12 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA S-A INECAT LA CONSTANTA – Fostul primar din Constanta, Decebal Fagadau, a primit achitare in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu. In aceeasi cauza, Tribunalul Constanta a dispus achitarea fostei secretare a municipiului Constanta, Marcela Enache, trimisa in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu. Dosarul a privit vanzarea a trei terenuri din domeniul privat si producerea unui prejudiciu de 133.000 de euro (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

1 August 2023 18:19
Vizualizari: 3907

Sentinta in dosarul in care DNA l-a trimis in judecata pe Decebal Fagadau, fostul viceprimar si fost primar al municipiului Constanta. Acuzat de abuz in serviciu, Fagadau a fost achitat miercuri, 1 august 2023, de Tribunalul Constanta.


 

Solutia a fost pronuntata in temeiul art. 16 ali. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala - “fapta nu este prevazuta de legea penala”. Aceeasi solutie de achitare, pe acelasi temei a fost pronuntata de Tribunalul Constanta si fata de cel de-al doilea inculpat din dosar, fosta secretara a municipiului Constanta Marcela Enache, trimisa in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu.

Decizia finala urmeaza sa fie pronuntata de Curtea de Apel Constanta.


Iata minuta sentintei nr. 300 din 1 august 2023 pronuntata de Tribunalul Constanta (dosar 8332/118/2020):


“I. in temeiul art. 396 alin. (5) raportat la 16 alin. (1) lit. b) teza intai, ambele din Codul de procedura penala, dispune achitarea inculpatului Fagadau Decebal, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, fapta prevazuta de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) din Codul penal, intrucat fapta nu este prevazuta de legea penala.

II. In temeiul art. 396 alin. (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza intai, ambele din Codul de procedura penala, dispune achitarea inculpatei Enache Marcela, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu, fapta prevazuta de art. 48 din Codul penal raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. 1 din Codul penal cu aplicarea art. 5 alin. (1) din Codul penal, intrucat fapta nu este prevazuta de legea penala.

III. In baza dispozitiilor art. 19 alin. (1) si (4) din Codul de procedura penala raportate la art. 1357 si art. 1381 din Codul civil, respinge ca neintemeiata actiunea civila exercitata in cauza de catre partile civile Consiliul Local Constanta si Municipiul Constanta, impotriva inculpatilor Fagadau Decebal si Enache Marcela.

IV. In temeiul art. 404 alin. (4) lit. c) din Codul de procedura penala, raportat la art. 249 alin. (5) din Codul de procedura penala, dispune ridicarea, la ramanerea definitiva a prezentei hotarari, a masurii asiguratorii luate in cauza prin ordonanta procurorului emisa la data de 15.12.2020, in dosarul de urmarire penala nr. 144/P/2019 al Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta, constand in sechestrul asupra oricaror bunuri prezente sau viitoare ale inculpatului Fagadau Decebal, pana la concurenta sumei de 133.688 euro.

V. In temeiul art. 275 alin. (3) din Codul de procedura penala, cheltuieli judiciare avansate de stat in prezenta cauza, aferente urmaririi penale si judecatii, raman in sarcina statului. In vederea punerii in executare a dispozitiilor din aceasta hotarare referitoare la ridicarea masurii asiguratorii, un extras al dispozitivului hotararii se va comunica, la ramanerea definitiva, catre S.P.I.T.V.B.L. din cadrul Primariei Municipiului Constanta, la A.N.C.P.I. Bucuresti – in referire la ordonanta procurorului emisa la data de 15.12.2020, in dosarul de urmarire penala nr. 144/P/2019 al Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta.

Cu drept de apel, in termen de 10 zile de la comunicarea hotararii, potrivit art. 408 alin. (1) coroborat cu art. 410 alin. (1) din Codul de procedura penala; cererea de apel se depune la Tribunalul Constanta, conform art. 413 alin. (1) din Codul de procedura penala. Pronuntata la data de 01.08.2023, prin punerea la dispozitie prin mijlocirea grefei, conform art. 405 alin. (1) din Codul de procedura penala. Document: Hotarare 300/2023 01.08.2023”.


Acuzatiile DNA


Cauza a privit vanzarea a trei terenuri din domeniul privat, prejudiciul retinut fiind de circa 133.000 de euro. Dosarul a fost instrumentat de DNA-Constanta, structura condusa de procurorul Andrei Bodean (foto), fiind trimis in instanta in decembrie 2020, data la care sef al parchetului anticoruptie era Crin Nicu Bologa.

Anuntul privind trimiterea in judecata a lui Decebal Fagadau a fost unul atipic. Mai exact, DNA a postat un singur comunicat privind finalizarea rechizitoriilor in doua dosare distincte. Intr-unul dintre dosare inculpati erau fostul primar din Constanta Radu Mazare si fosta secretara a municipiului Constanta Marcela Enahe, iar in cel de-al doilea dosar (cel in care Tribunalul Constanta a dat achitare la 1 agust 2023) inculpati erau fostul viceprimar si primar al Constantei Decebal Fagadau si aceeasi fosta secretara a muncipiuluo Constanta Marcela Enache.


Prezentam comunicatul DNA din 30 decembrie 2020:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata, in doua dosare distincte, a urmatoarelor persoane:

1. In stare de detentie, a inculpatului MAZARE RADU STEFAN, la data faptei primar al municipiului Constanta, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,

si in stare de libertate, a inculpatei ENACHE MARCELA, la data faptei secretar al municipiului Constanta, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,


2. In stare de libertate, a inculpatilor:

FAGADAU DECEBAL, la data faptei viceprimar cu atributii de primar al municipiului Constanta, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

ENACHE MARCELA, la data faptei secretar al municipiului Constanta, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

In rechizitoriile intocmite, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

1. In perioada 2007 - 2012, inculpatul Mazare Radu stefan, in calitatea mentionata mai sus, si-ar fi incalcat atributiile de serviciu prevazute de dispozitiile legale, in sensul ca ar fi dispus vanzarea a 10 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanta in alte conditii decat prin licitatie publica (negociere directa) si fara ca rapoartele de evaluare sa fi fost aprobate de Consiliul Local.

De asemenea, terenurile respective, situate in statiunea Mamaia, in imediata vecinatate a plajei ori in zone cu un potential turistic si comercial deosebit (malul Lacului Siutghiol, Parcul Tabacariei etc.), ar fi fost vandute la preturi mult diminuate, imprejurare prin care s-ar fi produs patrimoniului municipiului Constanta un prejudiciu in valoare de 1.732.687 euro, concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit pentru cumparatori.

In demersurile sale, edilul ar fi beneficiat de ajutorul inculpatei Enache Marcela, care, in calitate secretar al municipiului Constanta, ar fi contrasemnat o parte dintre documentele care au stat la baza tranzactiilor respective.

2. In cursul anului 2015, in aceeasi maniera ar fi actionat si inculpatii Fagadau Decebal si Enache Marcela, care, in calitatile mentionate mai sus, si-ar fi incalcat atributiile de serviciu prevazute de dispozitiile legale in legatura cu vanzarea a 3 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanta. Prin aceste demersuri inculpatii ar fi produs patrimoniului municipiului Constanta un prejudiciu in valoare de 133.688 euro, concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit pentru cumparatori.

Primaria municipiului Constanta a transmis ca se constituie parte civila in procesul penal cu sumele mentionate mai sus.

In cele doua cauze au fost dispuse masuri asiguratorii.

Dosarele au fost trimise spre judecare Tribunalului Constanta cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cele doua cauze.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# santinela date 2 August 2023 07:25 +2

"Fapta NU este prevazuta de legea penala"-asta-i o palma data peste obrazul gros ca talpa al DNA-ului po******t cu multi incompetenti si slugi ordinare asa cum este si cel care a "instrumentat" cica acest dosar !

# dalmatieni , negrii in cerul gurii date 2 August 2023 09:39 0

Cata celeritate in intocmirea Rechizitoriului? Pacat de Soalutia care Infirma atat fapta cat si ..MUNCA. Dar totusi a fost VOINTA. Cunosc cazul ca DNA , cu toate ca a anchetat in repetate randuri(3-4 ori), nu a vazut si NU vede "pierderea" din acte a catorva sute de Ha din DOMENIUL PUBLIC AL STATULUI! Dar cine stie , cel de la Constanta (malul marii) e mai tentant decat sutele de ha cu investitii de stat ( DNA si DNA)-BENEFICIARII OK.. "TRAIASCA SUPREMATIA SI SUVERANITATEA CONSTITUTIEI ROMANIEI si DECIZIILOR CURTII CONSTITUTIONALE si ICCJ! TRAIASCA MAGISTRATII ROMANI LIBERI si INDEPENDENTI APARATORI AI SUVERANITĂȚII CONSTITUTIEI ROMANIEI si DECIZIILOR CURTII CONSTITUTIONALE si ICCJ! TRAIASCA MAGISTRATII ROMANI LIBERI si INDEPENDENTI, PROFESIONISTI si NESUPUSI INTERESELOR STRAINE Si NEOSECURELII, HASTAGISMULUI, SOROSISMULUI, CUCUVELISMULUI, LULUTZISMULUI, TFLIsmului, PROGRESISMULUI și altor INTERESE OBSCURE! JOS LABELE DE PE PENSIILE MAGISTRAȚILOR ROMANI LIBERI si INDEPENDENTI ....."

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.12.2024 – ICCJ n-a cutezat sa se atinga de CCR

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva