DOCTORATUL LUI KOVESI ESTE FERECAT – Senatorul Valer Marian cere sesizarea PICCJ pentru anchetarea acuzatiilor de plagiat la adresa sefei DNA: „Specialistilor care au studiat teza de doctorat le-a fost teama sa se pronunte public asupra acuzatiilor de plagiat avand in vedere functia detinuta de Kovesi, precum si functiile detinute de principalii sai sustinatori, printre care directorul SRI, George Maior, si generalul Florian Coldea, prezenti la Timisoara cu ocazia sustinerii acesteia”
In plina isterie legata de plagiate, senatorul Valer Marian solicita anchetarea acuzatiilor de plagiat la adresa sefei DNA Laura Kovesi (foto dreapta). Intr-o interpelare adresata ministresei Justitiei Raluca Pruna, Valer Marian ii cere acesteia sa-l sesizeze pe Procurorul General al Romaniei, Augustin Lazar, astfel incat acesta sa dispuna efectuarea unor cercetari in urma carora sa se stabileasca daca Laura Kovesi a plagiat sau nu in lucrarea sa de doctorat. Senatorul solicita declansarea unor asemenea verificari si din partea Consiliului National pentru Atestarea Titlurilor, Doctoratelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).
In aceeasi interpelare de luni, 5 septembrie 2016, intitulata „Verificarea de catre CNATDCU si PICCJ a acuzatiilor de plagiat la adresa tezei de doctorat a procurorurului sef al DNA”, Valer Marian dezvaluie ca la Biblioteca Nationala a Romaniei se afla un singur exemplar din teza de doctorat a sefei DNA, insa acesta este ferecat, fiind nevoie de o cerere speciala catre conducerea institutiei pentru a putea consulta lucrarea. De asemenea, Valer Marian arata ca nu se elibereaza copii dupa teza de doctorat a Laurei Kovesi. Totusi, pasajele din teza de doctorat a sefei DNA suspectate de plagiat pot fi citite pe site-ul Grupului de Investigatii Politice, grupul.ro (click aici).
Pe de alta parte, Valer Marian acuza ca specialistilor care au consultat teza de doctorat a sefei DNA le-a fost frica sa se pronunte asupra acuzatiilor de plagiat avand in vedere functia detinuta de Laura Kovesi, dar si avand sustinatorii sai politici si institutionali, printre care fostul director SRI George Maior si inca actualul prim-adjunct al SRI Florian Coldea (foto stanga). Iar despre cei doi, senatorul dezvaluie ca au fost prezenti la sustinerea de catre Kovesi a tezei de doctorat.
Iata interpelarea senatorului Valer Marian:
„Adresata: Domnului ministru al Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Mircea Dumitru
Doamnei ministru al Justitiei, Raluca Alexandra Pruna
Senator: Valer Marian
Circumscriptia electorala: nr. 32 Satu Mare
Colegiul electoral: nr. 1
Grup parlamentar: independent
Obiect: Verificarea de catre CNATDCU si PICCJ a acuzatiilor de plagiat la adresa tezei de doctorat a procurorurului sef al DNA
Sedinta Senatului din: 05.09.2016
In temeiul art.112 alin.1 din Constitutia Romaniei si art. 162 din Regulamentul Senatului, va inaintez prezenta
INTERPELARE:
In calitate de senator, in cursul ultimelor trei ani, am fost printre primii si putinii politicieni care au luat atitudine, prin declaratii politice si interpelari parlamentare, fata de acuzatiile de plagiat aduse fostului prim-ministru Victor Ponta si fostului viceprim-ministru si ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea. Dupa ce initial au fost absolviti de acuzatiile de plagiat, consider ca Consiliul National pentru Atestarea Titlurilor, Doctoratelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a restabilit adevarul si legalitatea prin recentele decizii care au confirmat ca lucrarile de doctorat ale celor doi fosti demnitari ai statului roman sunt plagiate. In ultimii ani am semnalat si am solicitat insa si verificarea acuzatiilor de plagiat aduse actualului procuror sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, anterior procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la teza sa de doctorat, intitulata 'Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal'. Teza a fost sustinuta in decembrie 2011, in perioada in care doamna Laura Codruta Kovesi era procuror general al Romaniei, la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative a Universitatii de Vest din Timisoara si a fost notata cu calificativul magna cum laudae.
Grupul de Investigatii Politice (GIP) si Militia Spirituala au publicat in data de 18 mai 2012 o analiza insotita de documente prin care se apreciaza ca teza de doctorat a doamnei Laura Coduta Kovesi este un plagiat, sens in care citez urmatoarele:
<Aceasta reproduce cuvant cu cuvant, fara sa citeze, prima fraza din studiul 'Lupta societatii organizate impotriva criminalitatii organizate', publicat de col. (r) prof. dr. Ion Dragoman si drd. procuror Aurel Mihai Ciorobea in Buletinul Universitatii Nationale de Aparare 'Carol I' in nr. 2 din 2007, cu patru ani inainte ca Laura Codruta Kovesi sa-si sustina teza de doctorat.
Laura Codruta Kovesi a copiat fara sa foloseasca ghilimelele sau sa indice sursele, lucrari cunoscute in domeniu, studii din reviste de specialitate, strategii guvernamentale, dar si referate disponibile pe internet, pe site-uri specializate. Procurorul general a copiat inclusiv lucrari disponibile pe site-uri precum: http://www.referate-scolare.ro/, http://www.referat.ro/, http://6profu.ro, http://facultate.regielive.ro/etc.
In incercarea de a-si ascunde frauda, Laura Codruta Kovesi a inserat in lucrarea sa note de subsol si referinte bibliografice, ca si cum ea ar fi citit lucrarile respective. In realitate, procurorul general a copiat pasajele din lucrarile plagiate cu tot cu note. Pentru ca ridicolul sau fie deplin, nici macar aceasta copiere nu a fost facuta cu acuratete. Fara sa citeze sursa, Laura Codruta Kovesi a copiat, la pagina 16 din teza sa, pasaje intregi din lucrarea lui Nicolae Lupulescu, 'Spalarea banilor si finantarea terorismului', publicata in 2006 pe site-ul Institutului National al Magistraturii. In lucrarea sa, la pagina 16, Nicolae Lupulescu citeaza articolul 'Conexiunile intre terorism si criminalitate' publicat in Jane’s Intelligence Review in 2004 de Tamara Makarenko, o cunoscuta specialista in domeniul crimei organizate şi terorismului. 'Copy-paste-ul' i-a jucat aici o festa Codrutei Kovesi. Copiind pasajele din lucrarea lui Lupulescu, procurorul general copiaza si notele in care se facea trimitere la lucrarea lui Makarenko, dar greseste numele autoarei, botezand-o 'Tamam M.'
Lucrarea inexistentei 'Tamam M.' apare inclusiv in bibliografia tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, ceea ce demonstreaza o data in plus intentia de frauda a acesteia.
Laura Codruta Kovesi a copiat inclusiv pasajele in care a subliniat faptul ca formuleaza concluzii personale. La pagina 20 din teza de doctorat, procurorul general spune: 'Putem concluziona ca in era globalizarii organizatiile criminale nu mai au nevoie de o baza teritoriala de unde sa-şi coordoneze actiunile, pentru ca progresul tehnologic a creat posibilitatea sa-şi conduca afacerile indiferent de locul unde se afla, datorita multiplelor retele de calculatoare şi telecomunicatii'.
'Concluzia' personala a Laurei Codruta Kovesi este, in realitate, copiata dintr-o alta lucrare: 'In era globalizarii, organizatiile situate in afara legii nu mai au nevoie de o baza teritoriala de unde sa-si coordoneze actiunile. Revolutia tehnologica a creat posibilitatea sefilor de retele sa-si conduca afacerile, indiferent de locul unde se afla. Multe dintre actiunile lor pot fi duse la indeplinire prin intermediul retelei de calculatoare si telecomunicatii'. (scritube.com: Amenintari la adresa securitatii si apararii nationale si colective)>>.
Grupul de Investigatii Politice si Militia Spirituala au publicat un tabel in care sunt puse fata in fata pasaje plagiate (circa 50) de doamna Laura Codruta Kovesi si textele originale. Tabelul nu reproduce decat o mica parte din textele copiate de aceasta fara a folosi ghilimele si fara a cita sursa, potrivit autorilor.
Grupul de Investigatii Politice a transmis documentele care demonstreaza plagiatul doamnei Laura Codruta Kovesi CNATDCU si Universitatii de Vest din Timisoara solicitand retragerea titlului de doctor si tragerea sa la raspundere penala. Sesizarea Grupului de Investigatii Politice a fost inregistrata la CNATDCU sub nr. 4363/22.05.2012, dar, cu o graba suspecta, aceasta institutie a transmis-o, prin adresa nr. 4470/24.05.2012, catre Consiliul National de Etica a Cercetarii stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNECSDTI), unde a fost intregistrata sub nr. 606/25.05.2012.
Prin raportul final nr. 940 din 05.09.2012, CNECSDTI a apreciat ca fiind neintemeiate acuzatiile de plagiat referitor la teza de doctorat 'Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal', sustinuta de catre doamna Laura Codruta Kovesi in decembrie 2011, indicate in sesizare, constatand indeplinirea tuturor procedurilor legale in vigoare la data sustinerii tezei de doctorat si considerand ca titlul de doctor in stiinte Juridice a fost obtinut in concordanta cu legislatia in vigoare in anul 2011. Raportul susmentionat nu a fost semnat de presedintele CNECSDTI, ci de vicepresedintele Vergil Muraru, motiv pentru care se ridica problema validitatii juridice a acestuia.
Ulterior, un profesor universitar care a studiat teza de doctorat a doamnei Laura Codruta Kovesi a afirmat ca aceasta are o slaba valoare stiintifica si contine elemente de plagiat, precum si ca lucrarea contine numeroase si flagrante greseli gramaticale de la dezacorduri la semne de punctuatie. Este evident ca specialistilor care au studiat teza de doctorat le-a fost teama sa se pronunte public asupra acuzatiilor de plagiat avand in vedere functia detinuta de doamna Laura Codruta Kovesi, precum si functiile detinute de principalii sai sustinatori politici si institutionali, dintre care unii, ca directorul SRI, George Maior, si primul sau adjunct, generalul Florian Coldea, care au fost prezenti la Timisoara cu ocazia sustinerii acesteia.
Cel putin alte doua imprejurari intretin suspiciunile lansate la adresa tezei de doctorat a doamnei Laura Codruta Kovesi. Prima este aceea ca doamna Laura Codruta Kovesi s-a inscris la doctorat la o facultate de drept mai putin cunoscuta si mai putin consacrata sub aspect stiintific, respectiv la Facultatea de Drept a Universitatii de Vest din Timisoara, infiintata dupa anul 1990, desi ar fi fost firesc sa-si sustina doctoratul, raportat la importanta functiei sale, la una din facultatile prestigioase, respectiv la Facultatea de Drept a Universitatii Babes Bolyai din Cluj Napoca, pe care a absolvit-o in anul 1996, sau la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, unde isi avea locul de munca si domiciliul din 2006.
A doua este aceea ca l-a avut indrumator de doctorat pe un apropiat al familiei sale, respectiv pe profesorul universitar Viorel Pasca, un cadru didactic relativ necunoscut, fost procuror sef al Procuraturii Judetene Timis in timpul regimului comunist, care a fost coleg si era in relatii de prietenie cu tatal sau Ioan Lascu, fost procuror sef al Procuraturii Locale Medias in aceeasi perioada, amandoi fiind cunoscuti drept colaboratori ai Revistei Romane de Drept, denumita ulterior Dreptul. In aceasta revista au fost publicate mai multe articole semnate de catre doamna Laura Codruta Kovesi, impreuna cu tatal sau Ioan Lascu.
Mentionez ca la Biblioteca Nationala a Romaniei se afla un singur exemplar din teza de doctorat a doamnei Laura Codruta Kovesi, dar aceasta este aproape ferecata intrucat trebuie formulata o cerere speciala catre conducerea bibliotecii pentru a fi consultata si nu se elibereaza copii de pe aceasta.
In consecinta, raportat si la noile imprejurari invocate, consider ca se impune reanalizarea de catre CNATDCU a acuzatiilor de plagiat formulate la adresa lucrarii de doctorat a doamnei Laura Codruta Kovesi, ca si in cazul fostului prim-ministru Victor Ponta si a fostului viceprim-ministru Gabriel Oprea. O noua analiza este necesara atat pentru a se aplica egalitate de tratament, nu standarde diferite, cat si pentru a elimina orice dubiu asupra probitatii unei persoane care, prin functia detinuta, a devenit simbolul luptei anticoruptie din Romania si un model de corectitudine nu numai national, ci dupa unii si continental si planetar.
Pentru considerentele expuse, va solicit, domnule ministru al Educatiei Nationale si Cercetarii stiintifice, sa solicitati CNATDCU sa reanalizeze acuzatiile de plagiat formulate la adresa lucrarii de doctorat a doamnei Luara Codruta Kovesi, intitulata 'Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal'.
Pentru aceleasi considerente, va solicit, doamna ministru al Justitiei, sa cereti procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa dispuna efectuarea de cercetari sub aspect penal cu privire la acuzatiile de plagiat aduse actualului procuror sef al DNA referitor la teza sa de doctorat.
Totodata, solicit pe aceasta cale Senatului Romaniei, care este camera decizionala in materia proiectelor de legi si a propunerilor legislative privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instantelor judecatoresti si a Ministerului Public, conform prevederilor art. 75 din Constitutia Romaniei, sa adopte o hotarare prin care sa solicite CNATDCU si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa verifice acuzatiile de plagiat aduse procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.
Solicit raspuns scris si verbal.
Senator
Valer Marian”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 6 September 2016 14:55 +18
# mulder, agentul mulder 6 September 2016 16:06 +11
# Ioan B. 6 September 2016 17:53 +6
# Ioan B. 6 September 2016 20:54 +6
# Albumița 6 September 2016 16:59 +5
# dodo 6 September 2016 20:03 +7
# Eu raspund la intrebarile pe care le apreciez 7 September 2016 07:52 +1
# pelin 6 September 2016 21:18 +7
# SANCHI 6 September 2016 21:26 +5
# NEGOCIERE Ko-EGU 6 September 2016 22:03 +5
# Iosif T. 6 September 2016 23:53 +2
# avocat traditional 6 September 2016 23:18 +4
# un roman prostit 7 September 2016 10:07 +2
# mitica 7 September 2016 10:09 +3
# Titu Ion 7 September 2016 21:15 +2
# Titu Ion 8 September 2016 08:39 +2
# Vladimarrr...!!! 9 September 2016 15:51 +1