DNA SI-A EXECUTAT OMUL CU UN DOSAR INVENTAT – Judecatorul Alexandru Nicolae Volintiru de la Tribunalul Bucuresti l-a achitat pe fostul politist judiciar din DNA Eduard Moise. Trimis in judecata intr-un dosar fabricat in mandatul lui Crin Nicu Bologa, Moise a fost acuzat de pretinse infractiuni de luare de mita, divulgare de informatii nedestinate publicitatii si favorizarea faptuitorului (Minuta)
Curg pe banda rulanta achitarile in dosarele fabricate de DNA in mandatul fostului sef al parchetului anticoruptie Crin Nicu Bologa (foto). Ultima cauza soldata, cel putin in prima instanta, cu acest deznodamant priveste chiar un fost angajat al DNA.
Judecatorul Alexandru Nicolae Volintiru de la Tribunalul Bucuresti a dispus marti, 14 ianuarie 2025, achitarea fostului politist judiciar din cadrul DNA Marius-Eduard Moise. Instanta a pronuntat achitari pe linie pentru toate cele trei pretinse infractiuni pentru care Moise a fost trimis in judecata in septembrie 2021. Ne referim la presupuse fapte de luare de mita, de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si de favorizarea faptuitorului.
Solutiile de achitare au fost date in temeiul art. 16 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura penala - “fapta nu exista” (pentru luare de mita) si art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala - “fapta nu este prevazuta de legea penala” (pentru folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si pentru favorizarea faptuitorului).
Decizia definitiva urmeaza sa fie pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti.
Iata minuta sentintei nr. 12 din 14 ianuarie 2025 (dosar 27215/3/2021):
“In baza art. 396 alin.(5) rap. la art. 16 alin.(1) lit. a) C.pr.pen. achita pe inculpatul MOISE MARIUS-EDUARD pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, prev. de art. prev. de art.289 alin.(1) C.pen. rap. la art.7 alin.(1) lit. c) din Legea nr.78/2000 cu aplic. art.35 alin.(1) C.pen. (doua acte materiale din perioada octombrie 2018 – iunie 2019), intrucat fapta nu exista. In baza art. 396 alin.(5) rap. la art. 16 alin.(1) lit. b) teza I C.pr.pen. achita pe inculpatul MOISE MARIUS-EDUARD pentru savarsirea infractiunii de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii prev. de art.12 lit. b) din Legea nr.78/2000 (fapta din perioada octombrie 2018 – iunie 2019), intrucat fapta nu este prevazuta de legea penala. In baza art. 396 alin.(5) rap. la art. 16 alin.(1) lit. b) teza I C.pr.pen. achita pe inculpatul MOISE MARIUS-EDUARD pentru savarsirea infractiunii de favorizarea faptuitorului prev. de art.269 alin.(1) C.pen. (fapta din perioada octombrie 2018 – iunie 2019), intrucat fapta nu este prevazuta de legea penala. In baza art.398 rap la art. 275 alin. (3) C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate raman in sarcina statului. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicarea copiei hotararii. Pronuntata conform art. 405 alin. (1) C.pr.pen., prin punerea hotararii la dispozitia partilor si a procurorului, prin mijlocirea grefei instantei, astazi, 14.01.2025. Document: Hotarare 12/2025 14.01.2025”.
Prezentam comunicatul DNA din 17 septembrie 2021 privind trimiterea in judecata a politistului Edurad Moise:
“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatului:
MOISE MARIUS EDUARD, la data faptelor ofiter de politie judiciara din cadrul D.N.A. (pana in martie 2020), in prezent comisar sef in cadrul Inspectoratul General al Politiei Romane (I.G.P.R.), pentru savarsirea infractiunilor de:
- luare de mita in forma continuata (doua acte materiale),
- folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii,
- favorizarea faptuitorului.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut in esenta urmatoarea stare de fapt:
in perioada octombrie 2018 – iunie 2019, inculpatul Moise Marius Eduard, in calitate de ofiter de politie judiciara din cadrul D.N.A, i-ar fi pretins unui functionar din administratia publica locala foloase necuvenite pentru un om de afaceri, constand in obtinerea, de catre acesta din urma, a doua contracte pentru firma sa (din derularea carora a fost obtinuta suma totala de 2.158.262 lei).
In schimbul acestui „ajutor”, ofiterul de politie judiciara ar fi promis si ar fi asigurat functionarului acces la informatii nedestinate publicitatii, respectiv date cu privire la activitatile de urmarire penala derulate intr-un dosar al D.N.A. (momentele in care se realizau audieri de persoane, ridicari de documente etc.).
In perioada 2018 – 2020, inculpatul Moise Marius Eduard a utilizat un autoturism de lux (Mercedes GLE 450/4MATIC AMG) inregistrat pe numele firmei in interesul careia ar fi actionat.
In cauza au fost dispuse masuri asiguratorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.
Anterior, la data de 15 decembrie 2020, in aceeasi cauza, procurorii anticoruptie au incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu omul de afaceri mentionat mai sus, detalii la http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10170.
Ulterior, omul de afaceri a fost condamnat definitiv la doi ani si sase luni inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani si sase luni si interzicerea, pe o perioada de doi ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, a unor drepturi, detalii la http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10356.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal - trimiterea rechizitoriului reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 16 January 2025 13:46 +8