TARICEANU SIMTE PERICOLUL DICTATURII STATULUI POLITIENESC – Presedintele Senatului este stupefiat dupa ce consilierul lui Iohannis, Dan Mihalache, a recunoscut ca CSAT nu poate sa verifice daca in Justitie sunt acoperiti si trebuie sa creada pe cuvant serviciile: “Sa nu se ajunga in situatia scaparii de sub controlul civil a unor institutii de forta. Si doamna Nuland a remarcat, la ultima vizita, ca exista semnale de derapaje democratice in Romania”
Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu (foto) avertizeaza asupra riscului ca institutiile de forta din Romania sa scape de sub controlul civil. Declaratia a fost facuta de Tariceanu, joi 21 ianuarie 2016, intr-o conferinta de presa sustinuta la Piatra Neamt, seful Senatului referindu-se la balbele Administratiei Prezidentiale legate de problema ofiterilor acoperiti din magistratura.
Calin Popescu Tariceanu s-a aratat stupefiat de afirmatiile lui Dan Mihalache, seful Cancelariei Presedintiei si cel mai apropiat colaborator al lui Klaus Iohannis, care, dupa ce Administratia Prezidentiala a informat ca CSAT a facut verificari si ca s-a constatat ca nu exista acoperiti ai serviciilor secrete in Justitie, a recunoscut ca de fapt CSAT nu are posibilitatea de a efectua asemenea verificari si ca nu poate face decat sa creada pe cuvant serviciile. In acest sens, presedintele Senatului a precizat ca CSAT trebuie sa clarifice situatia, in caz contrar institutiile de forta putand scapa de sub controlul civil. In aceeasi conferinta de presa, Tariceanu a amintit ca inclusiv Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice, a remarcat ca in Romania exista semnale de derapaje de la democratie:
“Comunicarea Presedintiei la situatia ofiterilor acoperiti din justitie m-a lasat perplex. Spuneau ca nu au posibilitatea sa verifice 23.000 de persoane din justitie. Dar problema nu se solutioneaza astfel. Si nici solicitari ale Asociatiei Magistratilor din Romania catre servicii nu se pot face pentru ca serviciile vor raspunde ca au zero ofiteri acoperiti.
CSAT-ul poate avea un rol in acest sens si poate clarifica situatia, ca sa nu se ajunga in situatia scaparii de sub controlul civil a unor institutii de forta. Si doamna Nuland a remarcat, la ultima vizita de la Bucuresti, ca exista semnale de derapaje democratice in Romania. CSAT si presedintele au obligatia sa dea un raspuns la aceasta problema, nu comunicate de presa seci sau care evita sa dea raspunsuri”.
Consilierul lui Iohannis recunoaste ca CSAT nu poate controla serviciile
Dupa cum se stie, Administratia Prezidentiala a anuntat, luni 18 ianuarie 2015, ca CSAT, din dispozitia lui Klaus Iohannis, a verificat veridicitatea declaratiilor date de magistrati in ceea ce priveste relatiile cu serviciile de informatii. Si ca nu exista nimic in neregula. Conform Administratiei Prezidentiale, in urma verificarilor, s-a constatat ca judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii:
„Din dispozitia Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, in anul 2015, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a verificat, in conformitate cu prevederile art. 7, alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, prin institutiile abilitate, la solicitarile Consiliului Superior al Magistraturii si ale Ministrului Justitiei, veridicitatea declaratiilor judecatorilor, procurorilor, magistratilor-asistenti, personalului de specialitate juridica asimilat acestora si personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor, in sensul ca cei in cauza nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.
In urma verificarilor efectuate de catre institutiile abilitate, s-a constatat ca judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.
Rezultatele verificarilor au fost comunicate atat Consiliului Superior al Magistraturii, cat si Ministerului Justitiei, in functie de institutia care a solicitat efectuarea acestora”.
Comunicatul Presedintiei si seriozitatea verificarilor au fost insa aruncate in aer chiar de consilierul lui Klaus Iohannis, Dan Mihalache. A doua zi dupa ce Administratia Prezidentiala anunta ca nu exista acoperiti printre judecatori si procurori, Mihalache si-a exprimat scepticismul in legatura cu posibilitatea CSAT de a verifica declaratiile date de magistrati pe proprie raspundere, potrivit carora nu sunt lucratori sau ofiteri ai serviciilor de informatii. Consilierul lui Iohannis a explicat ca CSAT nu are instrumente de a verifica toate aceste declaratii si ca nu poate sa faca altceva decat sa le trimita institutiilor abilitate, adica serviciilor secrete, care sa raspunda. Cu alte cuvinte, CSAT intreaba la SRI, SIE si celalalte servicii daca au acoperiti in Justitie, iar acestea raspund. Evident, raspunsul nu poate fi decat unul singur, si anume ca nu exista lucratori, colaboratori sau ofiteri printre judecatori si procurori, caci este limpede ca niciun serviciu nu si-ar deconspira oamenii sau reteaua.
Totodata, Dan Mihalache a precizat ca are anumite dubii in ceea ce priveste aceasta procedura referitoare la depistarea acoperitilor din Justitie:
„Mi se pare un pic hazardat si am sentimentul ca cineva e intr-o campanie electorala in justitie prin tema asta. Exista obligatia legala, nu noi am introdus-o, pare-mi-se e din 2005 sau 2006 ca CSAT sa verifice aceste lucruri. Daca ma intrebati pe mine, e un pic complicat si nu vad aici foarte bine rolul CSAT si poate intr-o zi aceasta prevedere ar trebui regandita, pentru ca CSAT nu are instrumente la dispozitie pentru a verifica 23.000 de magistrati. Daca imi aduc aminte bine de la colegul meu Oprisor (n.r. - Ion Oprisor, consilier prezidential pe probleme de securitate nationala), cam asta era cifra. CSAT poate sa ia acele declaratii pe proprie raspundere si sa le trimita institutiilor (n.r - serviciilor secrete), institutiile raspund. Raspunsul institutiilor acesta a fost. Nu exista capacitati proprii ale CSAT de a umbla dupa ofiteri acoperiti. De aceea va spun ca eu am anumite dubii asupra acestei proceduri, dar acesta a fost raspunsul institutiilor statului”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare
21 January 2016 21:13
+10
# Mulder, agentul mulder
21 January 2016 22:14
+1
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE
21 January 2016 22:14
+5
# unul din lumea cea mare
21 January 2016 22:34
+5
# mulder, agentul mulder
22 January 2016 09:21
+3
# dr.AdrianTATU
22 January 2016 13:03
+2
# DODI
22 January 2016 14:05
+5
# pol
23 January 2016 09:01
+2