DOSARUL FRAUDEI BANCARE DE 85 MILIOANE EURO – Uniunea Nationala a Notarilor Publici nu are informatii despre notari care sa fie cercetati de procurori: ”U.N.N.P.R. nu detine date concrete cu privire la notari acuzati ca ar fi savarsit fapte penale, singurele informatii fiind cele din comunicatul DIICOT”
Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, condusa de Dumitru Viorel Manescu (foto), a emis vineri, 14 decembrie 2012, un comunicat de presa referitor la informatiile potrivit carora mai multi notari ar fi cercetati de DIICOT in dosarul fraudei bancare de 85 de milioane de euro, in care au fost duse la audieri aproximativ 90 de persoane, printre care directori ai bancilor BRD si Volksbank. UNNPR precizeaza ca nu detine date concrete in legatura cu notari care sa fie acuzati ca au savarsit fapte penale, singurele referiri la acest aspect fiind cele din comunicatul DIICOT.
De asemenea, UNNPR tine sa precizeze ca notarii publici au in competenta autentificarea contractelor de vanzare si a celor de ipoteca asupra bunurilor imobile, atunci cand vanzatorul, cumparatorul, constituitorii ipotecari sau institutiile bancare si finanicare nebancare cer acest lucru. Astfel, potrivit UNNPR, notarii publici verifica situatia bunului imobil, modalitatea de dobandire a acestuia sau sarcinile existente asupra imobilului, dar nu au competente si nici calificarea necesara pentru evaluarea bunurilor aduse in garantie. Totodata, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania precizeaza ca nici contractele de credit incheiate de banca nu fac obiectul cererilor de autentificare adresate notarilor publici.
Prezentam in continuare comunicatul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania cu privire la informatiile potrivit carora in dosarul fraudei bancare de 85 de milioane de euro sunt cercetati si mai multi notari:
”Referitor la stirile difuzate astazi, 13.12.2012, pe postul de televiziune Realitatea TV, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (U.N.N.P.R.) informeaza opinia publica asupra urmatoarelor:
U.N.N.P.R. nu detine date concrete cu privire la notari acuzati ca ar fi savarsit fapte penale, singurele informatii fiind cele din comunicatul DIICOT din data de 13.12.2012.
Notarii publici au in competenta autentificarea contractelor de vanzare si a contractelor de ipoteca asupra bunurilor imobile, la cererea vanzatorilor, cumparatorilor, sau constituitorilor ipotecari (debitori sau garanti), precum si a institutiilor bancare si financiare nebancare. Obligatia notarului public este de a verifica situatia juridica a bunului imobil, modalitatea de dobandire a acestuia, si actele care stau la baza dobandirii proprietatii, sarcinile existente asupra imobilului, precum si situatia fiscala a proprietatii.
Notarii publici nu au nici competente si nici calificarea necesara pentru evaluarea bunurilor aduse in garantie, aceasta evaluare fiind facuta exclusiv la cererea bancilor, de catre evaluatori agreati de acestea, atestati de A.N.E.V.A.R tocmai in acest scop.
Contractele de credit incheiate de Banca nu fac obiectul cererilor de autentificare adresate notarilor publici.
La calcularea impozitului pe venitul din tranzactiile imobiliare, a tarifului de publicitate imobiliara cat si a onorariului notarial pentru autentificarea unor astfel de acte de vanzare, notarul, potrivit dispozitiilor prevederilor Codului Fiscal, are in vedere pretul declarat de parti sau valoarea stabilita din Ghidul privind valorile orientative ale proprietatilor imobiliare, in situatia in care pretul declarat este inferior acestor valori, instrument de lucru stabilit de Codul fiscal exclusiv in scopul taxarii actului.
In consecinta:
- evaluarea bunurilor ce fac obiectul unui contract de vanzare sau a unui contract de ipoteca imobiliara nu este o atributie a notarului, evaluarile fiind facute de catre evaluatori autorizati si agreati de institutiile financiare si bancare, iar notarul public nu are competenta de a cenzura raportul de evaluare;
- in cazul contractului de ipoteca, valoarea bunului adus in garantie nu este relevanta din punct de vedere al autentificarii actului notarial, iar criteriul dupa care se face taxarea il reprezinta valoarea creditului acordat de institutiile financiare si bancare.
U.N.N.P.R. isi rezerva dreptul de a completa prezentul comunicat, in functie de datele concrete furnizate de autoritatile competente, pentru informarea corecta a opiniei publice”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# ion 15 December 2012 00:05 -1
# iuone 15 December 2012 17:10 -1