DOAR AVIZUL NEGATIV NU E DE AJUNS – CSM se opune abrogarii abaterii disciplinare constand in refuzul de a aplica deciziile CCR sau deciziile ICCJ pronuntate in solutionarea recursurilor in interesul legii. Proiectul de lege initiat de USR pentru scaparea magistratilor care ignora deciziile CCR a primit aviz negativ din partea CSM. Consiliul are obligatia de a sesiza Inspectia Judiciara fata de judecatorii care au nesocotit deciziile obligatorii ale CCR (Documente)
Foarte buna solutia Consiliului Superior al Magistraturii in cazul unei initiative extrem de periculoase a USR prin care se dorea scaparea magistratilor care refuza sa puna in aplicare deciziile obligatorii ale Curtii Constitutionale a Romaniei. CSM se opune aborgarii abaterii disciplinare constand in nerespectarea deciziilor CCR.
Concret, joi, 2 iunie 2022, Plenul CSM condus de Marian Buda (foto) a avizat negativ proiectul de lege initiat de 30 de parlamentari USR prin care propunea aborgarea literei ș) a art. 99 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor care stabileste ca nerespectarea deciziilor CCR si a decizilor ICCJ pronuntare in solutionarea recursurilor in interesul legii reprezinta abatere disciplinara: “Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat avizarea negativa a propunerii de abrogare a dispozitiilor art. 99 lit.ş) din Legea nr. 303/2004. (majoritate: 10 voturi pentru 'avizare negativa', 4 voturi pentru 'avizare favorabila', 1 vot NUL)”.
Iata prevederile art. 99 lit. ș) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:
“Constitutie abatere disciplinara: nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii”.
Iata propunerea USR (proiect de lege Pl-x 89/08.03.2022):
„Articol unic – Litera ș) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga”.
Trebuie spus ca proiectul de lege privind abrogarea abaterii disciplinare constand in nerespectarea deciziilor obligatorii ale CCR a fost respins intre timp si de Camera Deputatilor.
CSM are obligatia sa sesizeze Inspectia Judiciara
De altfel, solutia CSM de avizare negativa a proiectul de lege al USR era una asteptata, avand in vedere decizia luata de Consiliul Superior al Magistraturii in 30 martie 2022, intr-una dintre Comsiile de lucru: “Comisia a decis transmiterea lucrarii la Plen, in vederea avizarii, cu opinia maoritara in sensul exprimarii unui aviz negativ in ce priveste propunerea de abrogare a dispozitiilor art. 99 lit. ș) din Legea nr. 303/2004, fiind necesara, dimpotriva, completarea textului de lege cu ipoteza nerespectarii deciziilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene. A fost exprimata si opinia minoritara, in sensul exprimarii unui aviz pozitiv, fara observatii”.
Desi unul corect, avizul negativ al CSM nu este insa de ajuns. Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa mearga si mai departe, avand obligatia, credem noi, de a sesiza Inspectia Judiciara fata de judecatorii care au nesocotit deciziile obligatorii ale CCR. S-a intamplat de curand, spre exemplu, in dosarul Elenei Udrea si cel al fratilor Mazare, unde cativa judecatori de la Inalta Curte au mentinut condamnari sau au pronuntat condamnari cu incalcarea grava a deciziilor CCR 685/2018 si 417/2019 privind compunerea nelegala a Completelor de 5 judecatori de la ICCJ, respectiv lipsa completelor specializate in materia coruptiei la ICCJ.
De asemenea, Inspectia Judiciara are la randul ei obligatia de a se autosesiza fata de judecatorii care au refuzat sa aplice deciziile CCR, obligatorii potrivit art. 147 alin. (4) din Constitutia Romaniei.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# M 3 June 2022 14:04 +103
# LucianConstantinescu 3 June 2022 16:55 +154
# cris 3 June 2022 23:26 +4
# cris 4 June 2022 00:06 +4