Dictatura militara din Romania
Putem spune ca s-a instaurat dictatura militara in Romania? Da sau nu? Daca da, care sunt argumentele? Daca nu, de ce nu? Sa vedem ce anume caracterizeaza o dictatura militara. Ce face deosebirea dintre o dictatura militara si o democratie. Ca sa nu luam in calcul si autocratia.
In fruntea Guvernului avem un general cu patru stele. Trecut putin prin civilie, ca gasca prin apa. Este croit din cap pana in picioare ca un militar. Si nu de cea mai buna factura. S-a dovedit a fi un impostor, atunci cand a incurajat presa militara sa-l prezinte drept un erou al razboiului din Irak. Cum ca ar fi fost singurul comandant de armata din perioda post-belica ce a inregistrat o victorie pe un front de lupta. Total fals. In realitate, a sosit in pretins cucerita locatie la trei saptamani dupa ce aceasta fusese ocupata de trupele americane. Si-a falsificat doctoratul. A pastorit cel mai mare furt din istoria serviciului secret al Armatei. Si, din subofiter, si-a transformat sotia peste noapte in colonel. Dar este totusi, ne place sau nu ne place, singurul general care conduce un guvern european. Guvernul lui Klaus Iohannis.
Ce mai avem? Mai avem o aplecare fara precedent a Executivului – iar Parlamentul merge in trena acestuia – catre legislatia care intareste un regim militarizat in Romania. Am trecut ani de zile prin experienta traumatizanta generata de organizatiile paramilitare create si pastorite de Raed Arafat. Cine stie cand vom afla adevaratele dimensiuni ale dezastrului financiar creat de acesta? Dar deja stim, prin mai multe decizii ale Curtii Constitutionale, ca Legea Fundamentala a fost grav incalcata, in defavoarea cetatenilor, carora li s-au restrictionat in mod dramatic drepturi si libertati.
Am dezbatut de curand un proiect extrem de ticalos de act normativ, care acum este pus pe tapet, si nu m-as mira ca, in curand, sa devina o lege promulgata de presedintele Klaus Iohannis. Asa-numita Lege de protectie a avertizorului de integritate. Am explicat pe larg ce inseamna aceasta lege. Cat de grav va incalca ea, prin consecintele care vor fi generate, drepturile si libertatile fundamentale ale omului si cum, prin intermediul acestui act normativ, vor putea fi controlate de la centru, un centru neales democratic, activitatile unor institutii fundamentale ale statului.
Zilele trecute, printr-o ordonanta de urgenta, Guvernul a renuntat la transparenta. Atunci cand va dori, va promova acte normative fara ca acestea, in prealabil, sa poata fi dezbatute de cetateni si de reprezentantii institutiilor implicate. Aceasta ordonanta de urgenta s-a dat aparent pe nepusa masa. Noaptea ca hotii. O zi mai tarziu, Guvernul a inceput sa promoveze, in acest regim de netransparenta, un proiect de act normativ absolut odios. Cel prin care se creeaza in mod fals circumstante neconstitutionale, asa numita situatie de criza, care poate fi decretata oricand de catre CSAT, o institutie careia Constitutia nu-i acorda dreptul de a legifera sau de a promova acte normative. Situatia de criza, care poate fi decretata din te miri ce, confisca practic puterile constitutional desemnate ale statului in urma alegerilor sau prin delegare de catre cei alesi si le pune in bratele unui centru de comanda. Desemnat de CSAT. Deci de tandemul Iohannis-Ciuca. Intr-o asa numita situatie de criza, deciziile militare pot fi luate oricand sub orice pretext, statul urmand sa fie preluat sub aspect militar de catre Centrul de Comanda. Armata va fi condusa din alta parte decat de la Marele Stat Major. Statul insusi va fi condus din alta parte. Iar Parlamentul va fi eliminat de la orice forma de decizie. Forumul legislativ al statului, prima putere constitutionala a statului, va fi scos din joc. Va deveni o simpla recuzita a statului militarizat.
Formal, pana la o definitie absoluta a dictaturii militare, nu ne mai impiedicam decat de trei institutii. Parlamentul, care deja este pe cale sa fie transformat intr-un cal mort, Curtea Constitutionala, din ce in ce mai mult demonizata chiar de catre „garantul Constitutiei”, presedintele Klaus Iohannis, si Avocatul Poporului, caruia majoritatea parlamentara i-a mai luat o data gatul, dar, la limita, pe ultima suta de metri, s-a mai putut opune acestei mizerii Curtea Constitutionala. Care, cum spuneam, are si ea zilele numarate. Bucurati-va, romani! Inlocuim starea de alerta cu starea de criza. La capatul careia, asa cum prevede legea, romanii vor putea fi incorporati, cei cu varsta cuprinsa intre 18 si 63 de ani, inclusiv romanii care au domiciliul in strainatate – acestia din urma in mod evident vor renunta la cetatenie – iar bomboana pe coliva este ca, in conformitate cu ultimul proiect de act normativ, armata romana poate fi pusa la dispozitia unui comandament strain. Pentru ca romanii sa fie, cu mic cu mare, transformati in carne de tun. In aceste conditii, mai are rost sa mai vorbim despre proiectul Legii suveranitatii, pe care PNL si PSD il ingroapa, turnand si ciment deasupra?
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Tipa 9 March 2022 13:34 +9
# Băran Gheorghe 9 March 2022 16:15 +188
# escu 9 March 2022 16:49 +131
# Baran Gheorghe 9 March 2022 18:19 +107
# maxtor 9 March 2022 19:04 +137
# Vlad 9 March 2022 22:33 +47
# Stan ..patitul 10 March 2022 10:27 +18
# Eu 10 March 2022 12:03 +39
# Băran Gheorghe 11 March 2022 12:12 +24
# Arafat , Citzu si Baciu : 11 March 2022 16:55 +51
# Băran Gheorghe 12 March 2022 10:39 +43
# Sosoaca presedinte ! 15 March 2022 16:53 +33
# ?????? 20 March 2022 23:09 0