DOSARUL ”AFACERILE LUI MITITELU” - Procurorii DIICOT au dispus masuri asiguratorii asupra unor conturi, bunuri mobile si imobile ale afaceristului Adrain Mititelu si alte altor sapte persoane. Mititelu e urmarit penal pentru evaziune si prejudicii la bugetul statului care se ridica la zeci de milioane lei si zeci de milioane euro (Document)
In urma cu sapte luni, fix in 13 februarie 2013, DIICOT structura centrala a inceput urmarirea penala impotriva patronului Universitatii Craiova, Adrian Mititelu (foto), dupa ce s-a constatat ca acest dosar a fost „acoperit” timp de sapte ani la parchetele din Craiova, dandu-se o inexplicabila solutie de NUP cu toate ca existau documente clare emise de ANAF Dolj care devoalau, punctual, toate matrapazlacurile evazioniste facute de firme ale lui Mititelu.
Intre timp, in acest dosar, procurorii DIICOT au realizat o serie de acte procedurale si, mai mult, au luat si masuri ce priivesc sechestrul asigurator asupra unor conturi, bunuri mobile si imobile ale invinuitului Adrian Mititelu si ale unora dinte ceilalti sapte inculpati.
In dosarul aflat la DIICOT Bucuresti, bazat pe plangerile ANAF Dolj, in care e vorba de prejudicii aduse statului in valoare de zeci de milioane de lei si de euro, alaturi de patronul Universitati Craiova, Adrian Mititelu, au fost invinuiti urmatorii: Bulai Gabriel, Oprea Gigi Cristian, Rosianu Daniel, Negru Nuti Claudia, Preoteasa Gigel, Joavina Gheorghe-Sorin si Ionescu Stefan.
Pe de alta parte, DIICOT a raspuns unei solicitari din partea site-ului Lumeajustitie.ro privitoare la stadiul acestei anchete, aratand ca „dosarul e in curs de solutionare, fiind efectuate diverse activitati de urmarire penala si administrate probe, in vederea dispunerii unei solutii legale si temeinice in cauza”, dar si faptul ca „au fost dispuse masuri asiguratorii asupra unor sume de bani, parti sociale, bunuri mobile si imobile-cladiri si terenuri”.
Afacerile lui Mititelu & Co
Procurorii DIICOT investigheaza, printre altele, si afacerile realizate de societatile si persoanele fizice din grupul “Regional Media”. Inspectorii fiscali au descoperit “acte si fapte de comert cu incalcarea normelor legale care ar putea intruni elementele constitutive ale unei infractiuni, avand consecinta fraudarea bugetului consolidat de stat cu suma totala de 3.285.323 RON”. Documentele evidentiaza, in ce priveste societatea SC Pomfruct Cercetare SA, neinregistrarea operatiunilor economice efectuate, iar societatea s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale cu accesorii aferente in suma de 1.744.544 ron, fapte ce intra sub incidenta art. 13 lit. a si b din Legea 87/1994 republicata. Si SC Rom Economic Boom SA, s-a sustras la randul ei de la plata obligatiilor fiscale in suma de 1.410.976 ron. In plus, in cazul SC Rom Economic Boom SA s-a stabilit si ca “prin retinerea si nevarsarea impozitelor si contributiilor cu stopaj la sursa societatea a incalcat prevederile art. 13 lit.e din L87/1994 R si art. 6 din Legea 241/2005”.
DGFP Dolj a mai semnalat ca SC Rom Economic Boom SA, in perioada 2001 – 2005, “a retinut si nu a virat la bugetul consolidat al statului impozite si contributii cu stopaj la sursa, desi a avut disponibilitati banesti pe care le-a utilizat in scop personal prin ridicarea numerarului din casieria societatii”.
Mai mult, au fost descoperite mari ”gauri” la bugetul consolidat al statului si nereguli majore si la SC Editie Speciala SRL, care “a inregistrat in evidenta contabila cheltuieli, fara a avea la baza documente justificative si fara a putea face dovada utilizarii acestora in scopul realizarii de venituri”. Si la aceasta firma s-a stabilit ca “in perioada 2002 – 2005, a retinut si nu a virat la bugetul consolidat al statului impozite si contributii cu stopaj la sursa, desi a avut disponibilitati banesti pe care le-a utilizat in scop personal prin ridicarea numerarului din casieria societatii”. Alte firme care fac parte din reteaua evazionista de la Craiova sunt cuprinse in grupul ”MAXITEC” RL. Conform documentelor, e vorba de fraudarea bugetului consolidat de stat cu suma totala de 24.362.382 ron”.
Aceleasi documente emise de autoritatea fiscala releva sustrageri majore de la impozitare ale firmei Aagirom SA. Potrivit plangerii penale depuse la DIICOT, s-a constatat ca aceasta societate a sustras de la impozitare de la impozitare, prin tranzactii succesive ale unui teren, venituri in suma de peste 10 milioane de euro: “Prin diverse proceduri contestate in instante, societatea a intrat in posesia terenului in suprafata de 23,5 ha in dauna patrimoniului public aflat in administrarea ADS si folosinta SCPP Dolj, teren cu un pret de piata de 50 Euro/mp, pe care a platit aproximativ 0,1 euro/mp. In scopul scoaterii de sub urmarirea contestatarilor, terenul in suprafata de 235.000 mp l-a vandut catre persoane juridice si fizice din cadrul grupului (159.942 mp catre SC WEST PLAZZA SA si 47.952 mp catre Siclitaru Iulian) la un pret simulat de aproximativ 0,2 euro/mp si ulterior prin vanzari succesive catre persoane fizice (Mititelu Adrian Marin) si juridice (SC CETATEA BANILOR SA, SC RECONSTRUCTIA FOTBALULUI CRAIOVEAN), din care a vandut o parte de 46.000 mp cu pretul real de piata de 50 euro/mp, incasand integral de la SC PIC SA Pitesti (n.r. - societate detinuta de fratii Penescu) in luna iulie 2005 suma de 2.550.000 euro. Diferenta in suprafata de 27.106 mp a fost transferata la o alta societate din cadrul grupului fiind preluata prin fuziune de SC Maxitec SRL.
Prin aceste tranzactii succesive societatea a sustras de la impozitare veniturile in suma de 10.394.700 euro, aferente vanzarii terenului in suprafata de 207.894 mp la pretul real de piata de 50 euro/mp.
Fata de cele prezentate, rezulta ca in fapt terenul cumparat de SC Aagirom SA a fost tranzactionat catre alte societati si persoane din cadrul aceluiasi grup de interese cu preturi unitare inferioare celor de piata cu scopul de a diminua obligatiile fiscale privind impozitul pe profit si TVA datorate catre bugetul de stat”.
Infractiuni de competenta DIICOT
Documentele aflate la dosar releva faptul ca la S.C. Societatea pentru Reconstructia Fotbalului Craiovean SRL, ”suma de 9.083.865 lei care s-a incasat de la SC PIC S.A. obtinuta din vanzarea terenului situat in zona Cernele, Tarlaua 23, parcela 1, a fost redirectionata prin plati succesive catre terte ersoane afiliate aceluiasi grup de interese prin intocmirea de contracte de creditare, de cesiune actiuni si cesiune creante cu scopul de a crea obligatii nereale catre persoane afiliate grupului (…) Prin neinregistrarea veniturilor impozabile in suma de 272.560 lei cu incalcarea prevederior art.67 art.145 din Legea 571/2003, societatea s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale cu accesorii aferente in suma de 39.561 lei (...)”
Inspectorii fiscali sustin ca Adrian Mititelu a vandut in luna aprilie 2006, catre S.C. Cetatea Banilor S.A., un teren de 159.942,25 mp „la un pret subevaluat in suma de 61.111 euro pe care ulterior incaseaza de la SC PIC S.A. suma de 2.550.000 euro care reprezinta in fapt contravaloarea terenului vandut”. Un alt teren de 12.057,75 mp a fost vandut in iulie 2006 catre SC Cetatea Banilor de Tranfafir Fanel, fost vicepresedinte la FR Box, la un pret subevaluat in suma de 2.778 euro si ”prin intocmirea unor contacte de cesiune parti sociale cu valoare nereala incaseaza de la SC Reconstructia Fotbalului Craiovean SRL suma de 600.000 euro care reprezinta contravaloara contractului vandut”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# craioveanu 13 September 2013 18:32 +13
# marius 13 September 2013 23:00 -13
# S. Mihai-Radu 16 September 2013 16:40 +3
# avsen 16 September 2013 16:44 +2
# Lili 17 September 2013 13:21 +2
# fanel 20 September 2013 12:19 0
# Lugovoiu Romeo 28 January 2016 13:08 +1