DISCUTII LA MJ PE PENSIILE MAGISTRATILOR – Intalnire intre ministrul Justitiei, sefii CSM, presedinta Inaltei Curti si Procurorul General. La Ministerul Justitiei nu a ajuns niciun proiect de act normativ de taiere a pensiilor judecatorilor si procurorilor. Predoiu le cere magistratilor sa fie responsabili. Cu magistratura aflata pe un butoi de pulbere, nimeni din Guvern nu indrazneste sa-si asume nocivul proiect de OUG de taiere a pensiilor magistratilor care ar aduce haosul in Justitie
O intalnire de grad zero a avut loc vineri, 28 octombrie 2022, la Ministerul Justitiei. Sefii Consiliului Superior al Magistraturii, Marian Buda si Nicolae Solomon, presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Corina Corbu, Procurorul General al Romaniei, Gabriela Scutea, si ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto) au discutat despre proiectul de Ordonanta de Urgenta privind taierea pensiilor magistratilor si modificarea conditiilor de pensionare, aflat la stadiul de draft, care circula de cateva zile la nivelul coalitiei de guvernare, in mediile politice si in mediile de la varful Justitiei, si pe care Lumea Justitiei l-a publicat in premiera. Iar aparitia in spatiul public a acestui nociv proiect de OUG si reactiile de revolta venite din sistemul judiciar prin care s-a atras atentia asupra haosului care ar fi provocat in Justitie au facut ca pana in prezent nimeni din Guvernul Cica sa nu si-l asume.
Astfel, intr-un comunicat de presa plin de platitudini dat publicitatii vineri, 28 octombrie 2022, ministrul Justitiei Catalin Predoiu precizeaza ca nu a primit spre avizare niciun proiect de act normativ care sa vizeze pensiile magistratilor. Nici nu avea cum sa il primeasca, in conditiile in care vorbim despre un draft de proiect de OUG, deci nu despre un proiect lansat oficial in dezbatere publica.
De asemenea, ministerul Justitiei, dand asigurari ca este preocupat de grijile judecatorilor si procurorilor, le cere magistratilor sa fie responsabili cand dezbat public tema privind posibila pensionare in masa in cazul adoptarii unui OUG in forma draftului publicat de Lumea Justitiei, cu o calculare a pensiilor de serviciu la 65% din media ultimelor 12 indemnizatii lunare brute, in loc de 80% din ultima indemnizatie lunara bruta, si o crestere a varstei de pensionare la 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei, conditii care coincid fix cu cele cerute de Banca Mondiala pentru implementarea PNRR (click aici si aici pentru a citi).
Ce nu spune ministrul Justitiei Catalin Predoiu este daca sustine sau nu asemenea modificari referitoare la pensiile magistratilor, avand in vedere impactul urias pe care le-ar avea asupra sistemului.
Prezentam comunicatul Ministerului Justitiei:
“Astazi, 28.10.2022, la ora 10.00, a avut loc, la sediul Ministerului Justitiei, o sedinta a Consiliului de Management Strategic (”COMS”), la care au participat Presedintele si Vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii (”CSM”), Presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie (”ICCJ”), Procurorul General al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie (”PICCJ””) si Ministrul Justitiei.
Sedinta a fost convocata de ministrul Justitiei ca urmare a preocuparilor create in cadrul sistemului judiciar de aparitia in spatiul public a unui asa-zis proiect de ordonanta de urgenta cu privire la regulile aplicabile sistemului de pensii, in scopul unei informari corecte a reprezentantilor magistraturii si puterii judecatoresti.
In acest sens, ministrul Justitiei a comunicat in cadrul COMS si comunica public urmatoarele:
1. Nu exista, la nivelul Ministerului Justitiei, in avizare, si nici la nivelul Guvernului, in dezbatere sau in procedura de avizare, ori de adoptare, niciun proiect de act normativ cu efect sau impact pe regulile aplicabile pensiilor din sistemul judiciar si puterea judecatoreasca.
2. Problematica legata de pensii, inclusiv sub aspectul propunerilor de legislatie, se afla in competenta Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, la nivelul caruia functioneaza un grup de lucru in care, la propunerea ministrului Justitiei, au fost invitati si reprezentanti ai CSM, ICCJ si PiCCJ. La cunostinta Ministerului Justitiei, acest grup de lucru se afla in faza preliminara a strangerii de date statistice din sistemul judiciar, pentru moment neexistand niciun proiect de act normativ elaborat in cadrul grupului de lucru, fapt confirmat si de ceilalti participanti la sedinta COMS.
3. Orice proiect de act normativ adresat oricarui domeniu social, inclusiv in materia pensiilor, parcurge toate fazele de transparenta decizionala prevazute de legislatia in vigoare, punere in dezbatere publica, dezbatere publica cu sectoarele de activitate socio-profesionala carora se adreseaza, avizare interministeriala, avizare la nivelul Consiliului Economic si Social, Consiliului Legislativ etc., in prealabil inaintarii spre aprobare Guvernului. Aceste faze procedurale formale sunt precedate de analiza politica si decizia politica la nivelul Coalitiei de Guvernare. Ulterior aprobarii de catre Guvern, orice proiect de lege este dezbatut de Parlament in comisii parlamentare inainte de a fi aprobat in Plenul celor doua Camere, iar dupa o eventuala adoptare, poate fi supus, in cazul sesizarii Curtii Constitutionale a Romaniei, controlului de constitutionalitate, iar ulterior poate fi promulgat sau retrimis spre reexaminare in Parlament de catre Presedintele Romaniei.
4. Independenta judecatorilor si procurorilor, precum si eficienta sistemului judiciar reprezinta obiective esentiale pe care Romania trebuie sa le conserve si consolideze, atat din perspectiva intereselor cetatenilor, cat si din perspectiva obligatiilor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare in domeniul Justitiei, a Mecanismului 'Rule of Law' si a Planului National de Redresare si Rezilienta. Acest din urma program derulat cu Comisia Europeana include printre obiective si adoptarea legilor Justitiei intr-o forma si continut care sa garanteze independenta Justitiei. Ministerul Justitiei a fost si ramane constient de importanta acestui criteriu al independentei si de garantarea lui atat prin legile Justitiei, cat si prin orice alt act normativ cu impact pe statutul magistratilor.
5. Pensia de serviciu este un element constitutiv al statutului de independenta a magistratului, fapt consfintit de repetate decizii ale Curtii Constitutionale a Romaniei, precum si de numeroase izvoare de drept international si standarde democratice.
6. Cele de mai sus reprezinta premisele de la care Ministerul Justitiei va proceda la avizarea oricarui act normativ incident problematicii pensiilor, atunci cand va fi sesizat cu un astfel de act normativ, dupa ce acesta va fi elaborat.
7. Ministerul Justitiei isi manifesta preocuparea in cel mai inalt grad cu privire la nelinistile provocate in sistemul judiciar de speculatiile din spatiul public in legatura cu problematica pensiilor, care ar putea conduce la destabilizarea activitatii instantelor si parchetelor, cu consecinte directe asupra starii de legalitate si intereselor legitime ale cetatenilor, prin provocarea unor 'pensionari in masa' in cadrul sistemului judiciar si, in consecinta, invita la responsabilitate publica in dezbaterea acestor teme, inclusiv din partea magistratilor, prin raportare la reperele indicate supra la pct.3 si 5 din prezenta comunicare”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Lacomia fara limite 28 October 2022 13:41 +501
# Acord 28 October 2022 13:44 +144
# Maria 28 October 2022 15:13 -323
# Statul prejudiciat 28 October 2022 15:36 +107
# Pensionar nespecial 28 October 2022 15:47 +321
# radu 28 October 2022 16:52 -219
# Anca 28 October 2022 18:55 +10
# Tudor 28 October 2022 21:41 +359
# un echilibru 29 October 2022 00:07 -104
# Pensiile speciale 29 October 2022 07:43 +317
# Maria 30 October 2022 13:47 -65
# Nicu 31 October 2022 09:26 +76