DIRECTIA NATIONALA DE ACHITARI – DNA si-a prezentat bilantul de activitate pe 2022. In comunicatul de sinteza, parchetul a trecut sub tacere ca achitarile din totalul inculpatilor trimisi in judecata au sporit de la 21% in 2021 la 24% in 2022. Restituirile au explodat: 11 dosare cu 69 de inculpati in 2022 fata de 3 cauze cu 14 inculpati in 2021. A fost macel si pe prescriptie. A crescut procentajul condamnarilor cu suspendare obtinute de DNA si a scazut cel al pedepselor cu executare (Documente)
Directia Nationala Anticoruptie – condusa de procurorul Crin Nicu Bologa (foto) – si-a publicat joi, 2 februarie 2023, raportul de activitate pentru anul 2022. Iar parchetul a scos in fata doar ceea ce i-a convenit, trecand sub tacere cresterea numarului de achitari si mai ales inmultirea solutiilor de restituire a rechizitoriilor.
Este vorba despre inculpatii achitati definitiv anul trecut, din totalul inculpatilor trimisi in judecata in aceeasi perioada. Acest indicator a inregistrat o crestere cu 3 puncte procentuale: de la 21% in 2021 la 24% in 2022. (Mai exact, de la 20,95% la 23,74%.)
In schimb, in comunicatul in care a prezentat sinteza raportului, parchetul lui Bologa a mentionat doar achitarile pe alte temeiuri decat deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei cu efect de dezincriminare. Acestea, in schimb, s-au imputinat: de la 17% la 11 la suta. Un declin a fost consemnat si in ceea ce priveste achitarile prin raportare la totalul inculpatilor judecati definitiv in 2022: 21%, comparativ cu 24 de procente in anul precedent.
Sageti catre Luluta si Calin Nistor
Dupa cum vedeti in facsimilul 1 de mai jos, DNA a pus in grafic inclusiv achitarile din 2019, ca sa inteleaga lumea ca lucrurile nu mai stau chiar atat de crancen ca in acel an, in care parchetul era condus de procurorul Calin Nistor, iar achitarile se situau la 52% din totalul inculpatilor trimisi in judecata. Totusi, trebuie sa precizam ca Nistor a trebuit sa traga ponoasele de pe vremea Laurei Kovesi, in conditiile in care bilantul pe 2019 privea dosare instrumentate in principal in perioada in care parchetul fusese condus de Kovesi (plus scurtul interimat al procuroarei Anca Jurma).
Au explodat restituirile
Pe de alta parte, situatia sta de-a dreptul dramatic in ceea ce priveste solutiile definitive de restituire a cauzelor la parchet, pronuntate de catre judecatorii de camera preliminara. Astfel, daca anii 2020 si 2021 au cunoscut cate trei astfel de solutii, numarul lor a crescut de aproape patru ori, anul 2022 fiind marcat de 11 restituiri (vezi facsimil 2).
Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, DNA a avut ghinionul ca aceste dosare sa fie unele stufoase, astfel incat numarul inculpatilor a crescut mai mult decat numarul cauzelor: de la 14 inculpati in 2021 la 69 anul trecut.
Si la prescriptie a fost macel
Remarcam ca a crescut puternic si numarul cauzelor inchise pe prescriptie. Directia Nationala Anticoruptie incearca sa dea vina pe celebra Decizie CCR nr. 358/2022, dar, dupa cum veti vedea mai jos, avansul numeric oricum ar fi fost puternic, chiar si fara aceasta decizie. Ceea ce inseamna ca DNA a tinut dosare la sertar pana s-au prescris.
Iata cifrele:
„Cresterea numarului de hotarari definitive prin care s-a dispus incetarea procesului penal la 37 hotarari privind 173 inculpati, fata de 26 dosare privind 32 inculpati in 2021. Dintre acestia, in 2022 fata de 129 a intervenit prescriptia speciala (cu precizarea ca fata de 28 dintre acestia solutia a fost urmarea Deciziei CCR nr. 358/2022), comparativ cu numai 15 inculpati pentru care s-a incetat procesul penal in 2021 ca urmare a intervenirii prescriptiei speciale”.
Altfel spus: daca excludem cei 28 de inculpati vizati de Decizia CCR 358/2022, reiese ca prescriptia s-a implinit in 145 de cazuri in 2022, comparativ cu 32 de situatii in 2021 (o crestere de 4,5 ori). De prescriptia speciala au beneficiat 111 de persoane in 2022, fata de 15 in anul anterior. Deci de 7,4 ori mai multe.
Mai multe condamnari cu suspendare, mai putine cu executare
Incheiem, mentionand ca in acest raport, Directia Nationala Anticoruptie se multumeste sa prezinte tipurile de condamnari definitive obtinute doar pentru anul 2022 (cu executare, cu suspendare, cu amanare si cu amenda penala), dar nu le compara cu cele de la nivelul lui 2021. Insa punandu-le in oglinda, vedem ca pedepsele cu executare sunt mai putine procentual: 14% (vezi facsimil 4) comparativ cu 20% (vezi facsimil 3). In schimb, condamnarile cu suspendare sunt mai vizibile in totalul pedepselor definitive pronuntate de instante in dosarele DNA, procentajul lor avansand de la 70% in 2021 (vezi facsimil 3) la 75% in 2022 (vezi facsimil 4).
Redam comunicatul DNA privind sinteza raportului:
„Sinteza Raport de activitate 2021
In pofida unei situatii extrem de dificile cauzate de pandemia de COVID-19, activitatea Directiei Nationale Anticoruptie in anul 2021, s-a imbunatatit la cei mai multi indicatori statistici fata de anul precedent: mai multe dosare si mai multi inculpati trimisi in judecata, mai multe persoane cu functii publice inalte deferite justitiei, mai multe sesizari primite despre posibile fapte de coruptie, in timp ce ponderea achitarilor a scazut, iar stocul de dosare s-a redus. Au fost desfasurate anchete in cauze privind fapte de coruptie si asimilate celor de coruptie al caror prejudiciu estimat este de 8.164 milioane lei, din care, in cursul anchetei penale s-a recuperat deja suma de 209 milioane lei.
Constatari
Mai multe sesizari primite de la cetateni, de la persoane juridice sau institutii publice (2139 cu 15% mai mult fata de anul trecut), ceea ce denota cresterea increderii cetatenilor.
Mai multe dosare si o crestere substantiala a inculpatilor trimisi in judecata (730 de inculpati adica o crestere de 44,5% fata de anul precedent).
Mai multe persoane cu functii de conducere, control si demnitati publice trimise in judecata, intre care 18 demnitari (sapte parlamentari, din care un presedinte al Camerei Deputatilor, doi ministri si un fost prim-ministru, trei secretari si un subsecretar de stat, un prefect, doi presedinti si un vicepresedinte de Consiliu Judetean), ceea ce arata concentrare pe dosare complexe, de coruptie la nivel inalt, specifice competentei Directiei Nationale Anticoruptie.
Cresterea numarului de inculpati trimisi in judecata in stare de arest preventiv (40 de inculpati fata de 29 de inculpati arestati in anul anterior).
Mai multe infractiuni de luare si dare de mita, abuz in serviciu si infractiuni impotriva intereselor financiare ale UE pentru care s-a dispus trimiterea in judecata (in cazul infractiunilor de luare si dare de mita s-a depasit dublul infractiunilor din anul 2020, iar la cele privind fraudarea fondurilor europene numarul infractiunilor trimise spre judecare a ajuns la 235)
Scaderea numarului de achitari raportat la numarul trimiterilor in judecata si raportat la totalul inculpatilor judecati in anul 2021, achitari dispuse pe alte temeiuri decat lipsa de pericol social concret si deciziile Curtii Constitutionale cu efect de dezincriminare
Mai putine cauze ramase nesolutionate la finalul anului
Recuperarea prejudiciilor rezultate din comiterea infractiunilor a reprezentat o componenta esentiala.
In cursul anului 2021, s-a dispus luarea de masuri asiguratorii, pana la concurenta sumei totale de peste 632 milioane lei in cauzele care au fost solutionate prin trimitere in judecata.
De asemenea, instantele de judecata au pronuntat 255 de hotarari privind 427 inculpati condamnati.
Riscuri si vulnerabilitati importante in activitatea Directiei Nationale Anticoruptie
Deficitul de procurori persista la finele anului 2021 (47 fata de schema prevazuta), ca efect al mentinerii conditiilor de vechime introduse in anul 2018 prin modificarea legilor justitiei.
Pandemia de COVID-19 a afectat activitatea operativa (91 de cazuri de imbolnaviri sau contacte directe ale unor persoane infectate, cu masuri de izolare sau carantina pe diferite durate de timp). Totodata au fost acte de urmarire penala amanate sau reprogramate in functie de situatia epidemiologica a persoanelor implicate in cauze (martori, suspecti, inculpati, experti, avocati etc.).
Crearea de practica neunitara si pierderea din competenta D.N.A. a unor cauze, prin imposibilitatea continuarii investigatiilor in cauzele disjunse.
Alte consideratii
In cursul anului 2021 a continuat inregistrarea si solutionarea dosarelor avand ca obiect infractiuni de competenta Directiei Nationale Anticoruptie in legatura cu pandemia de COVID-19.
Astfel, din cele 175 de dosare inregistrate de la data declararii starii de urgenta (respectiv din 16.03.2020) la data de 31.12.2021 mai erau in lucru 89 de dosare penale avand acest obiect. In anul 2021 au fost solutionate 27 de dosare, din care in 7 dosare privind 19 inculpati s-a dispus sesizarea instantelor de judecata prin 3 rechizitorii si 4 acorduri de recunoastere a vinovatiei.
Prezentarea Raportului de activitate al Directiei Nationale Anticoruptie pe anul 2021, de catre procurorul sef, domnul Crin Bologa, a avut loc la sediul institutiei, in ziua de 24 februarie 2022, ora 11:00, cu respectarea recomandarilor de sanatate publica in contextul epidemiologic actual.
La prezentare au participat ministrul Justitiei Catalin Predoiu si reprezentanti ai sistemului judiciar: procurorul general al Parchetului de langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (P.I.C.C.J.) Gabriela Scutea, vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.) Nicolae-Andrei Solomon, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii procurorii Cristian Mihai Ban, Florin Deac si Tatiana Toader. De asemenea, au mai fost prezenti reprezentanti ai conducerii Directiei Nationale Anticoruptie, procurorii sefi de sectie si servicii, iar prin sistem de video-conferinta intern, procurorii sefi ai serviciilor teritoriale, precum si toti procurorii institutiei din structura centrala si din teritoriu.
In aceeasi zi Raportul anual de activitate a fost prezentat reprezentantilor mass media in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc la ora 15:00”.
* Cititi aici intregul raport al DNA pe 2022
* Cititi aici graficele de sinteza
* Cititi aici raportul DNA aferent anului 2021 (plus grafice)
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# santinela 3 February 2023 07:40 0
# DODI 5 February 2023 00:13 0
# Camera preliminara 5 February 2023 15:50 0