DNA A MAI SAPAT UN MORMANT – Directia Nationala Anticoruptie are inca un mort pe constiinta. Inspectorul Antifrauda Suceava Alexandru Rebenciuc s-a spanzurat la numai 10 zile dupa ce DNA Iasi i-a anuntat trimiterea in judecata. Retinut 24 de ore de catre parchetul anticoruptie, Rebenciuc a stat doua luni in arest la domiciliu pentru presupuse fapte de luare de mita, fals intelectual si abuz in serviciu
Se ingroasa lista inculpatilor din dosarele DNA care nu mai apuca sa auda solutia definitiva, murind din cauza uriasului stres la care ii supune Directia Nationala Anticoruptie, condusa astazi de Crin Nicu Bologa (foto).
Ultimul astfel de caz tragic este cel al lui Alexandru Rebenciuc, inspector antifrauda al ANAF Suceava, care s-a spanzurat joi, 30 septembrie 2021, la numai zece zile dupa ce parchetul anticoruptie a anuntat triumfator ca l-a trimis in judecata pentru o presupusa mita de 1.500 de euro, precum si pentru alte doua pretinse fapte (fals intelectual si abuz in serviciu), chipurile comise pentru a proteja o firma.
Anuntul sinuciderii a fost facut de catre site-ul local Monitorul de Suceava, care mentioneaza ca Rebenciuc a fost gasit spanzurat de catre sotie.
DNA l-a defilat in catuse si i-a obtinut 2 luni de arest la domiciliu
In 29 iulie 2021, DNA Iasi a dat de veste ca in ziua precedenta il retinuse pe Alexandru Rebenciuc pentru ca ar fi pretins si primit 1.000 de euro pentru sine si alti 500 de euro pentru colaboratoarea lui, Alexandra Evelina Volf (fosta Hira), tot inspectoare antifrauda la ANAF Suceava, trimisa in judecata in acelasi dosar (dar in stare de libertate) pentru presupuse fapte de fals intelectual si abuz in serviciu.
Partea proasta pentru Directia Nationala Anticoruptie este ca argumentele au scartait inca din prima, de vreme ce la 29 iulie 2021 Tribunalul Iasi a respins propunerea parchetului de arestare preventiva pentru 30 de zile, trimitandu-l in schimb pe Rebenciuc in arest la domiciliu, unde a stat pana la 26 septembrie, cand Curtea de Apel Iasi a confirmat hotararea Tribunalului Iasi de a-i inlocui inspectorului antifrauda masura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar.
Iata mai intai comunicatul din iulie, prin care DNA anunta retinerea lui Alexandru Rebenciuc:
„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Iasi au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 28 iulie 2021, a inculpatului REBENCIUC ALEXANDRU, inspector antifrauda in cadrul Directiei Regionale Antifrauda Fiscala Suceava, cu atributii si pe raza judetului Iasi, pentru comiterea infractiunilor de luare de mita in forma continuata (doua acte materiale), fals intelectual si abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite.
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In perioada 12 mai 2021 - 30 iunie 2021, in calitate de inspector antifrauda, inculpatul Rebenciuc Alexandru ar fi pretins si primit pentru sine pentru altul sume de bani de la administratorul unei societati comerciale, pentru a nu-l penaliza in contextul in care, cu ocazia a doua controale la societatea comerciala respectiva, inspectorul ar fi constatat nereguli. Concret, inspectorul fiscal ar fi pretins pentru sine 1.500 de euro din care ar fi primit efectiv, in doua transe, suma de 1.000 euro, iar pentru colaboratoarea sa ar fi pretins o suma neprecizata din care ar fi primit 500 de euro.
In contextul controlului fiscal desfasurat, pentru a favoriza societatea comerciala, inspectorul ar fi inserat mentiuni nereale referitoare la neregulile identificate si nu a sesizat organele competente, consecinta fiind diminuarea semnificativa a obligatiilor fiscale datorate statului de catre societatea comerciala controlata, cauzand un prejudiciu bugetului de stat in valoare de 78.772 lei.
Inculpatului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.
In cauza procurorii au beneficiat de sprijinul Inspectoratelor Judetene de Jandarmi Iasi si Suceava.
La data de 29 iulie 2021, inculpatul urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Iasi cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
Redam si comunicatul din septembrie, privind trimiterea in judecata:
„In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 712/VIII/3 din 29 iulie 2021, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata,
- in stare de arest la domiciliu, a inculpatului REBENCIUC ALEXANDRU, la data faptelor inspector antifrauda in cadrul Directiei Regionale Antifrauda Fiscala Suceava, cu atributii si pe raza judetului Iasi, pentru comiterea infractiunilor de:
- luare de mita in forma continuata,
- fals intelectual in forma continuata,
- abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
si in stare de libertate, a inculpatei VOLF ALEXANDRA EVELINA, la data faptelor inspector antifrauda in cadrul Directiei Regionale Antifrauda Fiscala Suceava, cu atributii si pe raza judetului Iasi, pentru comiterea infractiunilor de:
- fals intelectual in forma continuata,
- abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut in esenta urmatoarea stare de fapt:
In perioada 12 mai 2021 - 30 iunie 2021, in calitatea mentionata mai sus, inculpatul Rebenciuc Alexandru ar fi pretins pentru sine si pentru colaboratoarea sa, inculpata Volf Alexandra Evelina, diferite sume de bani de la administratorul unei societati comerciale, pentru a nu-l penaliza pentru neregulile constatate cu ocazia efectuarii, de catre cei doi inspectori, a unor controale.
In contextul mentionat mai sus, pentru a favoriza societatea comerciala, cei doi inculpati ar fi inserat in cuprinsul proceselor verbale mentiuni nereale referitoare la neregulile identificate si nu au sesizat organele competente, consecinta fiind diminuarea semnificativa a obligatiilor fiscale datorate statului de catre societatea comerciala controlata.
Actionand in aceasta maniera a fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat in valoare de 78.772 lei, reprezentand obligatiile fiscale ce ar fi trebuit calculate si impuse societatii controlate, suma cu care Agentia Nationala de Administrare Fiscala s-a constituit parte civila in cauza.
Pentru 'ajutorul' oferit omului de afaceri, inculpatul Rebenciuc Alexandru ar fi primit, in mai multe transe, suma totala de 1.500 euro.
In cauza s-au dispus masuri asiguratorii fata de cei doi inculpati.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iasi cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.
In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Directiei Generale Anticoruptie si a Directiei de Operatiuni Speciale.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# coco 30 September 2021 18:29 -9
# Lita 30 September 2021 21:00 +134
# Lorenzo de Medici 1 October 2021 10:11 +35
# Crasovschi Emil 1 October 2021 14:03 +3
# Raspunzatorul 1 October 2021 18:06 0
# Lita 1 October 2021 20:11 +1
# Raspunzatorul 2 October 2021 14:15 0