurori nu spun nimic deoarece parerea mea e ca acestia nu sunt magistrati. Rezolvarea e foarte simpla....plangere penala impotriva celor din CSM care se fac vinovati ca nu au respectat termenul de 15 zile,...iar cireasa de pe tort e o plangere penala impotriva ,,primarului de Sibiu" urmata binenteles de o suspendare....TREZITI-VA PANA NU ESTE PREA TARZIU....

# ADEVARUL date 24 June 2016 09:05 +5

ABUZURILE BASISTILOR RUSI PRIN MARIONETE PRECUM LIVIA SUNT MULTE,CREATURA ASTA ESTE DEMNA DE MILA,DAR NU O MERITA.CEI CARE BATJOCORESC JUSTITIA NU MERITA DECAT CA BATRANETEA SA LE MACINE OASELE SI NEBUNIA,CA PE ORICE TORTIONAR,SA-I AJUNGA.ALTCEVA NU AI CE SA FACI CU ACESTI PSIHOPATI TRADATORI DE TARA SI EUROPA,SPER CA NU CREDETI CA PUTIN NU A UMBLAT ROTITELE LUI CAMERON SI A DECIZ PROSTU DE CAPU LUI SA FIE REFERENDUM,NU SE INVESTESTE NIMIC IN OAMENI,DOAR IN ASA-ZISE INSTITUTII,NOI NU AVEM MAGISTRATI,AVEM ASOCIATII ALE LOR,NU AMEM DECAT ACRONIME IN CARE SE ASCUND,PE SALARII MARI,NULITATI ABSOLUTE,ASADAR NU ARE CINE SA SE TREZESCA...IN LOC DE OAMENI ROMANIA ESTE CONDUSA DE MAJUSCULE FARA SENS PENTRU NOI.

# pelin date 24 June 2016 09:42 +11

Prieteniile si rlatiile sunt baza carierilor profesionale in Romania.LIVIA STANCIU,este prietena Domnicai Toader,sotia lui Mircea Toader,marinarul viteaz de la NAVROM,din conferia comandantilor dar si a lui Basescu.Asadar M.Toader a "cadorisit"justitia propunand-o pe L.Stanciu in fruntea CSM,lucru aceptat cu usurinta de primul betiv al tarii,iar ce a iesit se vede si se poate vedea!!!!!!!!!!

# un oarecare date 24 June 2016 13:53 +5

Concluzia care se poate trage din acestă încălcare gravă a Constituției României, republicată, a supremației sale și a legilor este că acest vremelnic "chiriaș" de la Cotroceni trebuie să răspundă penal pentru fapta sa! Practic a sfidat procedurile și notificarea care i-a fost trimisă la Cotroceni...

# Cristian Moldoveanu date 24 June 2016 14:11 +4

Sa fim seriosi. Nu au contat 7.4 milioane de voturi in 2012, nu o sa conteze nici azi o mica lege facuta pentru altii, nu pentru sistemul securist. CCR-ul ala a devenit un fel de loc de retragere pentru cei mai credinciosi securisti in viata, gen Morar, Zegrean si acum Stanciu. Doamna Rarinca sa isi depunca contestatia, si sa faca plangere in instanta impotriva lui Iohannis si CSM. Vedem apoi ce sa va intampla, in ce instanta o sa ajunga cazul.

# Gandalf date 24 June 2016 17:23 +5

...prin semnarea decretului de pensionare dl.Iohannis a platit fata de ,,Cucuveaua din Galati" pt.dosarele de incompatibilitate si stramutarea la Pitesti....Ce va mai mira in tara asta??? Va aduceti aminte acuma vreo 10 ani ce spunea propaganda???.....,,NASTASE PATRU CASE" ..acuma ,,IOHANNIS TACE SI FACE".....Vai de ea tara...

# VIKY date 25 June 2016 10:48 +5

@Gandalf..."Vai de ea tara...". In primul rand nu mai este tara, este colonie dictatoriala, cu sclavi. Nu este vai de ea, este vai de voi si generatiile viitoare, care sunt copiii si nepotii vostri. Pacat ca nu va treziti din hibernare de 26 de ani. Pe britanici pot doar sa ii felicit pentru curajul de care au dat dovada de a nu deveni sclavi si sub papucul mafiei europene. Acum vor incepe mani******rile po******tiei cu scenarii apocaliptice pentru ei, dar sper ca britanicii au coloana vertebrala care ii va tine drepti in fata mani******rilor, cea ce nu se poate spune despre romani (cu regret pentru afirmatie, chiar daca m-am nascut si am trait o perioada in Romania).

# escu date 25 June 2016 13:24 +5

Are cineva impresia că Johannis respectă poporul român? Că respectă legile statului a cărui președinte este? El este penal dinainte de a fi președinte, dar în spiritul justiției băsiste nimeni nu s-a sinchisit să blocheze accederea lui în cea mai înaltă funcție din stat.

# NU-I DE MIRARE date 25 June 2016 17:50 +1

Decît TRIBUNUL - mai bine Iliescu. Decît Ponta - mai bine Ciolannis. Un românaș oarecare, trudind prin Spania, se lăuda că-i zise muică-i - de votează pe Ponta - nu mai vine s-o vază! Nu cred că există argument (a)politic mai convingător :P

# omu' date 27 June 2016 18:50 0

pai,morar nu a fost numit fara sa aiba anii de vechime?ce s-a intamplat,stiti..e bine,merci acolo

# ?????? date 28 June 2016 11:19 0

Considerati ca atat activitatea desfasurata in cadrul CSM cat si cea desfasurata la Administratua Prezidentiala, l-ar fi pus pe domnul presedinte Johannis in postura de a semna , etc. ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.01.2025 – Corbu si Barba au bagat la cap

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva