DNA VANEAZA AGENTUL GUVERNAMENTAL – SIIJ demonteaza intoxicarile propagandei DNA, care a pretins ca sectia ar fi cerut abuziv dosarul agentului guvernamental la CEDO Viorel Mocanu, aflat in lucru la DNA: „SIIJ a fost investita cu o plangere... S-a sustinut ca, abuziv, procurori din DNA efectueaza urmarirea penala cu privire la pretins savarsite de agentul guvernamental, functie care se bucura de imunitate... Cauzele de la CEDO sunt consecinta modului in care DNA a efectuat urmarirea penala”
DNA a inceput vanatoarea impotriva agentului guvernamental al Romaniei la CEDO, avocatul Viorel Mocanu (foto 2). Concluzia reiese citind precizarile facute vineri, 26 iulie 2019, de Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie, care a demontat cea mai recenta intoxicare lansata de propaganda DNA, disperata sa discrediteze sectia speciala, de teama careia tremura toti calaii din instante si parchete.
De data aceasta, trompetele DNA au aruncat pe piata informatia ca SIIJ ar fi cerut abuziv de la Directia Nationala Anticoruptie dosarul in care este vizat agentul guvernamental al Romaniei la CEDO, Viorel Mocanu. Realitatea este insa alta.
Asa cum se explica in comunicatul SIIJ, este vorba de fapt despre o plangere pentru abuz in serviciu care a fost depusa, in 15 iulie 2019, la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie, in care se acuza ca procurorii DNA instrumenteaza un dosar privindu-l pe agentul guvernamental la CEDO Viorel Mocanu, cu incalcarea imunitatii de care acesta se bucura, imunitate stabilita de prevederile CEDO si protocoalele la aceasta conventie. De asemenea, SIIJ subliniaza ca a solicitat in copie, si nu in original asa cum propaganda DNA a sustinut, actul de sesizare, ordonanta de incepere a urmaririi penale in rem, precum si ordonantele in baza carora, in perioada 03 iunie 2019 – 03 iulie 2019, s-au solicitat dosare CEDO agentului guvernamental. Nu in ultimul rand, conform comunicatului SIIJ, intrucat cauzele aflate pe rolul CEDO si care se pretinde ca fac obiectul urmaririi penale in dosarul penal instrumentat de DNA sunt consecinta directa a modului in care chiar parchetul anticoruptie a efectuat urmarirea penala, s-a solicitat sefului Directiei Calin Nistor sa comunice daca in dosarele invocate de agentul guvernamental urmarirea penala a fost efectuata de Directia Nationala Anticoruptie, prin structurile sale teritoriale sau prin sectiile care functioneaza la nivel central. Atat si nimic mai mult.
Povestea din spate este insa una mult mai complexa si cu bataie mult mai lunga. Surse judiciare au declarat pentru Lumea Justitiei ca asistam de fapt la o actiune prin care DNA ar incerca sa puna presiune pe agentul guvernamental la CEDO in contextul plangerii depuse de inculpata Laura Kovesi la CEDO in legatura cu felul in care a fost revocata de la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie. Totodata, aceleasi surse ne-au dezvaluit ca s-ar face cercetari inclusiv in legatura cu modul in care a fost numit, de catre prim-ministrul Viorica Dancila, avocatul Victor Mocanu in functia de agent guvernamental la CEDO.
Altfel, din informatiile pe care le detinem, procurorul care a semnat adresele prin care s-au cerut dosarele de la CEDO este nimeni altul decat Marius Bulancea (foto 1), fostul consilier al Laurei Kovesi, in prezent seful Sectiei a II-a din DNA.
Vedeti mai jos comunicatul integral al SIIJ:
„Referitor la informatiile aparute in mass-media, sub titlul: 'SURSE Adina Florea de la Sectia Speciala a cerut DNA, prin ridicare de inscrisuri, dosarul agentului guvernamental la CEDO / Viorel Mocanu e vizat de DNA pentru ca, in loc sa apere statul roman, il apara pe Dragnea la Strasbourg', informatii furnizate de Directia Nationala Anticoruptie – Structura Centrala, facem urmatoarele precizari:
Informatiile aparute in spatiul public sunt total neadevarate, fiind de natura sa incalce independenta procurorilor din cadrul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie in efectuarea activitatii de urmarire penala si contravin caracterului nepublic care ar trebui sa guverneze aceasta faza a procesului penal.
Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie a fost investita cu o plangere penala pentru efectuarea urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu in forma continuata, la data de 15 iulie 2019.
S-a sustinut ca, in mod abuziv, cu incalcarea atributiilor de serviciu ce le revin in conformitate cu Legea 78/2000 si OUG 43/2002, magistrati procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie efectueaza urmarireea penala cu privire la infractiuni pretins savarsite de agentul guvernamental pentru CEDO, functie care, prin natura atributiilor sale si a prevederilor CEDO si a protocoalelor la aceasta conventie, se bucura de imunitate.
Pentru lamurirea aspectelor sesizate de catre titularul plangerii penale, la data de 23 iulie 2019, cu respectarea disp. art. 170 alin. 1 Cod procedura penala, procurori din cadrul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie au solicitat, in copie certificata (si nu in original, astfel cum, in mod fals, s-a promovat in spatiul public), actul de sesizare, ordonanta de incepere a urmaririi penale in rem, precum si ordonantele in baza carora, in perioada 03 iunie 2019 – 03 iulie 2019, s-au solicitat dosare CEDO agentului guvernamental.
Totodata, intrucat cauzele aflate pe rolul CEDO si care se pretinde ca fac obiectul urmaririi penale in dosarul penal instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie sunt consecinta directa a modului in care insasi Directia Nationala Anticoruptie a efectuat urmarirea penala, s-a solicitat procurorului-sef directie, domnului Nistor Calin, sa se comunice daca in dosarele invocate de agentul guvernamental urmarirea penala a fost efectuata de Directia Nationala Anticoruptie, prin structurile sale teritoriale sau prin sectiile care functioneaza la nivel central.
Apreciem ca informatiile furnizate presei sunt in contradictie cu principiile legalitatii si impartialitatii, principii care ar trebui sa guverneze activitatea de urmarire penala desfasurata de toate structurile de parchet si este de natura sa impieteze asupra independentei procurorului care efectueaza urmarirea penala, ca urmare a plangerii cu care a fost investit la nivelul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie”.
Sursa foto Mocanu: Sursazilei.ro
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# imun/teanu 26 July 2019 17:50 +7
# DODI 26 July 2019 18:06 +9
# Jess 27 July 2019 10:27 +4
# Din lumea justitiei 27 July 2019 14:30 +1