24 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DIICOT CU GURA MARE – UNEJ: "Comunicatul DIICOT induce o gresita perceptie a actului de justitie efectuat de catre executorii judecatoresti... Astfel de afirmatii aduc o grava atingere prezumtiei de nevinovatie, garantata constitutional... UNEJ protesteaza fata de formularile generale care afecteaza insusi actul de justitie si imaginea unei intregi categorii profesionale, precum si fata de atribuirea, in presa, a unor activitati infractionale, inainte de pronuntarea unei hotarari judecatoresti"

Scris de: L.J. | pdf | print

15 November 2020 16:17
Vizualizari: 8431

Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti (UNEJ) condusa de executorul judecatoresc Marius Iacob Morari (foto) reactioneaza in urma comunicatului DIICOT din 11 noiembrie 2020 in care a retinut ca unii executori judecatoresti ar face parte dintr-un grup infractional organizat de pe raza municipiului Galati. Intr-un comunicat de presa remis Lumea Justitiei, UNEJ precizeaza ca prin formularea folosita in comunicatul de presa, DIICOT induce o perceptie gresita a actului de justitie efectuat de executorii judecatoresti, producand totodata si prejudicii de imagine corpului profesional al executorilor judecatoresti.


 

 

In urma datelor comunicate de DIICOT, in unele articole de presa s-a sustinut astfel ca notarii si executorii judecatoresti ar fi chiar "initiatorii activitatii infractionale, fiind cei care au creat respectiva retea de camatarie, pretins a fi una dintre cele mai temute din tara", iar astfel de afirmatii aduc o grava atingere prezumtiei de nevinovatie, garantata constitutional fiecarei persoane.


In comunicatul de presa transmis Lumea Justitiei, presedintele UNEJ Marius Iacob Morari evidentiaza ca Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti "protesteaza fata de formularile generale care afecteaza insusi actul de justitie si imaginea unei intregi categorii profesionale, precum si fata de atribuirea, in presa, a unor activitati infractionale, inainte de pronuntarea unei hotarari judecatoresti de condamnare".


Redam in continuare comunicatul UNEJ:


"Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti a luat act de comunicatul D.I.I.C.O.T. nr.4/ 11.11.2020 cu privire la cercetarile pe care le efectueaza referitoare la destructurarea unui grup infractional organizat pe raza municipiului Galati, din care se arata ca ar face parte si executori judecatoresti.

Astfel, se sustine prin comunicatul citat ca actiunile executorilor judecatoresti ar „consta in exercitarea unei presiuni psihice permanente asupra victimelor, care ajungeau astfel sa fie aduse in situatia de a fi subjugate psihologic, starea de teama ce le era indusa dominandu-le toate actiunile si ajungand astfel sa semneze orice tip de documente le erau solicitate de catre membrii gruparii, de teama sa nu fie executate silit.”

In legatura cu activitatea membrilor UNEJ, subliniem faptul ca statul a transmis executorilor judecatoresti unele din atributiile sale coercitive, astfel ca acestia sunt investiti sa indeplineasca un serviciu de interes public, constand in executarea silita a dispozitiilor civile din titlurile executorii, precum si alte atributii date prin lege in competenta lor. In lipsa executorilor judecatoresti, procesul civil ar fi golit de substanta, nefiind posibila impunerea in mod coercitiv a obligatiilor din titlurile executorii, in cazul neexecutarii voluntare a acestora. In doctrina este recunoscut faptul ca executarea silita este a doua etapa a procesului civil.

Actele de executare silita sunt efectuate in baza dispozitiei unui judecator, care incuviinteaza executarea silita impotriva debitorului, hotararea magistratului fiind obligatorie si pentru executorul judecatoresc. In mod evident, actele de executare nu pot crea debitorului o stare „psihologica” mai buna, actele fiind indreptate impotriva lui si a patrimoniului sau.

Fiecare executor judecatoresc este responsabil pentru legalitatea actelor si procedurilor pe care le desfasoara dupa inregistrarea cererii de executare.

U.N.E.J. are o buna colaborare cu institutiile statului in vederea identificarii si sanctionarii practicilor nelegale. Totodata, UNEJ efectueaza, prin Consiliul Uniunii sau prin intermediul Colegiilor directoare ale Camerelor executorilor judecatoresti de pe langa Curtile de Apel, controale profesionale periodice sau ca urmare a unor sesizari, cu scopul imbunatatirii activitatii de executare silita sau a sanctionarii abaterilor constatate.

In acest context, apreciem ca formularea citata din comunicatul DIICOT induce o gresita perceptie a actului de justitie efectuat de catre exceutorii judecatoresti in exercitarea atributiilor lor legale si, totodata, aduce prejudicii de imagine unui intreg corp profesional.

Mai mult, prin articole de presa, s-a afirmat ca notarii si executorii judecatoresti ar fi chiar initiatorii activitatii infractionale, fiind cei care au creat respectiva retea de camatarie, pretins a fi una dintre cele mai temute din tara.

Consideram ca astfel de afirmatii aduc o grava atingere prezumtiei de nevinovatie, garantata constitutional.

Prin urmare, UNEJ - in numele executorilor judecatoresti care isi indeplinesc atributiile legale cu onestitate si profesionalism - protesteaza fata de formularile generale care afecteaza insusi actul de justitie si imaginea unei intregi categorii profesionale, precum si fata de atribuirea, in presa, a unor activitati infractionale, inainte de pronuntarea unei hotarari judecatoresti de condamnare.

In acest sens, reamintim ca potrivit art. 23, alin. 11 din Constitutia Romaniei, art. 66 din Codul de Procedura Penala, art. 48 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene si art. 6 alin. 2 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, pana la ramanerea definitiva a unei hotarari judecatoresti penale de condamnare, persoana cercetata sau judecata beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.

In concluzie, adresam emitentilor diferitelor comunicate de presa rugamintea de a evita astfel de formulari generale, iar jurnalistilor, rugamintea de a nu mai face, in cadrul articolelor publicate, afirmatii neprobate care aduc atingere unei intregi profesii.

Totodata, U.N.E.J. isi exprima totala disponibilitate de a furniza informatiile publice necesare unei corecte informari a destinatarilor articolelor de presa.

PRESEDINTE,

Executor judecatoresc

Marius Iacob Morari"

Comentarii

# Maria date 16 November 2020 16:13 0

In toate Camerele Executorilor judecătorești e la fel!!! Domnul Morari ce controale a făcut la Galați? Si ce a găsit? Se fac ca nu văd! Statul trebuie sa preia controlul in aceasta profesie! Urgent!!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.01.2025 – DNA are nevoie de 26 de sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva