DNA L-A AVUT IN MANA PE IORDACHE, DAR I-A DAT DRUMUL – Procurorii anticoruptie nu s-au atins de Nelu Iordache pana la interventia Comisiei Europene si OLAF. In 2011, afaceristul a primit NUP pentru spalare de bani si evaziune fiscala in cazul prejudicierii statului cu 23 de milioane de lei, in contractul dintre Aeroportul Baneasa - Romstrade si alte trei firme apropiate PDL (Rechizitoriul)
A fost nevoie de o reclamatie depusa la Comisia Europeana si de o sesizare OLAF pentru ca procurorii DNA sa ia o masura impotriva omului de afaceri Nelu Iordache, patronul companiilor Romstrade si Blue Air. Afaceristul a fost pus sub invinuire, retinut si apoi arestat intr-un dosar de deturnare de fonduri, constituit in urma unei plangeri depusa de constructorul Monteadriano Engenharia e Construcao SA la Comisia Europeana, in care compania a sesizat ca nu a primit banii de la partenerul Romstrade, pentru lucrarile de constructie a primului tronson din Autostrada Arad - Nadlac. Asadar, problemele pentru Nelu Iordache au aparut abia dupa ce o companie din Portugalia, tara de origine a lui Jose Manuel Barroso, a depus o reclamatie la Comisia Europeana, condusa de acelasi Manuel Barroso. Totusi, inainte de a fi arestat in dosarul privind deturnare de fonduri europene, DNA l-a avut in mana pe Nelu Iordache, dar nu a luat nici o masura impotriva acestuia.
Omul de afaceri a fost cercetat in 2011 de DNA pentru evaziune fiscala, spalare de bani si dare de mita, intr-o cauza in care statul roman a fost prejudiciat cu peste 23 de milioane de lei. Este vorba despre un dosar in care procurorii DNA au efectuat cercetari cu privire la suplimentarea fondurilor alocate unor lucrari de reparatii si modernizare la Aeroportul Aurel Vlaicu (Baneasa) din Bucuresti, efectuate de asocierea SC ROMSTRADE SRL (lider al asocierii) – UTI – DELTA – TEHNOLOGICA, firme apropiate PDL. Procurorul Stefan Balanescu de la DNA a identificat prin rechizitoriul din 18 aprilie 2011 mai multe nereguli, precum plati acordate nelegal executantului, si a dispus trimiterea in judecata a coducerii Aeroportului Baneasa, pentru infractiunile de abuz in serviciu sau neglijenta in serviciu, nu insa si a afaceristului Nelu Iordache.
DNA: Plati nejustificate de 23 de milioane de lei catre Romstrade
Dosarul a fost finalizat in anul 2011, printr-un rechizitoriu intocmit de procurorul Stefan Balanescu din cadrul DNA si aprobat de procurorul sef al Serviciului Teritorial DNA Bucuresti Eugen Stoina (foto). Anchetatorii au stabilit ca statul roman a fost prejudiciat cu 23.675.859,91 lei, suma care a fost incasata de Romstrade, dupa ce conducerea Aeroportului Baneasa a semnat doua acte aditionale la contractul initial incheiat cu compania lui nelu Iordache. Iata ce preciza DNA in comunicatul prin care se anunta trimiterea in judecata a conducerii Aeroportului Aurel Vlaicu:
“La datele de 20 februarie 2007, respectiv 14 mai 2007, inculpatii Fulger Florin Paul, Pop Liliana si Vlasceanu Dorian, in calitate de persoane cu functie de decizie in cadrul Societatii Nationale „Aeroportul International Bucuresti Baneasa - Aurel Vlaicu” SA, au semnat doua acte aditionale la contractul de executie de lucrari de reparatii si modernizare a suprafetelor de miscare ale aeroportului sus-amintit, contract ce fusese incheiat cu executantul SC ROMSTRADE SRL, lider al Asocierii ROMSTRADE – UTI – DELTA – TEHNOLOGICA (cu sediul in comuna Adunatii Copaceni, judetul Giurgiu). Astfel, prin cele doua acte a fost modificata formula de actualizare a pretului lucrarilor printr-o formula de revizuire ce nu corespunde dispozitiilor legale aplicabile acestui contract de achizitie publica, formula ce a fost apoi aplicata si unor lucrari conexe suplimentare celor contractate initial. Aplicarea noii formule de calcul, care nu corespunde formulei de revizuire legale reglementate imperativ, a avut drept rezultat obligarea Societatii Nationale „Aeroportul International Bucuresti Baneasa - Aurel Vlaicu” SA la plata nejustificata, catre executant, a unei sume totale in valoare de 23.675.859,91 lei. In acest fel, a fost cauzat un prejudiciu atat in dauna Societatii Nationale „Aeroportul International Bucuresti Baneasa - Aurel Vlaicu” SA (cu suma de 8.443.649,19 lei), cat si bugetului de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor (cu suma de 15.232.210,72 lei)”.
Procurorii mentioneaza inca de la inceputul rechizitoriului ca au fost decontate catre Nelu Iordache “importante sume de bani in dauna aeroportului si bugetului de stat”
DNA a trimis in judecata conducerea Aeroportului Baneasa, dar a dispus neinceperea urmaririi penale fata de omul de afaceri Nelu Iordache, pentru spalare de bani, evaziune fiscala si chiar dare de mita. DNA a dispus neinceperea urmaririi penale fata de patronul Romstrade, de parca solicitarea suplimentarii contractului nu ar fi fost facuta de acesta, iar banii nu ar fi ajuns in conturile sale. Mai mult, procurorii DNA i-au dat NUP lui Iordache, desi au constatat anumite neclaritati in declaratiile sale sau faptul ca a cerut bani in plus pentru realizarea unui “rest” de lucrari, care de fapt reprezenta, totalitatea lucrarilor.
Inca de la inceputul rechizitoriului, procurorul Stefan Balanescu de la DNA precizeaza ca Nelu Iordache a primit in plus importante sume de bani, in dauna Aeroportului Aurel Vlaicu si a bugetului de stat: “In timpul efectuarii cercetarilor, prin procesul verbal din 28.01.2008, organul de urmarire penala susamintit s-a mai sesizat din oficiu, printre alte aspecte, si cu privire la faptul ca in timpul executarii contractului susmentionat, la solicitarea lui IORDACHE NELU, directorul Fulger Florin Paul si alte persoane, au semnat actul aditional nr. 3 (la contractul nr. 3786/28.12.2004), prin care se aproba actualizarea valorii contractului “pe baza evolutiei indicilor de pret relevanti publicati de Institutul National de Statistica”, fiind astfel ulterior decontate in plus, catre executant, importante sume de bani in dauna aeroportului si bugetului de stat.
Totodata, in data de 14.05.2007, noul director general Mladin Stefan a semnat actul aditional nr. 5 al contractului nr. 3786/28.12.2004, prin care s-a acordat prin incredintare directa, SC ROMSTRADE SRL, lucrarile de efectuare a “Caii de rulare Delta” (sub motivatia faptului ca infrastructura in cauza este adiacenta celei contractate in vederea reabilitarii), clauza de actualizare anterior convenita fiind aplicata si pretului acestei lucrari”.
Romstrade a cerut actualizarea preturilor pentru un rest de lucrari ramas de executat, care de fapt insemna totalitatea lucrarilor contractate
Acelasi procuror Stefan Balanescu arata in rechizitoriu ca Asocierea Romstrade – UTI - Delta – Tehnologica a cerut printr-o notificare trimisa Aeroportului Baneasa, “actualizarea preturilor contractuale pentru restul ramas de executat pe baza evolutiei indicilor de pret relevanti publicati de Institutul National de Statistica”. De fapt, Romstrade si celelate trei firme cereau actualizarea pretului pentru toate lucrarile, nu doar pentru un “rest”.
Iata ce spune procurorul Stefan Balanescu de la DNA in legatura cu acest aspect: “Reiteram faptul ca la data acestei notificari (04.12.2006), datorita “impedimentelor” detaliate anterior (lipsa sursei de finantare, neemiterea autorizatiilor de construire), “restul ramas de executat” insuma de fapt totalitatea lucrarilor contractate, astfel ca de fapt, Asocierea ROMSTRADE – UTI – DELTA – TEHNOLOGICA solicita actualizarea intregului pret al contractului nr. 3786/28.12.2004”. Cu alte cuvinte, Nelu Iordache nu efectuase nicio lucrare prevazuta in contract, insa cerea mai multi bani.
Procurorul Stefan Balanescu: “sustinerile martorului Nelu Iordache nu sunt credibile”
In ceea ce priveste explicatiile lui Nelu Iordache referitoare la modul de calcul pentru actualizarea preturilor, unde exista anumite probleme de legalitate, procurorul DNA a concluzionat ca sustinerile omului de afaceri nu sunt credibile. De asemenea, Stefan Balanescu a mai stabilit ca formula de calcul propusa de Romstrade i-a fost favorabila companiei lui Nelu Iordache, in comparatie cu prevederile legale:
“In aceste conditii, sustinerile martorului IORDACHE NELU privind neinvocarea HG nr. 461/2001 in discutiile purtate la negocierea din 18.12.2006 pentru stabilirea “noii formule de actualizare”, cat si referitor la “originea” formulei propuse, nu sunt credibile, avand in vedere ca motivatia prezentata de SC ROMSTRADE SRL este practic preluata din actul normativ susindicat, iar formula de calcul propusa reprezinta (dupa cum vom detalia ulterior), in fapt, o “preluare partiala” a formulei legale din acelasi act normativ. (…) Dupa cum vom preciza in continuare, formula de calcul propusa de catre SC ROMSTRADE SRL prezinta elemente mult mai favorabile (sub aspect financiar) pentru aceasta societate comparativ cu formula legala prev. de HG nr. 461/2001, afirmatiile martorului IORDACHE NELU privind faptul ca noua formula de actualizare convenita (anexa la Minuta) a fost “formula propusa de SC ROMSTRADE SRL”, fiind astfel explicabile. (…) Reiteram faptul ca afirmatiile acestui martor privind identitatea intre “formula” precizata in proiectul de act aditional si “formula de actualizare” convenita in Actul aditional nr. 3/20.02.2007, sunt sustineri pro causa (aceasta formula prezentand avantaje financiare evidente pentru executantul SC ROMSTRADE SRL, comparativ cu formula legala...), urmand a fi apreciate ca atare raportat la situatia de fapt retinuta in prezentul rechizitoriu”.
De altfel, in ceea ce priveste actualizarea preturilor, DNA a stabilit ca nu a fost vorba despre o negociere, ci “doar necesitatea de a se incheia rapid un act aditional in acest sens cu Asocierea ROMSTRADE – UTI – DELTA – TEHNOLOGICA”.
Iordache a primit NUP pentru evaziune fiscala, spalare de bani si dare de mita, dupa ce nu au rezultat “date si indicii cu privire la existenta acestor fapte in materialitatea lor”
Spre finalul rechizitoriului, procurorul Stefan Balanescu de la DNA precizeaza ca Nelu Iordache a fost cercetat pentru evaziune fiscala, spalare de bani si dare de mita, insa nu au rezultat date si indicii temeinice pentru probarea acestor fapte: “In cauza, in baza proceselor verbale de sesizare din oficiu intocmite de procurorul de caz s-au desfasurat cercetari fata de numitul IORDACHE NELU, administratorul si asociatul SC ROMSTRADE SRL Adunatii Copaceni, sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala (prin inregistrarea de cheltuieli fictive in contabilitate) si spalare de bani, nerezultand insa date si indicii temeinice in acest sens, urmand a se dispune fata de acesta neinceperea urmaririi penale, faptele respective neexistand in materialitatea lor. (…) Totodata, din cercetari nu a rezultat date si indicii ca invinuitul Fulger Florin Paul ar fi primit de la numitul IORDACHE NELU sume de bani pentru actiunile acestuia de a semna Actele aditionale nr. 2 si 3 la contractul nr. 3786/28.12.2004, actiuni derulate in interesul executantului SC ROMSTRADE SRL, si nici ca in acelasi scop, in contextul semnarii Actelor aditionale nr. 4 si 5 la acelasi contract, invinuitul MLADIN STEFAN ar fi primit de la IORDACHE NELU sume de bani in euro si materiale de constructie pentru o vila ce si-o construia in localitatea Valenii de Munte, urmand a se dispune neinceperea urmaririi penale fata de acestia sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de art. 254 al. 2 C.p. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, respectiv art. 225 C.p. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, intrucat faptele nu exista”.
In aceste conditii procurorul Stefan Balanescu a dispus:
“Neinceperea urmaririi penale fata de numitul IORDACHE NELU sub aspectul savarsirii infractiunilor prev. de art. 9 al. 1 lit. c din Legea nr. 241/2005 si art. 23 din Legea nr. 656/2002, nerezultand date si indicii cu privire la existenta acestor fapte in materialitatea lor.
Neinceperea urmaririi penale fata de numitul IORDACHE NELU sub aspectul savarsirii infractiunilor prev. de art. 255 C.p. rap. la art.6 din Legea nr. 78/2000, nerezultand date si indicii cu privire la existenta acestor fapte in materialitatea lor”.
Cazul mai sus prezentat se afla in prezent pe rolul instantei de judecata, in faza de fond. Opinia noastra este ca desi banii din aceasta afacere au fost “sifonati” pe cai private, trimisi in judecata au fost doar functionarii de stat care au aprobat platile, nu si cei care au beneficiat de roadele acestor plati. Unde s-or fi dus oare, in realitate, acesti bani si de ce DNA nu a cautat sa afle?
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# CONSTRUCTORU/ANTREPRENORU 4 December 2012 17:49 +7
# DOREL 5 December 2012 09:36 +5
# Pt.DOREL 6 December 2012 14:57 0
# BERCEA MONDIAL: ,, e manevra lu frații miei.......,, 4 December 2012 18:07 +5