DOMENIUL IN CARE SUNTEM PRIMII – Un studiu BERD plaseaza Romania pe locul intai in ceea ce priveste gradul de dezvoltare al profesiei de practician in insolventa dintre cele 27 de tari evaluate. Avocata Simona Milos, presedintele INPPI: "Faptul ca avem o lege moderna si echilibrata, precum si o traditie de peste 15 ani in gestionarea procedurilor de insolventa, ne-a propulsat pe primul loc in topul BERD"
Iata ca exista un domeniu la care suntem primii in Europa. Romania ocupa primul loc in ceea ce priveste gradul de dezvoltare al profesiei de practician in insolventa dintr-un numar de 27 de tari evaluate. O arata un studiu al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.
In urma cu cateva zile, BERD a gazduit, la Londra, Conferinta de lansare a raportului de evaluare elaborat pe parcursul a doi ani de studii comparative si analize a legislatiei insolventei privind reglementarea profesiei de practician in insolventa in 27 de tari in care care BERD acorda asistenta. La eveniment au participat personalitati in domeniu, reprezentanti ai institutiilor si autoritatilor publice si reprezentanti ai mediului academic din tarile evaluate, inclusiv Romania.
La invitatia organizatorilor, Romania a fost reprezentata de doi delegati: Presedintele Institutului National de Pregatire al Practicienilor in Insolventa (INPPI) – avocata Simona Maria Milos (foto 1) si avocata Andreea Deli (foto 2 stanga) – membru al Consiliului stiintific al INPPI, care au avut si calitatea de lectori in cadrul conferintei, prezentand aspecte relevante ale profesiei de practician in insolventa din tara noastra. Alaturi de acestea, in cadrul conferintei au fost invitati sa ia cuvantul Presedintele INSOL International - James H.M. Sprayregen, Directorul Executiv al R3 - Graham Rumney, precum si reprezentanti din Marea Britanie, Franta, Germania, Ucraina, Ungaria, Letonia si Bulgaria.
Unul dintre momentele cheie ale conferintei a fost prezentarea, de catre reprezentanti ai BERD, precum si ai Bancii Mondiale si ai FMI, a rezultatelor acestor evaluari, care au analizat rolul practicianului in insolventa precum si al instantelor de specialitate in finalizarea cu succes a procedurilor de insolventa si de prevenire a insolventei. Totodata, in cadrul lucrarilor conferintei, oficialii BERD au facut publice rezultatele evaluarii comparative efectuate in perioada 2013-2014 in cele 27 de tari evaluate.
Potrivit acestui studiu, Romania a obtinut cel mai mare procentaj, pe toate categoriile analizate, respectiv: licentierea si inregistrarea formelor de exercitare a profesiei (100%), modalitatile de reglementare, supervizare si disciplina (94%), formare profesionala initiala si continua (95%), sistemul de desemnare a practicianului in cadrul procedurilor (100%), calitatea si etica profesionala (81%), competentele si atributiile legale (83%) si sistemul de remunerare (81%). Acest procentaj plaseaza Romania pe primul loc in ceea ce priveste gradul de dezvoltare al profesiei de practician in insolventa in randul tarilor evaluate, devansand, astfel, tari precum: Polonia, Ungaria, Croatia, Rusia, Lituania, Estonia, Letonia, Slovacia, Slovenia etc.
Presedintele INPPI, avocata Simona Milos: "Este un rezultat onorant pentru Romania, dar mai ales pentru UNPIR"
Astfel, s-a apreciat ca Romania a dezvoltat un cadru juridic solid si functional pentru profesia de practician in insolventa, acoperind elementele cheie ale profesiei. Mici recomandari care ar putea imbunatati si mai mult performanta si dezvoltarea profesiei de practician in insolventa includ introducerea de criterii profesionale pentru desemnarea practicianului in insolventa de catre instanta, incurajarea procedurilor de prevenire a insolventei precum si indrumari cu privire la modul de gestionare a averii debitorului si valorificarea eficienta a activelor in procedura, se arata in raportul de tara al BERD.
Presedintele Institutului National pentru Pregatirea Practicienilor in Insolventa, avocata Simona Milos, reprezentantul delegatiei Romaniei la seminarul BERD, a explicat ca rezultatul este o recunoastere a eforturilor depuse de Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania de a reglementa aceasta provesie si de a asigura pregatirea profesionala continua:
"Este un rezultat onorant pentru Romania, dar mai ales pentru UNPIR, de recunoastere a eforturilor Uniunii noastre, precum si al tuturor partilor implicate in procedura insolventei, de a reglementa aceasta profesie, de a asigura formarea profesionala continua a practicienilor si nu in ultimul rand, de recunoastere, la un nivel atat de inalt, a continutului noului act normativ in materia insolventei- un factor extrem de important pentru mediul economic si financiar. Faptul ca avem o lege moderna si echilibrata, precum si o traditie de peste 15 ani in gestionarea procedurilor de insolventa, ne-a propulsat pe primul loc in topul BERD dar, totodata, ne obliga sa confirmam si in activitatea practica, printr-o conduita adecvata, standardele recunoscute ale cadrului legislativ".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# stan 12 November 2014 18:12 +5
# Judecatoarea Cazacu loveste din nou! Arunca in strada ... 13 November 2014 10:06 0