LE-AM DESCHIS OCHII – Lumeajustitiei.ro a sesizat autoritatile cu privire la existenta articolului 276 din noul Cod penal care ar duce la subminarea democratiei. PNL solicita printr-o initiativa legislativa abrogarea articolului “Presiuni asupra Justitiei”, motivand ca “este de natura sa ingradeasca libertatea de exprimare“ (Initiativa)
Parlamentarii PNL au reactionat in urma dezvaluirilor bomba facute de Lumeajustitiei.ro in legatura cu existenta in Codul penal, care va intra in vigoare la 1 februarie 2014, a unui articol care reprezinta un grav atentat la libertatea de exprimare si la libertatea presei. Este vorba despre articolul 276 care prevede sanctiuni, chiar si cu inchisoarea, pentru cei care indraznesc sa aduca critici sau se dezvaluie nereguli si abuzuri comise de magistrati. Potrivit acestuia, „Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda”.
Liderul PNL din Camera Deputatilor, George Scutaru, si deputata Alina Gorghiu (foto) au anuntat miercuri, 30 octombrie 2013, depunerea unei initiative legislative, semnata inclusiv de presedintele partidului si al Senatului Crin Antonescu, privind abrogarea articolului 276 din noul Cod penal. George Scutaru a precizat ca demersul PNL este unul firesc, menit sa elimine orice incercare de ingradire a libertatii presei, dar si a libertatii oricarui cetatean din Romania: “PNL a depus astazi initiativa legislativa de abrogare a articolului 276 din Legea 286/2009 privind Codul Penal, pentru a elimina orice fel de suspiciune de ingradire a libertatii presei si a oricarui cetatean din Romania. Partidul National Liberal a respectat intotdeauna libertatea de exprimare, drept fundamental garantat de Constitutia Romaniei in art. 30, alin. 1, care prevede faptul ca aceasta este inviolabila, consacrand, in acelasi timp, si interzicerea cenzurii de orice fel. Prin urmare, consecvent valorilor liberale, PNL sustine abrogarea art. 276 din Codul Penal. Acest gest vine firesc in apararea drepturilor constitutioanle si democratice de care trebuie sa beneficieze orice cetatean roman, dreptul la expresie, la critica, la opinie si la observatii, fiind una dintre cele mai importante ale societatii romanesti de dupa 1989”.
La randul ei, deputata Alina Gorghiu, coordonatorul grupului de lucru care a elaborat initiativa legislativa, a precizat ca demersul a fost apreciat in cadrul discutiilor informale avute cu grupurile profesionale din domeniul justitiei: ”Avand in vedere ca noile Coduri Penale vor intra in vigoare pe 1 februarie 2014, proiectul legislativ depus astazi va trebui sa fie adoptat in Parlamentul Romaniei pana la acea data pentru a putea intra in vigoare simultan, la aceeasi data cu Codul Penal. Aceasta necesitate rezulta din dispozitiile Legii 24/2000, articolul 58, legea care reglementeaza tehnica legislativa care spune ca o lege care a fost adoptata si nu a intrat in vigoare poate fi modificata, dar va trebui sa intre in vigoare modificarea la aceeasi data la care intra in vigoare si legea”.
PNL: “Data fiind formularea acestui articol, declaratiile oricarei persoane, cu atat mai mult cele aparute in mass media, ar putea fi interpretate in orice moment ca fiind o presiune la adresa unui judecator sau a unui alt organ de urmarire penala. Acest fapt nu face decat sa creeze posibilitatea pronuntarii unor solutii arbitrare care sa aduca atingere libertatii de exprimare“
Potrivi expunerii de motive, in conditiile pastrarii articolului 276 in noul Cod penal, orice declaratii, cu mai mult cele formulate de ziaristi sau aparute in mass-media, ar putea fi interpretate ca o presiune la adresa unui procuror sau judecator. In opinia PNL, in acest fel se creaza posibilitatea pronuntarii unor solutii arbitrare care sa aduca atingere libertatii de exprimare.
Iata expunerea de motive din initiativa legislativa pentru abrogarea articolului 276 din noul Cod penal:
“Libertatea de exprimare este un drept fundamental garantat de Constitutia Romaniei in art. 30 alin.(1) care prevede faptul ca aceasta este inviolabila, consacrand in acelasi timp si interzicerea cenzurii de orice fel.
In plus, art. 10 al Conventiei Europene pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale prevede ca ”orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie si libertatea de a primi sau a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere.”
Art. 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, avand titlul marginal ”presiuni asupra justitiei” incrimineaza fapta unei persoane care pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida. Sanctiunea ce se poate aplica este inchisoarea de la 3 luni la un an sau amenda.
Data fiind formularea acestui articol, declaratiile oricarei persoane, cu atat mai mult cele aparute in mass media, ar putea fi interpretate in orice moment ca fiind o presiune la adresa unui judecator sau a unui alt organ de urmarire penala. Acest fapt nu face decat sa creeze posibilitatea pronuntarii unor solutii arbitrare care sa aduca atingere libertatii de exprimare.
Dispozitia este de natura sa ingradeasca libertatea de exprimare, instituind sanctiuni pentru o serie de fapte care fac parte din demersurile jurnalistice uzuale. Rolul mass media este acela de a culege informatii si de a realiza cercetari in orice domeniu si de a transmite ulterior aceste informatii publicului.
In Rezolutia nr.1003(1993) privind etica jurnalistului, se stabileste ca presa are o responsabilitate etica fata de cetateni si societate care trebuie accentuata la momentul actual, cand informarea si comunicarea joaca un rol major in formarea atitudinii personale a cetatenilor si dezvoltarea societatii si a vietii democratice.
Printre principiile de baza al eticii jurnalismului se identifica si conditia ca difuzarea stirilor sa fie bazata pe adevar, asigurata prin mijloace adecvate de verificare si demonstrare si pe impartialitate in prezentare, descriere si narare (art. 4).
Asadar, in momentul in care nareaza fapte, jurnalistul are obligatia de a publica numai informatiile de a caror veridicitate poate fi sigur, pentru care exista posibilitatea de a fi probate.
Atata vreme cat la nivel legislativ este deja reglementata obligatia jurnalistilor de a supune dezbaterii publice si a transmite numai informatii reale si intemeiate, sanctiunea pentru incalcarea acesteia putand fi atrasa la momentul actual sub forma raspunderii civile delictuale, apare ca nejustificata si fara sens aparitia unei incriminari in domeniul penal a aceleiasi incalcari. Practic, in acest fel s-ar putea sanctiona de doua ori aceeasi fapta, lucru de neconceput potrivit principiului non bis in idem, conform caruia pentru aceeasi fapta nu se poate aplica decat o singura sanctiune.
Astfel, avand in vedere calitatea de principiu fundamental al oricarui stat democratic al libertatii de exprimare, nu se justifica aplicarea sanctiunii inchisorii pentru un delict de opinie. In cazul in care o persoana face o afirmatie nefondata cu privire la modul in care organele de urmarire penala sau judecatorii isi indeplinesc atributiile pe parcursul instrumentarii cauzei, exista la indemana judecatorului sau a organului de urmarire penala posibilitatea de a cere despagubiri in temeiul raspunderii civile delictuale prevazute de Codul civil.
Dispozitiile art. 58 alin.(2) din Legea nr.24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, permit abrogarea unor acte normative de importanta si complexitate deosebita si in perioada cuprinsa intre data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si data prevazuta pentru intrarea lor in vigoare. Importanta Legii nr. 286/ 2009 privind Codul Penal este indiscutabila deoarece scopul legii penale este acela de a apara impotriva infractiunilor Romania, suveranitatea, independenta, unitatea si indivizibilitatea statului, persoana, drepturile si libertatile acesteia, proprietatea, precum si intreaga ordine de drept. De asemenea, dispozitiile art. 276 din Legea nr. 286/ 2009 privind Codul Penal, vor crea discutii in mass-media si in randul opiniei publice, punand sub semnul incertitudinii sistemul judiciar si modul de lucru al puterii legislative”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# BTS 30 October 2013 17:31 +1
# Tudor Raneti 30 October 2013 21:43 +1
# Popa Stan 30 October 2013 17:48 0
# hai sictir 30 October 2013 17:49 +3
# HAI*** 30 October 2013 20:33 0
# Parerea mea 30 October 2013 18:26 +4
# Felics 30 October 2013 18:58 +2
# Ultimul Charlot 30 October 2013 19:51 -1
# unul din lumea cea mare 31 October 2013 02:37 0
# garron 30 October 2013 20:34 +1
# hai sictir 30 October 2013 21:17 0
# nocomment 30 October 2013 23:02 0
# alexandra 31 October 2013 12:19 +1
# ema 31 October 2013 12:34 0
# sandra carson 31 October 2013 12:46 0
# Av. Popa Nicolae - Tulcea 1 November 2013 20:17 0
# iani 10 November 2013 23:45 0